PP VRGORAC - Policajcima prijeti suspenzija zbog sumnje u lažno prijavljivanje prebivališta

utorak , 04.01.2011.

Današnja Crna kronika Slobodne Dalmacije donosi članak u kojem stoji kako trojici djelatnika Policijske postaje Vrgorac prijeti suspenzija ako se istinitima pokažu navodi iz anonimne predstavke koja je stigla na adresu Policijske uprave, a u kojoj se kaže kako je spomenuta trojka lažno prijavila prebivalište u Vrgorcu, dok stvarno žive u Hercegovini. Navodi se kako su ti policajci na osnovu tog prebivališta ostvarili različite povlastice poput dječjeg doplatka, stambenog kredita uz povoljnu kamatu i sl. Slučaj navodnog lažnog prijavljivanja prebivališta odnosi se na još dvojicu policajaca, ali je u njihovu slučaju nastupila zastara budući da su prije više od deset godina ostvarivali dječji doplatak i porodiljne naknade na svoju djecu.
Dakle na osnovu anonimne predstavke Policijska uprava započela je istragu kojom namjerava utvrditi jesu li spomenuti djelatnici Policijske postaje Vrgorac uistinu lažno prijavili svoje prebivalište i prema tome uslijediti će kaznene prijave zbog oštećivanja države za znatna financijska sredstva. U članku se također navodi kako su se spomenuti slučajevi počeli istraživati tek nakon kadrovskih promjena u vrhu Policijske postaje Vrgorac, odnosno nakon što je bivšeg načelnika Ivana Kalajžića zamijenio Genio Dropulić.

Odavno je u našem gradu dobro poznato kako se na popisu birača Grada Vrgorca nalazi oko 1800 građana koji ovdje stvarno ne žive. Radi se o oko 25% fiktivnih birača u ukupnom broju birača Grada Vrgorca. Svi ti ljudi svoje su biračko pravo ostvarili na temelju potvrde o prebivalištu na području Grada Vrgorca. Na temelju istog tog prebivališta spomenuti „građani“ Vrgorca ostvaruju sve povlastice i pogodnosti dostupne i stvarnim građanima Vrgorca: porodiljne naknade, dječje doplatke, kredite i sl. Kada se otvorila ova tema proteklih godina, izvrsnim spinom vladajuće stranke protivljenje ovakvom varanju države i ovoga grada, pretvoreno je u protivljenje, ako ne i mržnju, prema stanovništvu s druge strane granice. O takvoj teoriji bespredmetno je raspravljati ako je poznato da gotovo nema vrgorske obitelji koja u svojoj bližoj ili daljoj povijesti nije imala članova hercegovačkog podrijetla. No kako bilo, spomenuta laž je uspješno ubačena u medije i među građane, a pravi problem je gurnut pod tepih. Zaista, je li logično da netko ostvaruje biračko pravo i druge građanske povlastice u gradu u kojem stvarno ne živi? Bi li bilo logično da netko tko stvarno živi u Vrgorcu dobiva porodiljne naknade od grada Imotskog ili možda Metkovića? Naravno da ne bi, kao što nije logično ni da netko tko živi u Ljubuškom ostvaruje svoja građanska prava u Vrgorcu. Ukoliko Republika Hrvatska želi pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini, što je njezina ustavna obveza, onda neka osmisli neki drugi način, jer ovaj postojeći je bio u suprotnosti sa zakonom, što pokazuje i ovaj slučaj vrgorskih policajaca.

Općenito gledajući, nenormalna je ta praksa da Hrvat iz BiH svoja prava od Hrvatske može dobiti samo ostvarivanjem državljanstva i to u nekom od hrvatskih gradova. Ako već Hrvati u BiH ne mogu ostvariti svoja prava bez hrvatskog državljanstva (što bi bilo normalno jer su oni državljani BiH), zašto hrvatski državljanin ne može stalno prebivati u Ljubuškom ili Tomislavgradu? Kako svoja prava ostvaruju Hrvati iz Kanade ili Australije? Sumnjam da se oni prijavljuju u nekom hrvatskom gradu.

Idemo sad malo okrenuti priču. S kojim pravom netko istražuje moguće lažno prebivalište tih policajaca, prijeti im suspenzijom, kaznenom prijavom i vraćanjem dobivenih sredstava za dječje doplatke i druge povlastice, kada se isto ponašanje tolerira mnogobrojnim drugim lažno prijavljenim „građanima“ Vrgorca?! Odnosno, ukoliko se spomenutim policajcima uistinu utvrdi da su lažno prijavili svoje prebivalište u Vrgorcu i zbog toga ih se kazni, kakve će posljedice taj presedan imati na sve ostale koji su na isti način ostvarivali svoja socijalna i druga prava proteklih godina? Treba se zapitati i što će se dogoditi ako se pokaže da je spomenuta praksa lažnog prijavljivanja uistinu bila u suprotnosti sa zakonom (što je jasno i slijepcu)? Tko će iz političkih, birokratskih, policijskih i svih drugih struktura našega grada i države odgovarati za njihovo dosadašnje toleriranje? I što je još važnije, hoće li se ta loša praksa prijavljivanja izmijeniti na korist i Hrvatima u BiH i Vrgorčanima? Trenutna neriješena situacija samo stvara nepotrebne tenzije koje štete svakom pogledu narodu sa obje strane granice.
Uistinu, mnogo je neriješenih problema po pitanju ove teme. Ima li hrabrosti da se napokon krene u njihovo rješavanje, odnosno hoće li Hrvatska napokon pokazati europsku ozbiljnost kojoj stalno teži – to je pitanje svih pitanja.

<< Arhiva >>