Udruga antifašista poziva na obilježavanje 70. godišnjice formiranja 11. dalmatinske (biokovske) udarne brigade

utorak , 01.10.2013.



Udruga antifašista Grada Vrgorca poziva građane Vrgorca na svečano obilježavanje 70. godišnjice formiranja i postrojavanja 11. biokovske udarne brigade Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske.
U Kozici, na mjestu gdje je brigada postrojena 2. listopada 1943. godine, biti će 2. listopada (sutra) u 10 sati održano okupljanje i polaganje vijenaca za poginule borce, a nakon toga će u 11 sati uslijediti svečana akademija u Višenamjenskoj dvorani Grada Vrgorca u Vrgorcu.

11. dalmatinska (biokovska) udarna brigada formirana je Kozici 2. listopada 1943. godine i sastojala se od tri bataljuna iz Neretvanskog, Makarskog i Imotskog NOP odreda i brojila je 800 boraca. Uključena je 10. listopada 1943. godine u sastav 26. dalmatinske divizije. Sudjelovala je u borbama u Dalmaciji. Prvo u Imotskoj krajini, zatim srednjodalmatinskim otocima i dubrovačkom području, a potom u sjevernoj Dalmaciji, posebno tijekom Kninske operacije kada je oslobođena Dalmacija. Početkom siječnja 1945. godine 11. brigada je zajedno sa 4. dalmatinskom brigadom branila Vrgorac i okolicu od njemačko-ustaškog napada iz smjera Mostara i Ljubuškog. Sudjelovala je potom u Mostarskoj operaciji prilikom osvajanja Mostara i Širokog Brijega. Optužuje ju se za ratne zločine nad hercegovačkim fratrima u tamošnjem samostanu. Nakon Hercegovine, brigada ratuje u Lici i Primorju, a potom i u Sloveniji. Početkom svibnja 1945. godine brigada je preimenovana u Motorizirani odred 4. armije. Sumnjiči ju se da je počinila ratne zločine na Kočevskom rogu u Sloveniji nad zarobljenim pripadnicima jedinica NDH.
Brigada je sudjelovala u svim važnijim ratnim operacijama protiv njemačkih i ustaških jedinica u Dalmaciji, Hercegovini, Lici, Primorju i Sloveniji tijekom 1944. i 1945. godine.

<< Arhiva >>