Blagdanska svirka Komitet banda

ponedjeljak , 27.12.2010.

Nakon kraćeg odmora ponovno se okupio Komitet band, te najavio svoj povratak božićnom svirkom u kafiću Korzo 26. prosinca. Ponovno je žario i palio naš Vujo, dok su ga pratili: Luka na solo gitari, Mile na klavijaturama, Slavko na bas gitari te Anđelko na bubnjevima. U dupko ispunjenom Korzu uživali smo u jedno i pol satnoj svirci tijekom koje su prikupljane donacije za udrugu Osmijeh. Nastavak je to dobre lanjske prakse, kada su momci organizirali veliki koncert za našu djecu.
Nadamo se da je ovo bila najava velikog povratka i da će Vrgorčani moći uživati u još mnogo svirki momaka sa vrgorskog asfalta.

Izašao 23. broj Vrgoračkih novina!

četvrtak , 23.12.2010.

U prodaji je DVADESET I TREĆI broj Vrgoračkih novina - prvih novina Vrgoračke krajine. U ovom broju na čak 40 stranica donosimo pregršt opširnih izvješća i različitih vrlo zanimljivih priča.
U ovom broju donosimo veliku priču o zbjegu Vrgorčana u logor El Shatt u Egiptu 1944. godine. Članak je napisan pomoću svjedočenja sudionice zbjega, Marije Bobanac. Radi se o još neispričanoj priči, pa vjerujemo da će biti i više nego zanimljiva Vrgorčanima. Donosimo i opširan izvještaj o 12. sjednici Gradskog vijeća gdje se najviše raspravljalo o proračunu za 2011. godinu. Tu je i velika analiza izbora za mjesne odbore, održanih 28. studenoga. Pratimo i dalje dvije velike teme – odron na Stupici, te slučaj Sanje Jelavić. Popratili smo i proslavu tridesete obljetnice Dječjeg vrtića „Pčelica“. Donosimo i nastavak priče o plaćenom i izgrađenom vodovodu u Kozici iz kojeg poslije šest godina nakon izgradnje još nije potekla voda. Donosimo i veliki članak u kojem pišemo o tzv. slučaju Primorac. Razgovarali smo sa svim akterima i prenijeli njihove stavove.
Uz sve navedeno, u novini se nalazi i cijeli niz vijesti i vijestica iz Vrgorske krajine, osvrt na sportske događaje, Vrgoračka vaga, kolumne „Pogled unazad“ i „Rock tragovi“, nagradna osmosmjerka, rubrika „Bez komentara“ i slično.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, diskontu Pivac, trgovini Ante, trgovini Mario i pekarni Jadran.
Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb), Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2) i Zagrebu (Profil Megastore, Bogovićeva 7).

Božićna priredba u školi na Velikom Prologu

srijeda , 22.12.2010.

U područnoj osnovnoj školi na Velikom Prologu učenici tradicionalno, na kraju prvog polugodišta, organiziraju božićnu školsku priredbu kojoj prisustvuju njihovi roditelji i rodbina. Ovogodišnja priredba održana je jutros, a u njoj je sudjelovalo trideset učenika, koji su za ovu priliku pripremili različite prigodne recitacije, igrokaze i pjesme. U višetjednim pripremama svesrdno su im pomagale njihove mentorice, učiteljica Katja Vukosav i nastavnica hrvatskog jezika Marijana Gašpar. Ulogu Djeda Božićnjaka ove godine je preuzeo nastavnik matematike Ivica Šimić. U 45-minutnoj priredbi gotovo svi učenici škole su se izmijenili u različitim točkama, te su na kraju nagrađeni gromoglasnim pljeskom prisutnih roditelja i drugih članova obitelji. Bio je to pravi božićni dar učenika roditeljima, kao i svojevrsna proslava završetka polugodišta nakon višemjesečnog marljivog učenja i ispunjavanja ostalih školskih dužnosti. Ovom prilikom im na svemu tome čestitamo.

Tete, mame i djeca pjesmom i plesom proslavili trideset godina rada Dječjeg vrtića „Pčelica“

srijeda , 15.12.2010.

