utorak, 26.02.2008.

Manipulacija kao komunikacija...

Uvijek se kaže da ne postoji dobra veza bez dobre komunikacije, i to je potpuno točno - ako s voljenom osobom ne možete razgovarati, saslušati je, budete saslušani, da se dogovorite, kako održati tu vezu? I zašto? No, komunikacija može značiti puno toga, i pozitivnog i negativnog, a jedan od negativnih znakova je i manipulacija.

Teško da postoji netko tko nije barem jednom: poslužio se sredstvima komunikacije kao sredstvom da dođe do onog što želi onda kad to poželi, bez obzira na to da li je voljena osoba sposobna to pružiti ili da li to voljena osoba želi pružiti u tome trenutku. Kao svrha upotrebljavaju se različita sredstva (a sva su oruđa komunikacije) - durenje, napućivanje usana, prijetnje, ucjene, umiljavanje... I to sve pod geslom da cilj opravdava sredstvo. A cilj je dobiti ono što želimo, sad odmah. Nema veze što se voljena osoba mora žrtvovati da bi nam to pružala, ili da li nam to u tome trenutku želi pružiti, da li je uopće u stanju to pružiti, mi to želimo, i kako god znamo i možemoizmanipulirat ćemo dragog ili dragu da nam to pruže.

Ovakva taktika nam, kratkoroćno gledano, može donijeti ono što želimo. No, na duge staze, ona je smrt za vezu, jer se voljena osoba, kad tako postupimo, osjeća zlouporabljena. Iznudili smo nešto od nje, nije nam to pružila zato što to želi, i ako takve postupke ponavljamo, potpuno ispravno će zaključiti da smo sebične osobe kojima je uvijek na prvome mjestu zadovoljenje osobne potrebe, bez obzira koliko to drugima smetalo.

Da ne bi bilo zabune, naravno da se treba potruditi zadovoljiti vlastite potrebe - ako vi ne pazite na sebe i ne vodite računa o svojim potrebama, teško da će bilo tko drugi to raditi za vas. Međutim, to ne znači da treba "pod svaku cijenu" brinuti o svojim potrebama da biste dobili ono što želite, niti da treba ignorirati tuđe želje i potrebe - posebno ako se radi o voljenoj osobi.

Što uraditi? Tražiti ono što želite i/ili što vam je potrebno, bez srama, ali i bez pritiska i pokušaja manipuliranja. A ako vam voljena osoba u tome trenu ne može, ne želi ili trenutno nije u stanju to pružiti, trebate to prihvatiti i ne potiskivati je ili pritiskati, i potruditi se naći drugi način da dođete do onog što želite - i to na način kojim nećete povrijediti voljenu osobu (npr. bez traženja seksa sa strane jer se dogodilo da vaš dragi ili draga nisu bili raspoloženi ili zbog nečeg nisu mogli voditi ljubav s vama onda kad ste vi to poželjeli ;) )

A što ako od voljene osobe nikad, ili skoro nikad, ne dobijate ono što vam je potrebno? Onda ste s pogrešnom osobom - ali ni tada manipuliranje nije opravdana, već biste trebali potražiti nekog s kim ste kompatibilni, tko vam odgovara...

_Josip_

| 13:24 | Komentari (13) | Isprintaj | #