sedmodnevni spiritualni program

31.01.2007., srijeda

ČETVRTAK: VODIČ KROZ TEČAJ ČUDA

01.02.2007.g.

ZNAČENJE ČUDA
I Načela čuda

Dragi moji, ne kanim knjigu prepisivati, bilo bi to besmisleno, ali osnovna načela moram napisati da bismo mogli imati polazište za raspravu... U knjizi ih je 50, u svakom mom postu ću objavljivati po 10 da postovi ne bi bili predugački.
Moje opaske (ako ih bude bilo) bit će u drugoj boji...
Pokušat ćemo utvrditi što je novoga u ovom djelu, što dosad nismo poznavali........kao i uvjek vaša iskustva i komentari bit će mi dragocjeni...


31. Čuda trebaju nadahnjivati zahvalnost, a ne strahopoštovanje. Trebaš Bogu zahvaliti na onome što stvarno jesi. Djeca Božja su sveta i čudo odaje počast njihovoj svetosti, koja može biti skrivena, ali se nikada ne može izgubiti.
Ovo ja zovem osjećaj vlastite vrijednosti.....

32. Ja nadahnjujem sva čuda, koja su zapravo posredovanje. Ona posreduju u korist tvoje svetosti i čine tvoje zamjedbe svetim. Stavljajući te izvan fizičkih zakona, ona te izdižu u sferu nebeskog reda. A u ovome redu ti jesi savršen.
I jesmo savršeni sve dok se ne počnemo prilagođavati tuđim očekivanjima, modnim i ostalim sumanutim diktatima....

33. Čuda ti odaju počast zato što zavređuješ ljubav. Ona raspršuju opsjene o tebi i zamjećuju svjetlost u tebi. Ona tako ispravljaju tvoje pogreške oslobađajući te noćnih mora. Oslobađajući tvoj um zatočeništva u vlastitim opsjenama, čuda ti obnavljaju zdravlje.
Toga bi trebali biti stalno svjesni pa nikad ne bi postali prosjaci ljubavi...

34. Čuda obnavljaju um i čine ga potpunim. Nadoknađujući nedostatak, ona ga savršeno štite. Snaga duha ne ostavlja nikakva prostora za upade.
Ja sam upad shvatila kao opsesije ili čak opsjednuća...primjećujete razliku u savršenstvu duše i pogreškama uma...njih ispravlja čudo...

35.Čuda su izrazi ljubavi, ali ona ne moraju uvjek imati uočljive posljedice.
Istina je da ponekad učinak (posljedice) uočimo i shvatimo dugo, dugo nakon neobičnog događaja koji trenutno ne razumijemo....

36.Čuda su primjeri ispravnog mišljenja usuglašavajući tvoje zamjedbe s istinom onakvom kakvu ju je Bog stvorio.
Drugim riječima čuda su „čudna“ samo našem umu....

37.Čudo je ispravka koju sam ja uveo u lažno mišljenje. Ono djeluje kao ubrzivač lomeći pogrešnu zamjedbu, preuređujući je kako treba. Ovo te stavlja pod načelo Pokore, gdje se zamjedba iscjeljuje. Sve dok ne dođe do ovoga, nemoguće je znanje o Božanskom Redu.
Oko Pokore smo već imali suprostavljena mišljnja....iz ovog načela Pokora se ukazuje kao patnja, velika učiteljica života...“ako nećeš milom, morat ćeš silom (patnjom)“ ili Pokorom; plaćajući vlastite zablude...
Vidim psa ovčara kako oštrim režanjem vraća zalutale ovce k stadu...

38. Duh Sveti je mehanizam čuda. On prepoznaje i Božje stvaranje i tvoje opsjene. On razdvaja istinito od lažnog, Svojom sposobnošću da zamjećuje totalno, a ne selektivno.
Nije li i Krist govorio da su sva njegova djela od Duha Svetoga?

39. Čudo otapa pogrešku jer Duh Sveti prepoznaje pogrešku kao lažnu ili nestvarnu. Ovo je isto kao kad se kaže kako zamjećivanjem svjetlosti mrak nestaje sam po sebi.
Pa..., upalimo svijeću i rasvijetlimo mrak....!

40. Čudo priznaje svakog kao tvog i mog brata. Ono je način zamjećivanja sveopće oznake Boga.
I Isus je govorio: „ štogod učinite bližnjemu svojemu, meni ste učinili“...

- 23:42 - Komentari (43) - Isprintaj - #

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

31.01.2007.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

EGZORCIZAM
Egzorcizam dolazi iz frčkog i sastoji se od dvije riječi; izvan i zakletva...
Magijska ili spiritualna operacija (radnja, čin) s ciljem istjerivanja jednog ili više demona, duhova, entiteta isl. Iz „posjednutog“ (opsjednutog) pojedinca, skupine, mjesta ili predmeta, putem molitvi, zaklinjanja, kretnji, slika ili na drugačije načine.
Isus je egzorcirao polaganjem ruku, riječima ili voljom....
Koliko znam u Zagrebu se navodno egzorcizmi izvode u crkvi svetog Križa u Sigetu svakog utorka....

EGZOTERIČAN
1.(Aristotel) Egzoterične rasprave Aristotelove pisane u mladosti pod utjecajem Platonove filozofije. Sačuvani su samo fragmenti (Aristotel, Fragments et temoignages, 1968, P.U.F.)
„....koliko ima vrsta vlasti...U ranijim (sc. Egzoteričnim) izlaganjima u kojima smo raspravljali o tome...“ (Aristotel, Politika).

2.(Ezoterizam) Egzoterično je sve ono što je izvan misterija, a naročito;
prvo, ono što je javno (što ne isključuje ezoterizam, npr. javno svetkova nje Misterija),
drugo, ono što je spoznatljivo i poznato, te,
treće, ono što je vanjsko (ali ne nužno površinsko i lažno; npr. vjerski obredi...

„(Pojava) da postoje, s onu stranu javnog poučavanja, pojedine, gomili nedostupne stvari nije svojestvena samo učenju kršćana; tako je i u filozofa čija su pojedina učenja egzoterična, a druga pak ezoterična (Origen, Contra Celsum, 248. g. ).

EGZOTERIK
1. (Inicijatika) Egzoterik nije profan, osoba posve izvan ezoterizma (neupućen, u svim značenjima te riječi), nego osoba koja je krenula putem ezoterizma i želi u nj ući. U Pitagorejaca, egzoterik je onaj koji prihvaća ideal Učitelja, ali ne živi u zajednici.
„Najvažnija i nahdublja učenja svoje škole Pitagorejci su uvjek zadržavali za sebe, zavjetovani na potpunu šutnju kako ih ne bi otkrili egzotericima i nepisane su ih kao božanske tajne predavali pamćenju svojih sljedbenika „ (Jamblih, Pitagorin život, usporedno, grčko-njemačko izdanje, Zurich 1963.g.).
Naravno, opreka je ezoterik, više o tome kod; inicijacijski stupanj, hijerarhija, molitelj...

2. (hermeneutika) Egzoterik je vanjski (doslovno) čovjek, djela ili radnje.

3. (metafizika) Egzoterik je vidljiva straba, vanjština nečega.
„Egzoterik je vjera u Boga što je propovijedaju Prijatelji Boga. Egzoterik su vjerski Zakoni i simboli Vjere u Boga (....)Egzoterik vjerskog Zakona održava se samo putem ezoterične vjere, jer ona je njegova Svjetlost i Misao, Duh života u egzoteričnom djelovanju. I obrnuto, ezoterik živi samo kroz egzoterik, jer on je vidljiva ovojnica, putokaz što omogućuje da se nađe put do njega“ (Mansur al-Yaman, Ismaelit, Knjiga Mudraca i Učenika, X stoljeće, prijevod s arapskog: H. Corbin).

EGZOTERIST; EGZOTERIČAR
Egzoterist (egzoteričko) jest onaj (ono) što se izjašnjava kao neezoterično i antiezoterično..
„ Egzoterizam je naročito neugodan...onima koji kao isključivi egzoteristi smatraju da je nemoguće da postoji išta što bi izmicalo njihovoj kompetenciji“. ( R. Guenon, Intuition et realisation spirituelle, 1952.g.)

EGZOTERIZAM
1. Egzoterizam: Ono što djeluje tako da nešto (ili netko) bude egzoterično. Primjerenije bi bilo upotrijebiti izraz „egzoteričnost“.
Egzoterizam katoličanstva sastoji se u privrženosti doslovnom smislu Biblije, u njegovim moralnim i filozofijskim nazorima, u ritualima (obredima) sakramenata, u prirodi papinske funkcije.
„ Svaka prava vjera uključuje dva vida; vanjski – egzoterizam i unutarnji (i duboki) – ezoterizam....“ (Bahram Elahi, L'enseignement secret d'un maltre kurde en Iran, 1976.g.)

2. egzoterizmi: diktrine ili teorije, tehnike ili postupci egzoteričnog reda.

„Posvećenik je iznad religije. On u praksi provodi egzoterizam unutar kojeg živi. Međutim, on može usvojiti i neki drugačiji egzoterizam... (M. Lepage, Le Symbolisme, rujan/listopad 1954.g. str.54).

3. Egzoterizam: sve što nije ezoterizam. Drugo, ono što se, ovisno o misaonom sustavu, poistovjećuje s prividom, s profanim. Svjetovnim.
„ Dok se egzoterizam zatvara u svijet akcidencija (zbivanja) (....), ezoterizam posjeduje svijest o transparentnosti stvari....“ (F. Schuon).

4. Egzoterizam: osporavanje ezoterizma (pobija ga se, tumači i nastoji nadomjestiti drugačijim nazorom).
Primjerenije bi bilo upotrijebiti izraz „egzotericizam“.
Npr, R. A. Nicholson Sufizam tumači kao mistiku (J.A.S. London, 1906); G. Bachelard alkemiju proglašava samotničkom sanjarijom o materiji i vatri (Psihoanaliza vatre, 1938).

Napomena:
Ezoterizam može egzoteričnim smatrati i ono što se samo izdaje za ezoterizam.
Npr. Porfirije, Pismo Anebonu, 270 g. prijevod G. Faggin, 1954 – protiv teurgije);
J. Pico della Mirandola, Rasprava protiv astrologije (1496.g. na lat.);
R. Guenon, Teozofizam. Povjest jedne pseudoreligije, 1921.g.

- 07:57 - Komentari (52) - Isprintaj - #

29.01.2007., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

30.01.2007.g.

As novčića (diskova)

Pravilno okrenuta karta ukazuje na stjecanje dobara, financijski uspjeh, bolji posao, iznenadni poklon, moguće nasljedstvo, sklad ideja.

Obrnuto okrenuta, gubici, krađe, pljačke, dugovi, nekontrolirano trošenje, dugovi koji stižu na naplatu.

Asevi su uvjek počeci, rođenje nečeg novog...


- 23:53 - Komentari (58) - Isprintaj - #

28.01.2007., nedjelja

PONEDJELJAK: ENCIKLOPEDIJA MISTIKE

29.01.2007.g.

GRČKA MISTIKA

PLATONISTI

Vidjeli smo da Pitagorejci nisu imali misterije,
ali su ipak bili bitno mistička zajednica. Sokrat je postao heroj.mistik filozofske tragedije koja završava trijumfom besmrtnosti duše. Sokrat odbija život kao razlog postojanja da bi spoznao posvemašnje lišavanje i tako dopro do potpune nagosti (ranjivosti, bespomoćnosti) i ta dosegao samu bit božanskoga. On odlazi u smrt prezirući tamnoicu ovoga svijeta, ali je prije toga rekao: „Korisno je samo ono znanje koje nas čini boljima“, a pitanja: „Što je to? Što je pravednost? Što je hrabrost? Što je umjerenost? Su nužna za samospoznavanje sebe i dizanje u nadosjetilno (izlazak iz špilje) i Sokrat je upravo to učinio.

Središnja tema grčke tragedije je osuda neumjerenosti (hybris)....(o tome naši tajkuni izgleda nikad nigdje nisu čitali), a razvija se na dvije razine; predodređene kušnje pravednika i nagrada onomu tko surađujući s nužnošću, proizvodi zlo. Kroz takvu dramu grčko kazalište postaje mjesto (crkva) u kojoj se uče lekcije života, a najvažnije je očistiti gledatelja/slušatelja od svega što sprječava slobodan protok božanskih energija....

Bitni problemi i pitanja grčkih mističnih škola su proturječja oko: vremena, zakona i prirode, nužnosti i pravednosti, preporođenja i obnavljanja, zaborava i istine...Sve to treba pomiriti u božanskom središtu (Apolon Dioniz). Platon u svome Fedonu poziva na staru tradiciju tražeći povratak duše njezinu božanskom dijelu da ga (čovjeka) oslobodi neprekidnih smrti (liči li vam to na spomen reinkarnacije?). Zapravo Platonisti samo nastoje odgovoriti na sofističku Protagorinu formulu: „čovjek je mjera svih stvari“; ukazujući da je čovjek „nebeska biljka“. Kršćani su to isto rekli malo drugačije: „ naše je korjenje na Nebu“.

(nastavlja se)....

- 23:54 - Komentari (48) - Isprintaj - #

27.01.2007., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

28.01.2007.g.
TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA
I DIO (nastavak)
TERAPIJE DODIROM



ENERGETSKO PUTOVANJE
KROZ ANATOMIJU
U SEDAM KORAKA

4.korak: Energetsko povezivanje

Trebamo povezati prvu čakru sa svih šest iznad nje.


Jedna ruka je još uvjek na prvoj čakri, drugu ruku stavite na tjeme i povežite prvu i sedmu čakru. Povežite svoju potrebu za drugima, te svoje znanje i svoju sposobnost da to ostvarite. Zatim stavite desnu ruku na čelo i povežite prvu i šestu čakru (čeonu, treće oko) da bi znali slušati svoj unutarnji glas (intuiciju) i da bi vaši uvidi bili realno utemeljeni. Iza toga povežite prvu i petu čakru, da bi se znali boriti za sebe i usudili tražiti ono što vam treba i pripada. Potom povežite prvu i četvrtu čakru (srčanu) da oživite samopoštovanje i samopouzdanje, jer su to uvjeti da budemo voljeni i sposobni voljeti na zdrav način. Povezivanje prve i treće čakre, najbolje osnažuje vaše emocije i ozdravlja sve vaše transpersonalne odnose.Uklanja neuroze i depresiju.I konačno, povezivanje prve i druge čakre vas ukorjenjuje u stvarnosti takvoj kakva jest i daje vam snagu u vašim svakodnevnim borbama.

Ove vježbe su dragocjene i mogu se primjenjivati svakodnevno, recimo prije spavanja, u vlastitom krevetu. Prva korist koju ćete osjetiti će biti zdravo i mirno spavanje sa obiljem lijepih snova. Intuicija koja se kroz ovakvo vježbanje budi i jača, može baš u snovima progovoriti. Ako imate neko izrazito bolno mjesto na tijelu, samo ga grijte vlastitim dlanovima dok bol ne oslabi ili potpuno ne nestane.

Slijedi:5. korak: Intertaktilnost


Dragi moji, opet imam dodatak na raspravu... to je nastavak na temu od utorka kad ste se svi svesrdno uključili...odnosi se na virtualni svijet i natječaje, cool liste i ostala rangiranja i vrednovanja u virtuali. Ovaj put sam se osvrnula na xportalov nagradni natječaj:

Nagradni natječaj samo na Xportalu!

