subota, 14.04.2007.

Cordeliu smo iskoristili....

Ovog vikenda, na našu zamolbu, post nam je napisala Cordelia, koja trenutno nije naša članica, ali iz posebnih, specifičnih razloga. Ta draga žena već se dugi niz godina bori sa određenom bolešću, ulceroznim kolitisom, koji, pretpostavlja se, nastaje zbog naslijeđenih gena, stanja imunološkog sustava, mikroorganizama i okolišnih čimbenika. Velikodušno je sa nama podijelila svoja iskustva, koja, vjeruj te mi, nisu uvijek lijepa. No, ova žena, osim svog smisla za humor je zadržala I dobru dozu optimizma, kreativnosti I želje za životom, što mogu potvrditi svi oni koji su ju ikada posjetili na blogu ili s njom komunicirali.
Pogledajmo kakva je njena priča:


Image Hosted by ImageShack.us
Voljela bih da sam za Karakter club dobila zadatak napisati tekst o nekoj veselijoj temi, ali kruta je stvarnost da su IBD (inflammatory bowel disease), bolesti u koje spadaju Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, u porastu, pa sam zamoljena da napišem nešto o njima.
To su upalne bolesti crijeva s kojima je teško živjeti i koje oboljelima bitno smanjuju kvalitetu života. UK i CB razlikuju se po lokaciji upalnih promjena (UK zahvaća isključivo debelo crijevo, dok se CB može pojaviti u bilo kojem dijelu probavnog trakta), ali simptomi bolesti i problemi nesretnika koji su na životnoj lutriji izvukli ovaj negativni jack pot su isti. Česti proljevi, ponekad uz obilna krvarenja, grčevi, temperatura, mučnine, osnovni su, najčešći, ali ne i jedini simptomi ovih bolesti. UK i CB su kronična oboljenja i nema potpunog ozdravljenja.

Liječenje se svodi na kontrolu simptoma. Većina oboljelih upotrebom pravih lijekova i korigiranjem prehrane mogu postići remisiju, razdoblje u kojem su simptomi bolesti smanjeni ili ih čak nema. Lijekove i njihovo doziranje ostavit ću liječnicima, ali kao oboljela od ulceroznog kolitisa mogu napisati nešto o papici, njamici, ubacivanju u kljun ili jednostavno HRANI. Naglašavam da su ovo samo moja iskustva, jer problem prehrane oboljelih od UK i CB nisu riješili ni puno pametniji ljudi od mene. Ipak, kako s tim problemom živim, mogu vam dati neke smjernice i upozoriti vas gdje morate biti oprezni. Svi koji obole od UK ili CB vrlo brzo shvate da im je odluka što jesti najvažnija i najteža.
Prava dijeta za ove bolesti ne postoji, a savjeti koje dobivamo ponekad su toliko kontradiktorni da se pitamo: «Tko je ovdje lud?».

U aktivnoj fazi bolesti jako je teško pronaći namirnicu koja vam baš nikad neće izazvati probleme. Dosta oboljelih slažu se da je najbolje «slušati» vlastiti organizam. To je pomalo neodređeni savjet, ali u isto vrijeme i najbolji koji se može dati. Ja se npr. držim pravila da ne jedem ona jela čiji mi miris (a ponekad i sama pomisao na njih) izaziva mučninu. To nije pouzdana ni znanstveno utemeljena metoda, ali dugotrajno druženje s wc školjkom svaki put kad sam, zbog ljubavi prema nekom specijalitetu, prekršila pravilo, uvjerilo me da, bar u mom slučaju, radi. Nije riješilo pitanje što smijem jesti, ali je bar dobar pokazatelj onoga što mi je, bar u tom trenutku, zabranjeno. Da se sve ne bi svelo na ovakve neodređene savjete s HUCUK-ovih (Hrvatsko udruženje za crohnovu bolest i ulcerozni kolitis ) stranica prebacila sam vam usporedbu između dvije najpoznatije dijete za UK i CB, bolnička (koju preporučuju liječnici) i SCD (koja je alternativni pristup)

Usporedba SCD dijete (dijeta specifičnih ugljikohidrata) i Bolničke dijete


SCD dijeta, dijeta specifičnih ugljikohidrata
Dozvoljeno je jesti od voća: svo voće, kuhano, svježe i suho, voćni sokovi bez šećera
Dozvoljeno je jesti od povrća: svo povrće, uključujući mahunarke
Dozvoljeno je jesti od proteina svo meso, jaja, ribu, fermentirane mliječne proizvode i većinu sireva
Dozvoljeno je jesti od slatkog: kruh od bademovog brašna, kolače napravljene od meda, sira, jaja, lješnjaka, badema, oraha, kakaoa
Ne preporučuje se: bijeli šećer i laktoza
Ne preporučuje se od žitarica:pšenica, raž, ječam, kukuruz, riža, krumpir.