Izvrsnom priredbom održanom u višenamjenskoj dvorani grada, svečano je obilježena trideseta godišnjica rada Dječjeg vrtića „Pčelica“ u Vrgorcu. Različitim plesnim, igrokaznim i recitacijskim točkama djelatnice vrtića (teta), sadašnji i nekadašnji polaznici vrtića, mame i djeca, zabavljali su dupkom ispunjenu dvoranu više od sat i pol vremena. Bilo je tu pjesme i plesa, igrokaza i recitacije. Sve je proteklo u vrlo pozitivnom i slavljeničkom tonu, a iza svega viđenog stajao je veliki trud, htijenje i odricanje svih uključenih. Ženska vokalna skupina „Kolajna“ i mandolinski orkestar Osnovne škole „Vrgorac“ uveličali su događaj pjesmom, nekolicina pripadnika prve generacije vrtića čitala je stihove Tina Ujevića, vrgorski su osnovci pjevali i svirali, srednjoškolci su plesali, a tete su izvele više igrokaza i plesova, a za ovu priliku formirali su i klapu „Bambi“.

Dječji vrtić „Pčelica“ osnovan je 24. rujna 1980. godine. U prošlosti je nosio naziv „Dragica Raos“ i do 1990. godine nalazio se u sastavu Osnovne škole „Ante Martinac“. Kasnije se vrtić odvaja i njime su od tada do danas upravljala dva ravnatelja: Derviša Mušić i Jurica Katavić.

Koristim ovu priliku da svim sadašnjim i nekadašnjim djelatnicima vrtića čestitam ovu vrijednu obljetnicu. Naš dječji vrtić ustanova je iz koje su izišle generacije i generacije djece te je, uz osnovnu i srednju školu, jedna od najkvalitetnijih i najuspješnijih institucija našega grada.

Pada snijeg!

nedjelja , 12.12.2010.

Nakon višetjednog kišnog vremena Vrgorsku krajinu je večeras prekrio i bijeli prekrivač. Na cesti ga već ima nekoliko centimetara, a kroz grad je prošla i prva ralica.

POVIJESNI IZVORI (2) Gradonačelnik Boris Matković povukao ostavku

subota , 11.12.2010.

VRGORAC - Nakon što je na sjednici dobio jednoglasnu potporu svoje stranke i Predsjedništva Gradskog odbora HDZ-a za dosadašnji rad kao i planske aktivnosti u preostalom dijelu mandata, vrgorački gradonačelnik prof. Boris Matković povukao je ostavku na tu dužnost naslovljenu Gradskom vijeću Vrgorca 31. kolovoza ove godine.
— Prof. Boris Matković, gradonačelnik grada Vrgorca, dobio je jednoglasnu potporu svih 17 nazočnih članova Predsjedništva Gradskog odbora HDZ-a za dosad učinjeno u vođenju grada i nastavkom mandata, te je shodno tomu povukao ponuđenu ostavku — stoji u priopćenju koje zajednički potpisuju Ivica Pandžić, predsjednik HDZ-a Vrgorca, i aktualni vrgorački gradonačelnik prof. Boris Matković.
Tako je s dnevnoga reda skinuta vruća vrgoračka tema, koja je više od 20-ak dana zaokupljala pozornost ovdašnje javnosti i izazivala različita nagađanja; od dolaska povjerenika Vlade RH u Vrgorac, izbora novog gradonačelnika iz redova radikalne struje HDZ-a ili tzv. utjecajnog lobija sa strane, do toga da će dogradonačelniku biti povjerena uloga vođenja grada, itd.
— Razlozi, naznačeni u formi osobne naravi koji su prof. Borisa Matkovića naveli da podnese ostavku nisu argumenti za odluku na takav čin niti je to naša stranka tražila — prokomentirao je kratko rezultate dvosatnog zasjedanja HDZ-a, koje je proteklo u dostojanstvenoj i tolerantnoj atmosferi, njegov čelnik Ivica Pandžić i potvrdio da nema krize gradske vlasti u kojoj na razini Gradskoga vijeća HDZ ima većinu sa svojih osam vijećnika. Ujedno je zaključeno da Gradsko vijeće Vrgorca nema što raspravljati o ostavci prof. Borisa Matkovića na dužnost gradonačelnika grada Vrgorca, te da će mu stranka u svemu i dalje biti pri ruci u obnašanju te odgovorne dužnosti.

