U prodaji 46. broj Vrgoračkih novina - prvih novina Vrgoračke krajine

četvrtak , 29.11.2012.


U prodaji je 46. broj Vrgoračkih novina - prvih novina Vrgoračke krajine.

Na 36 stranica ovog broja možete pročitati pregršt zanimljivih i vrlo raznovrsnih članaka iz života naše male zajednice.

U ovom broju donosimo veliki članak o povijesti tekstilnog giganta Braća Rakić. Na temelju dostupnih izvora i svjedočanstava zavirili smo u svijet ovoga poduzeća za galanteriju i trikotažu, koje je krajem osamdesetih godina 20. stoljeća zapošljavalo pet stotina radnika i imao značajan utjecaj na život vrgorske općine.Tekst se nalazi na čak devet stranica, sa mnoštvom dosad neviđenih fotografija i brojnim informacijama i statistikama za koje mnogi nisu nikad ni čuli. U ovom broju možete pročitati i veliki izvještaj sa 25. sjednice Gradskog Vijeća Vrgorca gdje su vijećnici najviše raspravljali o rebalansu gradskog proračuna za 2012. godinu, te o zaduženju kreditom u iznosu od osam milijuna kuna kojim će se financirati gradnja I. faza infrastrukture Gospodarske zone "Ravča". Donosimo i intervju sa Sinišom Franićem, organizatorom obilježavanja stote obljetnice Tamburaškog zbora, te sportski intervju sa rukometašicom Emanuelom Vuković.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, diskontu Pivac i benzinskoj postaji Pivac, trgovini Ante, trgovini Mario i pekarni Jadran.

Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb) i Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2). Na prodajnom mjestu u Zagrebu još radimo.

Kupnjom Vrgoračkih novina omogućujete njihovo daljnje izlaženje. Hvala na čitanju!

Posljedice nevremena - slapovi u Vukovarskoj ulici i oštećen krov zgrade gradske uprave



Sinoć je Vrgorsku krajinu pogodilo nevrijeme praćeno jakom kišom, vjetrom i grmljavinom. Velike količine kišnjice skupile su se u jednom trenutku na prometnicama u gradu da je bilo gotovo nemoguće prometovati. Udari groma oštetili su razne kućanske uređaje u pojedinim domaćinstvima. Iz Vukovarske ulice nam javljaju o velikim količinama vode koje su stvorile slapove na pristupima ulici. Građani ističu kako se u toj ulici nalazi samo jedna šahta za odvod, pa su ovakve pojave sve češće. Građani su morali dežurati cijelu noć kako bi spriječili probijanje vode u kuće. Pitaju se plaćaju li zato komunalnu naknadu i naknadu za oborinske vode.

Isto tako, nevrijeme je oštetilo nedavno uređeni krov zgrade gradske uprave u Vrgorcu. Odlomilo se nekoliko crijepova, a jedna metalna ploča se odvojila od krova i cijelo jutro malo po malo klizi prema rubu krova. Kako je duga i tanka, ploča je djelomično aerodinamična, pa ako sklizne sa krova mogla bi odjetjeti na državnu cestu ili okolne zgrade i dovesti u opasnost građane i imovinu. Sa ceste je ova odlomljena ploča nevidljiva, pa odgovorne na vrijeme upozoravamo na njezino postojanje.

Denis Ćulav imenovan za koordinatora HSP-a Ante Starčević Vrgorac - u priopćenju odbacuje tvrdnje da je većina članova napustila stranku

utorak , 27.11.2012.



