Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Na odlagalištu Ajdanovac osvanulo nekoliko stotina nepodobnih knjiga



Jutros je na gradskom odlagalištu Ajdanovac osvanula hrpa od nekoliko stotina otpisanih knjiga iz fundusa Gradske knjižnice Vrgorac. Gotovo sve su to knjige tiskane u vrijeme bivše Jugoslavije. Radi se o znanstvenim djelima vezanima za socijalizam, komunizam samoupravljanje, tu su monografije o Josipu Brozu Titu i Jugoslaviji, memoari i sabrana djela Tita, Edvarda Kardelja, Karla Marxa, Friedricha Engelsa, historije Jugoslavije, književna djela napisana na ekavici i ćirilici, zbornici NOB-a, zbirke zakona bivše države i slično. Među bačenim djelima je tako i Ježeva kućica Branka Čopića. Zanimljivo je i da se među bačenim djelima nalazi i nekoliko knjiga lokalnog pjesnika Ivana Grljušića izdanima u neovisnoj Hrvatskoj. Sve su to knjige koje je u nekom razdoblju u zadnjih pola stoljeća kupila i platila Općina Vrgorac. Sve su one financirane novcima poreznih obveznika socijalističke vrgorske općine.

Nakon stvaranja hrvatske države početkom devedesetih godina prošlog stoljeća došlo je u mnogim narodnim knjižnicama u Hrvatskoj do bacanja knjiga čiji se sadržaj i izgled nije smatrao podobnim za čitatelje mlade države. Počinjen je tada strašan knjigocid. Bačene su tako knjige o povijesti i teoriji socijalizma, partije, samoupravljanja, narodnooslobodilačke borbe, kao i brojne knjige izdane na ekavici i ćirilići. Kako su mnoge od tih knjiga danas jedva dostupne, mnogi znanstvenici imaju velikih problema u provođenju svojih istraživanja jer naprosto ne mogu doći do primjerka nekog naslova koje im treba u radu.

Naredba o bacanju knjiga došla je prije oko dvadeset godina i iz vrgorske općine u Gradsku knjižnicu Vrgorac, ali je savjesna knjižničarka sve takve nepodobne knjige skupila i sklonila ih u dijelu hodnika ('bunker') iza polica na kojima su se nalazile podobne knjige. Knjige su tu u mraku provele dva desetljeća, ali je tijekom lanjskog veljačkog snijega pukao stropni prozor i voda je ušla u skriveni dio knjižnice. Većina knjiga bila je potom otpisana i osobno sam nekoliko kutija različitih naslova, kako se ne bi bacile, otpremio u knjižnicu Titova muzeja u etno-selu Kokorići i predao ih vlasniku Zvonimiru Pervanu. Tijekom prošlog ljeta dio otpisanih knjiga je sakupljen u kutije i predan djelatnicima Komunalnog koji su ih, prema riječima knjižničara, spremili u skladište tvrtke. Međutim, ostalo je još nekoliko stotina knjiga koje su komunalci jučer pokupili. Međutim, te knjige nisu završile u skladištu Komunalnog, već na Ajdanovcu. Nije poznato zašto.

Od jutra me zovu građani i prijavljuju ovaj knjigocid. Pojedinci su već pokupili nekoliko desetaka knjiga, pa koristim priliku pozvati i ostale da se zapute do odlagališta i uzmu nekoliko knjiga za svoje obiteljske biblioteke. To se mora učiniti prije kiše jer će u protivnom biti kasno. Knjiga je blago, ona je odraz jednoga vremena i mi nemamo pravo mlađe naraštaje lišiti prava da i preko ovih knjiga saznaju više o vremenima koja su iza nas.

Post je objavljen 25.09.2013. u 13:59 sati.