Bolnička dijeta
Dozvoljeno je jesti od voća: voće, kuhano, oguljeno svježe (ako se podnosi), voćni sokovi bez šećera

Ne preporučuje se od ovća:
Neoguljeno i suho voće, smokva, šljiva, kruška, višnja trešnja, grožđe, jagoda, malina, ananas, lubenica
Zašto? Navedeno voće ima visok udio šećera. Naime, šećer dodatno izvlači vodu iz tijela i nikako ne skračuje vrijeme trajanja proljeva.
Dozvoljeno je jesti od povrća: povrće, uključujući mahunarke U manjim količinama ako se dobro podnose dozvoljeni su protisnuti ( mladi grašak, grah i mahune, brokula i cvjetača) i mlada zelena salata –sitno narezana

Ne preporučuje se od povrća:
Paprika, kupus ,kelj, luk, češnjak, poriluk, krastavac, korabica, radič, matovilac, gljive, rotkvice, kukuruz, bundeva, patlidžan- zbog stvaranja plinova i grčeva. Ukiseljeno i konzervirano povrće-jer sadrži konzervanse
Dozvoljeno je jesti svo krto meso, kuhana jaja, ribu (plava i bjela), fermentirane mliječne proizvode i sireve (osima masne i suhe sireve)

Napomena:
Ne preporučuje se pripremanje jela sa zaprškom, prženje te prelijevanje jela grijanom, kuhanom ili prženom masnoćom.
Meso mora biti kuhano, pečeno u Alu - foliji ili pirjano u vlastitom soku, uz minimalan dodatak ulja.

Dozvoljeno je jesti od ostalih namirnica: Bijeli, odstajali kruh, dvopek, kolače napravljene od meda, sira i jaja. Krupica, riža , puding na obranom mlijeku, med, marmelada, biskvit, kolači od riže i krupice, «Petit beurre» keksi
U manjim količinama ako se dobro podnose kolači od bademovog brašna.

Ne preporučuju se lješnjaci, orasi, bademi-bogati su zasićenim masnim kiselinama te zbog toga mogu izazvati pogoršanje bolesti.
Kakao i čokolada zbog teobromina (spoj sličan kofeinu) mogu potaknuti simptome bolesti.
Dozvoljen je od začina: Limunov sok, blagi (razrijeđen) jabučni ocat, sol

Ne preporučuje se:
Alkoholni ocat Papar, senf, crvena paprika, origano, cimet, đumbir, curry, čili, Vegeta
Ne preporučuje se: bijeli šećer i mlijeka ( laktoza) Naime, šećer dodatno izvlači vodu iz tijela i ne skraćuje trajanje proljeva.

Ukoliko nemate grčeve i proljev nakon konumiranja mlijeka tj. nemate intoleranciju laktoze, možete ga uzimati.
Ne preporučuje se od žitarica raž, ječam, kukuruz, zob –zbog plinova

Preporučuje se:riža, kukuruzna i pšenična krupica te osobito juhe od riže, krupice, krumpira i sluzave juhe od zobi i ječma (zob i ječam ocjediti iz juhe ! ). Takva hrana sadrži škrob te time smanjuje proljev i izgubljenu tekućinu

Jedan od načina za lakši odabir namirnica koje odgovaraju baš vama je i vođenje prehrambenog dnevnika. U njega upisujete, što ste jeli, kako pripremljeno, kada i napomenu o tome da li je bilo kakvih reakcija. Nakon određenog vremena dobit ćete uvid u to što vam od hrane i načina pripreme najmanje smeta, a što je najbolje izbjegavati.
Ovaj tekst ne bi bio potpun da ne spomenem još nešto. Na tržištu se, pogotovo u zadnje vrijeme, pojavilo dosta proizvoda za koje proizvođači tvrde da mogu pomoći u ostvarivanju osnovnog cilja svakog oboljelog od UK i CB- ulaska u remisiju i zadržavanje tog stanja što duže. Svi ti proizvodi spadaju u alternativu i koristimo ih na vlastitu odgovornost. Zato je vrlo bitna razmjena iskustava da bi od mnoštva ponuđenog odabrali ono što zaista pomaže. Stavit ću vam linkove na stranice o proizvodima s kojima su neki od oboljelih imali pozitivna iskustva:

PROBIOTICI (acidoverus, bifidoverus)-
Probiotici

ČAJEVI ZA (UK I CB) SAMOSTANA STIČNA
Čajevi

NONI SOKNoni sok


Odluka o tome hoćete li i što od toga iskušati samo je vaša. Osobno sam probala čaj za UCK(samostan Stična) i probiotike. Meni je čaj donio privremeno poboljšanje, ali bilo je onih kojima je pomogao na duže staze (kćer kolegice koja mi je čaj preporučila u remisiji je već par godina) . Probiotike upravo pijem i za sada sam zadovoljna (tegobe su mi se vidljivo smanjile). O Noni soku znam samo iz iskustva drugih.
I na kraju nešto što nema veze s prehranom, ali je ipak važno. Svi koji obole od UK ili CB moraju znati da se na život s tako kompliciranim bolestima teško priviknuti. Pozitivan životni stav jedna je od najvažnijih stvari kod privikavanja na sve tegobe koje vas čekaju. Slobodno dođite na forum CRUC i vidjet ćete da niste jedini, a svratite i na blog Zahodski humor da vidite kako je moguće na UK i CB gledati i sa smiješne strane (blog je malo zapušten, ali ako bude zainteresiranih za njega obećavam da ću pisati malo češće).

