Navršava se 69. obljetnica oslobođenja Vrgorca od njemačke okupacije

četvrtak , 24.10.2013.



Na današnji dan prije točno 69 godina, 24. listopada 1944. godine, Vrgorac je oslobođen od njemačke okupacije. To se dogodilo nakon dvije i pol talijanske (travanj 1941. - rujan 1943.) i nešto više od godinu dana njemačke okupacije (rujan 1943. - listopad 1944.).

Oslobađanju Vrgorca od Nijemaca prethodile su operacije partizanskog 8. korpusa NOVH na širem dalmatinskom području, kao i sraz zapadnohercegovačkog partizanskog odreda i njemačke specijalne jedinice TRUP na području Stilja nekoliko dana ranije.
Naime, u noći sa 17. na 18. listopada 1944. godine njemačka specijalna grupa TRUP potajno je upala na područje Stilja. Cilj je bio iznenaditi tamošnje partizane i terenske radnike. Tamo su naišli na partizane zapadnohercegovačkog odreda i stiljske terenske radnike. U cijelonoćnoj borbi Nijemci su potučeni do nogu sa gubicima od 46 poginulih i ranjenih vojnika.

Nekoliko dana kasnije, 24. listopada, ostatak njemačkog garnizona se povukao iz Vrgorca, a kako u ovom području tada nije bilo značajnijih partizanskih snaga, u Vrgorcu su vlast preuzeli građani i pokoja partizanska jedinica. Cijelu Vrgorsku krajinu Nijemci su napustili 26. listopada 1944. godine. Odlaskom Nijemaca za Vrgorac završava rat, ali ne i za sve njegove građane budući da su Vrgorčani sudjelovali u ratnim operacijama sve do samo kraja rata. Odmah po odlasku Nijemaca u Vrgorcu se uspostavljaju institucije nove jugoslavenske komunističke države.

<< Arhiva >>