Vrgorčani, smirimo strasti i izađimo na izbore!

petak , 29.05.2009.

Posljednjih nekoliko tjedana politička situacija u našem gradu bila je, pa u najmanju ruku, burna. Iako nisam planirao pisati o izborima, nakon svih događaja u našemu gradu, osjetio sam potrebu da se osvrnem na sve što se ovih dana događalo u kampanji. Zapravo, još će se puno toga dogoditi u slijedećim danima, ali mi se nekako čini potrebnim ukazati na probleme i propuste iz dosadašnje kampanje, kako bi dani pred nama prošli što mirnije i kulturnije, u demokratskoj atmosferi dijaloga, razumijevanja i poštivanja tuđeg mišljenja.
Tijekom predizborne kampanje, naš grad kao da je odjednom totalno poludio, a narod se potpuno obespametio. Dobro je da se nešto događa u gradu u kojem se nikad ništa ne događa, ali i tu treba znati granicu.
Naznake da će biti burno pojavljivale su se još u početku kampanje kada su započeli napadi na osobnoj razini između svih pet kandidata za gradonačelnika. Svašta se govorilo u javnosti, izjavljivalo po novinama i pisalo po blogovima. Nije se prezalo pred ničim, i svačije prljavo rublje se iznosilo u javnost. Isto tako, opetovano se svašta konstruiralo protiv kandidata, što je samo uvelo pomutnju među glasače i dovelo do podjela.
Riječi zapravo ne mogu opisati sve što se događalo tijekom izborne kampanje u našem gradu, no, kad se malo podsjetimo naše povijesti, jasno vidimo da je među Vrgorčanima bilo strasti i u vrijeme nekih starih izbora. Sjetimo se samo riječi fra Ivana Despota: „…Inače, u Vrgorcu starinski soj, liepa krv, probrana nošnja. Nego čim pukla narodna borba, palo tu gjavolje sjeme. Ustavni život podigao Vrgorac na dostojanstvo birališta. Kakvih li krvavih epizoda! Znadu to najbolje Neretvani i Primorci koji tamo birali svoga zastupnika. Svaki put kad bi se primorski birači dizali k´ Vrgorcu, da biraju svoga čovjeka; kao da je ratno vrieme! Do zubi oružani, mrki kao vukovi, srditi ljudi idu i nose pivo i jedivo, jer ništa toga za nje u Vrgorcu nema. Ako i nije vas Vrgorac odmetnik, to mu se je za nevolju sili pokloniti, jer će kuća iz temelja, jer će glava sa ramena!“
Dakle, ovo što se danas događa nam je očito u krvi. I prije su se Vrgorčani dijelili na dvije strane: malo na narodnjake i autonomaše, pa zatim na nacionaliste i komuniste, a evo danas na Mićine i Škorine. No za razliku od nekih starijih vremena, gdje su ovakve stvari bile za očekivati, čovjek bi danas pomislio da smo nešto pametniji i kulturniji, ali eto izgleda da nismo, tj. bar neki.
U večeri prvog kruga izbora u Vrgorcu je bilo, pa skoro, ratno stanje. Tolike podjele zasigurno u nas nije bilo od Drugog svjetskoga rata. I tada se ideologija uvukla u neuki narod i usadila sjeme mržnje u ljude, što je dovelo i do Lipanjskih žrtava i drugih okršaja. Danas, naravno, nitko na nikoga neće pucati, ali podjele postoje, što nije dobro na vrgorsku budućnost.
Na to bi trebala misliti oba kandidata, prije nego što nešto kažu u javnosti. Stoga mi je iznimno drago što su oba pozvala na smirivanje strasti među građanstvom. Samo se nadam da to nisu rekli forme radi i sa figom u džepu.
Iako nas par sati dijeli od izborne šutnje, posao za oba kandidata još nije gotov. Htjeli to neki priznati ili ne, Boris Matković i Miljenko Pivac su trenutno dvije najodgovornije osobe u našem gradu. Oni će biti odgovorni za sve pozitivno, ali i za sve negativno što će se idućih dana dogoditi u gradu. Ukoliko se dogodi nešto loše, odgovornost će isključivo ležati na njima dvojici, nebitno tko izazove eventualni incident. U ovoj kampanji dalo se primijetiti da u oba tabora postoje neodgovorni pojedinci, ili bolje rečeno – razne budaletine, neuki kreteni i idioti i za njihovo ponašanje će biti odgovorni oni koji su ih primili k sebi u svoj tabor. Nadam se da je to obojici kandidata jasno!
I znate kako se ono kaže da povijest sve pamti, ja bi dodao – a ja sve zapisujem. Tko zna, za dvadeset godina kad se budu pisale knjige iz povijesti Vrgorske krajine, ma tko to radio, svaka će bilješka biti zlata vrijedna. Zato gospodo pamet u glavu, pazite što radite i zauzdajte svoje pristaše kako se ne bi događali incidenti.
Kako bi potakao na smirivanje strasti, na ovom tekstu ću dopustiti samo komentare koji će biti na tragu smirivanja situacije i razvoja dijaloga među Vrgorčanima. Sve ostalo ću izbrisati. Malo nas je, i svake godine sve manje, i podjele u ovom trenutku nam stvarno nisu potrebne (ako ikad i jesu). Ukoliko gore spomenuti neodgovorni pojedinci oba tabora opet počnu vrijeđati, izbrisati ću komentare i zabraniti komentiranje.
Vrgorčanke i Vrgorčani, u nedjelju svi izađite na izbore i glasajte za kandidata za kojeg mislite da će donijeti boljitak vama, vašoj obitelji i Vrgorskoj krajini u iduće četiri godine. Ja vam neću sugerirati za koga da glasate, kao što to nisam ni dosad činio, ali svakako je imperativ da izađete na biračka mjesta i obavite svoju građansku dužnost. Ako to ne učinite, onda u slijedeće četiri godine nemate pravo kukati kako vam ne valja vlast. Na izborima za gradonačelnika u malim mjestima uistinu je svaki glas važan i svaki pojedinac vlastitu sudbinu drži u svojim rukama.
Pozdrav svima, i vidimo se u nedjelju na biračkim mjestima…

<< Arhiva >>