Koncert Hide x Hide

13 listopad 2015

U organizaciji Veleposlanstva Japana i Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru u HNK Zadar je 9. listopada 2015. u 20 h održan besplatan koncert Hide x Hide.
Radi se o dvoje mladih i talentiranih umjetnika, interpretatora i skladatelja japanske tradicionalne glazbe.
Ime njihovog "dueta" označava nadimke za ime Hideki, koje oboje nose.
Hideki Onoue tako svira shamisen, japansko žičano glazbalo s tri žice, a Hideki Ishigaki svira shakuhachi.
Shakuhachi je japanska flauta izrađena od bambusa s pet rupa.
Ovaj zanimljivi dvojac susreo se 2005. želeći stvoriti glazbu novog doba, te istovremeno očuvati tradiciju.
Osoba koja služi kao živi i suvremeni most njihovoj glazbi jest Junichi Wakimaru, klavirist koji je kroz čitavi koncert držao stabilnim kompozicije svojim zavidnim umijećem.
Inače je izgradio svoju karijeru kroz nastupe s izvođačima tradicionalne glazbe, stoga se osjetio visoki profesionalizam u nastupu.
Potrebno je dodati još da je njegova skromnost i nastojanje da pozornost publike usmjeri na Hidekije ono što ga čini još boljim glazbenikom.
Hideki Ishigaki, shakuhachi majstor ima zaista virtuoznu i osvježavajuću tehniku sviranja, te mu ne manjka smisao za humor koji proizlazi iz njegove vrckave prirode.
Sve je navedeno bilo moguće iščitati kad se, osupnut osjećajima unutar njega, nekom mišlju ili jednostavno pogreškom u sviranju, od srca nasmijao na početku skladbe i time dodatno umnožio simpatije publike.
Pokazao je veliki raspon tonova shakuhachija, od veselih i brzopoteznih do dubokih i spiritualnih nota Istoka.
Hideki Onoue donio je svojim shamisenom istovremeno i klasično japansku interpretaciju glazbe, i usklađenosti tona i ritma, te posebnu i novovjekovnu fuziju svega što se može čuti na žičanom glazbalu.
Ovaj mladić posjeduje veliku usredotočenost, smirenost i kroz naizgled jednostavne taktove najdublje dopire u naše poimanje Japana i Istoka, šireći ga i približujući osobnom iskustvu.
Glazbenici su u svom programu odsvirali tradicionalne skladbe, kao i svoje vlastite, podjednako uspješno i virtuozno prenesene.
Program je dakle, sadržavao, redom: Like a lion (Hideki Onoue), Hyakurifu (Hideki Ishigaki), Eternal time (Junichi Wakimaru), Ton Teke Ton (Junichi Wakimaru), Soran Bushi (japanska narodna pjesma), O more duboko (dalmatinska narodna pjesma), Red Dragonfly (Kosaku Yamada), 2. simfonija (Sergei Rachmaninoff), Na dvoru gorskog kralja (Edvard Grieg), Hayate (Hideki Ishigaki) te Zipang (Hideki Onoue).
O more duboko su na vrlo specifičan način obradili, i oduševili publiku koja je pjevušila uz poznati melodiozni dio pjesme.
Još dvije pjesme koje su bile posebno dojmljive su Hayate i Na dvoru gorskog kralja.
Kroz Hayate skladbu kompozitor je protkao put do Kyota, nekadašnje velebne prijestolnice carskog Japana.
Njene nostalgične note prizivale su ljepotu trenutka u oku promatrača na ulici Giona (četvrti Gejši) dok osjeća miris jeseni.
"Na dvoru gorskog kralja" je pak skladba koju svaka iole kulturno osvještena osoba poznaje, a trojac ju je veličanstveno izveo, i zaslužio gromoglasan pljesak publike.
Nakon koncerta gosti su se mogli počastiti raznim pićima uključujući sake, ponešto prigristi, te slikati se s umjetnicima koji su srdačno primili svakoga.
Na izlasku iz kazališta bio je postavljen stol s raznim brošurama o Japanu i o prošlim i budućim diplomatskim i drugim odnosima s Hrvatskom.
Ono što je posebno dojmljivo u cijeloj organizaciji je i mogućnost ostavljanja povratne informacije u obliku malih anketa koje su se mogle popuniti na engleskom jeziku.
Time je osigurana kvaliteta budućih izvedbi, također i bolja komunikacija između izvođača i publike te daljnji odnosi i manifestacije između Japana i Hrvatske.


Oznake: japanska glazba

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.