Na odlagalištu Ajdanovac osvanulo nekoliko stotina nepodobnih knjiga

srijeda , 25.09.2013.



Jutros je na gradskom odlagalištu Ajdanovac osvanula hrpa od nekoliko stotina otpisanih knjiga iz fundusa Gradske knjižnice Vrgorac. Gotovo sve su to knjige tiskane u vrijeme bivše Jugoslavije. Radi se o znanstvenim djelima vezanima za socijalizam, komunizam samoupravljanje, tu su monografije o Josipu Brozu Titu i Jugoslaviji, memoari i sabrana djela Tita, Edvarda Kardelja, Karla Marxa, Friedricha Engelsa, historije Jugoslavije, književna djela napisana na ekavici i ćirilici, zbornici NOB-a, zbirke zakona bivše države i slično. Među bačenim djelima je tako i Ježeva kućica Branka Čopića. Zanimljivo je i da se među bačenim djelima nalazi i nekoliko knjiga lokalnog pjesnika Ivana Grljušića izdanima u neovisnoj Hrvatskoj. Sve su to knjige koje je u nekom razdoblju u zadnjih pola stoljeća kupila i platila Općina Vrgorac. Sve su one financirane novcima poreznih obveznika socijalističke vrgorske općine.

Nakon stvaranja hrvatske države početkom devedesetih godina prošlog stoljeća došlo je u mnogim narodnim knjižnicama u Hrvatskoj do bacanja knjiga čiji se sadržaj i izgled nije smatrao podobnim za čitatelje mlade države. Počinjen je tada strašan knjigocid. Bačene su tako knjige o povijesti i teoriji socijalizma, partije, samoupravljanja, narodnooslobodilačke borbe, kao i brojne knjige izdane na ekavici i ćirilići. Kako su mnoge od tih knjiga danas jedva dostupne, mnogi znanstvenici imaju velikih problema u provođenju svojih istraživanja jer naprosto ne mogu doći do primjerka nekog naslova koje im treba u radu.

Naredba o bacanju knjiga došla je prije oko dvadeset godina i iz vrgorske općine u Gradsku knjižnicu Vrgorac, ali je savjesna knjižničarka sve takve nepodobne knjige skupila i sklonila ih u dijelu hodnika ('bunker') iza polica na kojima su se nalazile podobne knjige. Knjige su tu u mraku provele dva desetljeća, ali je tijekom lanjskog veljačkog snijega pukao stropni prozor i voda je ušla u skriveni dio knjižnice. Većina knjiga bila je potom otpisana i osobno sam nekoliko kutija različitih naslova, kako se ne bi bacile, otpremio u knjižnicu Titova muzeja u etno-selu Kokorići i predao ih vlasniku Zvonimiru Pervanu. Tijekom prošlog ljeta dio otpisanih knjiga je sakupljen u kutije i predan djelatnicima Komunalnog koji su ih, prema riječima knjižničara, spremili u skladište tvrtke. Međutim, ostalo je još nekoliko stotina knjiga koje su komunalci jučer pokupili. Međutim, te knjige nisu završile u skladištu Komunalnog, već na Ajdanovcu. Nije poznato zašto.

Od jutra me zovu građani i prijavljuju ovaj knjigocid. Pojedinci su već pokupili nekoliko desetaka knjiga, pa koristim priliku pozvati i ostale da se zapute do odlagališta i uzmu nekoliko knjiga za svoje obiteljske biblioteke. To se mora učiniti prije kiše jer će u protivnom biti kasno. Knjiga je blago, ona je odraz jednoga vremena i mi nemamo pravo mlađe naraštaje lišiti prava da i preko ovih knjiga saznaju više o vremenima koja su iza nas.

<< Arhiva >>