The Last Broadcast

četvrtak, 14.10.2004.

Unfinished sympathy


Sto je to kvaliteta zivota? U cemu se sastoji? Tko o tome odlucuje? Doktori? Vrhovni sud? Bog? Prosli tjedan vrhovni sud je odlucio da Charlotte Wyatt, 11-mjesecno dijete, nema tu 'kvalitetu' zivota, tako da, ako joj se stanje bude pogorsalo (sto i predvidjaju), da se ne poduzme nista da se reanimira, vec da joj se dopusti da umre 'sa dignitetom i bez daljnjeg mucenja'. Naime, Charlotte je rodjena u 26. tjednu trudnoce i zbog toga ima nebrojene komplikacije: hrane je kroz cjevcicu i ne moze disati bez cijevcice sa kisikom. Roditelji su se protivili takvoj odluci, ali su se na kraju pomirili sa odlukom suda.

Takodjer se danas pise o Luke Winston-Jonesu, 9-mjesecnoj bebi koja ima visak kromosoma u stanicama (Edwards sindrom) koji uzrokuje fizicku i mentalnu retardiranost. Vecina djece sa tim sindromom ne prezivi vise od godine dana. Doktori i u ovom slucaju tvrde da je Lukeova kvaliteta zivota mizerna, te da ako mu bude gore, da se ne reanimira (kazu da 'agresivan' tretman nije u njegovom najboljem interesu). Isto tako ovaj slucaj ide na vrhovni sud gdje ce se odluciti njegova sudbina.

Tako se odlucivalo i o slucaju sijamskih blizanki iz Malte prije 3 godine: da bi se sacuvao zivot jedne od njih, trebalo ih je razdvojiti, nakon cega bi ona 'slabija' umrla jer nije bila dovoljno razvijena za 'samostalni' zivot bez simbioze. Roditelji (rimokatolicki vjernici) su se protivili tome, no, na vrhovnom sudu odluceno je bilo da su doktori bili u pravu. Razdvojili su ih (protivno zeljama roditelja), i, naravno, ta 'slabija' je umrla. 'Jaca' blizanka je prezivjela.

Nekako mi se cini da bih se slozila sa doktorima i prihvatila njihov argument. Kako opravdati ocuvanje zivota pod svaku cijenu, kada taj zivot zapravo znaci 'zivotarenje', bolnicu, raznorazne cijevcice? Ali nesto sasvim drugo je kada si roditelj, kada si na drugoj strani, kada, bez obzira na sve zelis spasiti svoje dijete i kada bi sve ucinio za njega. I grcevito se boris da tamo neki sudija u ceremonijalnom odijelu i periki ne 'potpise' smrtnu presudu svome djetetu. Nema 'prave' ili 'krive' odluke. Nema pobjednika.

- 11:13 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2004 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Boxeve ionako nitko ne cita, moze se stavit svakojaka svakakavo jaka stvar.

    Blagoteleci osvrt na sve i nista; tj, kaj tak puses ko kravosrc!
    Radiotelevizija "Moravski plićak"

    Novo, novo, novo! Meron na deke! Klikni i osvoji emocionalnu i duhovnu nagradu! Moze i broncanu medalju. Ima Strizivojne, sode bikarbone, mesine, a ponajvise ciste i nevine ljubavi.
    Image Hosted by ImageShack.us


     

    Odje kopirajta neima poradi jednostavne cinjenice da nemam bas kaj pametno, ni kvalitetno za reci. Dakle, mozete me slobodno pokrast. Fala.



    "Dress as though your life depends on it, or don't bother."
    Leigh Bowery

    "Women aren't cats, we aren't pets, we are just people trying to cross the freaking street to get an ice-cream."
    Beth Ditto

    BAJ POPJULAR DIMAND
    Nu, mail!

Linkovi


Caught out there