11.08.2006. / petak

nastavak prijasnjeg posta.....

Nakon izlaska albuma "Appetite for Destruction" gunsi idu na turneju,i pocinju prokupljati pozornost,ali napredovali su polako tako da nitko nije mislio da ce postici toliku slavu.Napravili su par novih hitova,snimili spot za pjesmu "Welcome to the jungle"(meni jednu od najboljih).Cesto su otvarali velike koncerte kao naprimjer Alice Cooper i Iron Maiden.Stvari su isle jako dobro za gunse,ali jos uvijek skoro nitko nije znao za njih.Kad su napravili mega hit "Sweet Child O'Mine" njihova popularnost je eksplodirala.Album "Appetite for Destruction" je brzo skocio na top-10 ljestvice i dugo se tamo zadrzao.Prodavali su milijune i milijune primjeraka.U drugoj polovici 1988. kad su postali poznati,krenuli su na turneju sa Aerosmithom i mnogo je bendova htjelo nastupiti na otvaranju .Aerosmith je bio iznenaden sto je "Appetite" dozivio toliki uspijeh.Album je cak srusio tadasnji rekord za najbolje prodani album svih vremena.

Od tog trenutka Guns N' Rosesi su postali rock legende,bili su svugdje,njihovi hitovi su se vrtili po MTV-u,stalno su bili na naslovnicama skoro svih magazina,a i bili u najzesci band kaj se nastupa tice.Na traju 1988. izdali su mali album na kojem su bile 4 pjesme izdane na albumu "Live like a suicide" i jos 4 nove akusticne pjesme:Patience,Used To Love Her,You're Crazy i One In A Million.Taj se album odmah prodao u preko milijun primjeraka i gunsi su tada postali jedini bend na listi top-5 najprodavanijih albuma(ponovo su dospijeli na tu listu 1991.).

Ali opet,malo sranja....Axl je upotrijebio rijeci "nigger" i "faggots" u pjesmi "One In A Million" kaj je uzrokovalo jos mnogo loseg publiciteta,ali u rocku nema "loseg publiciteta".Gunse su neki voljeli,a neki mrzili,ali svi su obracali pozornost na njih zbog cega su se album jos bolje prodavali.

Tada je dosla 1989.,kada se bend skoro raspao.Te godine gunsi su zavrsili sa turnejama i odlucili malo poraditi na novom albumu.Ali stvari su se otele kontroli,clanovi benda su uzimali jako velike kolicine droga i alkohola.Slash se navukao na heroin i postao ovisan o njemu,Steven takoder.Duff i Izzy su duboko zaglavili u svim vrstama droga i alkohola.Snimanje i probe su bile grozne,a Axl se zelio izolirati od ostalih clanova benda.Sredinom 1989. ponudili su im da otvore 4 koncerta od Rolling Stonesa u Los Angelesu.To se skoro pretvorilo u dramu kad je Axl na prvom koncertu rekao da je ovo zadnji koncert na kojem sviraju Guns N' Rosesi,bunio se na veliko konzumiranje druga unutar grupe.Poslije se smirio i gunsi su ipak odsvirali ostala 3 koncerta.

1990. nije bila puno bolja,nije bilo javnih nastupa(osim jednom na frestivalu),nije bilo albuma.Bili su spremni izdati album "Use Your Illusion" ali nisu bili zadovoljni Stevenovim nastupom pa su ga izbacili iz grupe zbog velikih problema sa drogom.Zamijenio ga je Matt Sorum koji je odlucio napustiti grupu u kojoj je tada svirao "The Cult" i odlucio okusiti malo slave tada velikih i jako popularnih gunsa.Jos je jedan clan dosao u bend,to je bio Dizzy Reed,stari prijatelj gunsa i svirao je keyboard.Ova nova postava benda prvi put je nastupila u pocetku 1991. na "Rock in Rio II" festivalu.Svirali su dvije noci ispred 145 tisuca ljudi.

Albumu "Use Your Illusion" je trebalo dosta vremena da izade i obozavatelji su jedva docekali da ga cuju.Bend je imao toliko pjesama da su odlucili izdati dva albuma umjesto samo jednog.Bend je isao na svoju prvu veliku turneju u svibnju 1991. iako albumi jos nisu bili u potpunosti gotovi.Svirali su na stadionima i arenama u SAD-u,a svi se koncerti bili unaprijed rasprodani.

U srpnju 1991. dogodio se poznati incident na St-Louis koncertu.Axl Rose nije bio zadovoljan zastitarima i tijekom izvodenja pjesme "Rocket Queen" zatrazio je da uzmu kameru obozavatelju koji je stajao u prvom redu.Zastitari nisu nista napravili pa je Axl rekao:"Onda cu je uzeti sam!".Skocio je u publiku da rijesi problem i da udari obozavatelja.Onda se vratio na pozornicu,zatrazio od benda da prestane svirati i rekao publici:"Pa,hvala na nikakim zastitarima.Ja idem kuci!" i koncert je zavrsio.Brdo fanova koji su bili na koncertu su privedeni jer su izbile masovne tucnjave i jako puno javnih nereda.