Povodom jučerašnjeg priopćenja dosadašnjeg vodstva i dijela članstva vrgorske podružnice HSP-a Ante Starčević, koje je potpisao dosadašnji predsjednik Ivan Šarić, o napuštanju stranke zbog trajne koalicije na državnoj razini između HDZ-a i HSP-a Ante Starčević, medijima je stiglo priopćenje novoimenovanog koordinatora vrgorske podružnice stranke Denisa Ćulava i koordinatorice županijske podružnice Rine Govorčin u kojem su negirani izneseni stavovi Šarića i ostalih.
Prema našim informacijama, vodstvo podružnice do jučer se sastojalo od 11 članova. Član Dražen Šalinović je nedavno tragično preminuo, devet članova izvršnog odbora je napustilo stranku, a ostao je samo Denis Ćulav, kojega je stranka danas imenovala koordinatorom. Uz to, potvrđeno je da je dvadesetak članova stranke istu napustilo, a nekolicina je ostala, i to uglavnom oni do kojih dosadašnje vodstvo jučer nije moglo doći. Ćulav uskoro planira održati reizborni zbor podružnice. Za to će mu trebati najmanje 14 članova kako bi se popunio izvršni i nadzorni odbor.

U nastavku prenosimo cjelovito priopćenje Denisa Ćulava i Rine Govorčin.

Poštovani!
Kao što Vam je poznato Zakon o medijima jamči svakome da može od glavnog urednika zatražiti ispravak objavljene informacije. I Kodeks časti hrvatskih novinara propisuje to isto.
Stoga oštro odbacujemo napise u pojedinim medijima i portalima o masovnom napuštanju stranke, članova i dužnosnika Podružnice HSP AS Vrgorac. Uz dužno poštovanje dosadašnji predsjednik mr. Ivan Šarić može govoriti samo u svoje ime i nekolicine članova. Njegove izjave o navodnoj izdaji naše predsjednice Ruže Tomašić u ime svih članova nisu prihvatljive. Ne želimo ulaziti u razloge njegovog čina, kojem su mnogi mediji poklonili veliku pažnju. HSP dr. Ante Starčević u „Crvenom „ Vrgorcu je očito trn u oku mnogima.
Nas veliki dio članova a posebno mladih koji bezuvjetno uzvraćamo povjerenje županijskom i stranačkom vrhu naše stranke ovim putem obavještavamo hrvatsku javnost i sve naše članove i simpatizere da će HSP AS u Vrgorcu i dalje dosljedno i snažno baštiniti i čuvati najstariji hrvatski svjetonazor a to je Pravaštvo. Mi mladi dajemo bezuvjetnu podršku vrhu naše stranke te najavljujemo skori reizborni zbor Podružnice na koji ćemo Vas pravovremeno pozvati. Posebno hvala predsjedniku Ž.V Damiru Ćosiću Rodi koji nam je jučer i danas dao novi vjetar u leđa te nas ohrabrio . Našoj predsjednici u ime svih nas mladih,hvala na povjerenju koje nam je ukazala imenovavši me za koordinatora.
Ovim putem poručujemo svim onima koji se služe klevetama i obmanama javnosti.
VIDIMO SE NA LOKALNIM IZBORIMA!

Denis Ćulav
Koordinator Podružnice HSP AS Vrgorac
Predsjednik Kluba mladih starčevićanaca

Rina Govorčin
Koordinator HSP-a AS za SDŽ
ovlaštena za odnose sa javnošću

Zbog koalicije sa HDZ-om, vodstvo i veći dio članova vrgorske podružnice HSP-a Ante Starčević napustio stranku

ponedjeljak , 26.11.2012.



Predsjednik vrgorske podružnice Hrvatske stranke prava Ante Starčević - mr. Ivan Šarić dostavio nam je priopćenje u vezi sa koalicijom koju su na državnoj razini sklopili predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i predsjednica HSP-a Ante Starčević - Ruža Tomašić, u kojem je istakao da zbog spomenute koalicije i ograničenja koje je stranka postavila prema podružnicama pred lokalne izbore, vodstvo i većina članova vrgorske podružnice je odlučilla dati ostavke i napustiti stranku. Inače, HSP Ante Starčević je na Parlamentarnim izborima 2011. u Vrgorcu ostvario četvrti po redu rezultat zajedno sa HČSP-om, a od izbora za mjesne odbore 2010. godine podružnica ima vlast u MO Veliki Prolog. Priopćenje se nalazi u nastavku teksta.

Ovim putem želim obavijestiti medije o novostima u HSP-u dr. Ante Starčević podružnica Vrgorac. Naime, kao predsjednik podružnice podnosim ostavku na tu funkciju te ujedno napuštam i stranku. Zajedno sa mnom stranku napušta tajnik stranke, dva dopredsjednika te skoro cijeli izvršni odbor stranke kao i znatan broj članova. Razlozi našeg odlaska su sljedeći:

Politika predsjedništva stranke prema podružnicama vezana za lokalne izbore, što uključuje mnoga ograničenja za predizborne i postizborne koalicije na lokalnim razinama, kao i preporuka za moguće koalicije.

Potpisivanje tzv. trajne koalicije s HDZ-om na državnoj razini.

Gore navedeni razlozi doveli su do velikog nezadovoljstva i razočaranja u vodstvo stranke a posebno u predsjednicu gospođu Ružu Tomašić, kako mene osobno tako i mnogih naših članova i birača. Mišljenja sam da na lokalnim izborima trebamo imati slobodu izbora svojih potencijalnih partnera dok koaliciju s HDZ-om na državnoj razini i nekim nižim razinama smatram vrhuncem političke trgovine u kojoj ne želim sudjelovati. Koalicija s HDZ-om predstavlja napuštanje politike pravaštva i nauka oca domovine dr. Ante Starčevića koji je sinonim beskompromisne borbe za pravednu i poštenu Hrvatsku to jest sve ono što HDZ nije. Gospođa Ruža Tomašić zaboravlja da je ušla u Sabor uz potporu HČSP-a i onih birača koji su nezadovoljni načinom na koji je HDZ vodio ovu zemlju i ovaj narod. U više navrata gospođa Ruža je javno a i meni osobno izjavila da nema ništa s HDZ-om te da su to podmetanja njenih protivnika. Očekivali smo samostalnu i jaku pravašku stranku te moguće koalicije s drugim pravaškim i sličnim strankama a dobili smo pljusku. Mi ćemo tu pljusku stoički podnijeti ali budite sigurni da vam nećemo okrenuti i drugi obraz.

BOG I HRVATI

mr. Ivan Šarić

Umjesto natpisa RADONIĆI na prometni znak stavili natpis "Radovići"!

subota , 24.11.2012.



Radovi na rekonstrukciji i uređenju ceste Vrgorac-Kotezi-Kokorići su gotovo završeni, nakon više od godinu i pol dana radova. Upravo se postavljaju prometni znakovi. Dva mjesna odbora ovime su dobila modernu i kvalitetnu prometnicu za 21. stoljeće.
Međutim, greške se uvijek događaju, pa su tako dva znaka, koja usmjeravaju putnike prema koteškom zaseoku Radonići, krivo ispisana. Umjesto "Radonići" ispisano je "Radovići". Kako je došlo do greške nije poznato, možda zbog naziva brda Radović, ali se nadam da će greška biti uklonjena u što skorije vrijeme.
Stariji slučaj na našem području je dragljanski zaseok Majstrovići na čijem znaku piše "Majstorovići", te znak za Podprolog, koji je napisan u gramatički ispravnom, ali povijesno i tradicijski netočnom obliku "Potprolog".

Održana projekcija dokumentarnog filma "Mate Svjetski" autora Stipe Božića

srijeda , 21.11.2012.



Pred prepunim auditorijem večeras je u Višenamjenskoj dvorani Grada Vrgorca održana premijerna projekcija dokumentarnog filma "Mate Svjetski", autora Stipe Božića. Priča je to o svjetskim putovanjima vrgorskog (stiljskog) svjetskog putnika Mate Šimunovića (1900.-1969.) zvanog Svjetski, koji je od 1928. do 1947. godine proputovao 70 država svijeta na pet kontinenata prešavši 360 tisuća kilometara, a veći dio toga putovanja u društvu svoga psa Globusa. Od 1947. do smrti 1969. godine živio je u Vrgorcu jer mu jugoslavenske vlasti nisu dopustile da izađe iz države i nastavi putovanja.

Film traje pola sata i izrađen je u poznatom Božićevom stilu koji karakterizira sažetost i informativnost. Čestitke Stipi Božiću na filmu, i presretan sam jer je napokon započela revalorizacija lika i djela Mate Svjetskog. Tko je dosad bio skeptičan oko tolike pompe oko Mate, nakon gledanja ovog filma će zasigurno promijeniti mišljenje. Za širu publiku film je biti prikazan 29. studenoga na Prvom programu Hrvatske televizije u 20.10 sati.



Nakon završetke projekcije Stipe se obratio prisutnima sa par riječi o snimanju filma. Ponovio je i kako je u pripremi knjiga sa zapisima Mate Svjetskog, a na kojoj radi naš književnik Drago Glamuzina iz izdavačke kuće VBZ i biti će gotova do kraja godine. Dio novaca zarađenih od knjige biti će iskorišten za izradu spomenika Mati Svjetskom, a osobno se nadam da će biti smješten na Trgu mudrosti u Vrgorcu, nedaleko od mjesta na kojem je stajala trafika u kojoj je Mate radio nakon povratka u Vrgorac 1947. godine. Dodajem kako sam prije nekoliko dana dobio obavijest iz Gradskog vijeća da će prijedlog o imenovanju jedne ulice u Vrgorcu Matinim imenom, koji sam dostavio 2010., te ponovno 2012. godine, biti uskoro razmatran na jednoj od sjednica Povjerenstva za davanje imena ulica, trgova i davanje suglasnosti za davanje imena javnim ustanovama, a potom i na Gradskom vijeću. Stiljani se također nadaju da će barem spomen-ploča Mati biti podignuta na njegovoj rodnoj kući u zaseoku Šimunovići u Stiljima.

Ovim filmom i daljnjim radom na revalorizaciji lika Mate Svjetskog Vrgorac se napokon odužio svome velikom građaninu. Danas se o tome malo zna, ali Mate je svojevremeno u Vrgorcu bio predmet izrugivanja i omalovažavanja, čak smatran redikulom od strane lokalnih ljudi kojima je očito falila intelektualna širina da dokuče vrijednost njegova podviga.

Povijesna crtica (8) - Što je Ivo Sanader govorio u Vrgorcu 2007. godine

utorak , 20.11.2012.



Slijedeći tekst je već objavljen na ovome blogu, ali radi povijesnoga pamćenja nije ga loše ponovno citirati. Radi se naime o stranačkom izvještaju HDZ-a sa predizbornog skupa u Vrgorcu tijekom kampanje za Parlamentarne izbore 2007. godine.

U prepunoj dvorani u Vrgorcu obilježena je 17. obljetnica Hrvatske demokratske zajednice u Vrgorcu. Skupu na kojem je bilo oko 1000 članova i simpatizera Hrvatske demokratske zajednice nazočili su predsjednik HDZ-a i Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader, član predsjedništva HDZ, potpredsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Kluba HDZ-a Luka Bebić, politički tajnik HDZ-a, saborski zastupnik Mario Zubović, član predsjedništva, ministar financija Ivan Šuker, član predsjedništva, predsjednik ŽO Bjelovarsko-bilogorske županije Gordan Jandroković, saborski zastupnici Živko Nenadić, Kajo Bućan, Frano Matušić, glasnogovornik HDZ-a i Vlade Ratko Maček, gradonačelnik Splita, župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader, Niko Bulić, direktor Hrvatske turističke zajednice, glavna tajnica Mladeži HDZ-a Katarina Marković.

