dinajina sjećanja

utorak, 24.04.2018.

Noć knjige... Noćna strana uma...


Knjižnica Marije Jurić Zagorke,
Krvavi most 2, Zagreb, 10000
Najljepša knjižnica u Zagrebu s velikim izlozima u pješačkoj zoni Tkalčićeve na uglu s Krvavim mostom, prekrasnom old school drvenom opremom i ciglom iznutra. Knjižnica u neorenesansnoj zgradi iz 1882. osnovana je 1954., a prva nabavljena knjiga s inventarnim brojem 1 je iz 1918. Vlaho Bukovac Moj život.
Sinoć smo sudjelovali u druženju s autorom Zdravkom Zimom, dobitnikom Nagrade Marija Jurić Zagorka Hrvatskoga novinarskog društva za 2005. godinu.

„…A biti upućen na književnost, znači misliti individualistički, protiv struje, znači uvijek iznova pozivati se na iskustvo onih koji su sve ustaljene vrijednosti podvrgnuli kušnji i koji su svojoj pustolovini ostali vjerni i po cijenu patnje, kaosa, smrti. Ta subverzivna komponenta bitna je u Ziminu pisanju, ali ipak nikada ne dopire ni blizu preuzimanja isključive vlasti nad njegovim tekstovima. Oni, naime, uvijek čuvaju svoju pripadnost području općenite, društveno osigurane komunikacije. Subverzivnost na koju upućuju mentori, ili kako bi Zima kazao, sugovornici poput Rimbauda ili Ciorana, zato se još ponajviše očituje kroz autorovu (uostalom također i tipično hrvatsku) mrzovolju. Njegovo nezadovoljstvo svime postojećim, kojemu to postojeće dakako nudi dovoljno povoda, podjednako pogađa Zagreb i idilična turistička mjestašca na plavom Jadranu, rafiniranu Europu i sirovi Balkan, otuđenost bračnog i kupoprodajnog seksa. Zimini tekstovi, dakle, ne pretendiraju na status izdvojena, visoko intelektualizirana i estetizirana prostora dostupna samo najzahtjevnijim čitateljma, a ne bi željeli biti ni populistička tribina s koje odjekuje ono što svi vole čuti. Njihovo je mjesto između, njihov je autor uznastojao stopiti žamor kafića i bešumni ali bogato orkestrirani šapat knjižnice.“
Pejaković, Hrvoje. Pakao, to su drugi. // Vijenac, 20. siječnja 1994.

Sudjelovali su …
Dražen Katunarić, Vili Matula, Zdravko Zima, Mirko Galić i prijatelji
i prijatelji

Noć knjige...

U mirisu knjiga osjećam strogost umilne nježnosti,
tankoćutnost misaonog blaga.

U obredu mudrosti slika secesijske odaje, tišina vremena,
dar vječnosti smrtnicima.

U raskoši osjećanja, nazirem vedrinu svijeta,
slijeva se ljepota u rijeku svete muzike.

Budi se noć knjige, u njenim njedrima gomila ljepote.

Izranjaju sjećanja, maštarije i prošlost,
jučerašnjica kao miris dolazećeg maja,
mjeseca poezije ruža.

U zraku osjećam želje, čujem glasove iz davnina,
naslućujem otkrivanje tajni, odgonetanje mudrosti.

Na Parnasu slavlje muza.

Bliske i daleke, tajanstvene kao rađanje zvijezda,
kao kozmogonija sa odmakom u vremenu one tisućljećima
bdiju nad nadahnućima, slijevaju ih u riječi, ukorićavaju snove,
ne dozvoljavaju Letti da proguta davna osjećanja.

Noć knjige, svetkovina uma, neprocjenjivost blaga skupljenog u titraje
čitajućih duša.

Bila je to noć prepuna ljepote.

Dijana JelčićOznake: NOĆ KNJIGE, Zdravko Zima

- 07:27 - Komentari (32) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.04.2017.

Vikend i sjećanja...
Iza nas je Noć knjige, dan planeta Zemlja, ljepota pisane riječi, divota druženja sa pjesnicima uzvarelost doživljaja. Bili smo u Dubravi ... poetska večer Slavonija u krilu Zagreba... Zdenko i ja smo govorili pjesme iz moje neobjavljene zbirke Pelinjak, rukovet gorkih stihova... pjesme napisane devedesetih godina prošlog stoljeća...
Vukovar i Samo će ravnica znati...
Bili smo i u Amruševoj 1 na promociji dviju zbirki pjesama... upoznali smo blogericu @Franka Fani Kohn... veselu pjesnikinju iz Grada... Zdenko ju je pozdravio Orsatovim govorom iz Vojnovićevog "Allons Enfants!"


„Ukrcajmo se, ponesimo barjak Svetog Vlaha, pa odjedrimo…galebi i oblaci će nas pitat „Ko ste? Koga ištete? A jedra će odgovoriti: Dubrovnik plovi! Dubrovnik opet ište pustu hrid, da sakrije slobodu!"


Sjetih se ovog davno napisanog teksta... Odaja tišine

I snenih očiju zatvorim prozor, koji u žutom svetokrugu okana zacrta znamen crnog golgotskog križa." (Aloysius Bertrand: Gašpar nočnik / Gotička soba)

Pjesma u prozi se osvješćuje i rađa u samom činu pisanja i zaobilazeći ustaljenu rimu postaje svjedočanstvo licentie poetike. Otkrićem Bertrandove, godinama zanemarene, knjižice Charles Baudelaire oduševljen sluti

"čudo pjesničke proze koja bi bila glazbena bez ritma i rime, dovoljno gipka i dovoljno izražajna da bi se prilagodila uzbuđenjima duše, lelujanjima sanjarenja i nenadanim trzajima savjesti,"
Svaki je kreativni čin lutanje putevima već od nekoga ucrtanim, a onda otvaranje zvjezdane staze ka sebi samome. Traženje odgovora na već davno postavljeno pitanje, kako ostvariti svoje nadahnuće ne povrijeđujući izvor, kako odstupiti od poznate verzije da pri tome inspiracija ne dobije heretički prizvuk.

