Gnojidba bilja i gnojiva

petak, 18.02.2011.

Nova tema na portalu gnojidba.info

Na portalu gnojidba.info postavljena je nova tema - simptomi nedostataka hranivih elemenata. Kako je bilo puno upita oko simptoma nedostataka, postaviti ću poveću fotogaleriju na temu. Počinjem sa magnezijem...
Simptomi nedostatka magnezija
yes

- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 17.02.2011.

UREA u fertirigiaciji povrća

Nakom puno upita na e-mail, na portalu gnojidba.info objavljeni su rezultati i tehnička uputa za primjenu UREE u fertirigaciji lubenica i rajčica. I to vrlo uspiješno. Stoga, pravac...

UREA u fertirigaciji

- 09:46 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 12.02.2011.

Novi postovi na www.gnojidba.info

Danas su na mini portalu objavljena dva nova posta.
Prvi na temu dušičnih gnojiva (izbor dušičnih gnojiva i njihove karaktersitike) a drugi na temu koncentracija otopine UREE za folijarnu primjenu kod poljoprivrednih kultura.

Svkakako pročitajte, vegetacija kreće uskoro (iako smo još u kalendarskoj zimi, ali noćas je zimska temperatura bila iznad 7 C)... rolleyes

- 17:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.02.2011.

Odgovor na 4. pitanje

Evo rezultata i na 4. tjedno pitanje:
imagebam.com

Naime, ovog puta pitanje je bilo ne temu organske gnojidbe. Očekivano najveći postotak odgovora bilo je "Stajski gnoj" ali neočekivano visok postotak je zaokružilo odgovor "Zelena gnojidba" dok je nešto manje bilo odgovora "Tvornički prerađeni stajski gnoj".

Još par praktičnih naputaka o organskoj gnojidbi:
- stajski gnoj se u načelu upotrebljava samo kao zreli i ponekad kao poluzreli. Nezreli stajski gnoj nije prikladan za primjenu u poljoprivrednoj proizvodnji
- zreli stajski gnoj ne smrdi (nema više razgradnje organske tvari i produkcije "smrdljivih" plinova - amonijak, metan, H2S)
- najbolji stajski gnoj je gnoj preživača (govedo, konj i dr.) dok je gnojivo svinja i peradi najlošije, pogotovo peradi sa velikih farmi (zbog velike upotrebe različitih lijekova u uzgoju peradi, isti se često nalaze i u ostacima gnoja i kontaminiraju tlo)
- kvalitetna alternativa stajskom gnoju su tvornički prerađena stajska gnojiva (sa malim udjelom vode i uglavnom su granulirana pa se lako primjenjuju). Nažalost, zasad samo uvozna. Čekamo hrvatski proizvod yes
- zelena gnojidba je poželjna alterantiva stajskom gnojivu, ali u načelu ne radi se o klasičnoj organskoj gnojidbi. Naime, zaorana zelena masa potiče biološku aktivnost tla dok je količina organske tvari vrlo mala (zelena masa sadrži puno vode)
- za zelenu gnojidbu treba koristiti biljne vrste koje imaju jeftino sjeme (kulture dobrih svojstava a skupog sjemena nisu prikladne)
- jedna od boljih kultura je lupina/vučika. Teško je nabaviti sjeme na tržištu, ali definitivno je br.1 za zelenu gnojidbu (jeftino sjeme, dubok korijen, bujna vegetacija, fiksacija dušika i dr.).

- 11:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 01.02.2011.

Odgovor na 3. tjedno pitanje

U trećem tjednu pitanje je bilo o načinu korištenja UREE. Svi znamo da se radi o jednom od njakoncentriranijih dušičnih gnojiva, u obliku prozirno-bijelih granula, koja se uglavnom korsiti dodavanjem u tlo (što je i najučestaliji odgovor u anketi - 60%).
Evo i rezultata:

imagebam.com

Evo još nekoliko tehničkih podataka o mogućosti UREE:
1. UREA se može vrlo učinkovito koristiti u fertirigaciji, naročito povrća. U kombinaciji sa kvalitetnom predsjetvenom gnojidbom (fosfor, kalij) UREA predstavlja najjeftiniji izvor dušika tijekom vegetacije (uskoro na portalu ide članak baš na tu temu). U anketi nitko nije dao odgovor da koristi UREU u sustavima fertirigacije.
2. Kod folijarne primjene potrebno je poznavati količinu biureta u UREI; ukoliko je biureta više od 1% (tehnički lošije UREE) ne mogu se koristiti za folijarnu gnojidbu (osim strnih žitarica koje toleriraju nešto veće količine biureta)
3. UREA hlapi i to vrlo intenzivno, što predstavlja značajan gubitak dušika. Isparava već u vrećama, pogotovo ako su malo topliji uvijeti (transport, loše skladište).
4. Isto tako, isparava i na površini tla (u dva tjedna gubitak dušika je gotovo 90%). Ukoliko se ne može unijeti odmah u tlo, onda je bolje koristiti KAN
5. Zbog gore navedenog (točka 4.) UREA je vrlo neracionalna u gnojidbi travnjaka. Bolja opcija je KAN koji sadrži i Mg koji dobro dijeluje na travnjak
6. Može se koristiti i za uspiješnije kompostiranje biljnih ostataka, u ishrani stoke itd.

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #