Muke naših smetlara

ponedjeljak , 23.07.2007.

Ispričati ću vam jedan istinit događaj otprije nekoliko dana. Rano jutro oko 4 sata, zgrade u Ulici Tina Ujevića, od vrućine se ne da spavat, a drugo se nema šta raditi. Momci iz Komunalnog kao i inače u ovo doba dana prikupljaju smeće. To bi bilo još jedno obično jutro da se nije zbio jedan sramotan događaj. Naime, dok Komunalci svako jutro prikupljaju smeće, uvijek se pokoji kontjener dodirne sa drugim i proizvede malu buku, ili buka nastane za vrijeme ispražnjavanja kontejnera na kamion. No navedenog jutra to se nije svidjelo jednom našem sugrađaninu iz spomenutih zgrada koji je na sav glas u razini dinaroidnog divljaka poslao radnike u p... materinu. No dotični gospodin je to viknuo zaštićem mrakom i okolnim drvećem pa nisam uspio saznati o kome se radi. Znam, neki će reći da opet pišem o radnicima, ali osjećam se potrebnim da kažem svoj stav o tome događaju.
Ako imamo na umu da je Vrgorac površinom najveći grad u Splitsko-Dalmatinskoj županiji, i da od Draževitića do Rašćana ima šezdesetak kilometara, možemo lako uvidjeti kojom brzinom smetlarski kamion mora prikupljati smeće u cijeloj Vrgorskoj krajini da bi uspio završiti posao. Radni dan naših komunalaca počinje u 3 sata ujutro, a koliko sam saznao od njih, ne završava prije 11 sati ujutro. U tome kratkom vremenu oni moraju prikupiti smeće na površinski ogromnom području i ne mogu si priuštiti kašnjenje. Ako se katkad za vrijeme kupljenja smeća stvori buka, naši građani to moraju znati tolerirati. Ako znamo da ti radnici rade u teškim uvjetima i da nemaju nikakvu zdravstvenu skrb, onda još bolje uviđamo u kakvoj oni situaciji zarađuju svoj kruh svagdašnji. Dovoljno je i to što se smetlarski posao minimalizira i ne smatra vrijednim. Meni osobno je taj posao vrijedniji od bilo kojeg posla kojim se bave naše tzv. slavne osobe (menadžerčići, tzv. poduzetnici, manekenke i slični).
To mnogi naši sugrađani ne shvaćaju. Bilo je u više navrata redikula koji su zahtjevali da se ispred njihovih kuća smeće prikuplja kasnije ujutro. Ma tko su oni da si mogu priuštiti takav luksuz da mogu određivati kada će smetlarski kamion doći pred njihovu ulicu po smeće!? Neki su se čak toliko drznuli da su odlučili da neće ostavljati svoje smeće ondje gdje je to određeno, nego gdje se njima svidi, pa Komunalci moraju tražiti njihovo smeće. Ako ga slučajno ne pronađu, navedena gospoda (čitaj ljudski šljam) ujutro zovu Komunalno i žale se kako im radnici nisu pokupili smeće i ovi nagrabuse.
Tako dragi moji građani, kada ujutro čujete smetlarski kamion, pretrpite 3-4 minuta da momci obave svoj posao i nemojte odmah grintat. Oni samo rade svoj slabo plaćeni posao.

<< Arhiva >>