ZAHTJEV Gradu: uplatite udruzi "Osmijeh" odobrena sredstva!

četvrtak , 26.05.2011.

Zbog sveopće gospodarske krize proračun Grada Vrgorca biti će u ovoj godini teže napuniti nego ikad. Ali i kad nema dovoljno novca za ispunjavanje plana, potrebno je voditi računa o prioritetima. Međutim u našem gradu se puno toga izvitoperilo i izneredilo u posljednjih deset godina, pa tako i način na koji gradska uprava upravlja sa proračunom. Da su ga u prošlosti trošili kao pijani milijarderi, to već odavno znamo, ali veoma me ražalostila informacija koju sam dobio neki dan. Naime, zbog sveprisutne krize Grad Vrgorac još nije uplatio odobrena sredstva većini udruga, a među njima i udruzi roditelja djece sa posebnim potrebama „Osmjeh“ u iznosu od 30 tisuća kuna. Za razliku od nekih drugih udruga u našem gradu, koje će nekako izdržati bez novaca do uplate iz Grada, ova udruga za to nema vremena.

Za one koji to možda još ne znaju, udruga Osmijeh već osam godina djeluje u Vrgorcu, a njezina primarna djelatnost je pokretanje i provođenje projekata koji imaju za cilj pomoć djeci sa posebnim potrebama u svladavanju njihovih svakodnevnih potreba i što boljoj socijalizaciji u društvu. Kako bi to postigli, sa djecom tri puta tjedno rade dva defektologa i jedan logoped. Osim rada sa djecom koja imaju Downov sindrom, ovi stručnjaci pomažu i djeci koja imaju i različite motoričke poteškoće, kao i teškoće sa govorom. Međutim, svi ti stručnjaci koštaju, a prema informacijama nekih roditelja spomenute djece, kao i drugih prijatelja udruge, ukoliko Grad Vrgorac uskoro ne uplati odobrena sredstva, defektolozi i logopedi više neće moći dolaziti i raditi sa djecom.

U situaciji kada su u našem gradu spiskani milijuni kuna na svakakve nebulozne projekte, nije li žalosno da nemarom i bezobrazlukom gradskih vlasti jedna ovakva udruga mora doći u situaciju da svoj hvalevrijedan društveni rad ograniči ili ukine zbog banalnih trideset tisuća kuna i da moraju molit ono što su zaslužili. Ali valjda to tako treba bit, kada pitaš svoje, ali od ljudi bez obraza.

Kako ne bi rekli da samo kritiziram, danas sam raspoložen i za prijedloge. Ako Grad nema novaca neka pošalje doma jednog od silnih koordinatora za „promatranje bure i kiše" ili nekog od drugih nepotrebnih, a preko HDZ-a zaposlenih, činovnika i sredstava prebaci „Osmijehu“. Nisu to neka značajna sredstva, sve obveze prema Osmijehu moguće je riješiti sa dvije saborske ili tri savjetničke ili sa četiri ravnateljske ili pročelničke plaće.

<< Arhiva >>