Cordelia


ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE:

O ULCEROZNOM KOLITISU
Medicinski članak o ulceroznom kolitisu

O CROHNOVOJ BOLESTI
Medicinski članak o Chronovoj bolesti

HUCUK (Hrvatsko udruženje za crohnovu bolest i ulcerozni kolitis)Udruga

FORUM CRUC ( za razmjenu iskustava oboljelih od cb i uk)Forum

BLOG ZAHODSKI HUMOR (smiješna strana uk i cb)Zahodski humor


Naravno, na kraju, i opet recept.


Image Hosted by ImageShack.us
Danas se posladite i za ručak složite i sebi, a i svojim ukućanima tjesteninu sa makom ili sa orasima.
Tjesteninu skuhajte (najbolje one široke rezance), svoj dio oraha/maka (ne previše, 1 velika žlica je granica) pomiješajte se malom ravnom žličicom šećera. Ostali mogu zasladiti orahe/mak po volji. Pospite kuhanu tjesteninu sa pripremljenim orasima/makom, i uživajte.
Dobar tek!



Ledena

- 08:00 - Dodaj komentar (19) - Print - #

0

Rujan 2008 (1)
Studeni 2007 (1)
Listopad 2007 (9)
Rujan 2007 (5)
Lipanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (8)
Travanj 2007 (24)
Ožujak 2007 (32)
Veljača 2007 (31)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off





AJMO SKUPA?

Ovo je blog svih blogerica i blogera koji žele temeljito promijeniti svoj život ili samo kreću, recimo, na dijetu od... recimo...
BAŠ DANAS!

PRIJAVE ispod zadnjeg, najnovijeg posta.

Pišite nam na:

karakterclub@gmail.com
karakterclub1@gmail.com

Vaše priloge šaljite kao attachmente u Word formatu.


NE PROPUSTITE NAŠU ARHIVU:





UN dijeta
- link

Forum o UN dijeti - link

Drugih 90 dana - link

Recepti Karakter kluba - link



88 ČLANICA KARAKTER CLUBA

Wanda
Lorraine
101 dalmatinka
Nessa
Mala Mu
Malena
Žena s Balkana
Angie
Rahatli
Božica trenutne sreće
Podloga
Daisy Dee
Ledena
Demjan
Rubia
Neni iz bajke
Mama Bahama
Pupak svijeta
Zezalica
Tyche
Red Sonja
Zvrk
wizard lady
Klodica
Sabivena
Atlantik
Vesna
The one
Lafica
Kad kokica pukne
Ivette
Princhipessa
morfin@
Jana
Tedica
Archie The NeZaSiTnA
Tonkabest
Lina-ina
Suncokreta2
DabRicA
tenkgirl
sve za zdravlje
meredith_sa
Luki
mala debeljuca
studentica
YT
Duda
Brevis
Sarajka_djevojka
Bugenvilija
hellion
Kornati53
Windfucker-in memoriam
tAjNe JeDnE wJeShTiCe
Sultanija
trudnica na kvadrat( a nije trudna:))
*pupa*
Roxy6
Dream girl
bise
stella
tanjevka
Bezazlena
kao da je važno
Louise1
omekšivač
modri odsjaj
otherside2
piplica
M.aktualije
Simboli
Tender
Doda
bbw44
MiniMaxine
jg007
Distortion
odlucila sam smrsaviti
Ni na nebu, ni na zemlji
Lafica
Angelina
Carolica
maala
bez karaktera
kia85
kravica(:
Isabel
Andja24
Aura
Kaja

9 ČLANOVA KARAKTER CLUBA

Miško
Ribafish
Holyfighter - vuk samotnjak
Izazov
Sadistico Shy
BMI 37
Dragi Moj Junac
Shinzo
Bez!Komentara
... i ne zamjerite im ako su zli u postovima ili komentarima, jer oni su na dijeti smijeh i jebeno su ponosni na sebe zbog toga!


ČLANOVI RADI ČLANSTVA I POTPORE

Lipa Mare
Penellope
Ljelja
Rudarka
Juliere
brod u boci
...Jani29...
Gali
Orange Boy
tratinchica
Kirshna
Silvija4
Likma
CHOCO
Majstorica
Amberka
loveaddict
Florena
Big mamma

PRAVILA:

1. U klub se primaju samo oni članovi koji zaista imaju višak tjelesne mase. Dakle, to se ne odnosi na one koji su npr. visoki 175 cm, imaju 55 kg, a žele smšaviti na 45. To znači da ne primamo one koji su debeli u glavi. Kod nas se cijene cice i guzice!




Webdesign: T-MARK

Header: RUBY









Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes






Free Website Counters












































































































































































































eXTReMe Tracker