Xportal.hr najavljuje nagradni natječaj u trajanju do 31.1.2007. Najbolje rangirani autor osvojit će proizvode ili usluge po vlasitoj želji u iznosu od 5500kn! Registrirajte se, postavite Xportal box ili link na radio reklamu / video reklamu na Vaš blog, i samo pišite. Posjetitelji će odlučiti tko zaslužuje nagradu! (više)

Slijedi moj članak uz napomenu da nisam aspirirala na nikakvu nagradu jer i nisam imala vremena redovito pisati, ali sam pratila natječaj i sve oko njega:

Autor: irida (O autoru)
Nagrade, pravila i propozicije
objavljeno 26.1.2007 9:51:03



Prisjećam se kako je Emily Bronte svoj rukopis poslala izdavaču potpisan muškim imenom. Rukopis je bio sjajan. Oduševljeni izdavač je pozvao autora na dogovor oko izdavanja rukopisa i kad se ona pojavila šokirano je izustio, pa vi ste žena...Prisjećam se i naše Marije Jurić Zagorke i njezinog novinarskog pera u vremenu koje joj nije bilo naklonjeno...

Prema natječajima imam podijeljena mišljenja. U bivšoj državi sam dva puta dobila državne (republičke) nagrade kao potuni anonimac i outsajder i oba puta se jako iznenadila. Pravila su bila stroga i propozicije jasno propisane. Danas su mnogi natječaji namješteni ili su nejasnih propozicija i maglovitih kriterija... Pratim kad stignem xportalov natječaj za najbolji tekst koji navodno sami čitatelji ocjenjuju i to bi trebalo osigurati nepristrani sud. Na stranu šta neki autor „može naručiti svoje čitatelje...? ) vidim da jedan autor napiše jedan članak (pošteno i solidno odrađen ), a neki drugi stavljaju i po četiri, pet članaka u jednom danu i na svima skupljaju glasove, što smatram nejednakom i nelojalnom utrkom...Mogućnosti bi trebale biti za sve iste. Jedan članak dnevno.... No, čini mi se da je to k'o i s dodjelom Oscara. Ta nagrada promovira samu filmsku industriju i zbog toga je i ustanovljena. Je li i ova nagrada samo promocija xportala? Ako i jest propozicije trebaju biti jasnije. Ako je kriterij hiperprodukcija (bez obzira na kvalitetu), onda me rezultati ne čude...

03 00 posjeta (24), komentara (2)

slažem se, i ja sam pisao članak u sličnom stilu, ali niš koristi...

nachtfresser, 27.1.2007 17:58:00

Na žalost, to što ovdje nisu jasno određena pravila i što sistem glasanja nije jasan baš nikome, uopće ne ide u prilog Xportalu. Jednostavna matematika od čistog zbrajanja plusova i oduzimanja minusa bi bila svima shvatljiva i tako bi čovjek mogao kontrolirati sebe, a i druge.
Ovako smo svi zbunjeni i pitamo se previše pitanja..

Trillian, 27.1.2007 18:58:00

Ocjene ovog članka

POZITIVNE OCJENE:

nachtfresser, cimi, Trillian,

NEGATIVNE OCJENE:

Napominjem da su ova dva komentara osvanula tek nakon moje potrage za mojim člankom koji nigdje nije bio vidljiv, što ilustriram mojom prepiskom s našom Trillian:


Draga Trillice!
Što se događa na xportalu?
Glas kod tvoga novog članka (asocijacije....) sam ostavila i ne vidi se, komentar također i ne vidi se...
Napisala sam novi članak: Nagrade, pravila i propozicije? Nema ga među objavljenim člancima, mada se kod mene na blogu u boxu desno, prikazuje kao objavljen i kad kliknem na njega otvara se kao objavljen, ali ga na xportalu lijevo gore nema na popisu novih članaka, a objavljen je jučer ujutro...pošto u njemu šibam po ovom natječaju možda sam kažnjena?
Pusaaaaaaaaaa!
Irida


Ne znam draga Irida što se to događa.
Pitala sma u onom chatu sa strane, pa ćemo vidjeti što će nam odgovoriti.
Nema šanse da je tvoj članak bio jučer objavljen, a da je prošao nezamjećen. Otvorila sam ga sada kod tebe u arhivi i piše da je otvaran 10 puta. Samo 10. Članak bi već samo po naslovu bio otvaran više puta, a da i ne pričamo o količini komentara koje bi sigurno bilo.
Jučer sam cijelo priejpodne stalno imala otvoren Xportal i nisam ga vidjela...a vidjela bih ga da je bio objavljen.
Vidjet ćemo, baš me zanima šta će odgovoriti..
Tebi velika pusa

Eto, hvala ti, provjerila sam, još uvjek nema mog komentara. A ni ocjene kod tvog članka....a moj članak se otvara samo iz boxa na mom blogu....još jednom hvala!
IRIDA

Ne znam draga Irida što se to događa.
Pitala sma u onom chatu sa strane, pa ćemo vidjeti što će nam odgovoriti.
Nema šanse da je tvoj članak bio jučer objavljen, a da je prošao nezamjećen. Otvorila sam ga sada kod tebe u arhivi i piše da je otvaran 10 puta. Samo 10. Članak bi već samo po naslovu bio otvaran više puta, a da i ne pričamo o količini komentara koje bi sigurno bilo.
Jučer sam cijelo priejpodne stalno imala otvoren Xportal i nisam ga vidjela...a vidjela bih ga da je bio objavljen.
Vidjet ćemo, baš me zanima šta će odgovoriti..
Tebi velika pusa

Hvala tebi draga Irida,
Cimi je odgovorio da je članak bio objavljen i vidljiv, ali samo kratko vrijeme jer su ga potisnuli s liste novi članci.
Nije mi baš jasno da ga ja ne bih vidjela ili ti i da tom brzinom može nestati....
a da ih upitaš mejlom ili tamo na chatu što se događa?

Znaš, ne da mi se s njima prepucavati, članak nije bio na listi objavljenih zbog toga jer prozivam taj njihov natječaj...bojali su se komentara...to je moje mišljenje, ali hvala ti na trudu...
Irida


Ne znam...stvarno se čudne stvari tamo događaju, a nije im baš na čast.
Možda se šta promjeni, jer ovako će previše ljudi otići.
Čak i meni je dosta toga tamo upitno, al moram završiti što sam započela.
Zbog sebe :)
Lijep pozdrav draga Irida :

Uključite se svojim komentarima, jer se spremam uskoro zapitati naše admine koji su kriteriji za formiranje cool i almost cool listi.......

- 23:07 - Komentari (65) - Isprintaj - #

25.01.2007., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

26.01.2007.g.

ATROSEKSOLOGIJA OVNA



Žena Ovan

Ona je vatrena, samostalna, emancipirana, poduzetna, voli voditi muškarca i ako treba štititi ga puštajući maha majčinskim nagonima. Pored fizičkog njoj je veoma važan i duhovni i intelektualni kontakt. Ponekad zna biti muškobanjasta što s vremenom stvara komplekse, pa dolazi do razlaza. Žena Ovan je nestrpljiva, često agresivna, nervozna, lako plane i često se svađa ne trpeći ni prigovore ni savjete i u svojoj tvrdoglavosti teško popušta. Sklona je svim seksualnim nastranostima, u stanju je živjeti u najlošijim uvjetima tražeći od muškarca samo ono što joj godi, sebično vodeći računa samo o vlastitim zadovoljstvima. Inzistira na klitoralnom orgazmu, a privlače je i oralnogenitalni kontakti. Kako sebe smatra seksualno oslobođenom osobom, čak misli da je po tom pitanju i shvaćena od svoje okoline, deklarirana feministica je sklona i istospolnim seksualnim vezama.

Žena Ovan nakon 42-ge godine se često može uskladiti s Vagama i drugim zračnim znakovima, no kako su opsjednute seksom u nuždi se povezuju i sa sebi disharmoničnim znakovima (zemljani i vodeni). Ovo je svojevrsna astrološka kontradikcija, no žena Ovan traži uzbudljive doživljaje, a život joj obilježavaju velike strasti i obilje posesivne ljubomore...

Slijedi: SEKSUALNA SLAGANJA I PROBLEMI


- 22:57 - Komentari (19) - Isprintaj - #

24.01.2007., srijeda

ČETVRTAK: VODIČ KROZ TEČAJ ČUDA

25.01.2007.g.

ZNAČENJE ČUDA
I Načela čuda

Dragi moji, ne kanim knjigu prepisivati, bilo bi to besmisleno, ali osnovna načela moram napisati da bismo mogli imati polazište za raspravu... U knjizi ih je 50, u svakom mom postu ću objavljivati po 10 da postovi ne bi bili predugački.
Moje opaske (ako ih bude bilo) bit će u drugoj boji...
Pokušat ćemo utvrditi što je novoga u ovom djelu, što dosad nismo poznavali........kao i uvjek vaša iskustva i komentari bit će mi dragocjeni...

21. Čuda su prirodni znakovi oprosta.
Kroz čuda ti prihvaćaš Božji oprost tako da ga proširuješ na druge.
S ovim se slažem jer opraštanjem oslobađamo prije svega sebe od samonametnutih blokada...

22. Čuda se povezuju sa strahom samo zbog vjerovanja kako mrak može nešto sakriti. Ti vjeruješ da ono što tvoje fizičke oči ne mogu vidjeti i ne postoji. Ovo vodi poricanju duhovnog viđenja.
I ovo je istinito!

23. Čuda preuređuju zamjedbu i sve razine postavljaju u istinsku perspektivu. Ovo i jest iscjeljenje jer bolest i dolazi zbog brkanja razina.
Može se reći i obrnuto, čim promijenimo kut i način gledanja (perspektivu i percepciju) čuda se počinju sama događati...

24 Čuda ti omogućuju iscjeljivati bolesne i oživljavati mrtve jer si ti sam proizveo i bolest i smrt, pa ih zato možeš oboje i ukinuti. Ti si čudo, a možeš stvarati poput svog Stvritelja. Sve je ostalo tvoja noćna mora i ne postoji. Samo ono što svjetlost stvori jest stvarno.
Nije poznato da li su autori ovog Djela ikoga oživjeli....

25. Čuda su dio jednog međusobno spojenog lanca oprosta koji, kada se upotpuni, jest Pokora. Pokora djeluje cijelo vrijeme i u svim dimenzijama vremena.
Ovako shvaćena pokora bi bila služenje i predanost Providnosti, ma kako teško bilo...

26. Čuda predstavljaju slobodu od straha. „Obaviti pokoru“ znači ukloniti. Uklanjanje straha jest dio pokornice vrijednosti čuda.
Makar visili nad ponorom, vjerovati da Nebo bdije nad nama...to je vrhunac pouzdanja i slobode od straha...

27. Čudo je sveopći blagoslov Božji kroz mene svoj mojoj braći. Privilegija onog kome je oprošteno jest da sam oprašta.
Slažem se, ako živimo po Kristovoj zapovjedi „Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe“ ili po zlatnoj maxim utkanoj u sve velike duhovne tradicije: „Ne čini drugima ono što ne želiš da oni tebe čine“ ili obrnuto :„Ono što želiš od drugih učini prvo ti njima“...

28. Čuda su način stjecanja slobode od straha. Otkrivenje uzrokuje stanje u kojem je strah već ukinut. Čuda su tako sredstvo, a otkrivenje je cilj.
Ja ne bih rekla način, nego put...

29. Čuda slave Boga kroz tebe. Ona Ga slave odavanjem počasti Njegovu stvaranju, potvrđivanjem Njegova savršenstva. Čuda iscjeljuju zato što ona poriču poistovjećenje s tijelom i potvrđuju poistovjećenje s duhom.
Slažem se....

30. Prepoznajući duh, čuda prilagođavaju razine zamjedbe i pokazuju ih u pravoj svrstanosti. Ovo postavlja duh u središte, odakle on može direktno općiti.
Da, čuda nas mijenjaju....

- 21:22 - Komentari (70) - Isprintaj - #

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

24.01.2007.g.
(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

DVOJNIK
„Bješe li to dvojnik iz legendi?“ (G. de Nerval, Aurelius, 1855, prvi dio).

1. (okultizam): Vitalno tijelo životinja ili ljudi, nevidljiva ovojnica i odslik fizičkog tijela. „Eterični dvojnik“, „vitalno tijelo“ okultista, ka u Egiptu (G. Maspero), ahu u Avesti....Pisala sam o tome i kod duše.

2. (religija): Sjena, ono što ostaje pored groba poslije smrti, slika pokojnika koja ostaje uz leš (navodno tri dana) i koja je za života bila povezana s fizičkim tijelom kao njegov dvojnik i ovojnica. „Astralno tijelo“ u okultizmu, ba u Egiptu.

3. (etika): Cjelina dobrih ili loši djela čovjeka shvaćena kao druga ličnost, prisutna u času umiranja, eshatološkog suda. To je „knjiga djela“ u židovskoj tradiciji (Henoh). Dačna (znači religija, dvojnik) u Avesti (yasht XXII).

4. (ezoterizam): Nebeski alter ego, spiritualni blizanac, arhetipski lik Ja s kojim se suočavamo u trenutku umiranja.
Posljednje riječi Manija bile su: „Gledao sam svojeg dvojnika očima od svjetlosti“.
Dvojnik je „spiritualno Ja“ okultista, ankh Egipćana, fravashi u nezorostrijanskoj Avesti. Spominjano kod Antrophos (savršeni) dvojnik, u duhu pomagaču, a bit će govora o ovome i kod Ja.

5. (etnologija): Kratkotrajna materijalizacija daha, duše, tijela, čovjeka ili životinje u obliku nekog bića ili događaja, npr. vjetra ili vuka (inicijacijska likantropija luperkala u Rimu)..., bilo je već riječi u obradi riječi demon, duh pomagač, a bit će i kod genija. 6. (šamanstvo): Družinski duh...Svaki altajski šaman ima svoje stablo kao vegetativnog dvojnika koji se rađa i umire s njim.

DVORSKA LJUBAV
Dvorska ljubav se pojavljuje na jugu Francuske potkraj XI st.

1. Fin'amors je preljub (Gospa je udata) i protivan je braku. Gospa je višeg društvenog ranga nego njezin zaljubljenik.

2. Fin'amant obožava ju i štuje, veliča je, a ona mu je uvjek vjerna. Kako se čini, zaljubljenici se najčešće odriču zadovoljstava (ne ide se dalje od izmjenjivanja pogleda, stiska ruke, razgovora i poljupca), u najmanju ruku, ustežu se putenih zadovoljstava. Ovu vrstu ljubavi prate kušnje slične inicijacijskima; nužno je održati tajnovitost veze, potčinjenost, vjernost...Jezik se često pojavljuje u hermetičkom obliku nazvanom trobar clus (zatvorena pjesma, zatvorena kompozicija ) zbog istančanih pojmova, dvosmislenih riječi, složene metrike. Tvorac trobar clusa bio je trubadur Marcabru koji je stvarao između 1130 i 1148 godine.

Prema D. De Rougomontu (L'amour et Occident, 1939 ) dvorska je ljubav prerušeni izraz Katarizma. Međutim, Gospa se poistovjećuje s Marijom tek u XIII st.

