nedjelja, 28.01.2007.

Južni Jadran (4)

Image Hosted by ImageShack.us


Dubrovnik 1 - Astarea 1 11 : 19 (46 : 63)

D1: Matana, Dubčić, Dalmatin, Dabelić
A1: Handabaka, Jemo, Mijoč, Radić

Image Hosted by ImageShack.us


Dubrovnik 2 - Astarea 3 10 : 20 (34 : 60)

D2: Staničić, Zvrko, Čeović, Mozara
A3: Marega, Novak, Š.Ivelja, Lovjer

Image Hosted by ImageShack.us


Astarea 1 - Dubrovnik 2 19 : 11 (49 : 30)

A1: Handabaka, Jemo, Mijoč, Soko
D2: Staničić, Zvrko, Čeović, Mozara

Image Hosted by ImageShack.us


Astarea 3 - Astarea 2 8 : 22 (42 : 74)

A3: Marega, Novak, Š.Ivelja, Lovjer
A2: Čubela, P.Ivelja, C. i V.Kalauz

28.01.2007. u 20:42 • 1 KomentaraPrint#

subota, 27.01.2007.

Puno vike nizašto

Utorak večer okretalo je na kišu. Na stradunu par trgovaca zatvara trgovine a Iva i ja žurimo složiti salu. Klupski turnir je pohodilo devet parova, većinom standardni sastav u čudnoj mješavini. Igrao sam sa početnikom, klupskim kibicom bez stalnog partnera. Krenulo je dobro do zaboravljanja transfera i igranja tri bez aduta gdje je četiri pik u glavu. Par bordova sa Staymanom prošlo je dobro do baraža ispravljenog u 3NT za 400. Protivnicima.
Zadnji stol igramo protiv Frana i Ane, najmlađeg i najuigranijeg para u klubu. Nikad ne znaš kakvi su stigli, naprave ili +40 ili -20. Sredine kod njih nema. Zadnji stol je najvažniji - uvijek bilo i biće odgovaram u mislima. Kad treba vadit ćemo se na njima. Prvi bord Frano pravi igru nakon atake ispod kralja u as na stolu i drugu damu u njegovoj ruci. Ana me je pogledala ispod oka dok je upisivala rezultat a Frano je gledao u pod. Danas je očito dan za +40. Drugi bord došli smo do slema. Frano otvori 4 herc, dva pasa do mene. U ruci AKQ u šestero u piku, singl herc dama, dubl karo i četvrta bela tref. Rekao sam četiri pik a partner je podigao na pet pik. Kad ti kibic invitira to je forcing do kraja. Šest pik napravljeno u glavu. Partner ima četvrtog dečka pik, šiken herc, as kralj i pub u petero karona i četvrtog puba tref. Nema nagrade na panelu za nas ali jedanaest impića je v žepe. Sad smo kvit za prethodni bord.
Zadnji bord. Licitacija je išla 1 NT pa 3 NT. Atakirali su mali herc.


3 NT
x
A 6 5
Q J 6
A 10 9 8 2
10 3
  
  K J 10 7
A 9
Q 6 3
A J 6 5


Dama herc je držala.Igrao sam karo sa stola a desni je ušao kraljem karo. Došao je tref nazad. Imam devet štihova ako su karoni kulturni pa mi je svejedno, uzet ću asem. Svi su pratili na damu karo, a na treći karo lijevi je dodao puba. Slijedila su dva karona na koje sam bacio pik i tref ali Frano lijevo je zastao nad drugim odbacem. Bacio je tref kralja - znači u problemima je. Ne baca pikove, čuva atakirane herčeve, sigurno je pik dama kod njega. Desetku tref sa stola uzeo je damom i vratio tref do mog puba.


3 NT
x
A 6
J 6
-
-
  
  K J 10
A
-
-


Nisu dobro izmarkirali herc pa nije znao da herc povrat ne prodaje štih. Sad imam sjajnu završnicu! Frano ima dva herca i drugu damu pik ili treću damu pik i herc. Herčeve nije bacao pa igram na criss cross završnicu. Kralj pik iz ruke, dama se nije pojavila i sad pik do asa i Franova dama pada. Herc as povrat u ruku i pikovi su visoki. To! Prvi criss cross skviz u životu! Protivnici nisu dijelili moje oduševljenje dok sam im objašnjavao tehnikalije borda. To je problem dubrovačkog bridža - nikoga ne zanima tehnika izigravanja, samo se priča o licitaciji. Neka sad znam da sam digao igru na viši nivo. Ana je izvadila cedulju. Jedan par je napravio jedanaest štihova, svi ostali upisi su 630. Tko je par broj jedan? Netko nov u sali... Pa to je moja draga napravila skviz! Ipak ona zna igrati bridž, sav trud se počinje vraćati.

