"Jana"

nedjelja, 27.01.2008.

POLARNA SVJETLOST(aurora borealis)

Photobucket

Polarna svjetlost je sjaj na noćnom nebu, uglavnom vidljiv na visokim zemljopisnim širinama. Na sjeveru tu pojavu zovemo aurora borealis ("sjeverna zora"), a ime je dobila prema rimskoj božici zore Aurori i grčkom nazivu za sjeverni vjetar, Boreas. Najčešće se pojavljuje tijekom rujna i listopada te ožujka i travnja (do danas nije potpuno razjašnjeno zašto). Na jugu se naziva aurora australis ("južna zora").
Premda rijetko, aurora se može vidjeti i sa srednjih zemljopisnih širina, i to kao crvenkasti sjaj na sjevernom obzoru. Dalje prema sjeveru, bliže polu, polarna svjetlost često izgleda kao velika plamena zavjesa koja visi s neba i njiše se lijevo-desno, dok po njenim pokretnim naborima trepere narančasti, zeleni i plavi plamenovi. Aurora dakle može biti statična ili dinamična pojava; kad je statična, zovemo ju tihim lukom. Aktivna aurora se, s druge strane, stalno kreće i mijenja. Zavjese se sastoje od mnogo paralelnih zraka orijentiranih u skladu sa Zemljinim magnetskim poljem. Kad jedna od silnica magnetskog polja vodi do točke iznad promatrača, dolazi do pojave tzv. auroralne korone ili krune.Polarnu svjetlost uzrokuje Sunčev vjetar. To je struja vruće plazme koju Sunce izbacuje u svim smjerovima (zbog ogromne vreline Sunčeva vanjskog sloja, Sunčeve korone). U normalnim uvjetima, Sunčev vjetar dolazi do Zemlje brzinom od oko 400 km/s i gustoćom od oko 5 iona/cc, no za vrijeme magnetskih oluja tok može biti nekoliko puta jači, kao i međuplanetarno magnetsko polje, koje također potječe sa Sunca i povezano je s gustoćom Sunčevih pjega. Na svom putu kroz svemir, dio Sunčevog vjetra nailazi na Zemljinu magnetosferu, područje svemira kojim dominira Zemljino magnetsko polje. Magnetosfera zakreće Sunčev vjetar oko sebe (i oko Zemlje) na udaljenosti od oko 70,000 km (fronta udara se formira na udaljenosti od oko 12,000 - 15,000 km). Širina Zemljine magnetosferske prepreke Sunčevom vjetru uglavnom iznosi oko 190,000 km, dok se iza Zemljine noćne strane pruža dugačak "rep" rastegnutih magnetskih silnica.
Silnice Zemljine magnetosfere zakreću dio Sunčevog vjetra prema Zemljinim magnetskim polovima. Polarna svjetlost nastaje kad se elektroni Sunčevog vjetra na visini od 80 - 150 km sudaraju s atomima gornjih slojeva atmosfere. Prevladavaju emisije atoma kisika - zelena i crvena svjetlost, u spektralnom rasponu od 557.7 nm (zeleno) do 630.0 nm (crveno, uglavnom slabije nabijeni elektroni i na većim visinama), zatim molekularnog dušika i dr.

27.01.2008. u 13:10 • 8 KomentaraPrint#

petak, 18.01.2008.

TUŠIRANJE...

Kako se istusirati kao zena:


1. Skinite odjecu i stavite je u kosaru za prljavo rublje.
Svijetlu
na
jednu, tamnu na
drugu stranu.
2. Ako na putu do kupaonice vidite decka / muza pokrijte
bilo koji
otkriveni dio tijela
i odmah se zakljucajte.
3. Pogledajte svoje tijelo u ogledalu i isturite trbuh
kako bi mogli
jos vise kukati o
debljanju.
4. Udjite u kadu ili tus kabinu. Uzmite krpicu za pranje
lica, ruku i
ledja, te kamen za
struganje peta.
5. Operite kosu sa samponom od krastavaca, lavande i
poriluka te jos
83
dodana vitamina.
6. Operite kosu jos jednom sa samponom od krastavaca,
lavande i
poriluka te jos 83
dodana vitamina.
7. Nakon toga, nanesite na kosu balzam od krastavaca,
lavande i poriluka obogacen
prirodnim kokosovim uljem.
Ne ispirite 15 minuta.
8. Istrljajte lice s kremom od zdrobljenih marelica sve
dok zdravo ne
pocrveni.
9. Operite ostatak tijela s Djumbir i Jaffa Cakes gelom za
tusiranje.
10. Isperite balzam s kose (minimalno 15 minuta, jer
morate biti
sigurani da nista nije
ostalo).
11. Obrijte pazuhe i noge. Razmislite o brijanju bikini
podrucja, te
ga
potom odlucite
depilirati voskom.
12. Glasno vrisnite kada vam decko / muz potegne vodu u
zahodu i tako
oslabi pritisak
vode.
13. Iskljucite tus.
14. Izbrisite sve mokre djelove u kupaonici.
15. Obrisite se rucnikom velicine omanje africke drzave
ili barem
centraloamericke
banana-republike. Zamotajte kosu u super-ultra-mega
upijajuci drugi
rucnik.