Uroniti u stoljetno djelo Gašpara noćnika, nosi u sebi uvijek nešto hereze prema izvoru, ali osjetiti autorovu dušu, disanje njegova srca, snagu izričaja i pretvoriti je u jezik svoje duše, ispisati već napisano zvjezdanim slovima svog nutarnjeg neba je hrabrost koja nas uvodi u dubine umijeća i uči poniznosti, vrednovanju djela iz kojeg crpimo kapljice nektara za svoju svjesnost.

Naša stvarnost je mirisava čaška puna mjesečeva srebra i zvjezdanog praha, šapće pisac u besanu noć. On snenim očima zatvara prozor koji u žutom svetokrugu okana zacrtava znamen crnog snoviđenja. Pričinja mu se da u tmini čuje noćnog bauka koji se šulja i hrani uljem iz njegove svjetiljke. Sjećam se vremena oluje ruža kada sam u svakoj noćnoj leptirici naslućivala vampira koji je stigao da mi truje krv i krade san. Gotička soba tog vremena, odaja užasne, neželjene tišine se pretvarala u gubilište želja, stratište žudlji i zvukovi noći su bili uspavanka dadilje koja je pjevušeći zibala mrtvorođenu ljubav u koljevki srca. Osluškivala sam tminu noći i čula kucanje odbjegle ljubavi zatvorene među hladne zidove u podkrovlju svijesti.

A onda je iznenada sa slike na zidu sišao osmijeh u moj svijet. Zaustavio se lepetom krila noćne leptirice na laticama duše, na vratima svijeta satkanog od samosažaljenja, strahova i tuge i otvorio srcu put oslobođenja od noćnih mora. Danas uranjam u sliku gotičke sobe i osjećam secesiju duše, uvijek novi zagrljaj mudrosti i znanja, uvijek novo iskrenje noćne tišine.

Leptirice izranjaju iz čahure mjesečeva srebra i kapljica rose. Sletaju na moj dlan i ostavljaju kristale iz kojih izrasta ljubav u svoj svojoj ljepoti i pita me, gdje ti je duša?

Moja duša više ne bježi kroz paučinu sutona, ona ostaje tu u zlatnoj koljevci od snova, ona je uvijek tu i čeka da je ponovo povedem u carstvo sanjajućih knjiga.

Dijana JelčićOznake: NOĆ KNJIGE, dan planeta Zemlja, poezija i sjećanja

- 07:07 - Komentari (26) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.04.2016.

Noć knjige...U mirisu
osjećam strogost
umilne nježnosti,
tankoćutnost misaonog blaga.

U obredu mudrosti
slika secesijske odaje,
tišina vremena,
dar vječnosti smrtnicima.

U raskoši osjećanja,
nazirem vedrinu svijeta,
nisku privida u tvojim očima.
slijeva se ljepota
u rijeku svete muzike.

Budi se noć knjige,
u njenim njedrima
gomila ljepote.

Izranjaju sjećanja,
maštarije i prošlost,
jučerašnjica kao miris
dolazećeg maja,
mjeseca poezije ruža.

U zraku osjećam želje,
čujem glasove iz davnina,
naslućujem otkrivanje tajni,
odgonetanje mudrosti.

Na Parnasu slavlje muza.
Bliske i daleke,
tajanstvene
kao rađanje zvijezda,
kao kozmogonija
sa odmakom u vremenu
one tisućljećima
bdiju nad nadahnućima,
slijevaju ih u riječi,
ukorićavaju snove,
ne dozvoljavaju
Letti da proguta davna osjećanja.

Noć knjige,
svetkovina uma,
neprocjenjivost blaga
skupljenog u titraje
čitajućih duša.

Noć prepuna
ljepote i
poezije.

Dijana JelčićOznake: NOĆ KNJIGE

- 09:19 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Poezija uspomena daruje snovitost zbilji...

  • Kada odlutam u sjećanja, kada zaustavim prohujali komadić sna i vratim ga u ovo ovdje i ovo sada tada znam da je misao jedina energija kojom možemo dvosmjerno putovati, odlaziti i vraćati se u trenutke zabilježene srcem, orošene dušom, zatvorene čahurom u kojoj spava uspomena sretna ili nesretna, tužna ili sjetna.

    "Apsurd se rađa iz ove suprotstavljenosti između ljudskog poziva i bezumne tišine svijeta. Upravo tu je ono što ne treba zaboraviti. Upravo tu je ono čega se treba čvrsto držati, jer sve posljedice jednog života mogu odatle iznikunti. Iracionalno, ljudska nostalgija i apsurd koji izbija iz njihove suprotstavljenosti, eto tri glavna lika drame koja treba nužno završiti sa svom logikom za koju je život sposoban."

    A. Camus

Rođendan ovog bloga... 02. 04. 2008.

  • djelić mog prvog teksta objavljenog na blogu.

    Na rodnou sudbine iznenada bljesne putokaz ka snu… davno zaboravljenom, nedosanjanom svijetu lijepih izmišljaja… tada utihnu zli proroci… čuje se samo zov vjesnika ljubavi… smijemo li zakoraknuti putem bez znakova… bez ucrtanih ciljeva… bez dokazanih istina?...

Dobro došli u moje vrijeme...

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se