advanced web statistics

WSA Hrvatska

Dobrodošli na blog WSA Hrvatska! :-)

Opis bloga
Blog o aktivnostima vezanim uz WSA Hrvatska nagradu. Ujedno i rasadnik novih ideja i prijedloga...

Uključite se kao...

WSA kategorije


18.05.2005., srijeda

MUO

Evo definitivno smo se odlučili za mjesto i načelno dogovorili sa domaćinima. Proglašenje najboljih za WSA Hrvatska 05 biti će 26.lipnja (nedjelja) u Muzeju za umjetnost i obrt. Taj će događaj biti organiziran ljubaznošću gospođe Vesne Jurić Bulatović koja je direktorica marketinga MUO-a, te joj ovom prilikom zahvaljujem na razumijevanju i nesebičnoj potpori projektima i inicijativama Instituta. Više o eventu nakon dogovora sa MUO-m.

- 15:28 - Komentari (2) - Isprintaj - #


16.05.2005., ponedjeljak

Rifljača

Ne mogu ne početi s paralelama kao i kad smo startali s prijavama za WSA. Definitivno smo u nekakvom sinkronicitetu sa okolnostima iako se prema njima nismo ravnali. Izbori su za nama, rezultati se zbrajaju, no ono što je već sada zasigurno dobitak jesu neka nova lica. I to lica ispred politike koje se službeno naziva neovisnima, iako je to danas gotovo pa izumrla vrsta. Mislim da treba respektirati njihovu odluku da se eksponiraju, da stave svoju privatnost na rifljaču i time postanu neka vrsta javnog dobra dok im traje mandat. Razlog iz kojeg ih spominjem na ovom mjestu i u ovom kontekstu jest za njih novi i alternativni kanal kojim su se obratili biračima: njegovo veličanstvo blog. Ili da ogolimo stvari do srži, njegova najjača osobina – interaktivnost koju u stopu prati i jednostavnost upotrebe. Definitivno stvari od danas više neće biti iste i definitivno se možemo bez sustezanja svrstati u društvo koje je prepoznalo prednosti informacijskih tehnologija. I ne samo prepoznalo, nego četveroručke prihvatilo primjenu istih na svim frontovima.

Vjerujem da bi bilo jako zanimljivo kad bismo mogli razlučiti koliko je u toj masi glasova bilo onih blogerskih ili blogom potaknutih. A sigurno ih je bio nemali broj, ma šta god hatepogodak mislio o toj temi. Stoga i ovom prilikom kapa dole blogerici Tatjani na postignućima. Vjerujem da je pao i kakav dobar šampanjac u to ime. Sad će imati prilike i poraditi na svemu o čemu smo pričali na jednom davnom sastanku, a ne me samo citirati po cajtungima. :-)

Zatvorenim su se biralištima pridružile i prijave za WSA kojih je on line došlo – tadaaam - stotridesetisedam. Sto trideset i sedam. 137. Rešpekt dame i gospodo, REEEEŠPEKT!!! Niti u najoptimističnijim procjenama ne bih toliko očekivao. Stoga jedno veliko hvala svima koji su sudjelovali, a gigantsko hvala svim blogerima koji su se prijavili. E da, papagajim sad malo, ali je nemoguće oteti se tom porivu: imamo više nego DUPLO prijava od Nizozemske. Jupi-ja-jeeee...

Držim svima fige da rifljača od žirija kroz koju će vaši sajtovi proći bude milostiva i naklona. Čeka nas prilično posla, obzirom na broj prijava, no vjerujem da će rezultat biti barem jedan svjetski prvak i za ovu godinu. Sve su prijave on line, bacite pogled i slobodno prokomentirajte kakvima vam se čine.

- 00:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #


12.05.2005., četvrtak

Stotka je pala...

Kakav dan... emailovi nisu prestajali stizati. Rezultat toga je da smo danas prešli sto prijava. Nisam očekivao, moram priznat, ali mi je neizmjerno drago. Bolji smo od Niskozemaca, a možda do nedjelje i duplo. :-) Kao podsjetnik, radi se o zemlji s preko 16 milijuna ljudi i internet penetracijom od preko 70%.

Imamo i novog medijskog promotora, ovaj put Internet radio: www.radiodeejay.hr. Javio nam se i Zagrebački radio, a ovo je ujedno i prilika da ih se nariba za stranicu u izradi. Pa mislim stvarno... najgore je kad piše stranica u izradi. Ko da gradite kuću i sad godinu prije puf tablu u zemlju i na nju luxalom: kuća u izradi. I još onda za razbijanje monotonije, onako u kutu, jedan mali oblačić. Nek se nađe...

Napokon je cjelokupna priča oko žirija sjela na mjesto, svi su datumi usklađeni, sve su procedure odrađene, prikupljaju se životopisi i fotke, idu na web čim kompletiramo. Ovo je finalni popis žirija WSA Hrvatska 05:

Mirko Ilić, designer Mirko Ilic corp.
Miroslav Kovačić, državni tajnik ureda e-Hrvatska,
Ladislav Galeta, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti,
Zdravko Galić, ured Predsjednika Republike,
Kresimir Lugarić, predsjednik Internet instituta (voditelj žirija),
Miroslav Rosandić, glavni urednik časopisa BUG,
Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNet-a.


- 23:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #


10.05.2005., utorak

nula nula četiri

Još je samo četiri dana preostalo do zatvaranja prijava. Prošla su ova dva mjeseca dok si rek'o keks. Finalizirali smo žiri, čekamo samo potvrdu još jednog člana pa nakon toga idemo u javnost s finalnom listom. Vjerujem da će to biti još danas. Odužilo nam se malo dok smo uskladili datume jer Mirko Ilić ima otvorenje izložbe u New Yorku početkom lipnja, pa smo se trebali malo duže usuglašavati da nam se stvari ne poklope. A naravno da smo htjeli da ostane nešto duže kako bi bio prisutan i na proglašenju pobjednika koje će biti u nedjelju 26. lipnja. Jedino što je još ostalo za odlučiti je mjesto. Ima nekoliko opcija, ali se još nismo čvrsto odlučili. Ima da se pojavite hrpimice. Možda uspijem nagovoriti buraza da dofura bend i da opale live svirku. Ke vidume. Ne, neću reći koji. Dok ga ne pitam. Svirali su u Saxu. Samo toliko. :-)
Priključio nam se i T-portal kao medijski promotor, dogovorili smo čvenk s jednom renomiranom izdavačkom kućom što bi moglo bi uroditi nekakvim dobrim promo CD-om. Sve u svemu, bio je to jedan sadržajan ponedjeljak.

A sad jedna molba... Ne mogu nikako doći do nekoga u vezi Agrest 3D DVD-a za kulturu na koji mi je Rubber skrenuo pažnju. Telefon koji je naveden na sajtu je mrtav, a na e-mail ne odgovaraju. Ako netko ima kakav kanal prema tamo, neka im dojavi da prijave taj proizvod na WSA prije nego se zatvore prijave. Ili ako imate nečiji telefon, pustite mi ovdje. Pliz...

- 02:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #


07.05.2005., subota

e-budućnost

Jučer je u Ministarstvu gospodarstva održan skup pod nazivom Info dan – e-Javna uprava u organizaciji ureda e-Hrvatska. Bili su usual suspects garnirani Microsoftom od kojih sam prvi puta javno čuo da postoje i "ostala rješenja". Vidim i tamo su počeli puhati neki novi vjetrovi. A prije samo koji mjesec naš excel obrazac za prijavu poreza na dohodak nisu htjeli objaviti na svojim stranicama jer se "hostamo na linuxu". Pozdrav MS Davoru koji mi je čak i pozirao. :-) Čuli smo prezentaciju što radi Rijeka pod nazivom Rijeka digitalni grad i moram priznati da me je iznenadilo koliko su daleko odmakli. Primjerice, edukacija osoba starije dobi o korištenju e-maila i interneta u gradu za koju je interes velik. Potom postavljanje javnih pristupnih točaka na internet kako bi oni koji nemaju internet u kući mogli ipak upotrebljavati e-usluge poput net bankinga i sl. Prva A liga. Mogli smo vidjeti i ne baš blistave podatke o dostupnosti javnih usluga na internetu za Hrvatsku. Poslovnim se subjektima pruža 5,73% javnih usluga, a građanima 3,36. Kaže Miro da je to nulta točka od koje Hrvatska kreće. Dakle, svijetla budućnost ahead! :-) Evo linka na cijelu studiju koju je naručila e-Hrvatska, a izradio Capgemini. Naravno, bili smo i mi, Natalija je to odradila besprijekorno. Ja sam imao fotić jer je jedini način da se čovjek slobodno šeće okolo cijeli događaj dok svi sjede, pa iz tog razloga možete vidjeti kako je to izgledalo. Tu su galerije jedan i dva.

- 23:38 - Komentari (1) - Isprintaj - #


05.05.2005., četvrtak

Večernjak

Zvali su nas iz Večernjeg lista da bi htjeli biti medijski pokrovitelji WSA Hrvatska. Otišli smo danas tamo na razgovor sa Sandom i Stajpom. Sanda je online manager, a Stajp voditelj oglašavanja. Iznenadilo me koliko su mladi. Da, da, priznajem, imao sam neke predrasude na putu prema tamo... :-) Sastanak je bio vrlo ugodan i konstruktivan, dogovorili smo sve u pola sata. Sviđa mi se kad ljudima nije potrebno naširoko i nadugačko objašnjavat. Ako upali sve što smo zamislili, biti će tu dooobrih foto reportaža. Držite fige. :-)

- 23:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #


03.05.2005., utorak

WSA prijave

Upravo doznajem da su u Nizozemskoj zatvorene WSA prijave. Sveukupno 60 prijava i to sve odreda web strance. Niti jedan off-line proizvod. Identična je situacija i s našim prijavama, do sada samo webovi, nekih tridesetak komada. Stoga, ukoliko znate za neki CD/DVD proizvod sa kvalitetnim sadržajem (posebice obrazovni) koji bi mogao konkurirati za WSA nagradu u jednoj od kategorija, slobodno nam skrenite pažnju ili autoru navedenog proizvoda. Preostalo je još manje od dva tjedna do kraja prijava, stoga ako vam je nešto dobro zapelo za oko, reagirajte. :-)

- 16:55 - Komentari (9) - Isprintaj - #


01.05.2005., nedjelja

Stanje stvari

Nema šanse da se sretnem s vremenom. Stalno nešto istrči tako da na kraju blog ostaje zakinut. A imam nekoliko sjajnih tekstova, nikako da ih stignem u miru prevesti. U zadnje mi se vrijeme dani čine prilično kratkima. Stoga samo par natuknica za ovaj put. Prvo domaćice: pri kraju smo sa kompletiranjem žirija WSA Hrvatska. Fali nam još samo osoba ispred CARNet-a, to ćemo probati završiti ovih dana. Postava je slijedeća:

Mirko Ilić, designer
Dijana Šimić, eHrvatska
Ladislav Galeta, Akademija likovnih umjetnosti
Miroslav Rosandić, BUG
CARNet
I moja malenkost.

Slijedeći petak, 6. svibnja, eHrvatska ured organizira dan e-vlade. Ovo je popis prezentacija:

Prezentacija "e-Hrvatska"
Prezentacija "Europska e-Government nagrada"
Prezentacija "WSA nagrada"
Prezentacija "Microsoft Solutions Sharing Network platforma za podršku razvoja e-lokalne uprave"

U očekivanju izvješća sa tog skupa, prelistajte novi BUG. Stranica 32. Tamo se nalaze WSA promotori, a među njima i neki od blogera. Za vas koji ne čitate BUG, možete to pogledati ovdje.

Organiziraju se dvije sjajne konferencije u sklopu priprema za WSIS. Jedna je u Rusiji, druga u Austriji. Više detalja uskoro.

- 00:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #


< svibanj, 2005 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv




Što je WSA?
WSA je kratica za World Summit Award, odnosno Nagradu svjetskog summita. To je globalna inicijativa izbora najboljeg svjetskog e-sadržaja i aplikacija u osam kategorija. Njena je namjera među pojedincima, tvrtkama, vladama i općenito svim društvenim skupinama povećati svijest o važnosti kvalitetnog elektroničkog sadržaja.

Osobitost koja WSA razlikuje od sličnih inicijativa je naglasak na kulturnu raznolikost i identitet, stvaranje raznovrsnog sadržaja i digitalizaciju obrazovnog, znanstvenog i kulturnog nasljeđa.

WSA obuhvaća 168 zemalja i održava se u okviru i u suradnji sa Svjetskim summitom o informacijskom društvu [WSIS].

Što je WSIS?
WSIS je skraćenica za World Summit on the Information Society, tj. Svjetski summit o informacijskom društvu.

Summit okuplja svjetske lidere koji su prepoznali važnost digitalne revolucije za oblikovanje društva budućnosti i ostvarivanje razvojnih ciljeva zadanih Milenijskom deklaracijom. Nastao je kao potreba za globalnom vizijom i dijalogom kako bi se postavio okvir uključivog i pravičnog društva informacija.

Svrha je Summita osigurati pristup prednostima informacijskog društva na globalnoj razini, te u isto vrijeme promicati teme poput e-strategije, e-trgovina, e-vlada, e-zdravlje, obrazovanje, pismenost, kulturna raznolikost, jednakost spolova, održivi razvoj i zaštita okoliša.

Summit se odvija u dvije etape: Prva etapa bio je WSIS u Genevi od 10. do 12. prosinca 2003. , a nastavak je u Tunisu od 16. do 18. studenoga 2005. godine.

SPONZORI:
www.biznet.hr      www.micrososft.com www.mros.hr
MEDIJSKI POKROVITELJI:
www.blog.hr www.bug.hr www.monitor.hr www.novilist.hr www.radiodeejay.hr www.tportal.hr www.vecernji-list.hr
©2005 Internet institut

Free Web Counter
Free Hit Counter