Srednja škola 'Tin Ujević' Vrgorac proslavila pedesetu obljetnicu djelovanja

utorak , 12.11.2013.



Prekrasnim programom sastavljenim od čitanja pjesama Tina Ujevića i izvedbi domaćih i stranih pop pjesama u Višenamjenskoj dvorani Grada, Srednja škola 'Tin Ujević' je proslavila svoj Dan. Dan Srednje škole obilježava se svake godine 12. studenoga, na obljetnicu smrti osobe po kojoj škola nosi ime – hrvatskog pjesnika i vrgorskog sina Tina Ujevića.

Grupa srednjoškolaca i njihovi mentori pripremili su večeras za goste dupkom ispunjene Višenamjenske dvorane jednosatni program, a tijekom njegova izvođenja iskristaliziralo se nekoliko glazbenih i pjesničkih talenata, čime su članovi njihovih obitelji i profesori u publici zasigurno bili ponosni.

Ovogodišnje obilježavanje Dana srednje škole bilo je posebno svečano zbog činjenice što je ova vrgorska ustanova svoja vrata otvorila prije točno pola stoljeća – 1963. godine, u školskoj godini 1963./1964., i to na katu zgrade tadašnje Osnovne škole 'Ante Martinac', pod nazivom Gimnazija 'Tin Ujević'. Devet godina kasnije Gimnazija je preimenovana u Srednjoškolski centar 'Tin Ujević'. Nakon izgradnje zgrade Srednjoškolskog centra, škola je tamo premještena i tu se nalazi i danas. Zanimljivo je da je u procesu otvaranja Gimnazije veliki trud uložila ne samo Općina Vrgorac, već i Tekstilno poduzeće 'Braća Rakić' koje je potaknulo otvaranje cijelog niza strukovnih odjeljenja zbog potrebe za obrazovanom radnom snagom. Godine 1994. Srednjoškolski centar je promijenio ime u Srednja škola 'Tin Ujević'. Danas se u Srednjoj školi izvode programi: opća gimnazija, ekonomija, automehaničar, konobar, kuhar i mesar. Nakon dogradnje škole novim aneksom prije nekoliko godina, škola je dobila nove nastavne i specijalizirane učionice i kabinete čime se kvaliteta nastave uvelike povećala. Danas Srednju školu pohađa oko 370 učenika, a tamo je zaposleno oko četrdeset djelatnika, na punu satnicu ili manje.



Kroz pedeset godina rada iz Srednje škole je izašlo tisuće mladih Vrgorčana, od kojih su mnogi postali poznati i priznati stručnjaci u poljima svoga interesa. Ravnatelj Srednje škole je Josip Gašpar.

Koristimo priliku da učenicima, nastavnicima, ravnatelju, tehničkom i administrativnom osoblju Srednje škole 'Tin Ujević' čestitamo njihov Dan i ovaj vrijedni jubilej, te im zahvalimo na značajnom doprinosu vrgorskom školstvu u zadnjih pola stoljeća.

<< Arhiva >>