Vrgorski procesi dugog trajanja i kratke pameti

četvrtak , 02.12.2010.

U Vrgorcu se stvari uvijek događaju sporo, procesi dugog trajanja su naše obilježje otkad postojimo. Dugo treba da se nešto dogodi, ali zato kratko pamtimo. Tako već godinama slušamo kako će ovakvo uređeno Komunalno imati velikih problema kada se njegovo poslovanje prebaci na slobodno tržište. I na prošloj sjednici Gradskog vijeća se o tome naveliko pretakalo iz šupljeg u prazno i ništa nova se nije otkrilo ni odlučilo. Kada se za svaki posao bude trebalo boriti preko natječaja, onda više neće biti sigurnosti koja postoji danas kada grad direktnim pogodbama daje poslove Komunalnom. Vodovod se brzo odvaja i prelazi pod županiju, kod odvoženja otpada situacija još nije jasna, dok će se za ostalo trebati boriti. Što će biti sa radnicima poslije promjena, kao i koliku će vodu i odvoz otpada plaćati građani, još je pod znakom velikog upitnika. Bar je pozitivno to što će se razne usluge uređivanja grada zbog natječaja vjerojatno plaćati manje nego dosad. Tako će ostati više sredstava za druge namjene.

Građani nam sa terena javljaju kako ih „HDZ-ovi plaćenici“ ucjenjuju da moraju glasati za HDZ na izborima za mjesne odbore, jer će im se u suprotnom stopirati različiti građevinski poslovi na izgradnji igrališta, zidića i sl. u njihovim selima. Ništa čudno u tome. Što očekivati od pojedinih članove te stranke koji su u politiku ušli bez velikog znanja, ali sa bolesnom ambicijom za vlašću, pa dok su na vlasti ništa drugo i ne znaju raditi doli boriti se da ostanu na istoj. Od toga se ipak jako dobro živi. Vidimo to iz brojnih afera koje su izbile među političkom vrhuškom ove države, a koje se u nešto izmijenjenom obliku mogu preliti i na lokalnu razinu. Dokad će političke elite prodavati budućnost naše djece i time kupovati budućnost svojim potomcima, to ovisi o odgovoru na pitanje – kada će hrvatski narod dovoljno sazrjeti da na vrijeme raskrinka one koji ih lažu i potkradaju?

Svako malo u medijima osvane neka tema o kojoj rasprava uvijek povlači kontroverze prijašnjih idiličnih odnosa lokalnog HDZ-a i Mesne industrije „Braća Pivac“. Najnovija su tema izmjene GUP-a, kojima su legalizirani svi nelegalno izgrađeni objekti u Vrgorcu, a među njima i zgrade MI „Braća Pivac“. Nije tajna da su braća Pivci politički stvorili Borisa Matkovića i održavali HDZ na vlasti, pa bi bilo potrebno da se ti raniji odnosi napokon otvoreno razriješe, jer zbog te „stare ljubavi“ ispašta samo Vrgorac. Isto tako, za sve što je ova vlast dobro i loše napravila, u tom razdoblju, dijelom su odgovorni i Pivci. To mora biti jasno svima. U ovakvim odnosima snaga najviše političkih udaraca redovita dobiva Miljenko Pivac, koji će zbog ranijeg pro-HDZ-ovog djelovanje starije braće Pivac uvijek biti optuživan da Borisa Matkovića napada sa figom u džepu, i da je sve ovo čemu svjedočimo zadnjih godinu dana jedan veliki dogovor. Upućeni kažu kako su načini razmišljanja i političkih pogleda Borisa Matkovića i Miljenka Pivca u direktnom srazu i da od suradnje nema ništa. Poznavajući obojicu, u to sam spreman vjerovati.
Sve ovo mogli bi gledati i kroz prizmu sukoba generacija u kojemu ranija politika olinjalog i zastarjelog HDZ-a malo po malo odlazi sa političke scene, a dolaze mlađe snage okupljene u oporbi, kojima je vođenje politike prema preuzetom socijalističkom modelu kadroviranja i vođenju politike bez sadržaja (uz značajne materijalne probitke tijekom trajanja tog procesa) strano. Možda takvih mladih snaga ima i u vladajućoj stranci, ali oni se još uvijek nisu okuražili distancirati od trenutnog establišmenta, da bi uzeli stvar (stranku) u svoje ruke.

Vrgorska vlast stvarno nema sreće sa tunelima. Zaista nema. Prvo smo imali tunel Ravča – Drvenik, pa je isti preko različitih „sanaderovskih“ političkih stranputica završio u Zagvozdu. Kad je pala stijena na Stupici, razotkrilo se svo licemjerje takve politike od koje su i ovaj put, kao i uvijek, najgore prošli građani. Osim ovog tunela, u zadnje vrijeme se govori i o projektu izgradnje tunela za odvodnju vode iz vrgorskih polja. Prema sadašnjem projektu, izgradnjom tunela Krotuša-Birina najviše će profitirati grad Ploče, dok će najgore proći stanovnici naselja oko Vrgorskog polja. Dok voda dođe do tunela na Birini, dobrano će isprati cijeli vrgorski dio polja. To će polje ispirati i vode iz Rastoka, jer prema sadašnjem planu, problem plavljenja Rastoka će se jednostavno riješiti – prebacivanjem vode u Jezero. Ako bude tako onda neće biti svejedno ni našoj lokalnoj vlasti. Ako voda iz Rastoka poplavi dio polja oko Dusine, moguće je da uz plodove truda tamošnjih poljoprivrednika, odnese i dio HDZ-ovih glasova u tom području. Biti će to stvarno neugodna situacija.

Vrgoračke novine, broj 22, stranica 2.

<< Arhiva >>