Primjeri Fin'amorsa su Lancelot ( u Le chevalier a la charette, Chretiena de Troyesa, 1117-1181), Tristan ( u Tristan et Iseut Beroula, 1160, Champion Presses Poeket, 1796.).

2. Viteška ljubav ( amour chevaleresque ) naziv je za ljubav vitezova. Pretpostavke te ljubavi su plemeniti rod, uzorno ponašanje, osjećaj časti i hrabrost, tjelesna snaga. Zahtijeva se vjernost ali ne nužno i spolno uzdržavanje. Takva ljubav nije preljub i upućuje se osobi istog ranga. Uključuje kušnje, također slične inicijacijskim, ali ne u vezi s ljubavlju, nego sa svrhom pokazivanja hrabrosti zaljubljenika: turniri, ratovi, milosrdna djela....

Tip viteškog ljubavnika je vitez s dvora kralja Arthura ( Olivier u Percivalu Chertiena de Troyesa).
Takav ideal zemaljskog viteštva podvrgnut je kritici u La Queste del Saint Graal – u ime „nebeskog viteštva“ Galaad, Lancelotov sin, za svojeg uzora ne uzima ratnika nego Isusa Krista.

EGREGOR
Egregor dolazi od grčkog i znači bdjeti...

1.(gnostički smisao) Anđeo koji bdije s neba.

2. (okultistički smisao) „Egregor je snaga aure skupine, bilo da je riječ o zajednici ljudi, bilo anđela...Povezanost članova zajednice sama po sebi proizvodi okultne fenomene: štiti, odvraća zlo...“ (M. Mirabail, Les cinquante mots-clefs de l'esoterisme – privatno izdanje, Touluse, 1981. str. 93).

(nastavlja se)
- 00:17 - Komentari (58) - Isprintaj - #

22.01.2007., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

23.01.2007.g.

Već sam ranije spominjala da simboli u tarotu korespondiraju sa kolektivnim nesvjesnim i sa nesvjesnim i pitača i tumača tarota...dalje se korespondencija proteže na psihu i još dalje na na čistu spiritualnost. Veliki Majstori tarota su izradili i korespondencije s Kabalom, a i drugim duhovnim sustavima....Po Kabali:
1. sefirot: Keter (Kruna pokriva sve jedinice, odnosno Asove; Štapova, Pehara, Mačeva i Diskova. Svi asovi su pod utjecajem Ketera. Stoga su nazvani “korijen snage” određenog elementa i predstavljaju ideje koje su tek u nastajanju ili formiranju. To znači da će do njihovog ostvarenja proći još neko vrijeme dok se potrebni uvjeti ne uobliče.


As pehara

U pozitivnom smislu to može biti; ljubavna veza, vijesti o voljenoj osobi, brak ili avantura. Sve značajno u vezi s emocijama. Putovanja iz obiteljskih razloga. Novi dom. Prijateljski savjet i potpora.

Obrnuta karta nagovješćuje zastoje, smetnje, raskide i svu sve one negativne emocije koje idu uz takve situacije.


Imam važan dodatak današnjem postu!!!!

Velika brbljaonica

Članak je na xportalu2.0, pa ga možete i tamo komentirati!

Želim pisati o honoriranju u virtualnom svijetu. U tiskovinama, a i na televiziji sve češće susrećem preplaćenu polupismenost ili čak nepismenost dok u virtuali ima ljudi koji imaju što reći i znaju to reći, ali to su glasovi u pustinji. Smatram da je virtualni svijet ogroman potencijal koji tek treba doći do izražaja. Nažalost brzi i dosjetljivi su kao na Divljem Zapadu već pozaposjedali „svoj komadić zemlje", mobiliziraju vojsku besplatnih radilica i od toga dobro žive...

Dobila sam od prijatelja ovakav e-mail:

Pozdrav!
Pridruži se i ti Netopolisu, novom društvenom website-u na kojem sam i ja član. Nakon registracije na Netopolis, moći ćeš:
- predstaviti se kroz svoj osobni, društveni i poslovni profil...
- povezati se s prijateljima, upoznati njihove prijatelje, poslovne suradnike...
- upoznati nove prijatelje, ali i pronaći stare prijatelje, kolege s posla...
- pisati svoj blog...
- otvoriti svoj klub...
- raspravljati na forumu...
- pregledati, objaviti, sudjelovati na raznim online i offline društvenim događajima...
...i još mnogo toga. U tijeku je i velika nagradna igra, registriraj se i sudjeluj!
Za pridruživanje Netopolisu klikni na link ispod:
Hvala i pozdrav,
b.


Za prihvat pozivnice i registraciju na Netopolis.hr, molimo, kliknite na sljedeći link:
http://www.netopolis.hr/index.php?page=join&inv_id=a7dd096ff8bb70a58d17571e5f095898

Odgovorila sam ovako:

Dragi B!
Hvala ti na obavjesti i preporuci za Netopolis, ali neću se učlaniti...,skinula sam se i sa svih foruma, ostajem samo na xportalu 2,0 (povremeno) i održavat ću svoj blog (jedan jedini)....Zašto? Zato što svi oni lijepo žive od naših besplatnih priloga i doprinosa..., osim mase pubertetskih bljezgarija, nešto umobolnih ispada patoloških slučajeva, jedna velika brojka pokriva ljude koji znaju pisati i imaju šta reći, radi se o svojevrsnom online novinarstvu koje je nenaplativo (zasad), a i o nekim rijetkim talentima koji rasipaju svoju talentiranost iz očaja, jer drugačije ne mogu doći do izražaja...Dosta je bilo Caritasa...i ja moram od nečega živjeti, dakle moram i raditi nešto naplativo, a svo to surfanje mi jede vrijeme i energiju bez ikakvog povrata...
Tebi sretno!
Pusaaaaaaaaaaaa!
Irida


Ja virtualu ne shvaćam samo kao veliku brbljaonicu. Taj ogromni potencijal bi trebao koristiti i meni/nama koji joj doprinosimo da živi i razvija se, a ne samo spretnima koji iznajmljuju svoj „komadić zrakopraznog prostora" kojeg su se domogli nama koji smo voljni nešto raditi....Sredstvo za rad (kompjuter) sam ja kupila, napajanje ja plaćeam, t-com šalje redovito uplatnice, trošim i svoje vrijeme, a i moje vrijeme je novac i trebam još besplatno ispunjavati nečija očekivanja...
Prijatelje ne tražim u virtuali iako ne poričem da sam tu upoznala neke vrlo drage, talentirane i pametne ljude. Kad mi je do brbljanja ili ću nekoga pozvati na kavu ili ću sama otići nekome na kavu ili ću se s prijateljima naći na kavi. Pita li se itko o honorarima za svoj rad na nekom portalu. Neka plate po broju riječi/slova, vrijednosti priloga, bilo kako. Nisam egzibicionist koji mora po svaku cijenu biti viđen negdje.

Mislim da je ovo vrlo ozbiljna i vrlo važna tema., koju povremeni nagradni natječaji sa sumnjivim (čitaj neosiguranim) mehanizmima glasovanja neće riješiti. Natječaji mogu biti godišnja događanja, eventualno za izbor naj-virtualnog novinara kako to i inače prakticira društvo novinara, a redovno pisanje, redovne kolumne trebaju biti i redovno honorirani (prema dogovoru, važnosti, kvaliteti i zaslugama) Tako će se isprofilirati i iljudi koji pokrivaju razna područja na jedan ozbiljniji način...

Šta vi dragi moji čitatelji i kolege mislite o ovoj temi...?




- 19:58 - Komentari (119) - Isprintaj - #

PONEDJELJAK: ENCIKLOPEDIJA MISTIKE

22.01.2007.g.

GRČKA MISTIKA (nastavak)
PITAGOREJCI


Pitagorejci su prije svega bili mistička škola. Učitelj je vlastitim primjerom podučavao askezu; pripravljanje za smrt. Oni nisu imali misterije, nego je ljubav prema mudrosti (označava je riječ-sofija) prva misterija. Hijerarhija se uspostavljala kroz stupnjeve napredovanja i analogna je stupnjevima u misterijama. Svrhovitost se ogledala u težnji savršenstvu da bi što više nalikovali božanstvu. Za istinski izabrane „put života“ je sredstvo divinacije („Od smrtnika ti si postao bog“. To je bilo uvjerenje koje su posvećeni stjecali za onostranost.).

U tom smislu je Pitagora bio predstavljen kao utjelovljeno božanstvo, daimon (genij, posrednik); Empedoklo se proglašava bogom, a ne smrtnikom. Za Platona je filozof onaj koji poznaje umijeće umiranja. Odjek mističkih formula naći ćemo od Platona do aleksandrijske škole, a sva svojstva upućenih, posvećenih, mistika Platon pripisuje i filozofima. Upravo time su nadahnute i alegorije i slavni mitovi, a osjeća se to i u dijalozima Gozba, Država i Fedar.

Postupci očišćenja i sjećanja imali su veliko značenje u mističkim zajednicama. Platon ih je sačuvao dajući im filozofsko/mističko značenje. Sokrat svojim pokoravanjem zakonima države, ispijanjem otrova, svojim spokojstvom pokazuje da država nadilazi građane. On je postao heroj/mistik filozofske tragedije koja završava trijumfom besmrtnosti duše i prezirom tamnice ovoga svijeta.

(nastavlja se)

- 00:04 - Komentari (62) - Isprintaj - #

20.01.2007., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

21. 01.2007.g.

TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA
II DIO (nastavak)



ENERGETSKO PUTOVANJE
KROZ ANATOMIJU
U SEDAM KORAKA

Samo mala napomena, ove vježbe je najbolje raditi u grupi, ali još uvjek su to vježbe koje možete raditi i sami...iza ovih vježbi dolaze one koje ne možete raditi sami...

3. korak:Anatomsko putovanje


Zažmirite. Dišite. Obgrlite objema rukama svoj vrat. Toplim klizenjem se spustite do svojih prsa. Obujmite ih. Ponovite vježbu s hladnim klizenjem. Sve ponovite 5 puta. Olabavite tijelo. Otresite ruke.

Zažmirite. Dišite. Stavite lijevu ruku pod desno pazuho, a desnu pod lijevo. Osjetite toplinu ta tjelesne zone. Najnježnijom masažom prođite prvo unutarnju stranu lijeve, a onda desne ruke preko dlanova sve do vrhova prstiju. Ponovite sve s linijom tijela do boka, na obje strane. Radite prvo s toplinom, a onda s hlađenjem. Sve ponovite 5 puta. Otvorite oči. Olabavite tijelo. Otresite ruke.

Stavite oba dlana na prsnu kost na razmeđi vaših prsiju. Blago obujmite prsa, ne zadržavajte se, klizite s oba dlana preko trbuha. Zaustavite se na solarnom pleksusu. Zagrijte solarnu točku. Spuštajte se ka preponama. Taustavite se. Intezivno zagrijte područje obiju prepona. Polako se istim putem vratite na prsnu kost. Istu vježbu napravite s hlađenjem iz svojih dlanova. Ponovite sve 5 puta. Olabavite tijelo. Istegnite se ako osje ćate potrebu za tim otresite ruke.

Zatvorite oči. Stavite lijevi dlan na lijevi bok, a desni na desni bok. Zagrijte lumbalni dio na leđima i prošetajte kružnim pokretima dlanova po cijeloj stražnjici. Ponovite postupak s hlađenjem. Ponovite vježbu 5 puta. Olabavite tijelo. Otresite ruke.

Sagnite se. Stavite ruke ispod stražnjice. Spustite se duž nogu do potkoljenice. Polako zaokružite dlanovima oko koljena. Počnjite se uspravljati povlačeći tople dlanove po prednjoj strani bedara. Ponovo se sagnite Stavite dlanove na unutarnju stranu bedara. Osjetite mekoću kože. Spuštajte se nježno do koljena. Polukružno preko koljena izađite na vanjsku (bočnu stranu). Počnite se uspravljati, nježno povlačeći dlanove sve do bokova. Ponovite postupak s hlađenjem. Otresite cijelo tijelo . Otresite posebno noge posebno ruke.

Sagnite se ponovo. Obujmite dlanovima koljene. Lagano spuštajte dlanove duž prednje strane nogu do nožnih prstiju. Lagano prstima protrljajte sve prste na nogama. Vratite se do skočnih zglobova. Obujmite ih i zagrijte. Vratite se nježnim klizećim dodirom do potkoljenica. Uspravite se. Otresite cijelo tijelo. Napravite nekoliko kružnih pokreta glavom. Prođite dodir toplinom i hlađenjem 5 puta. Ponovo spojite dlanove i zatvorite krug autobuđenja.Sada lijede prave autotaktilne vježbe:

a) Lezite na leđa. Opustite se svraćajući pozornost na spontano disanje. Pratite svjesno, mentalno i vizualno, svaki udah na njegovom putu kroz vaše tijelo. Kad se potpuno umirite i opustite, stavite lijevi dlan na područje srčane čakre, a desni na svoje čelo. Grijte ta mjesta toplinom vlastitih dlanova nekoliko minuta puštajući da toplina zacijeli («zalota, zakrpa») moguće energetske rascjepe na tim mjestima. Zamijenite sada ruke; desnu stavite na prsnu zonu, a lijevu na čelo te tako povežite srce i um. Nakon nekoliko minuta uspravite se u sjedeći položaj, otresite ruke visoko u zraku, napravite nekoliko kružnih pokreta glavom i prijeđite na slijedeću vježbu.

b) Lijevi dlan stavite na stražnji dio glave (zatiljak ), desni opet na čelo (čeona čakra). Dišite mentalno i vizualno u područje glave dok vaši dlanovi natapaju ta područja toplinom. Nakon nekoliko minuta zamijenite ruke i svjesno povežite um i nagone.

c) Ovu vježbu možete izvoditi i sjedeći. Lijevim dlanom grijte prednju stranu vrata (grlena čakra), desnim stražnju. Nakon 3-5 minuta zamijenite ruke i grijući i dalje prednje i stražnje područje vrata, svjesno povežite svoje potrebe sa sposobnošću izražavanja tih istih potreba.Udahom jačajte volju, a izdahom izbacujte strahove.

d) Dlanovima prvo nekoliklo minuta grijte obje ušne školjke. Zatim dlanove stavite na pripadajuće sljepoočnice (lijevo-lijevo, desno-desno). Umirite um, dišite na nos i grijte ih 3-5 minuta. Zatvorite oči i premjestite dlanove na oči. Odmarajte ih i grijte 3-5 minuta, zatim palce položite uz korjen nosa, a kažiprste sastavite i fokusirajte treće oko (čeona čakra). Ostanite tako neko vrijeme svjesno povezujući percepciju i intuiciju.

e) Lijeva dva prsta(kažiprst i prstenjak) položite na bradu, tik ispod donje usne, desna dva prsta položite između nosa i gornje usne, palcima dodirujete zonu kutnjaka. Nježno grijte cijelo pokriveno područje. Zatim lijevim dlanom grijte cijeli podbradak, a desnim tjeme (7 čakra). Disanjem kroz nos, mentalno i vizualno vodite svaki udah u područje glave.

f) Lijevi dlan na srčanoj čakri, desni na tjemenu 3-5 minuta. Zamijenite dlanove svjesno povezujući potrebe, percepciju (svoje viđenje), intuiciju i svoju glad za ljubavlju. Osvijestite i svoju sposobnost za pokazivanje i davanje ljubavi.

