Baci oko na svijet oko sebe https://blog.dnevnik.hr/zvonkakelis

ponedjeljak, 17.12.2012.

Božićna priča u Čazmi koja osvaja svako srce

Obitelj i prijatelji. Miris borovih iglica i maminih i bakinih kolačića upotpunjeni šarenim kuglicama koje vise s brojnim grančica božićne jelke te sjajne lampice koji dodatno krase ovo malo trokutasto čudo usred vašeg dnevnog boravka ili neke druge prostorije u kući. Druženje, sreća, radost, veselje, a ponekad i pokoja pahulja sigurno su znaci da je božićno vrijeme već debelo pokucalo na vrata i ne namjerava baš tako brzo otići.

bozicnaprica22

Upravo takvu božićnu priču svake godine svim posjetiteljima i ljudima željnima dodatnog uzbuđenja, radosti i divljenja priča ne tako malo imanje u selu Grabovnica koje godinu za godinom iznova uveseljava sve prisutne, od obitelji i prijatelja do gostiju kako iz Hrvatske tako i šire. Jer iskreno dan danas rijetko da postoji netko tko još nije čuo o malom osvijetljenom čudu usred Čazme.

bozicnapricaaa

Obitelj Šalaj svoj je životni put ispričala svima, a ukoliko ste jedni od onih koji ga još nisu imali priliku čuti ovo je mjesto gdje možete saznati pa čak i najmanji detalj.

Kako i sama priča kaže, nakon povratka na obiteljsko imanje Zlatko Šalaj svojoj je obitelji htio prirediti Božić o kakvom je on sam mogao samo sanjati te je stoga prije sada već 11 godina svoje imanje okitio s oko 70 000 božićnih lampica. Imanje obitelji Šalaj postalo je zamijećeno odmah s ceste, a brojni prolaznici nisu mogli ne zaustaviti svoje automobile i promotriti što se to zbiva na ovom tada čudesnom imanju. Maleno selo Grabovnica tako je osim obitelji koja ga je uljepšala postalo ona prava božićna priča i postaja mnogih željnih divljenja i pravog blagdanskog ugođaja.

bozicnaprica333

Kako je vrijeme odmicalo, sve je više ljudi saznavalo za ovu divnu postaju koja je iz godine u godinu postajala bogatija, ukrašenija i svjetlija te je u 2012. Dosegla brojku od milijun i tristo tisuća lampica, no njen tvorac nije stao samo na njima. Dodatno je uredio svoje imanje, kao i stari mlin od kojeg je prije rata živio sa svojim ocem, te je svake godine dodavao novosti od pingvina na jezeru do Djeda Božićnjaka. No, nije ni to bio kraj ove božićne bajke, ubrzo su se na imanju našle i velike jaslice, a sve su dodatno upotpunile dječje i ine predstave, glazbeni nastupi, vatrometi i brojni popratni sadržaje koje svake godine iznova ne bivaju samo postajala brojnih znatiželjnika već i televizijskih kuća i drugih medija.

bozicnaprica555
Tanja:„Bilo je jako lijepo, romantična šetnja koja traje dvadesetak minuta, a završi kuhanim vinom u ugodnom, toplom ozračju sa starinskim štihom.“

Divno je stoga vidjeti kako nečiji snovi nakon godina truda i zalaganja mogu postati stvarnost te pritom uljepšati dane i vrijeme ne samo obitelji i prijateljima već široj javnosti koja se oko nečeg ovako posebnog može sjediniti i naći u uživanju i prepuštanju osjećajima radosti i sreće, uistinu nečeg posebnog. A iako mnogi ovu priču sada već počinju osporavati kao novo komercijalno stvorenje koje se već ionako previše nadvilo nad Božić i ono što on predstavlja, zar nije upravo cilj i san ovoga čovjeka i dalje cijela priča koja okuplja sve nas na ovome mjestu iz godine u godinu...

bozicnaprica444
Zlatko Šalaj te je 2001. svojoj obitelji priredio pravo malo čudo koje je 11 godina kasnije preraslo u bajku vrijednu divljenja koja će obradovati uistinu svako srce.

Oznake: Čazma, božićna priča, obitelj, grabovnica, običaji, tradicija

17.12.2012. u 22:35 • 5 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2013  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Siječanj 2013 (4)
Prosinac 2012 (3)
Studeni 2012 (2)

...kada bacamo oko na svijet oko sebe...

Baci oko na svijet oko sebe naslov je bloga koji je nastao u svrhu usavršavanja blogiranja i blogerskih sposobnosti za potrebe kolegija Konvergencija na Fakultetu političkih znanosti koji pohađam već četvrtu godinu zaredom.

profilnazablogic

Kao studentici novinarstva koja je prije nekoliko godina spoznala i otkrila ljubav prema sportskom novinarstvu te je krenula put najboljeg sportskog portala u Hrvatskoj, Sportnet.hr-a, kako bi naučila i izučila sve tajne ove struke te spojila posao i zadovoljstvo, ovaj je blog odmak od svakodnevnih zbivanja i piskaranja kojima se inače bavim.

Naime, nakon nekoliko sportskih izvještaja dnevno te ponekog tematskog teksta i intervjua, te kojekakvih manjih članaka koji upotpunjuju dan, pisanje na blogu o temama iz svakodnevnog i društvenog života kako mog tako i mog rodnog grada te okoline u kojoj se nalazim zapravo su dobra distrakcija za misli koje gotovo uvijek pribjegavaju onoj sportskoj strani. Upravo stoga, na blogu se našao i poneki sportski komentar ili osvrt, čisto jer se od ljubavi ne može pobjeći niti joj se može čovjek sakriti, a na koncu priče našao se i intervju s čovjekom koji je uvelike utjecao na posao koji danas radim te znanje koje sam stekla. Dakako, radi se mom glavnom uredniku koji je kao šećer na kraju stigao kako bi svima nama otkrio ponešto o samome Sportnetu te kazao riječ, dvije o onome što sve nas čeka za nekoliko godina u onoj pravoj novinarskoj redakciji gdje nas zbrka i strka neće zaobići.

A do tada, uživajmo u ovom što sada radimo, učimo, pišimo, čitajmo, radimo sve ono što je potrebno kako bi jednog dana na svoje novinarske početke gledali s ponosom i širokim osmijehom na licu.

...a kada bacite oko na svijet oko sebe, dajte mu smisao, dajte mu komentar, rečenica ili dvije neće vas koštati ništa, a značit će mnogo... sretan

...i na njih vrijedi baciti oko...

Andreja - Amo-tamo
Duška - DJ's online world
Franjo - Blogoteka
Ines - Sasvim (ne)obični ljudi
Irena - Pogled na svijet kroz studentske oči
Marija - Press code
Mario - Tko me ne zna, taj me sanja
Mateja B. - Iz jednog pogleda
Mateja P. - Hardcore Koprivnica
Nataša - Aktualnosti iz Metropole
Tamara - Perspektiva 2.0
Valentina - InSide
Vika - Sve i svaštara
Viktorija - Iza ugla