16. Pretrazite cijelo tijelo za najmanji trag pristica.
Nemilosrdno
napadnite noktima.

17. Vratite se u spavacu sobu u dugom bade-mantilu s
rucnikom na
glavi.

18. Ako po putu vidite decka / muza pokrijte bilo koji
otkriveni dio
tijela i odjurite u
sobu na sat i pol dugo oblacenje.

18.01.2008. u 13:26 • 15 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 14.01.2008.

PROKLETSTVO FARAONA


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Tutankamon je došao na prijestolje 1358.g.pr.Krista. Naslijedio je velikog vladara Amenofisa IV. ( još poznatog kao Eknaton ) i oženio njegovu najmlađu kćer Ankhes - en - Amon. Upitno je Tutankamonovo porijeklo. Arheolog Howard Carter piše: "Najnapadnije je bilo na Tutankamonovom licu izvanredna sličnost s njegovim tastom Eknatonom. To sam već prije ustanovio na kipovima.".

Carter, koji još nije znao da su Tutankamon i Eknaton imali istu krvnu grupu, s pravom je pretpostavljao da je Tutankamon bio Eknatonov vanbračni sin. Kako je njegova žena Neferii rađala samo kćeri, od kojih je Tutankamon uzeo za ženu Ankhes - en - Amon, mladi se faraon, koji je u vrijeme svoje svadbe imao 12 godina ( a njegova žena 8 ), ustvari oženio sa svojom sestrom. Njegov tast bio mu je ujedno i otac.
MUMIJA Tutankamona omotana u lan prvi je put nakon 85 godina prikazana javnosti preko velikog ekrana u gradu Luxoru u Egiptu. Arheolozi su izvadili mumiju iz njenog kamenog sarkofaga otkrivši lice mladog vladara koji otkriva malo o sebi.

"Zlatni dječak je magičan i misteriozan te će svaka osoba u svijetu vidjeti kako Egipat želi očuvati zlatnog dječaka te će vidjeti njegovu ljepotu.", kazao je novinarima Zahi Hawass, čelnik Egipatskih antikviteta. Hawass je nadodao kako znanstvenici već dvije godine restauriraju vrlo oštećenu mumiju Tutankamona nakon što je izvađena iz sarkofaga i analizirana CT skenerom.

Oštećenje velikog dijela mumije najvjerojatnije je prouzročeno kada je britanski arheolog Howard Carter pronašao sarkofag te pokušao odvojiti zlatnu masku, ali je Hawwas nadodao kako je veći izazov sačuvati mumiju od utjecaja masovnog turizma, otprilike tisuću turista prođe podzemnom grobnicom svakoga mjeseca.

Najočuvaniji dio tijela je glava koju treba posebno sačuvati od vanjskih utjecaja, vlage i topline, prouzročene ljudskim disanjem u grobnici. U protivnom, tijelo i glava, stari 3000 godina, pretvoriti će se u prah.

Tajnu smrt Tutankamona koji su mnogi znanstvenici pokušali odgonetnuti još od otkrića grobnice 4. studenog 1922. otkrili su znanstvenici skenirajući CT-om njegovo tijelo. Naime, smrt dvanaestog vladara osamnaeste dinastije u Egiptu dogodila se oko 1323. godine p.n.e., umro je od slomljene lijeve bedrene kosti koja je prouzročila daljnju infekciju.

U Egiptu očekuju kako će moći kapitalizirati interes turista, ali isto tako, u Luxoru će turisti moći vidjeti nešto što se ne može vidjeti u muzeju, mumija će biti izložena u grobnici. Korak dalje koji će znanstvenici napraviti je utvrditi faraonovo porodiljno stablo.

