HarryPotter.Blog.HR

četvrtak, 24.02.2005.

J.K.Rowling biografia

U životu 34-godišnje Engleskinje Joanne Kathleen Rowling u posljednje tri godine kao da se umiješao dobri mali čarobnjak iz njezinih knjiga. Ono o čemu je sanjala otkako je sa šest godina počela pisati ("Jedino što sam ikad željela postati jest biti pisac", rekla je) napokon se ostvarilo - postala je pisac. I to svjetskog glasa. U fantastično kratkom roku Joanne Rowling postala je najčitaniji suvremeni dječji pisac na svijetu;pet njezinih romana o mladom čarobnjaku Harryju Potteru uspoređuju se s najslavnijim djelima dječje književnosti dvadesetog stoljeća, "Alicom u zemlji čudesa" i "Čarobnjakom iz Oza", pa i "Gospodarom prstenova". Njezin fantastični romani, objavljeni zaredom od 1997, svake godine po jedan, tjednima ne silaze s vrhova najprestižnijih top-lista bestselera, prevedeni su na više od trideset jezika i prodani u četrdeset milijuna primjeraka. Glasovita producentska kuća Warner Bros., za prvu knjigu "Harry Potter i kamen mudraca" (u prvom izdanju - kamen filozofa) otkupila je pravo za snimanje filma, a i glasovita tvrtka Mattel sklopila je ugovor o proizvodnji igračaka s popularnim likovima iz romana. Američki izdavač, bez mnogo je razmišljanja za prvi rukopis mladoj spisateljici isplatio 100 000 funti (300 000 DM), čak 30 tisuća funta više nego Johanu Grishamu za njegov bestseler "Tvrtka". Joanne Rowling zaradila je lani 14 milijuna funti (32 milijuna DM) i tako dospjela na drugo mjesta na listi pedeset žena koje su u Velikoj Britaniji ostvarile najveću zaradu. Dobitnica je nagrade za knjigu godine, jednako ugledne kao filmski Oscar! Rođena je u srpnju 1965. u engleskoj provinciji, pokraj Bristola, gdje je odrasla okružena prirodom, u igri s mlađom sestrom Di. Bila je stidljivo i ozbiljno dijete, okruglog lica, s naočalama, kao i glavni junak njenih romana. Kako je veoma voljela čitati - gutala je romane Jane Austen, a najdraža joj je dječja knjiga bila "Mala bijela kuća" Elisabeth Groudge - otac, menadžer u tvornici Rolls-Roycea, i majka, labaratorijska tehničarka, nagovorili su je da strudira engleski i francuski, smatrajući da bi bilo najbolje da bude prevoditeljica, primjerice u Ujedinjenim narodima. Bila je odličan student na sveučilištu Exeter. Kad je diplomirala, preselila se u London i zaposlila u Amnesty Internationalu, potom u trgovačkoj komori u Manchesteru, radeći bez volje i potajice pišući. "Jedino što sam voljela u svom poslu bilo je to što mi je omogućavao da svoje priče pišem na kompjuteru. Čak mi ni sastanci nisu bili dosadni jer bih na njima smišljala imena svojih junaka. Kad bih imala više posla, jedva bih dočekala stanku za ručak da se zavučem u neki kafić i nastavim rukopis. Kolege u uredu smatrale su me zbog toga čudakinjom." No, priče su ostajale nezavršene, nijedna joj se nije činila dovoljno dobrom, stalno je započinjala iznova.
Kada joj je 1990. umrla majka, u 45. god života, odlučila je pokušati promijeniti život, otputovala u Portugal, zaposlila se kao profesorica francuskog i zaljubila se u mladog portugalskog redatelja. Brak se raspao ubrzo nakon rođenja djevojčice Jessice, u ljeto 1993., i Joanna se vratila u London. Sa sobom je donijela pune kovčege nedovršenih rukopisa. Rastavljena sa malim djetetom, bez posla, nije vidjela nikakvu perspektivu. Za Božić je s Jessicom otišla u posijet sestri u Edinburghu, no odlučila je ondje ostati. Život bez novca tu joj se činio mnogo lakšim nego u metropoli. Prije nego što je izišla njezina prva knjiga o Harryju Potteru, Joanne je s Jessicom živjela u malom unajmljenom stanu u siromašnom djelu grada, vrlo skromno, ali ipak bolje nego dvije godine prije, kada nije imala nikakv posao, i kad su 6 mjeseci živjele od socijalne pomoći. Ormar u kuhinji u to je vrijeme često bio sasvim prazan, a Joanne je bila prisiljena preskakti obroke.
"Bio je to veliki šok i težak udarac za moje samopoštovanje. Postala sam depresivna, ali zapravo ta je situacija na mene djelovala poticajno. Premda mi je za pisanje uvijek nedostajalo samopouzdanja, mislila sam: 29 mi je godina i nemam nikoga na koga bih se oslonila. Što mi se gore može dogoditi nego da me odbiju svi izdavači u zemlji? Mahnito sam nastavila s pisanjem." Odučila je napokon jedan rukopis završiti. Najveći dio "Harryja Pottera i kamena mudraca" napisala je rukom, u lokalnom kafiću, dok je Jessica spavala. Kad bi se vratile kući, prepisivala je tekst na starom pisaćem stroju koji je kupila za 80 dolara u Londonu. Prvi izdavač kojem je poslala rukopis vratio ga je uz napomenu da je predugačak, jer djeca ne mogu čitati romane od 300 stranica. Nakon još četiri pokušaja, dobila je pozitivan odgovor od Bloomsburyja, ugledne londonske izdavačke kuće. "Bio je to najsretniji trenutak u mom životu", kaže Joanne. Američki izdavač odmah joj je ponudio 235 000 dolara, najveći predujam ikad isplaćen dječjem piscu. Druga, treća i četvrta knjiga avantura Harryja Pottera, "Harry Potter i odaja tajni", "Harry Potter i zatočenik Azkabana" i "Harry Potter i plameni pehar", bile su unaprijed prodane, a za petu da i ne govorimo.
- 22:46 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 19.02.2005.