3 NT
x
A 6 5
Q J 6
A 10 9 8 2
10 3
 
Q 4
K 8 5 3
J 7 5
K Q 9 2
  9 8 3 2
10 7 4 2
K 4
8 7 4
  K J 10 7
A 9
Q 6 3
A J 6 5
 


Prišao sam joj i nježno je zagrlio:
- Je li se znojio kad si povukla zadnji karo?
- Što sad lupetaš ?
- Pa kad si napravila skviz
- Skviz ?
- Tri bez aduta, jedanaest štihova, lijevi je odbacio tref kralja
- Imala sam devet štihova u glavu pa sam ih polupala. Pala je druga dama pik. Idi doma upaljen je bojler.

27.01.2007. u 12:04 • 2 KomentaraPrint#

petak, 26.01.2007.

Južni Jadran (3)

Astarea 2 - Astarea 1 11:19 (36:54)

Astarea 2: Čubela, P.Ivelja, Kalauz, Selmanović
Astarea 1: Handabaka, Jemo, Mijoč, Soko

26.01.2007. u 22:06 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 25.01.2007.

B Liga Južni Jadran

Dubrovnik 1 - Dubrovnik 2 5:25 (20:69)

Dubrovnik 1: Dubčić, Matana, A.Obad, I.Jančić
Dubrovnik 2: Zvrko, Staničić, Čeović, Mozara

Favoriti su pobjedili bez većih problema. Meč je odlučilo bolje licitiranje oko petog nivoa: poraženi su licitirali slem koji nema, žrtvovali se na petom nivou za 1100 i rekli krivu manšu. Samo jedan bord je srušen zbog dobre obrane. Sutra se igra ponovo u Mlinima.

25.01.2007. u 23:20 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 23.01.2007.

B Liga Jug - Dubrovački mečevi

Dogovoren je raspored za međusobne mečeve BK Dubrovnik i BK Astarea. Ovaj tjedan se igaju mečevi između timova istog kluba. U nedjelju u hotelu Astarea počinju prvi međusobni mečevi. Krug će se zatvoriti preko vikenda 9/10 veljače.
Splitski i Zadarski timovi dolaze za vikend 24/25 veljače u Dubrovnik. Predstavnici kluba pregovaraju sa hotelom Bellevue za dvoranu za mečeve. Trebalo bi odigrati pet kola sa jednim slobodnim domaćim timom svako kolo.

Srijeda: Astarea 1 - Astarea 3 18:12 (39:23)
Astarea 1: Handabaka, Jemo, Mijoč, Soko
Astarea 3: Novak, Marega, Lovjer, Š.Ivelja

Četvrtak 20h: Dubrovnik 1 - Dubrovnik 2
Petak 19h: Astarea 1 - Astarea 2
Nedjelja 14h: Astarea 2 - Astarea 3
Nedjelja 14h: Astarea 1 - Dubrovnik 2
Nedjelja 17h: Dubrovnik 2 - Astarea
Nedjelja 17h: Astarea - Dubrovnik 1

23.01.2007. u 09:01 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 22.01.2007.

Klupska skupština

U subotu je u prostorijama kluba održana godišnja skupština bridž kluba Dubrovnik. Usvojen je klupski proračun, podnesen izvještaj za prethodnu godinu i izabran novi predsjednik kluba: doktor Luko Dalmatin. Raspravljalo se i o planu za 2007 godinu. Sjednicu je vodila dosadašnja predsjednica Dubravka Zvrko. Prisutno je bilo dvanaest članova kluba uz ispriku predsjednika BK Astarea koji nije mogao doći zbog obaveza na vaterpolo utakmici u Splitu.
Prethodna godina protekla je u održavanju aktivnosti kluba. Klupski tim bio je drugi u B ligi jug te ispao u polufinalu kvalifikacija. Osvojena je Dalmatinska Liga za 2006 godinu. Nažalost klub nije nastupio na kupu Hrvatske. Đivo Tikvica nastupio je na kvalifikacijama za reprezentaciju i do samog kraja bio u konkurenciji. Jasna Božičević je bila treća na seniorskom prvenstvu Zagreba a par Čeović Mozara postigao je dobar rezultat na turnirima BK Split.
Poništena je odluka sa prethodne skupštine da za klub mogu nastupati samo parovi koji su odigrali preko 50% klupskih turnira. Pravilo je dovelo do situacije da svega par igrača u klubu ima uvjete potrebne za nastup. Ostaje i dalje riješiti problem posjete klupskih turnira. Nadam se da će kvalitetna organizacija turnira, točnost i brzi prikaz rezultata proizvesti ugodniji turnir. Svejedno kad krene ljeto većina članova igrat će bridž na Dančama - klub će ipak biti otvoren barem do prvi srpnja.
Proglašen je i klupski pobjednik sezone Niko Dubčić. Na skupštini mu je uručen i pehar. Klub se obavezao platiti nastup i prijevoz Franu Mozari za turnir po njegovom izboru za vođenje prošlogodišnjeg tečaja.
Novi predsjednik kluba je doktor Luko Dalmatin. Dubravka Zvrko se zahvalila na mandatu a mi se zahvaljujemo njoj na vremenu i trudu provedenom u dosta kriznoj situaciji za klub.

22.01.2007. u 12:18 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 03.01.2007.

Samo ponekad

Preko praznika doma smo igrali dosta slobodnih partija. To je prilika da se malo uigravamo ali i zabavljamo. U sigurnosti svoja četiri zida možete postati Zia barem na par minuta. Jasno tada i protivnici postaju eksperti u keširanju adutskih aseva protiv velikih slemova. Igram često sa svojom dragom i imam jasnu sliku što voli licitirati. Poput svakog povremenog igrača jako je defanzivna i ne voli licitirati - što je dobro znati kod odlaska u nepoznato.

Na jednom bordu novogodišnjeg župskog turnira bili smo zeleni protiv crvene. Imao sam ruku:

-
x x x
J x
K J 10 8 x x x x

Na prvom mjestu bio je Tiho, stariji igrač sa valjda pola stoljeća utakmica u nogama. Uzeo je karte, otpuhao i otvorio na prvom mjestu 6 pik. Dva brza pasa i loptica je kod mene. Tiho ne blefira i ne licitira nemoguće kontrakte. Vjerovao sam mu i izvadio sedam tref. kontra pas, pas pas i tri puta ne. Imali su sedmicu u glavu.

Preko nove godine došao nam je Milivoj. Sa rubber iskustvom i jednostavnom licitacijom bez problema je pobijeđivao. U carstvu slijepih jednooki je kralj - skupljao je sve što smo bacali po putu pokušavajući igrati 'zanimljivo'.

Igrali smo kućnu partiju sa Chicago obračunom. Oboje crveni izvadio sam imao lijepi baražni list u piku. Brat je otvorio 1 karo, majka je rekla jedan herc. Prelicitirao sam jedan pik. Tko nema pika može da se slika. Brat kontrira, majka licitira dva herc. Nigdje mi se ne žuri, mogu licitirati do prekosutra - dva pik. Četiri herc brat pas pas i sad konačno četiri pik. Kontra i jednom ne. Milivoj je donio drugu pik damu i četvrtu tref damu. Bili su ledeni za šesticu a na kraju nam nisu ni pokupili dva karo štiha u obrani vjerujući da imam karo poene.

K J 10 9 x x x x
-
x x
x x x


Drugi put svi smo bili zeleni. Partner je otvorio tri tref baraž. Desni protivnik je kontrirao i sad licitiram ovaj list:

K 10 9 x
x x x
K Q x x x
x


Pas je normalan govor pa tako nisam pasirao nego licitirao četiri tref. Lijevi je licitirao 4 pik i to je bilo to. Partner je keširao asa tref, svi su pratili, ja sam porezao drugu rundu trefa i još uzeo dva pik štiha. Protivnici su imali četiri herc ali ga u licitaciji nisu mogli naći nakon četiri tref - kontra je bila kaznena.

Naoružan novim znanjem i pun entuzijazma krenuo sam u klub. Igrao se prvi ovogodišnji butler turnir pa sam probao iste finte prodavati i klupskim igračima. Rezultat je bio minus četrdeset, na turniru sa dvadeset sedam bordova gdje smo čak napravili oko dvadeset plusa! Svi plusevi su došli iz jednostavne licitacije i igre, dok su nadahnuća popravila rezultat.

1. Radić – M. Jančić +59
2. Matana – Zokić +30
3. Kalauzi +25
4. Mozara – Čeović +19
5. Novak – Čubela +5
6. Handabaka – Soko +3
7. Dalmatin – B. Jančić -20
8. Milić – Jemo -31
9. Jančići -40
10. Selmanović – Dubčić -50

Zaključak ? Samo ponoviti riječi jednog od vas dvojice čitatelja bloga: Pas, Frano, pas je najčešća kartica u bidding boxu. Vidi kako je jednostavno, vježbaj doma.

03.01.2007. u 16:45 • 4 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Welcome

This blog presents interesting points from the world of Croatian bridge. Enjoy a cocktail of news, funny tales and interesting boards. Please bring some good board with you to share with us!

English Texts:

How to impress world class player by Srdjan Katusic
TD Corner - Croatia
Interview: Justin Lall
Rui Marques TD presentation part 1
Rui Marques TD presentation part 2
How Nick Nickell won the 2007 Spingold by John Schuler

Bridge Players:

Astronaut Gregory H. Johnson
Nogometaš Paolo Wanchope

Image Hosted by ImageShack.us


Klupske majice - 150 kn



TD Kutak

WBF kodeks
EBU White Book
WBF 2005 General Condition of Contest
Hesitation and UI
UI and screens
Screens
Igra sa pregradama
Pravilnik rada žirija
Ispiti i materijali sa EBU tečajeva

Posjete od 1. travnja 2005 :


Druge igre
Erepublik

Play online chess