Hrvatska demokratska zajednica će pobijediti na parlamentarnim izborima jer obećanja, za razliku od drugih, provodi u djelo, rekao je predsjednik HDZ-a i Vlade dr. sc. Sanader. Vrgorački kraj, u svojoj prošlosti, za trajanja polustoljetne komunističke diktature, pretrpio je strašne posljedice, poput gospodarskog zaostajanja, iseljavanja stanovništva i izolacije, rekao je predsjednik HDZ-a te naglasio da će krš Dalmatinske zagore ubrzo postati gospodarski najprosperitetnije i socijalno najsigurnije mjesto za život. Predsjednik HDZ-a dr. sc. Sanader rekao je kako će svi projekti biti dovršeni u roku, među kojima i tunel "Sveti Ilija" kroz Biokovo, kao i tunel Ravča-Drvenik, zahvaljujući kojem će Vrgorčani doći do mora za samo desetak minuta rekao je predsjednik HDZ-a i Vlade dr. sc. Sanader popraćen burnim pljeskom članova i simpatizera HDZ-a koji su nazočili obilježavanju 17. obljetnice HDZ-a Vrgorca. Gradit ćemo i most Komarna-Pelješac, provedbu projekta usuglasit ćemo s BIH, koja ima pravo na nesmetan prolaz ispod most, kao što i Hrvatska ima neotuđivo pravo povezivanja svog teritorija naglasio je predsjednik HDZ-a i Vlade dr. sc. Sanader. SDP i HNS neka se spreme za još jedan mandat u oporbenim klupama poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade dr. sc. Sanader jer HDZ ima rješenja koja su dobra za Hrvatska, koja su dobra za sve hrvatske građane.

Izvor: HDZ, 2007.

NAJAVA Projekcija dokumentarnog filma o Mati Svjetskom

ponedjeljak , 19.11.2012.



U srijedu 21. studenoga u 18 sati u prostorijama Višenamjenske dvorane Grada Vrgorca biti će održana premijerna projekcija dokumentarca o svjetskom putniku Mati Šimunoviću zvanom Svjetski. Kao što je poznato, film je snimio naš poznati svjetski putnik i novinar Stipe Božić.
Dokumentarac "Mate Svjetski" priča je o svjetskom putniku Mati Šimunoviću (1900.-1969.) i njegovom psu Globusu koji su prevalili biciklom, pješice i malom jedrilicom 360 000 kilometara na pet kontinenata. Putovali su 19 godina i obišli 70 država te posjetili na tisuće otoka i otočića po Indijskom i Tihom oceanu.
Za nacionalnu publiku film će biti prikazan 29. studenoga u 20 sati i 10 minuta na prvom programu Hrvatske televizije.

Vrgorski učenici zapalili svijeće u spomen na stradanje Vukovara

subota , 17.11.2012.



Učenici Osnovne škole "Vrgorac", zajedno sa svojim učiteljima, roditeljima i drugim građanima, zapalili su večeras duž Vukovarske ulice u Vrgorcu tisuću svijeća u spomen na stradanje grada-heroja Vukovara i njegovih branitelja i građana.

ANTE GOTOVINA: "Rat pripada povijesti, okrenimo se svi budućnosti. Budućnost je u našim rukama!"

petak , 16.11.2012.

Blog od Vrgorca grada slavi šesti rođendan!

srijeda , 14.11.2012.



Blog Vrgorska krajina osnovan je u Zadru 14. studenoga 2006. godine i danas se navršava šesta godina njegova postojanja.

Na blogu je u tom vremenu objavljeno 626 postova, odnosno 9 mjesečno ili 2 tjedno. Mjesec sa najviše postova je veljača 2012. godine (28), a mjesec sa najmanje postova je rujan 2010. godine (4). U šestogodišnjem razdoblju zabilježeno je nešto više od 522 tisuće posjeta stranici. Dnevna posjeta stranici kreće se oko 300-500 posjeta, što varira po danima.