Michael Jackson putuje Hogwarts Expressom




Michael Jackson izjasnio se kao veliki obožavatelj Harryja Pottera, pa je na ovogodišnju dodjelu Grammyja odlučio doputovati u čarobnom vlaku.


Michael Jackson izjasnio se kao veliki obožavatelj malog čarobnjaka Harryja Pottera, pa je na ovogodišnju dodjelu Grammyja odlučio doputovati u čarobnom vlaku.
Jackson, navodno, planira preraditi unajmljeni vlak u Hogwarts Express, vlak kojim Harry i ostali čarobnjaci putuju u školu Hogwarts.


Na njujoršku ceremoniju dodjele Grammy nagrada Jackson će, u vlaku, putovati sa Barryjem Gibbom iz Bee Gees, koji mrzi letjeti avionom. Pridružit će im se i guru glazbene industrije, David English. Kompozicija se sastoji od osam vagona, a put će, od Miamija do New Yorka, biti dug 1000 milja.

Gibb će na dodjeli primiti nagradu, koja je trebala pripasti njegovom, prošli mjesec preminulom, bratu Mauriceu Gibbu.
- 13:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 06.02.2005.

Novi Harry Potter već na popisu bestsellera






Šesta knjiga Harryja Pottera, naslovljena "Harry Potter i princ mutnjaka" već je svrstana na popis uspješnica na web stranici on-line prodaje Amazon.co.uk.





"Harry Potter i princ mutnjaka", iz tiska će izići 16. srpnja 2005. godine.

Rezervacije nove knjige iz pera Britanke J.K. Rowling lansirale su nastavak Potterovih avantura među 100 najprodavanijih knjiga, kazao je Amazonov glasnogovornik pojasnivši kako "činjenica da je knjiga već postala broj jedan na našoj top-listi pokazuje u kojoj su mjeri kupci nestrpljivi".

"Harry Potter i red Feniksa", peti nastavak objavljen 21. lipnja 2003., dobio je 420.000 rezervacija pri najavi publikacije.

Rowling je početkom tjedna objavila na svojoj internet stranici da je rukopis predala dvojici svojih izdavača, britanskom Bloomsburyju i američkom Scholasticu.

Novi je nastavak predzanji u planiranom nizu od sedam romana, od kojih su tri već uspješno ekranizirana
- 20:44 - Komentari (6) - Isprintaj - #

petak, 04.02.2005.