Povijesne činjenice još nisu sasvim sigurne, da li je Tutankamon sin ili polubrat Akhenatona, faraona heretika koji je uveo revolucionarni monoteizam u drevnom Egiptu tek će se pokušati otkriti.

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE STOLJEĆA



Tamo gdje je Carter pretpostavljao da se grob nalazi, iskapao je Amerikanac Theodore Davis. On je 1902. dobio za to odobrenje od egipatske vlade, iako na službenim mjestima više ništa nisu očekivali od njegovih iskapanja.

Giovanni Belzoni već je 1820. prekinuo radove na tom mjestu, jer nisu mogli, po njegovoj ocjeni, uroditi plodom. Kada je Davis u srpnju 1914. također sve napustio, bio je istoga uvjerenja. Koncesija za iskapanja prešla je na Howarda Cartera i Carnarvona.

Obojica su, naravno, odmah htjela započeti rad, ali je izbio I. svjetski rat. Prošle su još tri godine i tek je onda u Dolini kraljeva mogla započeti velika pustolovina.

Nije bilo podataka o tome gdje je tko, kada i što iskopao. Sasvim instinktivno predložio je Howard Carter da se Tutankamonov grob potraži u trokutu između grobova Ramzesa II, Merenptaha i Ramzesa VI.

Do 1920. pregledan je cijeli obilježeni trokut - osim onog mjesta s temeljima koliba. Carnarvon i Carter usredotočili su pažnju na jednu pokrajnu dolinu, ali tamo nisu otkrili ništa značajno. Već su šest godina tragali za nečim, a nisu ni znali da li to uopće postoji. I onda se sve dogodilo u pet dana.

1.studenog 1922. Carter u Dolini kraljeva počinje nova iskapanja. Iz sjeveroistočnog ugla groba Ramzesa VI povlači jarak prema jugu. Jarak ide točno kroz kvarcne temelje radničkih koliba.

4.studenog 1922. Carter je, kao i svakog jutra, dojahao na muli na mjesto iskopavanja. Iznenađuje ga neobična tišina. Preradnik Rais Ahmed Gurgar dotrčao je sav uzrujan: "Gospodine, ispod temelja prve kolibe naišli smo na kamenu stepenicu.".

5.studenog 1922. Poslije podne otkopane su četiri stepenice. Nema više sumnje: one vode do neke kamene grobnice. Što li će se u njoj nalaziti? Faraon? Hoće li biti prazna? Opljačkana ? Do večeri već je otkopano 12 stepenica. Pojavljuju se neka zapečaćena kamena vrata. Pečati predstavljaju šakala i devet stiliziranih zarobljenika. To je pečat grada mrtvih u Dolini kraljeva. Grob, kako se čini, još nije opljačkan.

25.studenog 1922.Pečati se fotografiraju i lome. Na vidjelo izbija hodnik što vodi koso prema dolje. U kamenju kojim je taj hodnik ispunjen leže pečatni zasuni i slomljeno suđe od alabastera. Čini se da je grob ipak bio provaljen i ponovno zapečaćen.

26.studenog 1922. Deset metara iza prve kamene pregrade kopači nailaze na druga vrata. Osim pečata grada mrtvih mogu se raspoznati i pečati sa znakom Tutankamonova imena.

Najprije je probijen zid prema pretkomori Tutankamonove i pregledana prostorija od 8 puta 3,60 metara s dragocjenim nalazima. Među kopačima, ili bar među učenjacima sve se više širila nervoza. Razlog tome bio je neugledni ostrakon, glinena pločica, koju je Carter našao u preetkomori. Najprije je dobila svoj redni broj i uvedena u katalog, ali već nekoliko dana poslije toga, pošto je Alan Gardiner dešifrirao hijeroglif koji je bio na njoj, ponovno izbrisana.

Natpis je glasio:



SMRT CE SVOJIM KRILIMA ZATUCI ONOGA KOJI REMETI FARAONOV MIR.



Bilo bi pogrešno tvrditi da su se u to vrijeme Carter, Gardiner ili drugi učenjaci uplašili tog prokletstva. Znanstvenici su se mnogo više bojali lakovjernosti egipatskih kopača i pomoćnog osoblja prema sablasnim pričama, a arheolozima su egipatski pomoćnici bili prijeko potrebni.



Početkom travnja Carteru je u Luksor stigla obavijest:

Carnarvon je teško obolio.

Carter je odmah otputovao u Kairo.

