U prodaji 32. broj Vrgoračkih novina - prvih novina Vrgoračke krajine

petak , 30.09.2011.

U prodaji je 32. broj Vrgoračkih novina – prvih novina Vrgoračke krajine.
Tema broja vezana je za prijevoz srednjoškolaca iz brdsko-planinskih krajeva Vrgorske krajine, koji su novu školsku godinu započeli bez organiziranog autobusnog prijevoza. Donosimo i veliki ekskluzivni intervju sa trenerom HMNK Vrgorac i gradskim službenikom Mirkom Vrcanom. Vrcan govori o budućnosti gospodarske zone na Ravči, prognozira uspjeh HMNK Vrgorac u ovogodišnjoj sezoni, te komentira priče o raskolu unutar vrgorskog ogranka HDZ-a. Donosimo i velike reportaže iz Ercegova sela i Poljica Kozičkih, te sa sajma Male Gospe u Zavojanima. Donosimo i ekskluzivna svjedočanstva o ubojstvu zavojanskog župnika Fra Karla Ćuluma od strane ustaša 1943. godine.

Uz sve navedeno, u novini se nalazi i cijeli niz vijesti i vjestica iz Vrgorske krajine, osvrt na sportske događaje, kolumne „Pogled unazad“, „Rock tragovi“, filmska preporuka, nagradna križaljka, rubrika „Bez komentara“ i slično.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, diskontu Pivac, trgovini Ante, trgovini Mario i pekarni Jadran.
Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb), Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2) i Zagrebu (Profil Megastore, Bogovićeva 7).

NAJAVA Program Biklijade 2011.

ponedjeljak , 26.09.2011.

12. BIKLIJADA U VRGORCU

Biklijada je dan fešte, pisme, igre i zabave i specifičan turistički događaj vrgoračkog kraja. Nazdravimo biklom uz pjesmu i zabavu

SUBOTA, 1. listopada 2011. godine

PROGRAM

18:00 sati – Fontana i igralište Osnovne škole Vrgorac

VEČERNJI SAJAM
Mimohod sudionika
Otvaranje 12. biklijade u Vrgorcu
Degustacija bikle
Ponuda domaćih vina
Štandovi proizvođača
Promocija i prodaja domaćih proizvoda i suvenira

Športsko nadmetanje – rekreativno potezanje konopa

GASTRO PONUDA
Prodaja domaćih specijaliteta
Veljko Barbier i gosti
Ponuda restorana i udruga Grada Vrgorca

FOLKLORNI PROGRAM
Smotra folklora

DODJELA PRIZNANJA – TZ GRADA VRGORCA
Vrgorcu s ljubavlju – Ante Markotić
Uređenje grada: balkon i okućnica
Najoriginalniji suvenir i najoriginalniji štand sajma
Čovjek je ključ uspjeha

ZABAVNI PROGRAM
Vedran Vegar

KOMUNALNO: Novi cjevovod do pročišćivača riješiti će probleme kanalizacije u Vrgorcu

utorak , 20.09.2011.

Na blogu se ovih dana pisalo o problemima sa mirisima kanalizacije nakon izmjene njezinih dijelova proteklih mjeseci. Vezano za temu, primili smo priopćenje tvrtke Komunalno d.o.o. Vrgorac koje prenosimo u cijelosti:

KOMUNALNO D.O.O. VRGORAC
Težačka 8, 21 276 Vrgorac

Broj: 492/11
Datum: 20. rujna 2011. god.

PREDMET: Problematika kanalizacije u ul. Tina Ujevića u Vrgorcu

U ulici Tina Ujevića gdje je postojala stara kanalizacija, istu je trebalo sanirati jer su postojeće cijevi bile dotrajale što se je ustanovilo snimanjem pomoću kamere. U postupku javne nabave koji je bio raspisan javila su se dva ponuđača, te je sukladno Zakonu o javnoj nabavi izabran najpovoljniji sa kojim je sklopljen ugovor i koji je izvršio sanaciju cjevovoda u dužini od 210 metara, a isto tako izvršio je i sanaciju okana.
Po sanaciji navedenog cjevovoda, dostavljena je snimka novog cjevovoda, a izvršeni posao, pregledao je i ovjerio nadzorni inženjer koji je imenovan za tu prigodu.
U posljednje vrijeme, a i prije, iz okana se čuo miris kanalizacije koji proizlazi iz dijela kanalizacije koji se nalazi nizvodno od ulice Tina Ujevića prema Planoj. Snimanjem tog dijela kanalizacije ustanovljeno je da na tom dijelu postoje džepovi koji u sebi sadrže ostatke fekalija te u određenim uvjetima ispuštaju miris koji se širi vertikalom do ulice Tina Ujevića, koja je za sada najviša točka kanalizacijskog sustava.
Da bi se donekle ublažio utjecaj tih fekalijskih ostataka, ispod poklopaca okana stavljena je brtva, jer su na tom dijelu izbijali mirisi, a izmjena poklopaca šahtova nije bila predmet navedenog ugovora.
Izbjegavanje neugodnih mirisa eliminirat će se u potpunosti u onom momentu kad se kanalizacija koja ide ulicom Tina Ujevića prebaci na novi cjevovod koji ide dijelom Domobranske ulice i ulicom Put Plane te dovedi fekalijske vode u pročišćivač. Isto tako je predviđeno projektom da se u najvišim točkama kanalizacije postave odušnici koji će eventualne neugodne mirise odvesti na unaprijed predviđena mjesta koja je planirao projektant, a koja neće nikome smetati.

Direktor:
Boris Erceg, ing.

Božica Brkan osvojila književnu nagradu „Mate Raos“

nedjelja , 18.09.2011.

Sinoć je povodom 21. godišnjice smrti pisca Mate Raosa, ogranak Matice Hrvatske Vrgorac, pred jedva desetak ljudi, organizirao dodjelu nagrade „Mate Raos“ za najbolje kratke priče pristigle na književni natječaj, koji je ove godine organiziran po prvi put. Program večeri vodio je publicist i novinar Jure Divić koji je rekao kako Vrgorac već dugo dodjeljuje književnu nagradu „Tin Ujević“ za poeziju, ali da je trebao i nagradu za prozu, koju je „Matom Raosom“ i dobio.
Splitski profesor Ivan Bošković govorio je o liku i djelu pisca Mate Raosa. Naglasio je kako je Raos jedan od brojnih hrvatskih autora koji se, usprkos kvaliteti, tijekom svoga književnog stvaralaštva nisu uspjeli probiti na nacionalnu razinu, ali ta činjenica uopće ne umanjuje vrijednost njihova rada.
Na natječaj za kratku priču pristiglo je ukupno 49 priča autora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tročlani žiri najboljom je proglasio proglasili priču „Umrežena“, autorice Božice Brkan. Drugu nagradu osvojila je Biserka Goleš Glasnović za priču „Tempus fugit“, a treću Krunoslav Šetka za priču „Sarajevski nokturno“. Nagrade je dodijelila Raosova unuka Mia.

ARHIV - 17. obljetnica HDZ-a Vrgorac u epizodi "kako smo držali vreću"

subota , 17.09.2011.

2007. godine u deliričnoj atmosferi Višemanjenske dvorane Grada Vrgorca proslavljena je 17. obljetnica lokalnog HDZ-a. Pred nekoliko stotina Vrgorčana i onih dovedenih sa strane redali su se mnogobrojni govornici koji su zaluđenim članovima stranke obećali brda i doline, a ti su članovi na idućim izborima poklonili svoje glasove zločinačkoj organizaciji koja je pokrala državu i zadužila naše unuke.
O svemu tome lijepo govori ovaj stranački izvještaj ispod.

U prepunoj dvorani u Vrgorcu obilježena je 17. obljetnica Hrvatske demokratske zajednice u Vrgorcu. Skupu na kojem je bilo oko 1000 članova i simpatizera Hrvatske demokratske zajednice nazočili su predsjednik HDZ-a i Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader, član predsjedništva HDZ, potpredsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Kluba HDZ-a Luka Bebić, politički tajnik HDZ-a, saborski zastupnik Mario Zubović, član predsjedništva, ministar financija Ivan Šuker, član predsjedništva, predsjednik ŽO Bjelovarsko-bilogorske županije Gordan Jandroković, saborski zastupnici Živko Nenadić, Kajo Bućan, Frano Matušić, glasnogovornik HDZ-a i Vlade Ratko Maček, gradonačelnik Splita, župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader, Niko Bulić, direktor Hrvatske turističke zajednice, glavna tajnica Mladeži HDZ-a Katarina Marković.

Hrvatska demokratska zajednica će pobijediti na parlamentarnim izborima jer obećanja, za razliku od drugih, provodi u djelo, rekao je predsjednik HDZ-a i Vlade dr. sc. Sanader. Vrgorački kraj, u svojoj prošlosti, za trajanja polustoljetne komunističke diktature, pretrpio je strašne posljedice, poput gospodarskog zaostajanja, iseljavanja stanovništva i izolacije, rekao je predsjednik HDZ-a te naglasio da će krš Dalmatinske zagore ubrzo postati gospodarski najprosperitetnije i socijalno najsigurnije mjesto za život. Predsjednik HDZ-a dr. sc. Sanader rekao je kako će svi projekti biti dovršeni u roku, među kojima i tunel "Sveti Ilija" kroz Biokovo, kao i tunel Ravča-Drvenik, zahvaljujući kojem će Vrgorčani doći do mora za samo desetak minuta rekao je predsjednik HDZ-a i Vlade dr. sc. Sanader popraćen burnim pljeskom članova i simpatizera HDZ-a koji su nazočili obilježavanju 17. obljetnice HDZ-a Vrgorca. Gradit ćemo i most Komarna-Pelješac, provedbu projekta usuglasit ćemo s BIH, koja ima pravo na nesmetan prolaz ispod most, kao što i Hrvatska ima neotuđivo pravo povezivanja svog teritorija naglasio je predsjednik HDZ-a i Vlade dr. sc. Sanader. SDP i HNS neka se spreme za još jedan mandat u oporbenim klupama poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade dr. sc. Sanader jer HDZ ima rješenja koja su dobra za Hrvatska, koja su dobra za sve hrvatske građane.

Privjesak

nedjelja , 11.09.2011.







Glas za HDZ je glas za Jadranku Kosor! Pametnom dosta. :-))))))))

NIK TITANIK o aferi "naplatne kućice"

subota , 10.09.2011.

HMNK Vrgorac predstavio ovosezonska pojačanja

utorak , 06.09.2011.

Trener HMNK-a Vrgorac Mirko Vrcan i kapetan momčadi Duško Martinac predstavili su medijima ovosezonska pojačanja i novog sponzora opreme u maloj vijećnici Grada Vrgorca. Za Vrgorac će od ove godine igrati novi vratar Žarko Luketin, hrvatski reprezentativac i jedan od najboljih hrvatskih futsal vratara, koji je u Vrgorac stigao iz Mejaša. Drugo pojačanje je Alen Lalić, reprezentativac BiH i bivši igrač Potpićna 98. Blizu dolaska u Vrgorac je i mladi hrvatski reprezentativac i igrač Osijeka Armando Kajfež.
Prema riječima trenera Vrcana, usprkos kriznim vremenima, klub se odlučio na pojačanja u namjeri da se ove sezone ide do samog vrha i osvoji prvo mjesto u ligi. Luketin i Lalić istaknuli su borbu za osvajanje lige kao glavni razlog dolaska u Vrgorac.
Ovom prilikom predstavljen je i novi sponzor opreme. To je tvrtka Maxma šport iz Ploča, ovlašteni zastupnik Legea sportske opreme za Dalmaciju.
Klub su ove godine napustili – vratar Elvis Perković, te Ramiz Ramić koji se oprostio od aktivnog igranja futsala. Igrači Lovre Barbir i Mijo Marinović posuđeni su na kaljenje drugoligašu MNK Tinu.
Trener Vrcan također je najavio reorganizaciju klupske škole nogometa, koje će i dalje trenirati kadrovi iz kluba, a mali igrači će imat priliku ogledati se sa više takvih škola u Dalmaciji i Hercegovini, s kojima je klub dogovorio suradnji u organizaciju različitih turnira i natjecanja. Ulaganje u mladi kadar zalog je za budućnost, složni su u klubu.

Kako ste skuvali, tako sad i kusajte!

petak , 02.09.2011.

Što više reći o natječaju za poslove na naplatnim kućicama u Vrgorcu, a da već nije rečeno? Jesu li odlukom Povjerenstva HAC-a uglavnom izabrani ne-Vrgorčani? Jesu. Jesu li Bobanovim popisom izabrani uglavnom Vrgorčani? Jesu! Jesu li ti svi ljudi branitelji? Nisu, ali dobar dio potječe iz braniteljskih obitelji, iako u ovom slučaju (i svakom drugom koji se tiče Vrgorske krajine) mene više zanima je li netko Vrgorčanin i je li stručan, nego je li branitelj. Je li tijekom procesa natječaja bilo ikakvih muljaža? Pa naravno da ih je bilo jer u protivnom Državni inspektorat isti ne bi i poništio, a premijerka Jadranka Kosor ne bi riskirala da uslijed predizborne kampanje predlaže poništavanje natječaja, a da u njemu nešto ne smrdi, iako, ovo je još jedna predstava za javnost koja bi nas trebala uvjeriti da se državna vlast obračunava sa korupcijom, bezakonjem ili čime već.

Kad se malo šire promisli o ovom slučaju, lako se da zaključiti da je muljaža oko natječaja samo jedan od simptoma kriminalnog sustava kakvog je uspostavila stranka na vlasti. Tko zna koliko je natječaja provedeno čisto radi forme, koliko se činovnika podmitilo da se dobiju ova ili ona zaposlenja ili ljudi ucijenilo da se učlane u vladajuću stranku ukoliko žele posao. Priča o tome jesu li u Vrgorcu zaposleni branitelji ili ne (a zaposleni djelatnici su svi primljeni u skladu sa traženim kvalifikacijama, osim što svi nisu branitelji, a zašto bi i bili, zakonu usprkos) je zapravo vrlo marginalna. O pravim temama se uopće ne govori.

Tuča oko radnih mjesta zaista je jadna, ali očito je da se Vrgorčani moraju tući za svako radno mjesto, često i između sebe jer na površinu uvijek isplivaju podobni, a još češće se moraju tući sa svojim susjedima, Imoćanima, Metkovcima i Hercegovcima čiji su lobiji uvijek jači od vrgorskog. A moraju se tući jer je zahvaljujući politici lokalnog HDZ-a grad doveden na rub gospodarske i demografske propasti pa se na radna mjesta gleda kao na sedmicu na lotu.

To možemo zahvaliti činjenici što u dvadeset godina ove naše države nismo imali sposobne ljude na čelu grada, jer su oni uglavnom gledali vlastite interese, na mrvice koje su dobivali sa vrha, a ne interese grada (u desetak godina imali su proračune sa ukupno 300 milijuna kuna i u što su ih uložili?). Trakavica oko natječaja na naplatnim kućicama samo je još jedan dokaz te jadne situacije.

Uslijed metkovizacije Vrgorca (procesa ostvarenog djelovanjem metkovskog lobija (Luka Bebić) i naših ljudi na terenu) koja se proteklih nekoliko godina bila razmahala, izgubili smo općinski sud dok je gospodarska zona na Ravči postala žrtva ambicije pokretača Zone u Novima Selima. Tunel Ravča-Drvenik bio je u planovima gradnje, ali je sumnjivom političkom odlukom koja seže do vrha HDZ-a (Sanader, Kalmeta), uz djelovanje imotskog lobija, taj tunel stavljen sa strane, a izgrađen je tunel Sv. Ilija. Opet su Vrgorčani izvjesili kao i puno puta dotad. I kad se pitate tko je odgovoran za najnoviju situaciju oko natječaja, nemojte taj slučaj gledati usamljeno, gledajte ga kao dio podložničkog sustava koji je vladajuća stranka ustanovila u našem gradu ima desetak i više godina. A onda se zapitajte za koga ste glasovali na zadnjih nekoliko izbora i koliko ste sami u svemu ovome sudjelovali.

I da po stoti put ponovim – na naplatnim kućicama u Vrgorcu moraju raditi Vrgorčanke i Vrgorčani! Kada sam početkom godine branio krilaticu „Vrgorac Vrgorčanima“, onda su me napadali isti koji me danas napadaju jer uz zapošljavanje stručnih Vrgorčana tražim i transparentnost natječaja. Tu se svakako poteže pitanje morala. Jer dragi moji – ako branite HDZ, onda branite i njegov kriminal i namještaljke, onda branite i postupke Jadranke Kosor – poput onog da predloži poništavanje natječaja, onda branite i HDZ-ove imotske (tunel sv. Ilija) i metkovske (Sud, Zona na Novim Selima) ispostave i njihove postupke koji su išli na štetu Vrgorca, kao što branite sve što se dogodilo na ovom natječaju kao rezultat dosadašnje politike stranke na vlasti.

Po pitanju ovoga slučaja Vrgorčanke i Vrgorčani moraju biti jedinstveni. U Vrgorcu kruh moraju, na prvom mjestu, zarađivati naši domaći ljudi! Za takav stav se borim već godinama! Međutim neću dopustiti da me na to jedinstvo sa figom u džepu pozivaju eksponenti politike koja je stvorila sustav koji je do svega ovoga i doveo. Pojedinci i grupe koji su zatomili vrgorčanstvo i Vrgorčane proteklih godina da bi na tome osobno profitirali (namjerno izjednačavanje stvarnih i fiktivnih građana na štetu interesa prvih), sad se pozivaju na Vrgorac, jer im trenutno tako odgovora, a sutra će im opet odgovarat nešto drugo. U takvom nečem ne želim i neću sudjelovati! Kako ste skuvali, tako sada i kusajte! Meni je Vrgorac uvijek bio na prvom mjestu, tako će biti i dalje!

A svi vi koji smatrate da je Vrgorčankama i Vrgorčanima u slučaju natječaja za naplatne kućice učinjena nepravda imate priliku da se protiv toga pobunite na vrlo efektan način (ja vam za drugi ne znam). Krajem ove godine su parlamentarni izbori, a 2013. godine lokalni izbori. Opečeni ovim iskustvom dobro promislite hoćete li opet glasovati za iste ljude koji su do svega ovoga i doveli! Sretno u promišljanju u cilju donošenju prave odluke.

Veliki požar na Rebinim Glavicama

četvrtak , 01.09.2011.

(11:05 sati) Maloprije je izbio veliki šumski požar na Rebinim Glavicama. Koliko se može vidjeti iz Vrgorca, izbio je na području obraslom gustom borovom šumom, odmah iznad državne ceste prema Makarskoj, pa prijeti velika opasnost od širenja požara u smjeru vrha Matokita. Na teren su upućene sve raspoložive vatrogasne snage iz Vrgorca!

(11:52 sati) Požar se širi na sve strane. Iz Vrgorca su vidljivi i nekoliko metara visoki plameni jezici! Vatrena fronta se brzo uspinje u smjeru vrha Matokita. Bijeli i smeđi gusti dim pokazuju da je borova šuma duboko zahvaćena! Iz smjera Ravče prorijedio se automobilski promet. Vjerojatno je požar vrlo blizu državne ceste iako se iz Vrgorca vidi da je izbio iznad ceste. Očito je da će biti potrebna intervencija kanadera u suzbijanju ovog požara.

(11:55 sati) Prvi kanader pristigao je iznad požarišta i izbacio vodu na vrhove vatrene fronte koja se širi prema većim visinama Matokita. Donji dio požarišta više ne prekriva gust dim kao prije pola sata, ali su jasno vidljivi plameni jezici.

(12:02 sati) Područje nadlijeće i helikopter. Tu je i air traktor.

(12:15 sati) Dva kanadera polijevaju požarište. Vodu usmjeravaju na vrhove požarišta na većim visinama Matokita kako bi se spriječilo njeno širenje.

(12:19 sati) Požar trenutno gase tri kanadera.

(12:33 sati) Kanaderi konstantno polijevaju vrh požarne fronte na višim padinama Matokita. Prema širenju dima može se zaključiti da je širenje požara usporeno, iako je zbog guste borove šume teško ocijeniti točno stanje.

(12:46 sati) Požar se ponovno jako razbuktao na višim padinama Matokita u smjeru Vrgorca. Bijeli gusti dim nadvio se nad požarištem!

(12:49 sati) Požar se ubrzano kreće višim padinama Matokita prema Vrgorcu. Kanaderi i zemaljske snage ne uspijevaju obuzdati njegovo širenje. Očito je požarna fronta naišla na vrlo gustu borovu šumu!

(13:15 sati) Požar i dalje gase tri kanadera i zemaljske snage. Veći dio požarne fronte više nije vidljiv iz Vrgorca jer je zaklonjen Gradinom preko koje kanaderi prelijeću svakih nekoliko minuta.

(13:30 sati) Kanaderi i dalje polijevaju oba ruba požarišta, onaj na nižim padinama Matokita, kao i onaj na višima. Požar je zaklonjen Gradinom pa se iz Vrgorca ne vidi cijela situacija.

(13:51 sati) Radio Biokovo javlja kako se na požarištu nalaze tri kanadera te zemaljske snage - vatrogasci Vrgorca, Imotskog, Lovreća i Zagvozda, a upućena je i interventna jedinica iz Splita. Pozivaju se vozači koji prometuju cestom prema Makarskoj da uspore vožnju i pripaze na brojna vatrogasna vozila, opremu i ljudstvo koji se nalaze na cesti iza zapadnog ulaza u Vrgorac. Trenutno puše i vjetar koji često mijenja smjer, što vatrogascima otežava gašenje.

(14:20 sati) Situacija se nešto smirila. Više nema visokog gustog dima kao prije dva sata. Požar još nije ugašen jer su opožarene velike površine (oko 20 hektara) koje tek treba staviti pod nadzor.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>