g) Stavite dlanove na rebrene lukove ispod prsa i nježno zagrijte svoja pluća.Istovremeno dišite punim plućima.Pratite svjesno svoje udisaje i izdisaje.

h) Stara narodna izreka kaže da; ljubav prolazi kroz želudac i doista to jest sjedište emocija.Oba dlana položite na područje treće čakre (solarni pleksus), u visini želuca.Grijte dlanovima to mjest 3-5 minuta. Pratite kako disanje diže i spušta vaše ruke na vašem trbuhu.

i) Na isti način zagrijte i svoju jetru, gušteraču, crijeva, bubrege, premještajući svoje tople dlanove na mjesta tih organa. Jetra je naš filter, bubrezi također, pa kod izdisanja pratite toksine kako odlaze iz vašeg tijela.Na kraju spojite treću i sedmu čakru s jednom rukom na abdomenu i drugom na tjemenu i osvijestite svoje znanje o samoiscjeljenju.

j) Lumbalni dio kičme i vratni dio, također možete sami tretirati, a za leđni dio će vam trebati pomoć prijatelja, partnera ili terapeuta.

k) Druga čakra; položite svoje tople dlanove ispod abdomena na područje jajnika kod žena. Dišite mentalno i vizualno na to područje. Možete svaki udah vizualno obojiti narnčastom bojom. Osvijestite da iz ovog područja dolaze sve egzistencijalne energije (i energija novca). Oživite i ojačajte svoju seksualnu energiju. Nakon 3-5 minuta, lijevu ruku pomaknite na sredinu između prepona, tako da spojite lijevu i desnu stranu (oba jajnika), a desnu stavite na tjeme i povežite svoju seksualnost sa znanjem o samoodržanju. Ako imate problema sa seksualnošću, desnu ruku stavite na zatiljek i povežite se sa svojim nagonima i svojim voljnim centrom.

l) Prva čakra; ovu vježbu možete izvoditi sjedeći.Stavite ruku između nogu i sjednite na vlastiti dlan. S velikom pomnjom i ljubavlju grijte područje prve (korjenske) čakre, ona je sjedište vaše sposobnosti za taktilnu komunikaciju.Neka su vam stopala čvrsto, cijelom svojom površinom na ravnom. Budite uzemljeni. Dišite! Dišite crveno i vizualno vodite svaki udah u svoju prvu čakru. Za muškarce je ova vježba dragocjena ako imaju problema s prostatom.

Slijedi:
4.korak: Energetsko povezivanje

- 23:35 - Komentari (29) - Isprintaj - #

19.01.2007., petak

PETAK: ASTROOKVIR

19.01.2007.g.

ATROSEKSOLOGIJA OVNA



MUŠKARAC OVAN


Muški Ovnovi (ponosni, puni sebe, impulzivni) mogu i znaju biti sami, ali su itekako zainteresirani za suprotni spol, no najsretniji je pored žene koja ima duha i pameti, koja mu se u diskusiji zna i suprotstaviti, ali ga i tješiti u krizama i koja je osjetljiva taman koliko treba, nikako ne pretjerano. Njima laska kad ih smatraju „velikim ljubavnicima“. Ovnove ljubavne krize proizlaze iz činjenice da mu je posao uvjek važniji od emocija, pa ipak je muškarac Ovan sposoban za najveće strasti i upravo tiransku ljubomoru (dominantna želja za posjedovanjem), a sve to na račun nježnosti koja usrećuje žene, no ako iskreno voli i ako je siguran da mu je ta ljubav uzvraćena kod njega proradi čak i idealizam i spreman je za voljenu osobu učiniti sve, samo ne presložiti prioritete; posao/emocije. Jedino prava i voljena žena ga može izmijeniti i popraviti i samo uz nju ima velike seksualne apetite..i samo ako voli i ako je voljen, sposoban je održati vezu, brak do kraja života Ljubav ne zna dokazati riječima nego djelima.

Na seksualnom planu je brz i učinkovit baš kao i u poslovima, a ženi kraj muškog ovna može faliti ljubavna predigra (pa sex ubrzo postaje samo „bračna dužnost“), a muški ovan nema ni potrebe za nekim posebnim iživljavanjima i seks mu pomalo liči na običnu fiziološku potrebu koju mora zadovoljiti i to je sve. Sve je to pomalo bezosjećajno i sebično, pa muški Ovan često ulazi u kratkotrajne ljubavne avanture i flertove više iz dosade nego iz stvarnog zanosa ili trajne i čvrste veze.
Do 30-te godine života najbolji seksualni partneru Ovna su Lavice i Strijelice, kasnije, pogotovo ako se žćele smiriti više mu odgovaraju zračni znakovi (Vaga, Blizanac i Vodenjak), nakon 42-e g. može doći u obzir i poneki zemljani ili vodeni znak.

Slijedi: ŽENA OVAN


Dragi moji, dobila sam ovaj mail koji je korisno pročitati, osobno nemam takvih iskustava jer s Iskonom nisam imala nikakvog posla..., ali dobro je znati...

Subject: ISKON - nesposobna horda ljudi

Tekst je poduži, al svaka sekunda čitanja se isplati. Ja sam se kido satima nakon čitanja. A i istinita je priča.


Iskon govnad. Počnimo priču o firmi koja je najveći užas i najveće govno u hrvatskoj IKAD. Do sad sam mislio da je to ve-mil, iza kojeg odma stoji hg spot, ali ne. To je iskon. Internet provider koji prodaje uslugu koja je laž. Kao prvo, počnimo s potpisivanjima ugovora i slično. 17.11., ja sam otišao u iskon internet sredit ugovor skupa sa svojim stanodavcem. Dočekao nas je ljubazan gospodin i uveo u nekakvu konferencijsku dvoranicu ili neš slično. Tamo smo potpisali ugovor na kojem je pisalo da je iskon obavezan uključiti uslugu 30 dana od potpisivanja ugovora sa strane korisnika usluge. Rekoh odlično. Uzeli mi iskon duo uslugu.

3 tjedna kasnije mene zove tip iz službe za korisnike i objašnjava mi da će mi uključit uslugu 2.1., na što mu ja govorim da to nije 30 dana, no njega to ne zanima pretjerano. Prekidamo razgovor i ja sat vremena kasnije zovem iskon internet. Dio razgovora sa mnom i odgovornom osobom, zaposlenikom iskon interneta je tekao ovako:

- Razlika između 17.11.2006- i 2.1.2007. nije 30 dana. Razlika je veća. Razumijete to? U ugovoru piše da se iskon internet obavezuje uključiti iskon duo unutar 30 dana od potpisivanja ugovora
- Gospodine, tih 30 dana, to vam je onak, okvirno. Ako u ugovoru piše 30 dana, ne znači da je to TRIDESET dana.
- Okvirno? U ugovoru? Recite, smijem ja snimku ovog razgovora publicirat na internetu? Da li je to službeni stav iskon interneta kao firme?
- Pa čujte, ne, nije, ali znate, tcom...
- Smijem li to publicirati na internetu? Da korisnici znaju kaj ih čeka s iskonom.
- Možemo vam uključiti iskon duo 19.12. u 17:30
- Hvala

Ovo je ukratko. On me svejedno pokušao nagovoriti da mi ipak uključe net 2.1. jer jebiga, moram ih razumjet jer ipak ovise o t-comu. Prvo su mi rekli da je njihova infrastruktura, onda da t-com samo drži centrale, a na kraju je ispalo da ne znaju prdnut bez t-coma.

19.12. u 17:30 dolaze 2 simpatična dečka kojima se zapravo i ne radi pretjerano, a i nije da znaju kaj rade. U iskon duo paketu se dobiva router/voice uređaj preko kojeg ide i telefon i internet i koji ne radi baš najbolje, što ćemo otkrit u nastavku. Router su oni uključili u struju, a ja konfigurirao jer oni ne znaju kako. U iskonu tvrde da oni nemaju veze s nekompetentnošću zaposlenika, jer to nisu njihovi zaposlenici. Kad sam uključio net, brzina je bila narihtana na 1024/128. Ja sam naručio 3072/512, no kad sam ih nazvao rekli su mi da je caka u tome kaj se treba čekat 24 sata da narihtaju brzinu. Rekoh dobro, ali meni je download 1.5kb u sekundi, a upload ne postoji. Tak je i bilo. Download se vukao ko krepani pingvin u pustinji a uploada nije bilo. U trenutku u kojem pišem ovaj tekst, net stalno pada, kao i u zadnjih skoro pa mjesec dana, otkad ga imam. Idući dan sam se probudio, a net nije radio, kao i dosta dana nakon toga. Brzina je i dalje bila 1.5kb/sec, a upload i dalje nije postojao. Optužili su paricu. Nekoliko puta su mi dolazili ljudi iz t-coma mjerit neki kurac. Našli su stanovitu, navodno bitnu količinu šuma u signalu i rekli da je to krivo za lošu vezu, što se poslije pokazalo kao jebena laž.

Od tog dana na dalje, provodio sam bar sat vremena dnevno na telefonu s tehničkom službom iskona, u kojoj čini se, rade mahom mentalno zaostale osobe. Naime, ne samo da su oni retardirani, da ne mogu zapamtit adresu na kojoj je adsl, da nisu u stanju pogledat na ekran broj s kojeg ih zovem i slično, nego je politika iskon interneta da se njih zove, a onda oni šalju mail tehnici. To je, kako mi je objašnjavao lik na službi za korisnike, najbrži način komunikacije. Nije brže nazvat direktno tehniku i reć im u čemu je problem, nego je jednostavnije prvo se javit oligofrenim dikobrazoidima na službi za korisnike. Eto, pišem ovaj tekst sad, krajnje iziritiran, jer je net opet počeo ne radit žešće. Točnije, ne radi uopće. Sad sam zvao jednog od njihovih talking headsa koji mi je rekao, ali gospodine, koje lampice vam rade na routeru? To uvijek jebeno pitaju. Svaki put.

Nije toliko nerijetko da net ne radi po 3 sata. Njima serviser ode na gablec ili neki kurac, a net ne radi. Za vrijeme dok net ne radi, od tehničke podrške, koja je sve, samo ne tehnička podrška jer ne samo da kurca pojma nemaju, nego nemaju ni dijagnostičke alate pred sobom možete čuti - gospodine, strpite se, javit ćemo vam se. Gospodine, mi se trudimo da sve radi. Gospodine, mi se stvarno trudimo. I onda se nitko niti trudi niti javi idućih par sati. To je iskon internet. Rekao sam im da ću im doć s bombom. Jebao sam im svima mater. Nije pomoglo.

- Dobar dan, tehnička podrška, ovdje (izmišljeno ime koje daju svojim retardima)
- Dobar dan, (korisničko ime), meni net ne radi
- Samo malo, sad ćemo vidjeti u čemu je problem. Eto, poslao sam mail održavanju. Javit ćemo vam se.

I onda prvih 10 razgovora trpiš takva sranja. Trpiš to da ti seru, lažu, jebu ti mater na fini, birokratski, usrani način. A onda više ne.

- Dobar dan, tehnička podrška, ovdje (izmišljeno ime koje daju svojim retardima)
- Dobar dan, (korisničko ime), meni net ne radi
- Samo malo, sad ćemo vidjeti u čemu je problem. Eto, posl...
- Jebem vam mater
- Molim, gospodine?
- Rekoh jebem vam mater. Milu.
- Ali gospodine, moj šef...
- Jebem i njemu mater.
- Ali gospodine, servis sada ne radi, serviser nije ovdje. Kad serviser dođ..
- Kad se serviser vrati, molim vas, recite mu da i njemu jebem mater.

Onda ni to ne pomogne. Onda si već jako lud. Nekoliko razgovora ti njima jebeš mater, ali to ne pomaže. Oni su birokratski žohari koji prodaju uslugu koju ne mogu održavat jer nemaju ni tehniku ni kompetentne zaposlenike i oni će preživjet.

- Dobar dan, tehnička podrška, ovdje (izmišljeno ime koje daju svojim retardima)
- Dobar dan, (korisničko ime), meni net ne radi
- Samo malo, sad ćemo vidjeti u čemu je problem. Eto, posl...
- Recite, čitate vi večernji list? One stranice di ljudi dođu s bombom?
- Molim?
- Uključite mi jebeni usrani net SAD, jer ću vam doć s bombom. I da, jebem vam mater.
- Gospodine, eto, ja sam poslao mail održavanju...
- Doviđenja

Njima nitko ništa ne može. Oni kradu jebeni novac od ljudi kojima usluga ne radi da bi nakupili pare da srede tehničke uvjete. Oni su jebeni šljam zemlje. Najgore govno od firme u hrvatskoj. Recimo, hgspot me pokušao sjebat samo jednom i nisam bio sretan. Ali ovi, ovi me jebu ko medveda već mjesec dana i nije im neugodno.

Puno je bilo tih razgovora. Jedan od meni dražih, s ULTIMATIVNIM jebenim idiotom tekao je ovako. Ovo je najveći idiot.

- Dobar dan, tehnička podrška, ovdje (izmišljeno ime koje daju svojim retardima)
- Dobar dan, (korisničko ime), meni net ne radi
- Samo malo, sad ćemo vidjeti u čemu je problem. Eto, posl...
- Ne, ne. Nemojte slat mail tehničkoj službi, molim vas. Pokušajte mi vi odgovorit na pitanje zašto od 3mbit koje plaćam dobivam samo megabit i pol van.
- Gospodine, NIJE VAM OVO AMERIKA.

Da mi je frajer bio ikaj bliže, žvakao bi slušalicu u koju mi je objašnjavao kako ovo nije amerika dok bi mu udarao glavom o zid, a slušalica bi se drobila između njegovih zubi i zida. Krvi bi bilo posvuda. Nitko ne bi reagirao, i pustili bi me da ga ubijem i poslije ritualno zapalim njegovo krvavo tijelo nasred ceste, plešuć ples sreće oko istog jer, nije ovo amerika.

Dođe meni t-com još jednom mijenjat kablove il neki kurac, utvrde da ništa ne mogu, da mi iskon mora dić brzinu da bi sve šljakalo i sve 5. I dignu oni meni brzinu na 7mbit, jer tada dobivam 3 van, kako su već jednom napravili, ali veza pada. I pada. I ne da se uspostavit opet. I meni iz službe za korisnike tvrde da su mi digli brzinu na 10mbit, ali da ne radi, na što ja govorim da nisu, jer da imam otvoren setup routera i da se brzina nije mijenjala. Onda mi gnom veli da to oni tako brzo mijenjaju da se to ne vidi. Jebeni supermen im radi na tehnici i svojom laserskom internet kiturinom od čelika porihtava brzinu tak moćno da se to u routeru ne vidi. Ali se vidi kad mi sruše brzinu sa 7mbit nazad na 3, od čega ja van dobijem u najboljem slučaju 2.

Jedan me mučio 45 minuta na telefon, da skrinšotam procese, postavke routera, sve. Uvjeravao me da ziher imam upaljene stvari koje nisam imao upaljene. 45 minuta me jebo ko poludjeli orangutan kvadriplegičnog polarnog medvjeda dok nisam popizdio i reko da neću više skrinšotat i slat kurca. A onda me pokušao nagovorit da se spojim kablom.

- Pokušajte se spojit kablom.
- Neću.
- Zašto?
- Platio sam wireless i želim da mi preko wirelessa radi. Neću.
- Ali samo pokušajte.
- Neću.
- Možda radi preko kabla.
- Ne zanima me, želim da radi preko wirelessa.