O onome što se poslije dogodilo izvještava sin Carnarvona:

"Zanimljiva je to priča.". Bolest njegova oca počela je neobično. "Strašno se loše osjećam.", rekao je 57 - godišnji lord jednog jutra za vrijeme doručka. Već je imao temperaturu od 40 stupnjeva. Zatim ga je počela tresti groznica. Slijedećeg jutra Carnarvanu je bilo bolje. Liječnici su ustanovili da se Carnarvon ozlijedio pri brijanju. Britvom je razrezao neki ubod insekta.

Mladi Carnarvon sjeća se dalje: "Čim sam stigao u Kairo u hotel, otac je bio bez svijesti. Tu je bio Howard Carter i moja majka Almina. U noći, bilo je deset do dva, probudili su me. Došla je sestra i rekla da je otac umro. Kada sam ušao u sobu, iznenada su se ugasila sva svijetla. Upalili su svijeće. Za tri minute svijetlo je opet stiglo. Za nestanak struje u Kairu nema objašnjenja. Na upit u električnoj centrali dobijen odgovor da nema tehničkog razloga za iznenadni prekid struje, kao ni za to što se svijetlo iznenada upalilo.".



Nakon Carnarvonove smrti, bilo je još sličnih slučajeva. Poznati arheolozi koji su iskapali Tutankamonovu grobnicu, umrli su neobičnom i iznenadnom smrću. Sad, na nama je hocemo li vjerovati da li su to bile samo puke slučajnosti ili je stvarno Tutankamonova grobnica ukleta. Daljnjih otkrića o tome nema. Treba samo vjerovati - vjerovati i nadati se.

14.01.2008. u 10:14 • 6 KomentaraPrint#

nedjelja, 06.01.2008.

Muž i žena odluče otići na odmor na jezero poznato kao meka i raj za
ribolovce. Muž obožava u ribičiju izaći u cik zore, a njegova žena
obožava u miru čitati knjige. Jednog jutra se muž, poslije nekoliko
sati
ribolova, vratio i odlučio malo drijemnuti, a žena tada odlući sama
izvesti čamac na jezero premda se na njemu sama baš i nije najbolje
snalazila. Upali motor i izveze čamac na jedno usamljeno mjesto, baci
sidro, izvadi knjigu i nastavi uživati u tišini i čitajući svoju
knjigu.
Tuda naiđe ribolovni inspektor u svom čamcu, pristane uz ženin čamac
i kaže:
- Dobro jutro gospođo. Šta to radite?
- Čitam knjigu - odgovori ona (i pomisli: zar to nije očigledno?)
- Nalazite se na djelu jezera zabranjenom za sportski ribolov-
obavijesti je
inspektor.
- Žao mi je gospodine, ali ja ne pecam. Ja samo sjedim u čamcu i čitam
knjigu.
- Da, ali u čamcu imate sav pribor potreban za pecanje i što se mene
tiče mogli
bi sa pecanjem otpočeti svakog trenutka. Bit ću
primoran povesti Vas do stanice i protiv vas podnesti prijavu - reče
on.
- Ako vi to zaista i uradite onda znajte da ću i ja protiv vas
podnijeti prijavu, ali
zbog silovanja - odgovori mu žena.
- Ali, pa ja vas nisam niti dotakao!? - reće inspektor.
- Da, ali vi za to imate sav potreban pribor i što se mene tiče mogli
bi sa tim
otpočeti svakog trenutka ...
-Doviđenja gospođo i uživajte u ovom lijepom danu ...

POUKA:
Ne ulazi u raspravu sa ženom koja čita. Vrlo je vjerojatno da ona zna
i misliti...

06.01.2008. u 11:33 • 8 KomentaraPrint#

utorak, 01.01.2008.

Svima koji mi nisu čestitali Božić i Novu godinu
želim da im izgori bor,da im se Djed Mraz
posere u dimnjak i da njegovi sobovi
siluju vašeg psa.
Isto tako obavještavam voljene prijatelje
koji su mi pisali čestitke za 2007.godinu
da mi se nisu ostvarile i molim da za
2008. uplate CASH!

01.01.2008. u 19:21 • 6 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Svašta pomalo...







Photobucket

Photobucket

Myspace layouts



Friendster



Friendster images



myspace layout







Free Site Counters




Ljubitelji pasa OBAVEZNO pogledati
novo otvoreni salon u RIJECI
















Moja nova kučna ljubimica...

Photobucket


image hosting for myspace hosted images



Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket