Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Održana projekcija dokumentarnog filma "Mate Svjetski" autora Stipe Božića



Pred prepunim auditorijem večeras je u Višenamjenskoj dvorani Grada Vrgorca održana premijerna projekcija dokumentarnog filma "Mate Svjetski", autora Stipe Božića. Priča je to o svjetskim putovanjima vrgorskog (stiljskog) svjetskog putnika Mate Šimunovića (1900.-1969.) zvanog Svjetski, koji je od 1928. do 1947. godine proputovao 70 država svijeta na pet kontinenata prešavši 360 tisuća kilometara, a veći dio toga putovanja u društvu svoga psa Globusa. Od 1947. do smrti 1969. godine živio je u Vrgorcu jer mu jugoslavenske vlasti nisu dopustile da izađe iz države i nastavi putovanja.

Film traje pola sata i izrađen je u poznatom Božićevom stilu koji karakterizira sažetost i informativnost. Čestitke Stipi Božiću na filmu, i presretan sam jer je napokon započela revalorizacija lika i djela Mate Svjetskog. Tko je dosad bio skeptičan oko tolike pompe oko Mate, nakon gledanja ovog filma će zasigurno promijeniti mišljenje. Za širu publiku film je biti prikazan 29. studenoga na Prvom programu Hrvatske televizije u 20.10 sati.



Nakon završetke projekcije Stipe se obratio prisutnima sa par riječi o snimanju filma. Ponovio je i kako je u pripremi knjiga sa zapisima Mate Svjetskog, a na kojoj radi naš književnik Drago Glamuzina iz izdavačke kuće VBZ i biti će gotova do kraja godine. Dio novaca zarađenih od knjige biti će iskorišten za izradu spomenika Mati Svjetskom, a osobno se nadam da će biti smješten na Trgu mudrosti u Vrgorcu, nedaleko od mjesta na kojem je stajala trafika u kojoj je Mate radio nakon povratka u Vrgorac 1947. godine. Dodajem kako sam prije nekoliko dana dobio obavijest iz Gradskog vijeća da će prijedlog o imenovanju jedne ulice u Vrgorcu Matinim imenom, koji sam dostavio 2010., te ponovno 2012. godine, biti uskoro razmatran na jednoj od sjednica Povjerenstva za davanje imena ulica, trgova i davanje suglasnosti za davanje imena javnim ustanovama, a potom i na Gradskom vijeću. Stiljani se također nadaju da će barem spomen-ploča Mati biti podignuta na njegovoj rodnoj kući u zaseoku Šimunovići u Stiljima.

Ovim filmom i daljnjim radom na revalorizaciji lika Mate Svjetskog Vrgorac se napokon odužio svome velikom građaninu. Danas se o tome malo zna, ali Mate je svojevremeno u Vrgorcu bio predmet izrugivanja i omalovažavanja, čak smatran redikulom od strane lokalnih ljudi kojima je očito falila intelektualna širina da dokuče vrijednost njegova podviga.



Post je objavljen 21.11.2012. u 19:23 sati.