Blog Vrgorska krajina osnovan je u vrijeme moga studiranja, kao pokušaj povezivanja sa Vrgorcem, u okolnostima kada sam iz njega bio fizički odsutan. Njegov karakter je uglavnom kroničarski i polemički. Internet (portali, blogovi) su općenito doprinijeli razvoju pluralizma i slobodnoga govora u svijetu, a isto se dogodilo u Hrvatskoj. Blog (i novine) otvorili su informacijska vrata. Građani sada dobivaju puno kvalitetnije informacije o tome kako njihovim novcem upravlja lokalna vlast, i imaju više argumenata za odluku o tome koju će političku opciju podržati. Ako mislite da to nije tako, prisjetite se samo vremena kada blogovi i portali nisu postojali. Na ovom blogu su svi mogli otvoreno reći što žele, mogli su predlagati, hvaliti i konstruktivno kritizirati. Neki su tu priliku iskoristili, drugi zloupotrijebili. Međutim, sve je to stvar kućnog odgoja, i blog je ništa drugo doli presjek ponašanja u društvu, u lokalnoj zajednici.

Blog će i dalje promicati razvoj civilnog i građanskog društva u Vrgorskoj krajini, a koliko će biti uspješan, to ovisi i o vašoj pomoći.

Živjeli!


P.S. Hvala Blog.hr-u na lijepim čestitkama. :)

IN MEMORIAM Dražen Šalinović (1962.-2012.)

nedjelja , 11.11.2012.


