The Last Broadcast

četvrtak, 11.11.2004.

“I came across a corporal, ripped from his shoulder to his waist by shrapnel. He spoke one word: ‘Mother’. It haunted me for a long time.” – Harry Patch


Danas je Remembrance Day (a u Rvackoj je, koliko se sjecam, Martinje). 11.11.1918. potpisana je kapitulacija Njemacke u 5 sati ujutro u Francuskoj (Compičgne), a u 11 sati istoga dana prestale su sve borbe. Zbog toga tocno u 11 sati, u znak postovanja, uprilice se dvije minute sutnje, na sjecanje na zrtve 1. i 2. svjetskog rata. Kraljica polaze vijenac napravljen od crvenih makova podno Cenotapha (spomenik svim zrtvama 1. i 2. svjetskog rata). Hm, mislim da ga polaze u nedjelju (Remembrance Sunday). Vec danima prije nose se plasticni crveni makovi koji se pricvrste na odjecu (zapucak) u znak postovanja. Ideja dolazi iz vjerovanja da su polja na zapadnom frontu bila puna makovog sjemena koje se nije primalo/nije moglo niknuti jer polja nisu bila preorana. Bitke koje su se tamo vodile su izorale tlo, te su zbog toga poceli nicati crveni makovi. Najpoznatije polje je bilo na bojistu u Belgiji (Ypres). Neki ljudi, umjesto crvenih, nose bijele makove. Ideja bijelog maka je ista, ali se sa njime ujedno na jedan nacin iskazuje protest protiv svakog oblika rata i nasilja, a zapocela ju je 1933. organizacija zvana Co-operative Women’s Guild. No, nisu opceprihvaceni. Vijenac napravljen od bijelih makova koje Peace Pledge Union stavi podno Cenotapha uvijek bude maknut jer se smatra da se ne ukazuje duzno postovanje; smatra se da se sa time omalovazavaju zrtve i doprinos veterana pobjedi.

Ove godine Remembrance Day je posebno ironican, pogotovo sto rat u Iraku i dalje traje. Sada je Blair tamo poslao Black Watch vojnu postrojbu i vec su pale prve zrtve. Tek sada se roditelji koji su izgubili sinove pitaju sto im je to trebalo, pisu pisma Blairu (u kojem opisuju rat u Iraku kao immoral, illegal act of lunacy); sinoc su postavili vijenac ispred 10 Downing Street-a (premijerova adresa). Prekasno. Da li su stvarno tako naivni, te misle da je Blairu stalo do njih? Prekasno. Jedino sto Blair moze napraviti jest staviti suosjecajucu masku na svoje lice i mehanicki odrecitirati par suhoparnih recenica tipa “I feel deeply for you (Who the hell are these guys?)… They were great heroes (OK, I have to be seen as being compassionate)… They died for democracy (If they believe in this crap, they will believe in anything).”

Mislim da je u ovom intervjuu sa Harry Patchom, 106. godisnjakom, veteranom 1. svjetskog rata (njegova sjecanja na bojnom polju kod Passchendaelea) sve receno:

“We’ve had 87 years to think what war is. To me it is a licence to go out and murder. Why should the British government call me up and take me out to a battlefield to shoot a man I never knew, whose language I could not speak? All those lives lost for a war finished over a table. Now what is the sense in that?”

PS Donio se zakon koji ce stupiti u punu snagu za 18 mjeseci: zabrana pusenja u pubovima i restoranima u Skotskoj. Ajme, zamislite zabranu pusenja u pubovima u Glasgowu!! Nepojmljivo! Kao sto veli jedan kroner iz glasgowskog puba: Pubs, drink and fags go together.


- 10:31 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2004 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Boxeve ionako nitko ne cita, moze se stavit svakojaka svakakavo jaka stvar.

    Blagoteleci osvrt na sve i nista; tj, kaj tak puses ko kravosrc!
    Radiotelevizija "Moravski plićak"

    Novo, novo, novo! Meron na deke! Klikni i osvoji emocionalnu i duhovnu nagradu! Moze i broncanu medalju. Ima Strizivojne, sode bikarbone, mesine, a ponajvise ciste i nevine ljubavi.
    Image Hosted by ImageShack.us


     

    Odje kopirajta neima poradi jednostavne cinjenice da nemam bas kaj pametno, ni kvalitetno za reci. Dakle, mozete me slobodno pokrast. Fala.



    "Dress as though your life depends on it, or don't bother."
    Leigh Bowery

    "Women aren't cats, we aren't pets, we are just people trying to cross the freaking street to get an ice-cream."
    Beth Ditto

    BAJ POPJULAR DIMAND
    Nu, mail!

Linkovi


Caught out there