Mr. Bean u novom Harryju Potteru


Mr. Bean u novom Harryju Potteru
London, UK, 07.01.2004. 14:19 (VIPnet)
Britanski glumac Rowan Atkinson spominje se kao kandidat za ulogu lorda Voldemorta u novom filmu o Harryju Potteru.







Britanski tabloid Sun piše da će glumac poznat po ulozi Mr. Beana biti personifikacija zla u filmu "Harry Potter i plameni pehar".

49-godišnji Rowan Atkinson, koji se nedavno liječio od depresije, bit će prva ljudska inkarnacija Voldemorta, koji je do sada prikazivan kao duh.

Daniel Radcliffe, Rupert Grint i Emma Watson ponovno igraju Harryja, Rona i Hermionu u četvrtom filmu, koji je skoro gotov.

- 22:25 - Komentari (10) - Isprintaj - #

Kate Winslet u 4. Potteru


Britanska glumica Kate Winslet pregovara oko uloge francuske čarobnjakinje Fleur Delacour u četvrtom filmu o malenom čarobnjaku na metli Harryju Potteru.







29-godišnja Kate Winslet koja se proslavila ulogom u "Titanicu" vjerojatno je najnovija čarobnjakinja u redovima Hogwartsa, škole vještičarenja i čarobnjaštva. Njezin suprug, proslavljeni redatelj Sam Mendes, potvrdio je novinarima da su se oni prije nekoliko tjedana sastali s redateljem i producentima koji će raditi na četvrtom nastavku "Harry Potter i plameni pehar". "Kate je ponuđena uloga mlade francuske čarobnjakinje Fleur Delacour, no ona je dvojila oko toga. Rekao sam joj da bi svakako trebala prihvatiti ulogu jer će joj naša djeca Mia i Joe jednog dana biti vrlo zahvalna", pojasnio je Mendes. Kate Winslet ima trogodišnju kćer iz prvog braka s britanskim producentom Jimom Threapletonom, a svom drugom suprugu Samu Mendesu je rodila sina Joea prije tri mjeseca.

"Harry Potter i plameni pehar" već je 80% dovršen, a redateljskog posla ovoga će se puta prihvatiti Mike Newell. Winslet nije prva glumica u serijalu o malom čarobnjaku koja je prihvatila ulogu kako bi impresionirala svoje potomke. Prije nje, to je već učinila ništa manje slavna Emma Thompson koja je u trećem nastavku "Harry Potter i zatočenik Azkabana" odglumila Sybill Trelawny, Hogwartsovu profesoricu koja podučava vještinama poput čitanja sudbine iz dlana i gatanja iz listića čaja.

- 22:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Tko je redatelj petog Harry Pottera


Prva kandidatkinja bila je Indijka Miri Nair, zatim se spominjao Francuz Jean Pierre Jeunet, ali je pobjednik Englez.
Britanski redatelj DAVIS YATES izabran je za redatelja petog Harry Pottera.
Producenti su odličili riskirati i darovali su povjerenje baš njemu. Yates je dosad radio samo televizijske serije i drame. Snimanje počinje sredinom iduće godine, a u kina dolazi na ljeto 2007.godine .


- 22:20 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Dan INFO



Datum rođenja: 31.8.1989

Mjesto rođenja: Fullham - zapadni London

Obitelj: Mama Marcia, tata Alan, jedinac je.

Boja očiju: Smeđe, inače u Harry Potter filmu su zelane.

Uloge: Harry Potter, serija o Davidu Coperfildu, Panamski krojač

Hobiji: utrke formule 1, nogomet, gluma, videoigrice.

Naj crtić: Simpsonovi

Naj čokolada: Mars

Omiljeno jelo: puding

Omiljeno piće: sok od grožđa

Naj prijatelj: Alex

Naj knjiga: HP i zatočenik Azkabana

Ljubavne tajne: JOŠ NEMA CURU

e-mail: dan_rad89@yahoo.co.uk

Web adresa: danradcliffe.co.uk

ADRESA: Daniel Radcliffe, c/o "Harry Potter", Warner Bros,Movies,4000 Warner Blvd,Burbank, CA 91522-0002,USA

SRETNO:)
- 22:19 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0