wunderbar https://blog.dnevnik.hr/wunderbar

četvrtak, 18.01.2007.

Reminiscencije iz kaladonta

Gledao sam u svitanju dana svitanje novog dana, prozor prema izlazu, dok mi je pjena izbijala na usta. Buđenje, zvukovi vlakova s obližnjih perona, prve zrake modrikaste zore koje se probijaju kroz prozore boje heterogene smjese isparavajućeg ovčjeg gnoja, petparačkog «wannabe metanol» alkohola, likvora i zgrušane krvi, apokaliptična borba za bolje sutra, u taj svijet sam bačen i ostavljen kao dio namještaja, borim se svejedno, poput Prousta na baušteli koji u svilenim rukavicama ljubi miješalicu.
Halabuka iz kontejnera odražava moju bačenost u njega. Nasilnici iz predgrađa, znali su gdje će me naći; kako ležim u grabi, zadojen ideologijom gemišta i geštaltizma dok sam proučavao valovitost šankova. Rekao sam, majko, ne želim biti intelektualac, hoću da povalim Vesnu Zmijanac, a ona me izbacila iz kuće, samostrelom me gađala s balkona, da se više nikad ne vratim u ovu oazu shizofrenije. Melankolije. Apatije. Vlage na zidovima.
Dedofilu, dedofilu, ne biraš sredstva! Kud baš Vesnu Zmijanac, što fali tvojoj sestri, vraže, crni vraže? Intelektualca mi ne treba u kući ovoj; ah, uspomene, je li još živa, staričica moja! Moja karizma se otapala na četrdeset stupnjeva u hladu, dok sam lizao sladoled punjen viskijem i radio u prometnoj policiji. Kretanje je bilo opasno, jer bijele crte na auto cesti slabo su odvajale mehaničke zvijeri, životno je osiguranje bilo preskupo, otkaz je bio isporučen, plavi oglasnik je već bio na stolu.
Miješalica se vrti i okreće, ručka bi doli, a kad bi gori, vrati se odmah doli, i uzaludnost postojanja ne jenjava, a nadglednik radova pjeva madrigale s hrvatskog katoličkog radija.
Bljuvotina u pisoaru. Umivanje u budoaru. Pjena na kalendaru. Pjesma u spomenaru.
Žuti šmrkalj na umivaoniku sjeća me na bolje dane, dok je gaza još figurirala u mom svijetu. Pjena ga oplakuje dok krijesnice svijetle u noći, u selu lavež, netopir u kupaonici, zalutao u jutro, traži mrtve muhe po lusteru, traži suh kamen na dnu mora, traži povišicu, traži prigodan citat iz Biblije.
Pjena moje zubne paste, combray u zaleđu sjećanja, zvonici na slici koju sam jučer zamijenio za lutku na napuhavanje, Krležina voodoo lutka koju sam jučer zamijenio za portabl televizor, sličica Gerda Mullera koju sam jučer zamijenio za Rumeniggea, toaletni papir na sušilu, plavi, valovito je sve to, poput mora u pustinji noćnog uma. Thurman.
Blagdani su za nama, dušo, ja i dalje pljucam istu pjenu poslije pranja zubiju, a tebe nema, nema i nema te više, a proš'o je mjesec, prošla su dva, a, proš'o je i voz…
Dok si bila vezana na pruzi!
Sjeti se, Barbara, nad Ogulinom su se vlakovi bez prestanka kretali tog dana, a ti si vrištala nasmrt uplašena, jer smrt te plašila, a onda su tvoji dijelovi nestali negdje daleko od Ogulina, nagibnim vlakom odneseni, u Nagykaniszu, gdje prestaje sve.
Još i danas skupljam tvoje zube, tvoje kosti i tvoje Panini sličice.
Posljednji bućkuriš, posljednja kap iz grla i sve otječe, sve nestaje, zora me napustila, palim stojadina, pjevušim Ramba Amadeusa i ulazim na bauštelu dok iza zadnjeg stakla proviruje vizura koju sam viđao u snovima. Reklama za deterdžent s okusom destilirane vode aromatizirane mangom, lopata i čekić, nova buržoazija u tvornici Saponia, bageri na demonstracijama, sumanutost u kovitlacu neodobravanja, stojim na podiju, pljesak auditorija, i sjajni zubi lepršaju na povjetarcu. Majko, ja sam Berliner, ja sam parizer, ja sam kralj svijeta, ovaj pramac je vječnost, ja sam…ja sam se zalupao stojadinom u nadglednika.
Sjeti se Barbara, ah da, ti si ležala u portapaku ostavljena, skupa s mojim paketima Zirodenta i Signal Whiteninga…

Nagradna igra: Probajte nabrojiti što više referenci iz teksta. Za nagradu dobivate saznanje jeste li pogodili.

by COOLumnist

18.01.2007. u 08:07 • 4 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.