Devetog studenoga 2012. godine u 17:15 sati na cesti kraj Komina izgubio sam dragoga druga i prijatelja. Da ne napišem više niti jednu riječ, ovo bi bilo sasvim dovoljno. Barem za mene. Iako sam Dražena Šalinovića, našega Žuću, poznavao svega nekoliko godina, taj me čovjek svojom pojavom obilježio za cijeli život, a njegovim preranim i nasilnim odlaskom kao da je otkinut i dio moga srca.
Ljudima koji ga nisu poznavali, Dražen bi se predstavio kao suprug i otac dvojice sinova, sa nekoliko razreda škole, poljoprivrednik po zanimanju, iz Milošića po mjestu prebivališta i pravaš po političkom opredjeljenju. Za mene, Dražen je bio puno više. Taj čovjek me oduševio svojim istančanim osjećajem za logiku i zdravi razum. Iako je pročitao „dva kamiona knjiga“, kako je sam znao reći, taj osjećaj nije proizlazio iz knjiškog znanja i formalnog obrazovanja, već iz jezerske zemlje na kojoj je iznikao i pučke mudrosti kraja u kojem je živio. A i da nije pročitao niti jedne knjige, to mu nitko ne bi zamjerio, jer Dražen je još bolje čitao ljude.
Tijekom našeg kratkog poznanstva proveli smo stotine sati u raspravama o ljudskoj ćudi, moralu i poštenju, o politici kakva bi trebala biti – u interesu naroda. Na moju mladenačku nezrelost Dražen bi odgovarao životnim iskustvom. Bolje kombinacije nije moglo biti. Bio je emocionalan, ali i vrlo racionalan čovjek, pronicljiv, izuzetno inteligentan, pun žara u nastupu, beskompromisan borac za pravdu. Svojom blizinom me je oplemenio i učinio boljim čovjekom. Prvi put kada smo se upoznali on je pristupio meni, golobradom studentu, i podržao me u angažiranom pisanju. Učinio je to riječima punima ljudske topline, dobrote i skromnosti. Takvo nešto se ne može platiti nikakvim bogatstvima ovoga svijeta.
Uvijek je žalio jer ga roditelji nisu mogli obrazovati, ali svojoj djeci je namijenio bolje. Redovito je isticao kako se bori da on, njegova supruga i sinovi mogu živjeti u normalnoj Hrvatskoj i normalnom Vrgorcu, živjeti od plodova svoga rada. Tijekom svoga života više puta je imao priliku materijalno se osigurati, i živjeti puno bogatije nego što je živio – a živio je skromno – ali za tako nešto je trebalo prijeći granicu koja dijeli moralna od nemoralna i poštena od nepoštena čovjeka, a Dražen na to nikad nije htio pristati. Mnogi su ga htjeli imati u svojem društvu jer se uvijek isticao, htjeli ga koristiti ga za svoje interese, ali Dražen je bio iznad njih. Svima je znao reći popu pop i bobu bob. Neovisnu Hrvatsku dugo je priželjkivao. Bivšoj državi sporio je pravo da mu ograničava i brani slobodu govora i javnog nastupa, a u novoj državi nikad nije pristao da mu drumski razbojnici na vlasti kroje sudbinu.
Draženovo domoljublje je, kako to prirodno biva, izraslo iz njegova rodoljublja i lokalpatriotizma. Milošići, Veliki Prolog, Jezero, Vrgorac… sve su to točke odrednice njegova djelovanja i nepresušan izvor inspiracije. Sanjao je bolji Vrgorac, a svoj san je sa mnom često dijelio. Za svoj kraj se uvijek maksimalno angažirao. I u zadnjim danima svoga života intenzivno se bavio interesima stanovnika Milošića i Velikog Prologa. Tome sam živi svjedok.
U više navrata surađivali smo kod sastavljanja raznih novinskih članaka. Kada bi ga pitao za neki dodatni detalj i sitnicu oko teksta u kojem je on bio akter, Dražen bi znao reći – ispod moga imena možeš napisati što god želiš, moje povjerenje u tebe je beskrajno. Ti si moj Kranjčević! Dok to ovdje pišem, ne uspijevam zaustaviti suze, niti želim.
Dan prije Draženova preranoga odlaska zajedno smo proveli tri sata razgovarajući. Želio je da odemo na teren i napišemo jedan tekst za novine. Kao i puno puta dotad – u interesu istine. Nakon što smo se rastali, poslije par minuta slučajno smo se opet sreli. Rekao je tad – nas dvojica se nikako ne možemo odvojiti jedan od drugoga. Nažalost sudbina je uplela svoje prste i pomrsila nam planove na najgori mogući način.
Doviđenja veliki Čovječe, doviđenja do ponovnog sastanka. Jedva čekam naše nove zajedničke rasprave. Neka ti je laka vrgorska zemlja iz koje si potekao, neka ti je mirna gruda koja te je formirala i nažalost prerano pozvala sebi u naručje.

Tvoj neutješni drug i prijatelj Branko

GLAS NARODA Vrgorac volim jer...

četvrtak , 08.11.2012.


Skrenimo čas pozornost sa tmurne svakodnevnice i prisjetite se zašto volite svoje misto. Da čujem zbog čega je posebno i što je u njemu dobro.

Povijesna crtica (7) - Tunel zvan čežnja

utorak , 06.11.2012.



U travnju 2005. godine u Vrgorcu je bila aktualna priča o zaobilaženju našega grada u infrastrukturnim cestovnim projektima za razdoblje 2005-2008. po pitanju dugo obećavanog tunela Ravča-Drvenik. Dok su neki bili nezadovoljni činjenicom što je imotski tunel Sveti Ilija "preskočio" vrgorski tunel, drugi se već otprije nisu nadali njegovoj realizaciji. Izgradnja toga tunela obećana je u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore 2007. godine, kao i predizbornoj kampanji za lokalne izbore 2009. godine.

Povijesna crtica (6) - Opasno raskrižje

ponedjeljak , 05.11.2012.