I onda su me nazvali iz tehničke podrške. I došli ovdje. I utvrdili da se na wirelessu gubi 30% brzine. I onda su mi rekli da će drugi dan donijet novi router. Nisu. Onda sam ja zvao. Pa mi se nitko nije javljao. Pa me nazvao neki frajer i rekao da će doć sutra. Pa nije. Onda me nazvao opet i rekao da je čitava serija thomson routera koju daju iskon duo korisnicima loša i da smanjuje brzinu za 30%.

Onda su rekli da će za koji dan napravit update firmwarea. Ali nisu. Net i dalje pada, oni se nisu javili preko tjedan dana, računi dolaze mom stanodavcu I DALJE, iako smo ih i on i ja molili da ih šalju na moju adresu, te sad tip nakon što sam ga JEDVA uvjerio da ga ne želim prevarit jer mu je prvi račun došao na adresu gdje živi opet pizdi i možebitno me želi iselit jer su mu OPET poslali nekakav račun. To je hrpa imbecila koja ne zna zapamtit dvije jebene osnovne informacije. Želim da net radi i šalji račune na OVU adresu. To je njima jebeno prekomplicirano.
Ovo kaj sam ja tu napisao je, koliko god može čudno zazvučat, skraćena verzija onoga kaj se meni događalo s iskon internetom. Oni su muljatori, pljačkaši i u krajnjoj liniji, imaju iznimno nekompetentan kadar.


- 02:03 - Komentari (57) - Isprintaj - #

18.01.2007., četvrtak

ČETVRTAK: VODIČ KROZ TEČAJ ČUDA

18.01.2007.g.

ZNAČENJE ČUDA
I Načela čuda
(nastavak)

Dragi moji, ne kanim knjigu prepisivati, bilo bi to besmisleno, ali osnovna načela moram napisati da bismo mogli imati polazište za raspravu... U knjizi ih je 50, u svakom mom postu ću objavljivati po 10 da postovi ne bi bili predugački.
Moje opaske (ako ih bude bilo) bit će u drugoj boji...
Pokušat ćemo utvrditi što je novoga u ovom djelu, što dosad nismo poznavali........kao i uvjek vaša iskustva i komentari bit će mi dragocjeni...


11. Molitva je posrednik čuda. Ona je sredstvo priopćavanja stvorenog sa Stvoriteljem. Kroz molitvu ljubav se prima, a kroz čuda ljubav se izražava.
„....kucajte i otvorit će vam se....tražite i dobit ćete“....dakle, to nam je poznato s religiozne razine...u bajkama susrećemo; „....Sezame otvori se!“ ili „....zapovjedaj Gospodaru / duh iz boce / Aladinove svjetiljke....“ Snaga molitve i znanje o toj snazi je starije od autora ovog djela.

12. Čuda su misli. Misli mogu predstavljati nižu ili tjelesnu razinu iskustva ili višu ili duhovnu razinu iskustva. Jedna razina proizvodi fizičko, druga duhovno.
I to je poznato, upravo zbog toga sve religije svijeta preporučuju čistoću misli i bistrinu uma. Snaga pozitivnog mišljenja je postala neke vrste pokret za sebe....

13. Čuda su istovremeno početak i kraj, te tako ona mijenjaju vremenski red. Ona su uvjek potvrđivanja ponovnog rođenja koja izgledaju kao da idu natrag, ali stvarno idu naprijed. Ona ukidaju prošlost u sadašnjosti i tako oslobađaju budućnost.
Ne mogu se ne složiti s ovim. Većina ljudskih nevolja izvire iz čovjekove zalijepljenosti za prošlost, što onemogućuje opraštanje, truje sadašnjost i ne da čovjeku da slobodno korača naprijed i ostvari barem sretnu budućnost. Upravo zbog toga nam religije nude ispovjed, pokajanje i oproštenje, te razne druge instrumente očišćenja i kidanja vezanosti, a medicina i znanost nam u istu svrhu nude psihoterapije raznih škola i smjerova...

14. Čuda svjedoče za istinu. Ona su uvjerljiva zato što proistječu iz uvjerenja. Bez uvjerenja ona se izrode u magiju koja je bezumna i zato je ona razorno ili bolje rečeno nestvaralačko korištenje uma.
„....ako tvoja vjera bude makar kao zrno gorušice, brda ćeš moći pomicati...“ I snaga podsvjesnog uma je razvijena i napisana na ovom postulatu: Možeš, ako vjeruješ da možeš...i kad se to doista obistini imamo čudo koje doista svjedoči o snazi „uvjerenja“ tj. vjere...

Moram ponoviti definiciju pojma magija: Magija je božansko umjeće u ostvarivanju dodira sa univerzalnom dušom!

15. Svaki dan treba posvetiti čudima. Svrha vremena jest omogućavanje učenja kako stvaralački koristiti vrijeme. Vrijeme je uređaj za poučavanje i sredstvo za postizanje cilja. Vrijeme će prestati kad više ne bude korisno za olakšavanje učenja.
Ne znam je li to jezička nespretnost kod prevođenja, ali ja vrijeme ne bih nazvala nipošto uređajem..., možda danom prilikom ili (samo iznimno) instrumentom...

16. Čuda su uređaji za poučavanje da bi se pokazalo kako je jednako blagoslovljeno i dati i primiti. Ona istovremeno povećavaju snagu davatelja i opksrbljuju snagom primatelja.
Sad su i čuda uređaji, pripisujem to definitivno nespretnosti oko prevođenja...jer čudo možemo nazvati izvanrednim događajem koji nam osvjedočuje (pokazuje, ukazuje) na blagoslove i blagodeti davanja i primanja...

17. Čuda nadilaze tijelo. Ona su nagli pomaci u nevidljivost, dalje od razine tijela. To i jest razlog što čuda iscjeljuju.
Slažem se jer ukidaju većinu općepoznatih i prihvaćenih zakonitosti materijalnog svijeta (npr. čudesna iscjeljenja, neobična spašavanja iz bezizlaznih situacija itd...)

18. Čudo je služenje. Ono je najveća usluga koju možeš učiniti drugome. To je način kako voljeti svoga bližnjega kao samoga sebe. Ti istovremeno prepoznaješ vrijednosti samoga sebe i svoga bližnjega.
Rekla bih da je služenje prvi preduvjet da se omogući čudesnom da se izrazi i materijalizira...

19. Čuda čine umove jednim u Bogu. Ona ovise o suradnji zato što je Sinovstvo zbroj svega što je Bog stvorio. Čuda zato odražavaju zakone vječnosti, a ne zakone vremena.
Ovo je duboka istina!

20. Čuda ponovno bude svjesnost kako je duh, a ne tijelo oltar istine. Ovo je uvid koji vodi iscjeljujućoj moći čuda.
„....idi, tvoja te je vjera spasila....“ 2000 godina stara Kristova rečenica je samo preformulirana...još se ne vidi šta je novo ponuđeno u ovom djelu, ako vi vidite..., napišite to!

(nastavit će se....)

- 00:45 - Komentari (12) - Isprintaj - #

16.01.2007., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

17.01.2007.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)


DUHOVNA VLAST, SPIRITUALNA VLAST
1. Pravo odlučivanja i provođenja odluka, pravni sustav koji (za razliku od zemaljske vlasti) počiva na legitimnosti, tj. poznavanju i prihvaćanju karizme, svetosti, inicijacijske ispravnosti ili pravovjerja, pravo temeljeno na religijskoj ili inicijacijskoj svrsi. Npr. prva od tri funkcije u indoevropskom društvu.
2. Vladanje osobe ili društvenog tijela koje provodi duhovnu vlast. Npr. druidski kolegij, faraon itd.

DUHOVNA ZAJEDNICA, SPIRITUALNA ZAJEDNICA
Skupina ljudi koji zajedno žive pokoravajući se istim pravilima, dijeleći zajednička dobra i slijedeći isti cilj pojedinačne ili zajedničke spiritualnosti. Zajednica je obično prilično uska i podržava tradicijski duh. Npr. rani Kršćani (Djela apostolska 2,42), Eseni (Filon Aleksandrijski, Obrana židova 1-18). Slični se tumače i bratstvo, kolegij itd.

DUHOVNI UČITELJ, SPIRITUALNI UČITELJ
Osoba, muškarac ili žena, podobna za obavljanje inicijacije i za poučavanje doktrine, prakse, hermeneutike, rituala, discipline i ostaloga.

NEVIDLJIVIM UČITELJEM
posvećenici nazivaju čovjeka, kolektivnu ličnost ili egregora (onaj koji bdije i štiti) koji poučava i usmjerava pojedinca ili skupinu, ne pokazujući se učenicima.. Muslimani imenom Owqyasis (Oways-al-Qarani iz Jemena kaže: „ Upoznao je Proroka i ovaj je upoznao njega, a da se nikad nisu sreli“) zovu one „koji nemaju vidljivog ljudskog učitelja“, npr. „ 'Attar iz Nišapura (oko 617/1220 g.) imao je za vodiča Anđela, odnosno Hallajevo svjetlosno biće“ (H. Corbin, E.I.I. sv, I, str. 264).

DUHOVNI USMJERITELJ (npr. Ignacije de Loyola: njegov cilj nije izbavljenje nego religioznost), posvetitelj i majstor inicijacije (koji posvećenje daju ili virtualno, tj. u vidu blagoslova, ili primanjem u članstvo ili time što samo vode ceremoniju, a da sami nisu nužno inicirani). Na arapskom šejh znači duhovni učitelj, a mušrid, duhovni usmjeritelj, (guru je učitelj u Hinduizmu, lama u Lamaizmu, šejh u Sufizmu).

DUH POMAGAČ
„Svakako će trebati razlikovati družinske duhove u pravom smislu te riječi (...) od duhova zaštitnika“ (M. Eliade, Šamanstvo, str.85).

1. DRUŽINSKI DUH (spiritus familiaris). Dvojnik, alter ego, različit od osobe, ali simpatički povezan s njom (ukoliko jedno od njih dvoje bude ubijenoi...i drugo može umrijeti).
„On je duša mjesta toga, /sudi, predsjeda i časti.“ (Ch. Baudelaire, „Mačak“, Cvjetovi zla, prijevod D. Robić, izd. Matica Hrvatska, Zagreb 1971).
Npr. pas C. Agripe iz Nettesheima, Cardanov demon, sova drevnih vračeva iz Polinezije.

2. DUH POKROVITELJ (apiritus tutelaris) – duh zaštitnik, duh čuvar.
Naslijeđeni ili stečeni entitet koji upravlja sudbinom pojedinca ili zajednice, doba ili mjesta, na njihovu korist. Duh pokrovitelj može biti stvar, životinja, duša pretka, vladar neke životinjske vrste...Čovjek se može s njime poistovjetiti sudjelovanjem ili metamorfozom; tako su nastali ljudi leopardi u Africi, likantropi (vukodlaci) u Rimu, maske, pojedini totemi, amblemi itd.....

Npr.fravashi Mazdaista (zaštita), anđeo čuvar i spiritualni arhetip pobožna čovjeka, entitet koji nadzire rađanje potomstva i prihvaća dušu poslije smrti (genij): „Dobre, junačke, svete duhove, zaštitnike vjernih, obožavamo“ (Avesta, yasht 13, stih 49-50): duhovi šamana sjevernoameričkih Indijanaca, anđeli čuvari u kršćanskoj tradiciji: „Pazite da ne prezrete ni jednoga od ovih malenih, jer anđeli njihovi, kažem vam, na nebesima neprestano gledaju lice Oca mog nebeskog“ (Mt. 18,10).

Napomena: NAHUALIZAM (od aztečkog nahualli-prerušen, maskiran) je skup vjerovanja i praksi povezanih s tim pojmom (nagual u etnologiji) te duh zaštitnik Indijanaca u Srednjoj Americi i Andama koji može biti određena životinja., stvarna, živa ili apstraktni predstavnik neke životinjske vrste. Ta je životinja simpatički povezana s osobom, a osoba se može preobraziti u nju. Najčešće je osobi dana, nametnuta kao čuvar odmah po rođenju stjecajem određenih slučajnosti.
Nahualizam nije isto što i KOMPLEKS ZAŠTITNIČKOG GENIJA svojstven sjevernoameričkim Indijancima, a prepoznaje se po tome što osoba duha čuvara mora tražiti putem vizije, a ovaj svojem štićeniku daje neki predmet (npr. fetiš). Nahualizam i kompleks zaštitničkog genija se isto tako ne smiju poistovjetiti s totemizmom (solidarna životinja, životinja predak), animizmom (životinja koja posjeduje dušu ili duh), metempsihozom (životinja kao reinkarnacija), (Zoolatrija je čista izmišljotina i plod prezrivog stava povjesničara).

DUŠA
Latinski anima; zrak, vjetar; miris; emancija; dah; životno načelo; vegetativna duša; duše (bez tijela); sjena; život, živo biće...

Kakve je prirode duša? U Kakvom je ona odnosu spram tijela, duha...? Kakve i koliko funkcija ima (Taoisti smatraju da postoje tri više duše, houen i sedam duša koje ostaju živima poslije smrti, p'o. Te duše nisu isto što i duh, chen, koji je njihovo središte i sjedište. U Sjevernoj Americi smatra se da je krv nositelj „vegetativne duše“ (nefs)...,a sjedište joj je u jetri“, dok su „kosti nositelj suptilne duše, odnosno duha (rruh)..., čije je sjedište srce“ (Jean Servier, Les Portes de l'Anee 1962, str.23). Kako se duša simbolički prikazuje, što su njezine materijalizacije i imena (u Iranu ih ima 13)...?

1. DUŠA-ŽIVOT: životno načelo tijela (animare-oživljavati, dati život), moć oživljenja fizičkog, tjelesnog, materijalnog.
Jednu od prvih definicija duše nalazimo u Platona (Fedon): „Što treba da uđe u tijelo da /ono/ živi? – Duša“. Platon smatra da postoje tri vrste duše; umna, voljna i požudna (Država).

2. DUŠA-FUNKCIJA: životno načelo pojedinog dijela tijela i to onog kojemu je to načelo analogno, tj. koji je njegovo sjedište ili središte (dah, srce, mozak; npr. krv prema Levitskom zakoniku, 17, 11; sperma; mrtvački znoj; ošit....).

3. DUŠA-RAZINA: naćelo života i osjetilnosti, ali ne mišljenja (to je funkcija duha).
Aristotel (egzoterist, premda je u ovoj oblasti utjecao na ezoteriste, npr. na Avicennu, Poslanica o duši), drži da biljke posjeduju vegetativnu dušu (čija su svojstva hranjenje, rast i razmnožavanje), životinje osjetilnu (osjetila, propadanje tijela) i ponekad pokretljivu dušu (požuda i kretanje), a ljudi povrh toga imaju i umnu dušu.
(Sjetite se pojmova astralno i duhovno, a obratite pozornost i na pojmove; suptilno tijelo/eterično/vegetativno/osjetno/umno ..., kad dođu na red).
„Njegov mu sveti Duh udahne/Dah života, živu dušu“ (Maurice Sceve, Microcosme, 1662).

