Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Veliki požar na Rebinim Glavicama

(11:05 sati) Maloprije je izbio veliki šumski požar na Rebinim Glavicama. Koliko se može vidjeti iz Vrgorca, izbio je na području obraslom gustom borovom šumom, odmah iznad državne ceste prema Makarskoj, pa prijeti velika opasnost od širenja požara u smjeru vrha Matokita. Na teren su upućene sve raspoložive vatrogasne snage iz Vrgorca!

(11:52 sati) Požar se širi na sve strane. Iz Vrgorca su vidljivi i nekoliko metara visoki plameni jezici! Vatrena fronta se brzo uspinje u smjeru vrha Matokita. Bijeli i smeđi gusti dim pokazuju da je borova šuma duboko zahvaćena! Iz smjera Ravče prorijedio se automobilski promet. Vjerojatno je požar vrlo blizu državne ceste iako se iz Vrgorca vidi da je izbio iznad ceste. Očito je da će biti potrebna intervencija kanadera u suzbijanju ovog požara.

(11:55 sati) Prvi kanader pristigao je iznad požarišta i izbacio vodu na vrhove vatrene fronte koja se širi prema većim visinama Matokita. Donji dio požarišta više ne prekriva gust dim kao prije pola sata, ali su jasno vidljivi plameni jezici.

(12:02 sati) Područje nadlijeće i helikopter. Tu je i air traktor.

(12:15 sati) Dva kanadera polijevaju požarište. Vodu usmjeravaju na vrhove požarišta na većim visinama Matokita kako bi se spriječilo njeno širenje.

(12:19 sati) Požar trenutno gase tri kanadera.

(12:33 sati) Kanaderi konstantno polijevaju vrh požarne fronte na višim padinama Matokita. Prema širenju dima može se zaključiti da je širenje požara usporeno, iako je zbog guste borove šume teško ocijeniti točno stanje.

(12:46 sati) Požar se ponovno jako razbuktao na višim padinama Matokita u smjeru Vrgorca. Bijeli gusti dim nadvio se nad požarištem!

(12:49 sati) Požar se ubrzano kreće višim padinama Matokita prema Vrgorcu. Kanaderi i zemaljske snage ne uspijevaju obuzdati njegovo širenje. Očito je požarna fronta naišla na vrlo gustu borovu šumu!

(13:15 sati) Požar i dalje gase tri kanadera i zemaljske snage. Veći dio požarne fronte više nije vidljiv iz Vrgorca jer je zaklonjen Gradinom preko koje kanaderi prelijeću svakih nekoliko minuta.

(13:30 sati) Kanaderi i dalje polijevaju oba ruba požarišta, onaj na nižim padinama Matokita, kao i onaj na višima. Požar je zaklonjen Gradinom pa se iz Vrgorca ne vidi cijela situacija.

(13:51 sati) Radio Biokovo javlja kako se na požarištu nalaze tri kanadera te zemaljske snage - vatrogasci Vrgorca, Imotskog, Lovreća i Zagvozda, a upućena je i interventna jedinica iz Splita. Pozivaju se vozači koji prometuju cestom prema Makarskoj da uspore vožnju i pripaze na brojna vatrogasna vozila, opremu i ljudstvo koji se nalaze na cesti iza zapadnog ulaza u Vrgorac. Trenutno puše i vjetar koji često mijenja smjer, što vatrogascima otežava gašenje.

(14:20 sati) Situacija se nešto smirila. Više nema visokog gustog dima kao prije dva sata. Požar još nije ugašen jer su opožarene velike površine (oko 20 hektara) koje tek treba staviti pod nadzor.


Post je objavljen 01.09.2011. u 11:07 sati.