U kolovozu 1991. su u Los Angelesu odsvirali svoj najduzi koncert.Mjesec dana kasnije albumi "Use Your Illusion I" i "Use Your Illusion II" su se ponovo nasli vrhu svih mogucih top ljestvica.Fanovi gunsa kupovali su milijune primjeraka tih albuma.Gunsi su u to vrijeme bili na turneji po Europi.

Tada je Izzy Stradlin,koji se uspio otrijezniti i skinuti sa droga,odlucio da vise ne zeli biti clan grupe.Na njegovo mjesto je dosao Gilby Clarke na gitari,bend je takoder uzeo svirace orkestra i pratece vokale za koncerte.Bili su na turneji vise od godine dana bez pauze.

1992. popularnost im je toliko narasla da je vise nisu mogli kontrolirati.Bili su najveci bend na planeti.Bili su tako popularni da nije bilo dovoljno velikih stadiona za njihove koncerte.Krenuli su na turneju po SAd-u,Japanu,Meksiku,Europi,Juznoj Americi i Australiji.Bili su i na kratkoj turneji sa Metallicom.Koristili su slobodne dane za snimanje razlicitih punk pjesama za novi album koji izlazi 1993.,a zove se "The Spaghetti Incident?"

Njihovi najveci hitovi u 90-ima su Civil War,You Could Be Mine,Don't Cry,November Rain i Estranged.Spotovi za zadnja tri hita su bili ekstremno skupi.

U ozujku 1993. se se vratili se turneje sa jos vecim bendom(imali su pratece vokale i orkestar) i krenuli na turneju po SAD-u,Europi i Juznoj Americi.Zadnji koncert koji je ikad vise odrzan je 17.srpnja 1993.godine.Poslije toga planirali su dvije godine uzeti pauzu i poceti raditi na novom albumu,ali zapravo nikad nisu radili u studiju i bend se polako raspadao.

Album "The Spaghetti Incident" nije imao niti jednu original pjesmu i njegova prodaja nije bila tako dobra kao prijasnji albumi.1994. su snimili podlogu "Sympathy for the Devil" za film "Interview with a vampire".

Malo poslije toga,stvari su krenule nizbrdo.Bend u stvarnosti nikad nije radio na novom albumu.Axl je dobivao sve vise i vise kritika.Slash je odlucio zapoceti privremenu solo karijeru koju je nazvao "Slash's Snakepit"(Matt Sorum,Gilby Clarke i Dizzy Reed su mu se isto pridruzili).Snakepitsi su izdali jedan album i isli su na turneju 1995.Nakon toga Slash se vraca gunsima da rade na novom albumu,ali pod vodstvom Axela vise nije mogao raditi pa odustaje od toga i 1996. sluzbeno napusta grupu.Duff i Matt Sorum su isto odmah napustili bend,a na kraju odlazi i Gilby.

Od tada Axl Rose navodno radi na "novom albumu" ali jos uvijek nije bilo nikakvih rezultata(mnogo puta je navodio datume izdavanja novog cd-a,ali niti jedan datum nije bio tocan).2000. i 2001. nastupao je na dva koncerta sa bendom na kojem je jos uvijek inzistirao da se zovu "Guns N' Roses" iako je on bio jedini originalni clan.Svirali su vecinu starijih GNR hitova i par novih pjesama koje su bile skroz razlicite od prijasnjih pjesama i ni blizu tako dobre.2002. Bend je bio na kratkoj turneji pa SAD-u,a publika je bila jako razocarana njihovim nastupima,cesto su fanovi odlazili usred koncerata.Vodeci giratist u bendu u to vrijeme je bio nepoznat decko nazvan "Buckethead" koji malo odskace od slike...ako ste ga vidjeli znati cete o cemu pricam.

Poslije Guns N' Rosesa clanovi benda su imali neke svoje projekte:

Izzy izdaje svoj prvi album 1992.,svirao je sa mnogim glazbenicima od kad je napustio gunse.Svirao je na manjih koncertima.Ponekad bi se pojavio sa Slashem na uzivo nastupima ali ostao je pri svojoj solo karijeri.

Duff pocinje solo projekt tijekom velikog GNR perioda.Nakon kaj je otisao iz gunsa vratio se na faks,svirao je u bendu koji se zvao Ten Minute Warning i napokon se pridruzio Slashu i Mattu u Velvet Revolverima

Steven Adler isto jos svira.Ima bend koji se zove "Steven'n Appetite".Sviraju u malim klubovima mnogo hitova od legendarnih gunsa.

Gilby Clarke takoder izdaje par solo albuma.Axl Rose je 1999. bio na jednom njegovom koncertu i svirao i pjevao sa njim.

Slash ima par bendova iza sebe:Snakepit 94.-95. god.,Blues Ball 96.-98. god.,novi Snakepit od 1999. do 2001. i Velvet Revolver koji jos uvijek postoji.

- 19:13 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.