4. DUŠA-DUH; obestjelovljena duša, duh pokojnika, element koji poslije smrti dospijeva u nebo ili se reinkarnira, odnosno postoji kao „duša pokojnika“, mani.
Duh (mišljenje), psihizam (pokretljivost) – (Platon, Timej).
Više u ; astralan, duh, eteričan, larva, mani, pneumatologija, srce, suptilno tijelo, svjetska duša, um....

- 23:23 - Komentari (51) - Isprintaj - #

15.01.2007., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

16.01.2007.g.

PAŽ (sluga) štapova

Karta privrženosti i odanosti, možda i čuvanja tajni i uklanjanju ogovaranju.
Obrnuto; izdaja, nezvani i neželjeni gosti, ogovaranja i intrige.

Paž štapova – uspješnost i ljubaznost, promjena interesa, osoba željna promjene, putovanja i poštovanja (uvažavanja, respekta).




- 23:32 - Komentari (72) - Isprintaj - #

13.01.2007., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

14.01.2007.g.
TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA
II DIO (nastavak)



ENERGETSKO PUTOVANJE
KROZ ANATOMIJU
U SEDAM KORAKA

2.korak: Dodir rukama

Koža je indikator i transformator dodira, ruke su instrument dodira, naravno, ne jedini.

Sjednite udobno. Sastavite dlanove. Osjetite tvarnost cijele površine oba dlana. Dišite. Zatvorite oči. Priljubite usne. Osjetite kako vam se dlanovi griju, kako temperatura raste. Razdvojite ih načas. Ponovo ih spojite. Osjetite kako se između njih uvlači hladnoća. Osjetite poriv da puhnete u njih i zagrijete ih. Ponovite ovu vježbu naizmjenično 5 puta. Prošetajte svoju pažnju do sljubljenih usana i zatvorenih kapaka. Usporedite te tri vrste osjeta. Otvorite oči Olabavite tijelo, otresite ruke.

Zatvorite oči. Osjetite dodir kapaka. Dišite. Dignite dlanove do svog lica. Osjetite u rukama dodir svojih obraza. Osjetite u obrazima toplinu svojih dlanova. Ispitajte jagodicama svojih prstiju čelo, obrve, zatvorene kapke, liniju nosa, sljubljene usne, liniju brade i krivulju vrata. Zagrijte dlanovima ušne školjke. Lice vam je sada zažareno. Ponovite cijeli postupak s hlađenjem. Obje vježbe ponovite 5 puta. Ne trebate o ničem razmišljati. Skoncentrirajte se na osjete. Završite vježbu kružnim okretima glave u vratu 5 puta s desna na lijevo i 5 puta obrnuto, otvorenih očiju. Olabavite i protresite tijelo.

Opet zatvorite oči. Dišite. Stavite lijevu ruku na lijevo rame, desnu ruku na desno rame. Jagodicama prstiju nježno promasirajte oba ramena.. Otresite ruke. Sada lijevi dlan stavite na desno rame, a desni dlan na lijevo rame. Ruke su vam na prsima prekrižene kao u samozagrljaju. Laganim toplim dodirom krenite s ramena niz ruke, sve do vrhova prstiju. Ponovite sve s hlađenjem. Vježbu ponovite 5 puta. Otresite ruke.

Slijedi:
3 korak:Anatomsko putovanje

- 23:56 - Komentari (22) - Isprintaj - #

11.01.2007., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

12.01.2007.g.

ASTROPSIHOLOGIJA RIBE



Znak Ribe
(rođeni idealisti, pjesnici, sanjari), simbol totalnog samoodricanja i altruizma (ali uspijevaju sačuvati svoju individualnost) bez interesa, zatvara zodijački krug. Utjecajji plemenitog Jupitera (sretne situacije) i kreativnog Neptuna u ljudima ovog znaka izazivaju česte sukobe i nemire, tajanstvenu inspiraciju i akutnu emotivnu senzibilnost, što često dovodi do unutarnjih sukoba u njima. Odlikuju se velikom intuicijom (šesto čulo) i dubokom religioznošću.

Ribe su vrlo osjetljive, blage, iskrene, plemenite, hipersenzibilne i često nervozne i sumnjičave. Žive u svom romantičnom svijetu sazdanom od često vrlo poetičnih i nestvarnih elemenata, kao da su predodređeni za umjetnost, a samim tim i za patnju i tragiku. Njihova bujna mašta od njih lako učini osobenjaka, nemirneog i nestalnog karaktera. Teško donose odluke, nesigurnog su karaktera (dvostruka priroda), često sanjaju otvorenih očiju, ali se poput vode lako prilagođavaju. Ako nađu svoj životni cilj postaju čak i neustrašivi...Skloni su melankoliji i pesimizmu iako znaju prevladati životne poteškoće zahvaljujući snazi svog duha i iznimnom smislu za humor, tom genijalnom izumu svih velikih nesretnika..

Njihov život je pun uspona i padova, nakon postignutog cilja odmah traže novu inspiraciju i ideje. Neuspjeh ih čini apatičnima, no nakon nekog vremena dižu se poput ptice Feniks iz pepela. U svom altruizmu znaju pretjerivati, žrtvujući se više od ostalih znakova Zodijaka, ali im je teško dokazati vlastite vrijednosti koje su često iznad prosječnog i običnog. Često su bohemi, umjetnici, mistici, slobodoumnog duha, organiziranost baš i ne podnose...neposrednost, spontanost razbijaju svaki red i sjaj, oni žive u svom romantičnom neredu u svijetu vlastite fantazije. Okultno i mistično, te religiozno ih može posve zaokupiti. Dobri su mediji. Ponekad sasvim nesvjesno nastupaju pretenciozno i uobraženo, jer zapravo nisu takvi. Mogu se ponekad posve izolirati od svijeta i živjeti u svijetu svojih iluzija.. Iako ih neki smatraju gnjavatorima i otkačenima, istina je da su one zapravo iznad svoje sredine i svijeta običnosti.

Ribe vladaju svijetom tajni i misterija, kao i iluzija. Imaju često i telepatske sposobnosti. Zbog svog karaktera punog suprotnosti, Ribe su većini ljudi neshvatljive, čudne, kao obavijene nekom maglom. Životni put im je pun truda, često nepriznatog, a nade neispunjene. Ribe se onom što vole posvećuju bez ostatka. Umrijeti za svoj izbor svojstveno je Ribama. Imati pored sebe Ribu, prava je odgovornost.

Ribe se pojavljuju sa dvostrukom kazališnom maskom: komedija / tragedija. U ljubavi često ostaju usamljeni, jer imaju više loših nego dobrih iskustava, a smire se tek kad nađu pravu osobu. One su začas briljantne, vesele, duhovite, a ubrzto zatim melankolične i letargične. Ne treba se ovoga plašiti, to je svojstvo velikih ljudi kojih u ribama ima puno.

Ekstremna težnja Ribe za širenjem (svijesti), da bi se približila sveopćem, Univerzumu, kozmičkoj dimenziji i misteriju, je jedinstvena...

SLIJEDI: ASTROSEKSOLOGIJA

- 22:55 - Komentari (51) - Isprintaj - #

10.01.2007., srijeda

ČETVRTAK: VODIČ KROZ TEČAJ ČUDA

11.01.2007.g.

ZNAČENJE ČUDA
I Načela čuda

Dragi moji, ne kanim knjigu prepisivati, bilo bi to besmisleno, ali osnovna načela moram napisati da bismo mogli imati polazište za raspravu... U knjizi ih je 50, u svakom mom postu ću objavljivati po 10 da postovi ne bi bili predugački.
Moje opaske (ako ih bude bilo) bit će u drugoj boji...
Pokušat ćemo utvrditi što je novoga u ovom djelu, što dosad nismo poznavali........kao i uvjek vaša iskustva i komentari bit će mi dragocjeni...

1.U čudima nema ljestvice teškoća.
Jedno čudo nije „teže“ ili „veće“ od drugog.Sva su čuda ista. Svi su izrazi ljubavi najviši mogući.
S ovim se slažem....

2. Čuda kao takva nisu važna. Jedina stvar koja jest važna jest njihov izvor, koji je daleko izvan svakog procjenjivanja.
Ne nailazimo li na slična ukazivanja u svim religijama?

3. Čuda se prirodno javljaju kao izrazi ljubavi. 'Stvarno je čudo ljubav koja ih nadahnjuje. U ovom smislu, sve što proizlazi iz ljubavi jest čudo.
Podsjeća me na Kristove riječi: „Ljubite, i možete činiti štogod hoćete“, a i na sv. Pavla....

4. Sva čuda znače život, a Bog je Davatelj života. Njegov će te glas vrlo osebujno usmjeravati. Reći će ti sve što trebaš znati.
Opet ideja prisutna u svim duhovnim svjetonazorima.....

5. Čuda su navike i trebaju biti nehotična. Ona ne trebaju biti pod svjesnim nadzorom. Svjesno izabrana čuda mogu biti krivo usmjerena.
Mogu li čuda postati navike? Ovo je pitanje za sve vas...

6. Čuda su prirodna. Kad se ona ne događaju, nešto je otišlo ukrivo.
Kršćani bi rekli da je odsustvo čuda, odsustvo Milosti...

7. Čuda su svačije pravo, ali je prethodno potrebno pročišćavanje.
I ovu uputu susrećemo i u svim ostalim duhovnim svjetonazorima...

8. Čuda iscjeljuju, zato što ona daju ono što manjka; njih izvode oni koji privremeno imaju više, u korist onih koji privremeno imaju manje.
Tko bi ovome proturiječio?

9. Čuda su neka vrsta razmjene. Slično svim izrazima ljubavi, koji su čudesni u istinskom smislu, razmjena preokreće fizičke zakone. Ovi izrazi ljubavi donose više obojici – davatelju i primatelju.
Ovo je istinito...

10. Korišćenje čuda kao neobičnog prizora kako bi se potaklo vjerovanje, jest pogrešno razumijevanje njihove svrhe.
Odmah se upitamo u čemu je onda i kakvo znaćenje čuda, ali do toga ćemo doći...

- 23:09 - Komentari (63) - Isprintaj - #

09.01.2007., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

10.01.2007.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

DRUŠTVO MASKI
Tajno društvo maski je skupina pojedinaca, često posvećenika, koji javno ili tajno nose maske. Postoje prvenstveno u Melaneziji i Africi. Obilježja tajnih društava maski su: „izuzetno važna uloga tajnosti, okrutnost inicijacijskih kušnji, prevladavanje kulta Predaka (maske su njegovo oličenje), nepostojanje Vrhovnog Bića u ceremonijama“, ali se zato veliča Bog Demijurg, Mitski Predak ili Heroj, utemeljitelj zajednice...

DUALIZAM
Ezoterična ili egzoterična doktrina prema kojoj postoje dva nužna i oprečna načela...i to u čovjeku (npr. duša/tijelo), u moralu (dobro/zlo) i u spoznaji (osjetila/duh).

Ezoterične dualističke doktrine su: paleosibirsko šamanstvo (bog stvoritelje/Gavran), religije Sjeverne Amerike (bog stvoritelj/Kojot), sustavi porijeklom iz Irana (Mazdaizam, Zoroastrizam, Manihejstvo), Katanizam, donekle Hermetizam.

Moguće je razlikovati:
a).apsolutni dualizam (dva jednakovrijedna vječna, izvorna počela, sumnjam da je itko ikada zastupao takvu filozofiju).
b). umjereni dualizam (dva načela izvedena su iz jednog krajnjeg počela i mogu biti komplementarna, naizmjenična ili je jedno od njih čista negacija....

Dualizam (suprostavljanje) Boga i Demijurga (gnostička opzicija) te dvojnost Deitet-Bog (mistična opozicija)...

DUH
Latinski spiritus (duh-zraka, vjetar, duhanje, izdah, emanacija; miris, zrak, atmosfera; duh, izdisaj, disanje....; dah života, život, jecaj, uzdah: psikanje (zmije); duh, osjećaji, srce. (H. Goelzer 1928.) Gotovo u svim jezicima svijeta „duh“ dolazi od „dah“.... (npr. ru'ah u hebrejskom, pneuma u grčkom, atman na sanskrtu.

No čemu je „duh“ suprotan „životu“, „duši“...? Kakvom ustrojstvu pripada ta riječ (Kod Židova postoji nefesh – neshamah – ru'ah – leb –basar tj. život – duša – duh – srce – put (tijelo)? Što „duh“ zapravo znači, što se tom riječju prevodi (u kineskom, houen=duša, dah, po=duša krvi, kouei=demon, chen=snaga, moć)? Postoji li više vrsta „duha“? Je li posrijedi čovjek ili nadnaravno biće? Postoji li razlika između „duha“ i „ duše“, „duha“ i „Ja“, „genija“...? Mijenja li se značenje ako se promijeni očište...?

Zapadna tradicija obično duhu pripisuje svojstva poput bitka, života, mišljenja...(Plotin, Eneade).

I Okultizam:
1). (fizika) Emanacija živog tijela obdarena životom i strastima (osjećajnošću)
2). (alkemija) Fluid, suptilna materija, plin, proizvod destilacije.
„Svaka sublimirana para je fluid (pneuma)“ (Zosim, navod apud M. Berthelot, C.A.A.G. sv. III str. 150).

II Folklor
1). (vjerovanja) Nadnaravno biće, do neke mjere beztjelesno, može biti dobro ili zlo, opisuje se u teologijama, teozofijama i mitovima. Npr: anđeli i demoni.
„I s prijestolja 'izlaze munje, grmljavine i gromovi'. Pred prijestoljem gori sedam zubalja, to jest sedam Duhova Božjih“. (Otkrivenje 4,5)
2). (predaje) Izmišljeno biće opisano u mitovima, pričama, alegorijama, biće kojemu se pripisuju samosvojne čudotvorne moći. (Npr,: Elementali, vile, geniji).
„Duhovi su drugotni, odnosno stvoreni umovi“ (Eliphas Levi, Glavni ključevi, 1895.).
3). (praksa) Fantom, sablast, obestjelovljena duša.
„Duh. U specijalnom smislu spiritske doktrine, Duhovi su razumna bića – stvorenja, nastavaju svemir izvan materijalnog svijeta i upravo oni sačinjavaju nevidljivi svijet. /To su/ duše onih koji su živjeli na Zemlji ili u drugim sferama i koji su napustili svoju tjelesnu ovojnicu“ (Allan Kardec, Le Livre des mediums, 1861)

III Psihologija
1). (hermeneutika) Duboki smisao riječi, teksta, običaja, kretnje. Uvjek se poziva na riječi sv. Pavla iz Druge poslanice Korinćanima „....slovo ubija, a Duh oživljuje“....Naprotiv, u ezoterizmu, duh je upravo u slovu (kineski ideogrami, kabalistička tumačenja, pojam znaka).
2). (filozofija) Unutrašnja dispozicija ili vanjska sila (npr. duh zla, mudrosti....)
„ Na njemu će duh Jahvin počivatii, duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjeg“ (Iz.11,2)

IV Metafizika
1). (širi smisao) Načelo mišljenja općenito, pod čime podrazumijevamo sve što je duševno, duhovno, osjećajno, logičko, ukratko nefizičko, netjelesni, nematerijalno..
2). (srednji smisao) Načelo života /funkcija duše/, ali netjelesno, nego netjelesno, „životni dah“ što dolazi izvana ili iznutra (prana, ansk. Atharvaveda), „Dah obavija bića“ (ru'ah, hebr.)
3). (strogi smisao) Načelo čistog mišljenja, umnosti, a ne puke osjećajnosti i razuma; sjedište Ideje.

