Izašao osmi broj župskog lista Vrgorac

petak , 28.12.2007.

Za Božić je izašao novi broj župnog lista Vrgorac, kojeg izdaje župa Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu. List Vrgorac je godišnjak, i ovo je osma godina njegova izlaženja. List se financira doprinosima župljana i besplatan je. Pokrenuo ga je bivši župnik fra Ivan Jukić 2000. godine, a nastavio župnik fra Petar Vrljičak. U ovome broju povećao se broj suradnika. Već standardno, Milan Glibota piše tekstove iz povijesti Vrgorske krajine, i u ovome broju je pisao o turskim defterima iz 1519. godine koji se tiču Vrgorske krajine, zatim tu je tekst o popisu stanovnike župe Vrgorac iz 1744. godine, članak o prilikama u Vrgorskoj krajini za vrijeme francuske uprave, članak o doživljajima fra Petra Krstitelja Bačića u Vrgorcu u vrijeme političkih previranja 1874., tekst o Jakši Hercegu i tekst o Vrgorcu u starim novinama. Radovi Milana Glibote su veoma korisni, budući da se najčešće radi o građi vrijednoj za istraživanje Vrgorske krajine, posebno tekstovi o turskim defterima, pa se nadam da će i dalje surađivati na uređivanju ovoga lista.
Osim povijesnih tekstova u ovome listu je više suradnika pisalo o općim događajima u Gradu u protekloj godini. Tako je Ljubo Markotić pisao o gradskoj glazbi, gradonačelnik Boris Matković je donio vijesti o radu gradskog poglavarstva u 2007. godini, a Neli Bajalo o radu vrgorskih turističkih djelatnika i općem funkcioniranju Turističke zajednice Grada u 2007. Nekoliko kraćih tekstova o događanjima u Vrgorcu je objavio i dopisnik Slobodne Dalmacije Igor Majstrović, a neizostavni su bili i članci o uspjesima vrgorskih športaša o kojima su pisali Jure Divić i Mirko Vrcan. Kao i dosad fra Petar je objavio župski ljetopis za proteklu godinu, kao i popise prvopričesnika, krizmanika, vjenčanih, kao i preminulih osoba iz naše župe. Fra Ivan Jukić, sa crkvenog gledišta, pisao o New Age terapijama. Ja sam također priložio jedan oveći povijesni tekst, ali kako nije bilo više mjesta u listu, njegovo objavljivanje je ostavljeno za iduću godinu.
List Vrgorac, iako tiskan sa malenim sredstvima i ograničenim brojem suradnika, u ovih je osam godina djelomično uspio popuniti opću intelektualnu prazninu koja u Vrgorcu vlada veće dulje vrijeme. List se financira doprinosima župljana. Bilo bi dobro kada bi Grad Vrgorac, koji inače pomaže objavljivanje knjiga koje se tiču Vrgorca, uložio nešto veća sredstva u cilju povećanja broja stranica lista na radost svih župljana ove župe.
Također bilo bi dobro kada bi se i u drugim župama Vrgorske krajine pojavio još koji entuzijast i pokrenuo još koji list, mislim da novac nikad neće biti problem, samo je u pitanju volja. Ja ću u budućnosti uvijek biti na raspolaganju za takve projekte i sudjelovati koliko god budem mogao.

<< Arhiva >>