TEKST: IGOR MAJSTROVIĆ
Slobodna Dalmacija, 06.09.2004.

POVIJESNI IZVORI (1) Gradonačelnik Boris Matković podnio ostavku

četvrtak , 09.12.2010.

VRGORAC - Posve neočekivano za širu javnost aktualni vrgorački gradonačelnik prof. Boris Matković podnio je ostavku na dužnost prvog čovjeka grada Vrgorca, na koju je izabran 21. lipnja 2001. godine. Ostavka je motivirana osobnim razlozima, a što se zapravo krije iza takve formulacije, znat će se više za najduže tjedan dana. Kada smo prof. Borisa Matkovića zamolili za obrazloženje ostavke, tek nam je predočio pismeni akt naslovljen predsjedniku Gradskog vijeća u kojemu izrijekom stoji: "Poradi osobnih razloga podnosim ostavku na mjesto gradonačelnika grada Vrgorca. Bilo mi je zadovoljstvo surađivati s vama. Držim da me razumijete. S izrazima dužnog poštovanja."
Sadržaj je to pismene ostavke protokolirane u Uredu Gradskog vijeća Vrgorca.
— To je sve što mogu reći, pozvavši se ujedno na mudru latinsku izreku pametnome dosta — izjavio je prof. Boris Matković. Detaljnije informacije imat ćete nakon sjednice Gradskog odbora HDZ-a, a potom i Gradskog vijeća Vrgorca, koji će odlučivati o ostavci. Inače, normalno ću nastaviti obnašati ovu dužnost i posao odrađivati korektno kao i do sada — kratko je dodao.
— Ništa detaljnije ne znam o ostavci na dužnost vrgoračkog gradonačelnika, osim da je prof. Boris Matković to učinio iz osobnih razloga. Stranka će o svim daljnjim aktivnostima koji su proizišli iz ovakvoga čina, raspravit i donijeti zaključke koje ne mogu prejudicirati — komentar je Ivice Pandžića, predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Vrgorca. Dodao je još kako gradonačelnikovu ostavku njegova stranka nije tražila te ocijenio da je to neozbiljan i neodgovoran postupak koji s obzirom na približavanje lokalnih izbora može štetiti ugledu HDZ-a.
Iako nema službene potvrde, doznajemo da je sjednica Gradskog odbora HDZ-a Vrgorca zbog rasprave i odlučivanja o ostavci prof. Borisa Matkovića na dužnost gradonačelnika grada Vrgorca sazvana za petak 3. rujna ove godine. Ovisno o ishodu znat će se i termin održavanja sjednice Gradskog vijeća Vrgorca koja donosi konačnu odluku o (ne)prihvaćanju ostavke.

TEKST I SNIMKA: IGOR MAJSTROVIĆ
Slobodna Dalmacija, 2. rujna 2004.

Vrgorski procesi dugog trajanja i kratke pameti

četvrtak , 02.12.2010.

U Vrgorcu se stvari uvijek događaju sporo, procesi dugog trajanja su naše obilježje otkad postojimo. Dugo treba da se nešto dogodi, ali zato kratko pamtimo. Tako već godinama slušamo kako će ovakvo uređeno Komunalno imati velikih problema kada se njegovo poslovanje prebaci na slobodno tržište. I na prošloj sjednici Gradskog vijeća se o tome naveliko pretakalo iz šupljeg u prazno i ništa nova se nije otkrilo ni odlučilo. Kada se za svaki posao bude trebalo boriti preko natječaja, onda više neće biti sigurnosti koja postoji danas kada grad direktnim pogodbama daje poslove Komunalnom. Vodovod se brzo odvaja i prelazi pod županiju, kod odvoženja otpada situacija još nije jasna, dok će se za ostalo trebati boriti. Što će biti sa radnicima poslije promjena, kao i koliku će vodu i odvoz otpada plaćati građani, još je pod znakom velikog upitnika. Bar je pozitivno to što će se razne usluge uređivanja grada zbog natječaja vjerojatno plaćati manje nego dosad. Tako će ostati više sredstava za druge namjene.

Građani nam sa terena javljaju kako ih „HDZ-ovi plaćenici“ ucjenjuju da moraju glasati za HDZ na izborima za mjesne odbore, jer će im se u suprotnom stopirati različiti građevinski poslovi na izgradnji igrališta, zidića i sl. u njihovim selima. Ništa čudno u tome. Što očekivati od pojedinih članove te stranke koji su u politiku ušli bez velikog znanja, ali sa bolesnom ambicijom za vlašću, pa dok su na vlasti ništa drugo i ne znaju raditi doli boriti se da ostanu na istoj. Od toga se ipak jako dobro živi. Vidimo to iz brojnih afera koje su izbile među političkom vrhuškom ove države, a koje se u nešto izmijenjenom obliku mogu preliti i na lokalnu razinu. Dokad će političke elite prodavati budućnost naše djece i time kupovati budućnost svojim potomcima, to ovisi o odgovoru na pitanje – kada će hrvatski narod dovoljno sazrjeti da na vrijeme raskrinka one koji ih lažu i potkradaju?

Svako malo u medijima osvane neka tema o kojoj rasprava uvijek povlači kontroverze prijašnjih idiličnih odnosa lokalnog HDZ-a i Mesne industrije „Braća Pivac“. Najnovija su tema izmjene GUP-a, kojima su legalizirani svi nelegalno izgrađeni objekti u Vrgorcu, a među njima i zgrade MI „Braća Pivac“. Nije tajna da su braća Pivci politički stvorili Borisa Matkovića i održavali HDZ na vlasti, pa bi bilo potrebno da se ti raniji odnosi napokon otvoreno razriješe, jer zbog te „stare ljubavi“ ispašta samo Vrgorac. Isto tako, za sve što je ova vlast dobro i loše napravila, u tom razdoblju, dijelom su odgovorni i Pivci. To mora biti jasno svima. U ovakvim odnosima snaga najviše političkih udaraca redovita dobiva Miljenko Pivac, koji će zbog ranijeg pro-HDZ-ovog djelovanje starije braće Pivac uvijek biti optuživan da Borisa Matkovića napada sa figom u džepu, i da je sve ovo čemu svjedočimo zadnjih godinu dana jedan veliki dogovor. Upućeni kažu kako su načini razmišljanja i političkih pogleda Borisa Matkovića i Miljenka Pivca u direktnom srazu i da od suradnje nema ništa. Poznavajući obojicu, u to sam spreman vjerovati.
Sve ovo mogli bi gledati i kroz prizmu sukoba generacija u kojemu ranija politika olinjalog i zastarjelog HDZ-a malo po malo odlazi sa političke scene, a dolaze mlađe snage okupljene u oporbi, kojima je vođenje politike prema preuzetom socijalističkom modelu kadroviranja i vođenju politike bez sadržaja (uz značajne materijalne probitke tijekom trajanja tog procesa) strano. Možda takvih mladih snaga ima i u vladajućoj stranci, ali oni se još uvijek nisu okuražili distancirati od trenutnog establišmenta, da bi uzeli stvar (stranku) u svoje ruke.

Vrgorska vlast stvarno nema sreće sa tunelima. Zaista nema. Prvo smo imali tunel Ravča – Drvenik, pa je isti preko različitih „sanaderovskih“ političkih stranputica završio u Zagvozdu. Kad je pala stijena na Stupici, razotkrilo se svo licemjerje takve politike od koje su i ovaj put, kao i uvijek, najgore prošli građani. Osim ovog tunela, u zadnje vrijeme se govori i o projektu izgradnje tunela za odvodnju vode iz vrgorskih polja. Prema sadašnjem projektu, izgradnjom tunela Krotuša-Birina najviše će profitirati grad Ploče, dok će najgore proći stanovnici naselja oko Vrgorskog polja. Dok voda dođe do tunela na Birini, dobrano će isprati cijeli vrgorski dio polja. To će polje ispirati i vode iz Rastoka, jer prema sadašnjem planu, problem plavljenja Rastoka će se jednostavno riješiti – prebacivanjem vode u Jezero. Ako bude tako onda neće biti svejedno ni našoj lokalnoj vlasti. Ako voda iz Rastoka poplavi dio polja oko Dusine, moguće je da uz plodove truda tamošnjih poljoprivrednika, odnese i dio HDZ-ovih glasova u tom području. Biti će to stvarno neugodna situacija.

Vrgoračke novine, broj 22, stranica 2.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>