R. Steiner „Kad upotrebljavamo riječ 'duh' (Greist)...ne bismo (ga) smjeli brkati s onim što se naživa „duhom“ i „spiritualnošću“ u mističkim pokretima ili sektama.../niti s/ 'cerebralnim' ili 'umnim'....Um i duh nisu isto...Duh ima stvaralačku moć“... (Les bases spirituelles de l'education 1922.).

V Religija
1). (teologija) Božanski duh, Bog kao Duh, Počelo kao Misao.
2). (teozofija) Duh Božji. Može ga se smatrati istovjetnim Kozmičkoj duši ili Kozmičkom duhu. „Arhanđelu“ (Spenta Mainyu, Sveti duh u Avesti, više u Zoroastrizmu).
„ To su oni u čija je srca upisao /Allah/ vjerovanje i potpomogao ih Svojom Objavom /Duhom/ (Ku'ran, 58,22)...
Više u Svjetska duša, Bog , Um..
3) (kršćanstvo) Sveti Duh, treći član kršćanskog Trojstva /Otac, Sin i Duh Sveti (pojam nastao u II stoljeću).

- 23:16 - Komentari (71) - Isprintaj - #

UTORAK: TAROT

09.01.2007.g

VITEZ ŠTAPOVA


Novi poduhvati, početak karijere, možda selidba, odlazak nekuda na poziv. Obrnuto; razočarenja i odgađanja u svim sferama.
Vitez štapova – dobar izbor, odlazak, selidba, promjena mjesta boravišta, posjeta, putovanje.....



E, OVO SE ZOVE „ TRAŽILI STE, ČITAJTE“ !

U ovo me uvalila naša draga Trillica, trebam napisati meme. :"pet stvari koje niste znali o meni" i/ili "pet web aplikacija koje su vam promijenile život"...Aplikacije zanemarujem, sumnjam da bi mi takvo što moglo promijeniti život....


MEMA bi bila analogna pamćenju (memoriranju), ali i sjećanju (prisjećanju). U kompjutorskom jeziku susrećemo „kodiranje“ (ulazak informacije u memoriju, „skladištenje“ (pohranjivanje informacija), i „dekodiranje“ (pronalaženje informacija u memoriji).
Meme bi dakle prije svega trebale biti i neko moje prisjećanje koje ću kao informaciju unijeti u računalo da ga i vi možete pročitati.


1, Kava mi je svakojutarnji eliksir za razbuđivanje (ekstremni sam niskotlakaš), ali ne volim espresso kavu i oduvjek je tako, od nje mi blago pozli. Najradije pijem tursku kavu koju sama skuham, a vani pijem Irish coffee, ice coffe ili capuccino.
Nemam objašnjenje za tu averziju prema espressu.

2. Nisam baš od oblizeka, ali baklava je moja tajna slabost. Ne jedem je često i to je jedini kolač koji ću uzeti u nekoj slastičarnici. I sama, barem dva puta godišnje napravim svoju verziju baklave. Kad sam bila jako mlada, kad bi me netko emocionalno povrijedio (netko tko to ne bi smio), odlazila bih u slastičarnicu i uz čašu vode i dvije baklave smirivala buru u sebi. Eto, ne mogu reći da mi kolači zauzimaju neko posebno važno mjesto u mojim jelovnicima, pečem ih naravno, ali češće pečem nego li jedem, ali baklava je oduvjek moj izbor među slasticama...

3. Slavonski kulen, pogledajte tu divotu, pa onda slobodno budite i vegetarijanci, ako odolite. Ja nisam vegetarijanka i kraj ovakvih divota nema šansi da to i postanem. A mirisi..,, mmmmmmmmmmm!!!!!!!!!

4. Ja sam strastveni pušač, počela sam pušiti u 23-oj godini i odtada nikada nisam prestajala. Uživam u cigareti i obično za sebe kažem: Moji poroci se vide. Ljute me ove žestoke antipušačke kampanje sa grozomornim slikama navodno pušačkih pluća. Ljuti me kad u kafiću za mojim stolom nije dopušteno pušenjem (nepušačka zona), a za stolom do mojega jest jer s tim stolom počinje prostor za pušenje. Kakva nebuloza, nikakve pregrade ni prepreke ne odjeljuju te prostore, ona su samo u ljudskim glavama, inače u stvarnim prostorima su posve apstraktne. Koliko drugih, smrtonosnih otrova ima oko nas u zraku, hrani, lijekovima???? Ne dirajte mi cigaretu!

5. Prvo sam nabrojala poroke, da netko ne bi pomislio da sam neka „drvena svetica“....pa ipak, na duhovnoj stazi sam cijeli život i do većine duhovnih uvida i spoznaja sam došla kroz unutarnje vodstvo, dakle i nisam naročito zaslužna za to, jednostavno sam bila bačena u Bljesak. Najranjivije godine mladosti sam provela u samostanu i to je autentično iskustvo koje se ne može nigdje drugo steći. Te tri godine samostanskog života sam bila potpuno uronjena u sebe, a sabrana molitva, duboka kontemplacija i česte i temeljite duhovne vježbe su me preobrazile i pripremile za sve ono što danas radim, a radim puno toga. Ponešto od toga vidite i na blogu.



Da sam ostala u samostanu bila bih sestra Marija Magdalena, da sam rođena na Tibetu i odlučila se za duhovni rad dobila bih drugo, duhovno ime. Isto bi bilo i u bilo kojoj drugoj duhovnoj tradiciji. Pošto živim i radim u zapadnoj civilizaciji izabrala sam ime iz zapadne tradicije. Irida je u grčkoj mitologiji bila doslovno posrednica između neba i zemlje. Izronila je iz drevnog mita i doslovno se nametnula mom radu (što nije neko iznenađenje jer se primarno bavim arhetipovima, dakle mitskim slikama i praslikama) i tako već godinama radim kao Irida. Naravno, moja djeca, moja uža i šira obitelj i moji prijatelji me i dalje zovu mojim pravim imenom. Irida je moje duhovno ime.

Molim slijedeće blogere da prihvate ovu zanimljivu igru i napišu pet stvari o sebi: plejadablue, aquaria, danci, ely, misko...predajem baklju!

hahaha....miško je već dobio zadatak, s neke druge bande, preusmjeravam štafetu na Gaju!

- 00:25 - Komentari (47) - Isprintaj - #

07.01.2007., nedjelja

PONEDJELJAK: ENCIKLOPEDIJA MISTIKE

08.01.2007.g.

GRČKA MISTIKA

Grčka, kolijevka zapadne kulture,
onaj helenski svijet koji je donio teatar, historiju, matematiku, filozofiju i organiziranu politiku, taj svijet je živio svoju mistiku, rušeći lažne barijere inhibicija i stida, prvo ogoljuju svoje kipove, a onda otkrivaju (ogoljuju) i sve ostale istine. Grčki filozof je i mistik i mjernik i pronositelj filozofije i mistike i to po jednostavnom postulatu: Život je jedan, ljubav je jedna, s mnogostrukim licima...Filozof predlaže ovladavanje sobom (upoznaj samoga sebe), predlaže dug i polagan odgoj koji će biti nagrađen mističkom iskustvom (spoznajom, prosvjetljenjem, rekli bi danas). Odgoj Grcima znači formiranje djeteta (ne filanje informacijama), ali je i igra u istoj funkciji. Odgoj treba voditi mudrosti koja je božanska, a pouka je sveti posao i učitelji najcjenjeniji građani.

Mistička pouka uvježbava posvećenika da ponovo pronalazi svježinu i bezinteresnost svoje djetinje duše, a posvećnog se nerijetko i naziva „dijete“...To je tajna svih mogućnosti obnove, „preporoda“.Ponovno pronalaženje djetinjastog dara za divljenje.

Kraj arhajske epohe Grčke (7-6 st.p.n.e) prožet je religijom Olimpa i praksom entuzijazma i ekstaze u ime Dioniza. Orfička bratstva su prakticirala ta iskustva, tražeći oslobođenje duše, očišćenje od njezina istočnog grijeha..Ljudsko postojanje za orfike je rezultat nekog zločina. Božansko dijete, Dioniza Zagreja, sina Zeusa i Perzefone, prema mitu, Titani su raskomadali i proždrli. Zeus ih ubija gromom, a iz njihovog pepela, prije uskrsnuća Boga, rađaju se ljudi u kojima se titanski element suprostavlja božanskom elementu. Orfici teže da božanski element, snagom asketizma i čistoće, zavlada nad titanskim elementom.

Dakle i stari Grci su poznavali:
1.Istočni grijeh
2.Ubijanje Božjeg sina
3.Uskrsnuće Boga
4.Iskupljenje i očišćenje askezom

Grčki Panteon je pun bogova, kršćansko nebo je puno svetaca....

U istom razdoblju cvjetaju sve moguće misterije, posebno Eleuzinske, obećavajući besmrtnost nakon dugog puta „Silaska“ u Podzemlje i „Uzlaska“ na Nebo (podsjeća li vas malo na šamanska iskušenja?). Pitagorina škola utemeljena na apolonskom arhetipu harmonije, također je disciplina oslobađanja izvan zemaljskih granica. Stvaranje pitagorejskih zajednica unutar grada značilo je rušenje utvrđenih međa da bi se ponovo uspostavili viši modeli koji jedini mogu pružiti ekonomiju spasenja. (Mislim da su iz istih potreba nicali i kršćanski samostani i manastiri diljem svijeta)...


Nastavit će se...

- 23:54 - Komentari (59) - Isprintaj - #

06.01.2007., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

07.01.2007.g.

HRISTOS SE RODI! Ovo je moja čestitka svima koji Božić slave danas, neka ga provedu u miru, veselju i blagostanju!


TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA
II DIO (nastavak)



ENERGETSKO PUTOVANJE
KROZ ANATOMIJU
U SEDAM KORAKA (nastavak)


1.KORAK: AUTOTAKTILNE VJEŽBE

POJAČAVANJE OSJETLJIVOSTI ENERGIJA (Buđenje vlastitih senzora)

Napominjem da se ove vježbe rade u terapijskoj grupi, ali ih možete provoditi i sami i imaju svoju svrhu (uvod su u ostale vježbe), jer ako ne osjećamo na pravi način vlastito tijelo sigurno će se pojaviti problemi i na seksualnom planu, mada oni imaju često i druge uzroke.....

Stanite ili sjednite u jedan miran, opušten, ne-prisilan položaj. Ovu vježbu možete raditi i ležeći. Dišite ravnomjerno. Zatvorite oči. Osjetite kako se gornji i donji kapak dodiruju, kako im se sluznice sljubljuju. Osjetite lagani svrbež i škakljanje koji se prikradaju. Usprkos toga zadržite zatvorene oči barem 3-5 sekundi. Ponovite ovu vježbu 5 puta. Otvorite oči, protrljajte ih ako želite.

Okrenite dlan prema dlanu na udaljenosti od 2-3 cm. Dišite ravnomjerno. Zatvorite oči. Šaljite toplinu iz lijevog dlana u desni s udisajem. Vratite toplinu iz desnog dlana u lijevi s izdisajem. Ponovite to 5 puta. Zadržite toplinu između dlanova. Osjetite kako raste i vaše dlanove sve više razdvaja. Istovremeno osjetite kako se sluznice vaših kapaka dodiruju. Može se pojaviti impuls za treptanjem, otvaranjem očiju, svrbež, žuljanje, suze ili neka druga iritacija. Nemojte otvoriti oči.

Otvorite oči. Otresite ruke. Protrljajte oči ako to želite. Ponovo dlanove stavite u isti položaj. Dišite. Zatvorite oči. S udisajem iz lijevog dlana šaljite hladnoću u desni dlan. S izdisajem iz desnog dlana vratite tu hladnoću u lijevi dlan. Ponovite to 5 puta. Zadržite tu hladnoću između dlanova. Osjetite želju da puhnete u dlanove i zagrijete ih. Istovremeno osjetite blago treperenje vaših sljubljenih očnih kapaka.

Otvorite oči i protrljajte ih ako želite. Otresite ruke. Protegnite se ako želite. Ponovo zažmirite. Na brzinu ponovoite sve tri vježbe, zatim sastavite usne.Dišite na nos. Neka se potpuno dodiruju, kao da ljube jedna drugu. Osjetite svaku papilu po cijeloj njihovoj površini. Nježno ih trljajte jednu o drugu tako sljubljene. Činite to 3-5 sekundi. Usporedite dodire vaših očnih kapaka i susret vaši usana. Naizmjenično prebacujte pažnju s usana na kapke i natrag. Otvorite oči. Zijevnite, ako to želite. Protegnite se.

Stavite između usana štapić od sladoleda (ili neki drugi prikladan predmet; olovku, čačkalicu, tanki kartončić itd.). Zatvorite oči. Dišite na nos. Ponovite prethodnu vježbu s štapićem kao preprekom između usana. Osjetite okus vlastitog tkiva na mjestima gdje nema prepreke. Osjetite strukturu štapića. Činite to 3-5 sekundi. Utvrdite razlike (ako ih ima), kod sljubljenih kapaka i kod sljubljenih usana. Otvorite oči. Protrljajte ih ako želite, zijevnite, protegnite se.Olabavite i otresite cijelo tijelo.

Slijedi: 2.korak: Dodir rukama





- 21:10 - Komentari (49) - Isprintaj - #

04.01.2007., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

05.01.2007.g.

ASTROPSIHOLOGIJA VODENJAKA



U životu Vodenjaka dominiraju dva temeljna utjecaja;
onaj spori i tradicionalistički pod djelovanjem Saturna i dinamični i progresivni pod djelovanjem Urana. Zahvaljujući udruženim utjecajima ovih dviju planeta Vodenjaci su inteligentni, intuitivni, okretni,maštoviti, donekle idealisti (neznani junak), nekonformisti, zaljubljeni u opasnost i sve što je novo i smjelo (pronalazački um), revolucionarno i uglavnom bez predrasuda, često hiroviti.Ne vole samoću, leži im timski rad.

Inventivni su i kreativni i sjajno uvode nove sustave i reforme. Stabilnost i sigurnost prije svega, dobro razmisle o svemu, analiziraju svaku situaciju i sve argumente i na kraju nameću svoj originalni način. Zbog svega toga su često neshvaćeni u svojoj okolini, posebno zbog želje za otkrivanjem novih horizonata. Njihove načine i metode nije uvjek lako shvatiti, jer često idu ispred vremena. Svijet se mora prilagoditi njima, a ne oni njemu. Ne prihvaćaju podređenost i sloboda im je vrlo važna, kao i nezavisn način života, kako bi mogli provoditi svoju originalnost i plodnoj inventivnosti.Malokad poštuju tuđe mišljenje i ne daju se zaustaviti, ipak su altruisti (humanost iznad svega, znaju riskirati život za drugoga, no često se razočaraju), ali mrze planske i dosadne poslove.Rijetko se povjeravaju...ikomu.Ponekad su proračunati iako novac za njih predstavlja samo sredstvo da se bolje provedu, jer su izrazito društveni, ugodni i vole zabave svake vrste, jer uporno bježe od monotonije, dosade i banalnosti.Njima svaki dan mora donijeti nešto novo, inače su izgubljeni.Samoća je za njih najveća kazna.