Godinama je glavno vrgorsko raskrižje na sjecištu Ulice Tina Ujevića i Šetališta Mate Raosa, te Vukovarske i Zagrebačke ulice, bilo poprište prometnih nesreća u kojima su stradavala i prometala i ljudi i na njega je otpadalo čak 20% prometnih nesreća cijele Vrgorske krajine. Krajem 1999. godine dopisnik Slobodne Dalmacije Igor Majstrović je zatekao jednu takvu nesreću i o problematičnom raskrižju napisao članak. Predložio je tada ono za što su se mnogi građani godinama zalagali - postavljanje semafora. Devet godina kasnije, 2008., taj će se prijedlog konačno i ostvariti.

Veterani Vrgoračke satnije prisjetili se poginulih suboraca

subota , 03.11.2012.



Povodom 21. obljetnice priključenja Samostalne Vrgoračke satnije u redove Četvrtke gardijske brigade, njezini veterani na čelu sa predsjednikom Udruge Borom Miličevićem, članovi obitelji stradalih pripadnika, te gosti iz drugih veteranskih udruga Četvrte brigade na čelu sa predsjednikom Udruge Četvrte gardijske brigade Božom Zadrom, položili su vijence i zapalili svijeće za sve poginule branitelje kod Spomenika braniteljima u Vrgorcu. Uslijedila je Sveta misa, a potom druženje suboraca uz neizostavno prisjećanje na ratne dane.

Javni poziv za prikupljanje materijala za Vrgorski zbornik, broj 2.

petak , 02.11.2012.


ZAVIČAJNA UDRUGA VRGORAČKE KRAJINE U SPLITU

objavljuje

JAVNI POZIV

Za dostavu autorskih uradaka iz oblasti kulture, športa, gospodarstva, prirodnih znanosti i dr.

Uredništvo Vrgorskog zbornika poziva sve zainteresirane autore da najkasnije do 31. ožujka 2013. godine putem elektronske pošte dostave svoje uratke iz oblasti područja kulture, športa, gospodarstva, prirodnih znanosti i dr. glavnom uredniku na e-mail adresu: mladanvidovic@net.hr.

Uredništvo zadržava pravo da ocijeni stručnost, kvalitetu, opseg i vjerodostojnost dostavljenih autorskih uradaka, te da iste bez daljnjeg znanja i sudjelovanja autora objavi djelomično ili u cijelosti u Vrgorskom zborniku, broj 2.

Autori čiji autorski uradci budu objavljeni u Vrgorskom zborniku broj 2 na ime autorskih prava primiti će, po objavljivanju, tri primjerka Vrgorskog zbornika.

Uredništvo Zbornika obvezuje se navesti ime autora ili njegov pseudonim, te ukoliko je djelo već objavljeno, navesti kada je i gdje djelo objavljeno.

Uredništvo zadržava pravo primljene autorske uratke prilagoditi suvremenom načinu publiciranja ne zadirući u autorska prava autora. Ukoliko se autor u svom autorskom uratku koristi povijesnim i drugim izvorima, dužan ih je citirati i navesti.

Na sve ostale odnose primjenjuje se Zakon o autorskom pravu.

Glavni urednik: Mladen Vidović
Predsjednik Udruge: Branko Dragičević

21. obljetnica prelaska Vrgoračke satnije u redove Četvrtke gardijske brigade

četvrtak , 01.11.2012.



Na današnji dan prije 21 godinu, dakle 1. studenoga 1991. godine, 76 pripadnika Samostalne Vrgoračke satnije prešlo je u redove Četvrte gardijske brigade kao 3. satnija 4. bojne. Satnija je osnovana 28. lipnja 1991. godine, a u Domovinskom ratu su poginula tri njezina pripadnika, dok ih je ranjeno dvanaest. Vrgoračka satnija ratovala je na mnogim bojištima u Dalmaciji i Hercegovini. Njezini veterani danas djeluju kroz Udrugu veterana Četvrte gardijske brigade - podružnica Vrgorac.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>