Strastveni su i ljubavi pridaju izuzetan značaj. Puni su samopouzdanja, ponekad prepotentni i koristoljubivi, iako humani. Osjećaji su im čudni, profinjeni, suptilni, oni znaju izravno čitati tuđe karaktere. Velike intuicije, instiktivno predviđaju buduće događaje, rođeni su za okultne znanosti (urođena vidovitost). Zgražaju se na sve surovosti.

Ipak su hladnog, sangviničnog temperamenta, šutnja prije bijesa; ravnodušnost na sve prijetnje, pa i sudbinu, neustrašivost, često strada za opće ideale, nerazumljiv za oklinu. Kontrolira svoje reakcije pa nikad ne znamo kako će reagirati.U mladosti se odlikuju naprednim idejama (žele promijeniti svijet). Ćesto su na čelu novih pokreta, novih organizacija, ne mogu zamisliti život bez napretka i stvaranja, pri tom ne rade samo za sebe nego i za druge. Urođeno im je činiti velike stvari.

Iznimnost i originalnost po svaku cijenu, od klošara do genijalnog pronalazača...

- 22:12 - Komentari (49) - Isprintaj - #

03.01.2007., srijeda

ČETVRTAK: VODIČ KROZ TEČAJ ČUDA

04.01.2007.g.

TEČAJ ČUDA


Snove bih jedno vrijeme ostavila po strani, naravno i dalje me možete pitati o svojim snovima, ali od danas vas četvrtkom vodim kroz „Tečaj čuda“.
Ako vas to ne zanima, slobodno mi to napišite u komentarima, ali mislim da u to djelo (priručnik) svi trebaju zaviriti i donijeti svoj sud o njemu. Naravno, najveća optužba institucionalne crkve protiv ovog djela je što navodi čovjeka na autorealizaciju i vodi ga na njegov individualni put do Boga, a to ugrožava institucije i čitave armije svećenika raznih religioznih institucija. Put samospoznaje nije preporučljiv, jer šta će onda raditi oni koji su školovani da govore drugima šta bi trebali činiti?

Ako nam je Stvoritelj dao slobodnu volju (uvjet evolucije i progresa), je li onda samospoznaja oprečna Božjoj volji? To tako nalikuje gnozi ( spoznaja koja vodi ka izbavljenju ) i po gnosticima „jedini spas čovjeka jest spoznaja Boga“, no isto tako znamo da se aktualne religije, naročito kršćanstvo s gnosticizmom obračunavaju od svoga osnutka.

No, da se ne zavaravamo i učitelji ovog programa kažu: „ Ovo je tečaj čuda. On je neophodan. Samo vrijeme u kojem ga učiš ovisi o tvojoj volji. Slobodna volja ne znači kako ti sam možeš utvrditi nastavni program. Ona samo znači kako možeš izabrati što želiš naučiti u datom vremenu.“

Zajedno ćemo proći kroz ovo djelo i pokušati utvrditi što je toliko heretično u njemu. Vidjet ćemo koliko je to djelo spiritualno, a koliko psihološki orijentirano. Možda zaključimo da je u pitanju spiritualna psihologija...Ako imamo duhovnu (suštinsku) inteligenciju, zašto bi spiritualna psihologija bila nemoguća? Bit će to dugo putovanje...!

Sjećate se da je u kronologiji NEW AGEA od gospodina Blaževića bio i ovaj osvrt 1975.g.

„1975.
Objavljeno veliko kanalizirano djelo Tečaj čuda (A Course in Miracles) židovske psihologinje i spiritističkog medija Helen Schuman. Na osnovama Tečaja čuda svoj terapeutski rad bazirao je i kontroverzni psihijatar i psihoterapeut dr. Geald G. Jampolsky u knjizi Umijeće opraštanja. Ključ za mir s Bogom i drugima koja je, previdom, na hrvatskom jeziku ugledala svjetlo dana u izdanju katoličke izdavačke kuče UPT iz Đakova (Đakovo, 1998.). U spomenutoj spornoj knjizi Jampolsky svjedoči kako mu je upravo susret s objavom Tečaj čuda promijenio svjetonazor: "Moje viđenje svijeta promijenilo se godine 1975. Do tada sam sebe shvaćao kao militantnog ateistu kome bi kao zadnje padalo na um da se uputi na kakav duhovni put koji vodi k Bogu. U toj godini naišao sam na djelo u tri sveska s naslovom Tečaj čuda, tečaj za samostudij duhovne preobrazbe." Proučavajući Tečaj čuda Jampolsky ga je "naučio primjenjivati u svim svojim životnim područjima" te je u prvom poglavlju spomenute knjige odlučio "iscrpno prikazati taj tečaj" (str. 10 i 11): "Tečaj čuda je knjiga na kojoj se temelje moje misli. Tečaj čuda jest uvod u samostalni studij osobne i duhovne preobrazbe (bez posredstva religija koje su - prema New ageu - zapreka na putu do autorealizacije - op. J. B.). 'Tečaj' naglašava nužnost da se oslonimo više na svog vlastitog, unutarnjeg učitelja (duhovnog vodiča - op. J. B.), umjesto na učitelje koje tražimo izvan sebe." (str. 14) Ovdje do izražaja dolazi newageovsko poimanje vjerskih vođa različitih svjetskih religija koji trebaju ustuknuti pred "duhovima vodičima" kojima se pojedinac treba otvoriti i čijem se vodstvu treba prepustiti. Kao eksperimentalni newageovac koji je "svoj individualni put do Boga" našao mimo institucionalnih religija, Jampolsky indirektno izjednačava "različite putove do Boga", opredjeljujući se za tehniku Tečaja čuda: "U tijeku mog duhovnog putovanja postajalo mi je sve jasnije da imade različitih putova k Bogu, i Tečaj čuda je put koji sam ja sebi našao da bih dospio do duhovne zrelosti" (str. 11-12.), te nastavlja: "Tečaj se razumije kao duhovni učitelj, ne kao religija. On koristi kršćanski jezik, ali je u osnovi ekumenski. On čvrsto drži da je 'neka univerzalna teologija nemoguća; ali univerzalno iskustvo naprotiv nije samo moguće nego je nužno'" (str. 14.). Izostavljajući daljnju analizu sadržaja Jampolskove knjige izražavamo želju da ona što skorije bude povučena s polica katoličkih knjižara.


TEČAJ ČUDA

Tečaj ima za cilj uklanjanje prepreka svjesnosti, nazočnosti ljubavi koja je tvoje prirodno nasljedstvo.

Strah je oprečan ljubavi, ali ono što je sveobuhvatno ne može imati opreka.


Osnovni postulat ovog tečaja je:

Ne može se ugroziti ono što je stvarno.

Ono što nije stvarno ne postoji.

Slijedi: ZNAČENJE ČUDA (I načela čuda)


MOJ OPROŠTAJ S MOJOM MAMOM









Hvala svima koji su mi pomagali u ovim danima tuge, hvala za sve ljubice koje ste mi darivali ovih 40 dana da ovaj cvjetni obred mogu dovršiti...svi ste na neki način sudjelovali u mojoj tuzi....



Zbogom moja majčice! Bdij nad nama kako si i za života radila....počivaj u miru i Svjetlosti Božjoj!



- 23:01 - Komentari (91) - Isprintaj - #

02.01.2007., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

03.01.2007.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)


DJELATNI UM

Latinski; intellectus agens, pojam potječe od Aristotela iako on ne koristi sam izravno taj pojam („O duši“). Po Aristotelu, sjedište djelatnog uma je duša (mi bi to možda danas nazvali suštinska ili duhovna inteligencija). Djelatni um se u činu „odjeljuje“ od tjelesnosti, „neosjetljiv“ je i bez primjesa, besmrtan je, vječan, dolazi „izvana“ da bi ušao u tijelo zametka. To stanje je analogno svjetlosti (baš prikladno u ove dane kad slavimo blagdane svjetlosti).

Ova je spiritualistička zabluda bila izvorištem najrazličitijih teorija:
a). Za „mistike“ ( Aleksandar iz Afrodizije, Roger Bacon), um je Bog sam utoliko što je Bog izvor svake umnosti, a djelatni um je misleći Bog u nama.

b). Za „panteiste“ (Averoes), to je božanski razum imanentan ljudskoj duši, istovjetan u svih ljudi, a njegova se besmrtnost pretapa u besmrtnost ljudske vrste.

c). Za „racionaliste“ (Toma Akvinski), um je različit od pojedinca do pojedinca, a um je utoliko, ukoliko je transcendentan

Opreka djelatnom umu: trpni, pasivni um (posredovan osjetilima).

DOBA SVIJETA
Podjela povijesti svijeta i čovječanstva na razdoblja vrlo dugog trajanja.

Najpoznatiji zapadni ezoterični niz je Hesiodov ( „Poslovi i dani“ II, 109-201) iz VII/VII st. pr. n.e.). Autor nabraja: Zlatno doba, Srebrno doba, Brončano doba, Herojsko doba i Željezno doba.

Najpoznatiji istočni ezoterični niz (u Hinduizmu, Budizmu i Džainizmu) jest niz četiriju yuga..( satya, treta, dvapara i kali – sada smo u kali yugi / Kali-yuga traje 432.000 godina a počela je prije 5.000 god. Nije teško izračunati kada će se pojaviti Gospodin Kalki.) .

Sjuksi razlikuju Doba kamena, luka, vatre i lule.

Kinez Fong Hou-tseu navodi Kameno doba, Doba žada, Brončano i Željezno doba (J. Needham, Kineska znanost i Zapad, str. 180)

Doba svijeta ni u čemu ne odgovaraju progresivnosti tehnoloških doba u arheologiji (M. Mercati, 1717; G. J. Thomson 1836). Doba svijeta opisuju prije involuciju nego evoluciju, određuju cikluse i korespondencije između različitih Svjetova (mikrokozmosa i makrokozmosa), analogije između različitih matematičkih (razmjerna trajanja) i metafizičkih (simbolizam kovina) Doba i sl.

DOLMEN
Na bretonskom bi to bio kameni stol.
Dolmen je spomenik koji se sastoji od uspravnih stupova natkrivenih vodoravnom pločom, izrađen od grubo tesanih kamenova, izvorno zasut tumulusom (humkom) zemlje i tucanikom..
Više i slično, kad budem govorila o megalitu.

DOSLOVAN
Doslovni smisao; značenje u skladu sa slovom (za razliku od duha), značenje koje korespondira ili svjesnoj ili naočigled prvoj namisli tvorca bez obzira radi li se o tekstu ili umjetničkom djelu, o izravnom ili metaforičkom prikazu.

„Nek bude proklet duh za kojega riječi pisma imaju samo doslovni smisao“ (Sefer ha-Zohar)

DRUIDI
Na keltskom su to vrlo učeni ljudi.

Druidi su keltski ili galski svećenici koji obavljaju žrtvovanje, gataju, obnašaju političku i sudbenu vlast, brinu se za odgoj mladih pripadnika vojne aristokracije. Druidi ispunjavaju jednu od tri društvene funkcije u Kelta (pored stočara-ratara i vojne aristokracije). Neki navodi ukazuju da je bilo i žena druida. Druidi su postojali od VI st.p.n.e. do V st.n.e.

„Druidi (,,,,) se bave oko službe božje, obavljaju žrtve, državne i privatne, razlažu (tumače) vjeru; k njima grne sva sila mladića zaradi nauke, te su u Gala u velikoj časti. Ta oni odlučuju u svim državnim i privatnim razmiricama(....). A svim druidima je jedan na čelu (....) osobito o tom hoće da uvjere da duša ne gine, nego da poslije smrti od jednoga k drugome prelazi.(....)Monogo pored toga raspravljaju o zvijezdama i o gibanju njihovu, o veličini svijeta i zemalja, o prirodi....“ (Cezar, Galski rat)

Postoje i neodruidi, npr. Gorsedd iz Pays de Galles, Druid order itd...



dragi moji, sutra polažem zadnje cvjetiće na blogu za moju mamu, navršava se 40 dana od kad nas je napustila, dalje ću cvijeće nositi samo na njezin grob...hvala vam svima što ste poštovali i podržavali ovu moju cvjetnu uspomenu na doista veliku ženu, moju majku. današnje ljubice su mi poklonili aquaria i 5ak XIII.Hvalaaaa!





- 22:50 - Komentari (54) - Isprintaj - #

01.01.2007., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

02.01.2007.g.

Ispalo je da nam je prvi radni dan u ovoj novoj godini pod patronatom ženske kraljevske karte. Sami prosudite prema njezinim kvalitetama kakva će nam godina biti....


Kraljica štapova

Inteligentna i mudra žena koja ne dopušta da joj osjećaji pomute zdrav razum, no upravo zbog toga ona može imati i pozitivna i negativna značenja..Mogući emocionalni i verbalni ispadi. Nije uvjek iskrena.

Kraljica štapova - prijateljska osoba, šarmantna, poslovni uspjeh, dosta kvalitetna osoba, ali prilično narcisoidna.


BLOG



Dragi moji blog prijatelji!
Prvo zahvaljujem svima vama vjernima koji me odano pratite od samih početaka mog bloga. Vaši komentari su mi dragocjeni i poticajni, a postovi na vašim blogovima su za mene često vrlo inspirativni...Zahvaljujem i Webfwstivalu i Carnetu što su uvrstili moj blog na svoju natjecateljsku listu.

Pokušala sam za Novu godinu ostaviti čestitku svim ljudima koji su ikada svratili na moj blog, ne računajući anonimce koji također povremeno svrate..., čast iznimkama, ali anonimci me obično provociraju, pa mi ni ne fale..Zaprepastilo me koliko ljudi je ugasilo blogove, neki od ugašenih blogova su bili vrlo kvalitetni i za njih mi je žao što su ugašeni.Neki su još „aktivni“, može se doći na njih, ali mjesecima su bez novog posta i ne prihvaćaju komentare. Neki blogeri često mijenjaju nick ili jednostavno ugase stari blog i otvore novi, bez da obavijeste svoje blog prijatelje. Neki su otvorili vlastite domene, a neki su s bloga.hr , zbog čestih tehničkih poteškoća i li zbog nezadovoljstva uredništvom pobjegli nekamo drugamom one rijetke, kvalitetne pratim ma kamo otišli.

Posebna zagonetka su mi oni blogeri koji vode paralelno nekoliko blogova, ja trebam previše vremena da bi i ovaj jedan bio koliko/toliko kvalitetan, pa se pitam u čemu je smisao više blogova, jesu li ti blogeri u rodu s vlasnicima bloga pa im podižu promet ili nastoje privući pažnju uredništva ili nešto treće...

Ovaj prvi dan u Novoj 2007 godini nam svima želim uspješnu blogersku godinu!

Želim nam što manje spamova, provokacija, vulgarnosti i zlobnih komentara. Dragi moji prijatelji, ne zaboravimo ni jednog trena da mi stvaramo ovaj virtualni svijet i bit će onakav kakvog ga mi modeliramo...Ako ignoriramo loše stvari, one prolaze kao normalne i prihvatljive, a to nije dobro.
Ne treba se bojati biti kritičan kad je to potrebno...


Blogu. Hr želim što manje tehničkih slomova i naravno da im želim sposobnost za pošteno rangiranje pojedinih blogova, a ne da nam kvalitetni ljudi bježe drugamo..., jer su oni previdjeli neke stvari...!

još dva dana polažem ovdje ljubice za moju mamu!

- 22:46 - Komentari (78) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga