Loza i vino

< listopad, 2007  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (13)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (11)
Svibanj 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije iz područja vinogradarstva i vinarstva iz Hrvatske i svijeta. Sve što je zanimljivo i vrijedno znati iz područja vinogradarstva i vinarstva uz "drugo" mišljenje. Autor bloga mr.sc. David Gluhić.

Linkovi
Osnovni link:
Blog.hr
Linkovi o vinu i vinovj lozi:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Vino.hr
Vinogradarstvo.com
Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
AZRRI-Agnecija za ruralni razvoj Istre
Selo moje malo:
Funtana.hr


03.10.2007., srijeda

Sedam zlata za cabernet sauvignon, teran i merlot

OCIJENJENA NAJBOLJA CRNA VINA BUJŠTINE (Glas Istre, 2. listopad 2007)

Općinski načelnik Rino Duniš kazao je da svake godine obogaćuju sadržaj ove manifestacije, koja je počela 1994., kulturnim dijelom, a sada obuhvaća i promociju tipičnih lokalnih proizvoda.

GROŽNJAN - U sklopu slikarske manifestacije Ex tempore, Općina i Turistička zajednica Grožnjana prekjučer su organizirale degustaciju crnih vina s Bujštine i nagradile najbolje proizvođače. Komisija na čelu s Miljenkom Bošnjakom, koja je ocijenila 40 uzoraka, dodijelila je sedam zlatnih, 11 srebrnih i 12 brončanih medalja te devet počasnih diploma.
Najsjajnija odličja pripala su Umažaninu Morenu Coronici za cabernet sauvignon 2004., Francu Cattunaru iz brtoniške Nove Vasi za teran barrique 2005. i cabernet sauvignon barrique 2004., zatim Marinu Markežiću Kaboli iz Kremenja za cabernet sauvignon 2005., bujskoj tvrtki Veralda za vino merlot riserva 2004., te Duviliju Ziganteu iz Kostanjice za cabernet souvignon 2006.
Srebro su dobili Coronica, Ecio Činić iz Krasice, obitelj Dešković iz Kostanjice, Bruno Fernetić iz Brtonigle, Marino Markežić, Libero Sinković iz Momjana, Veralda, Silvio Visintin iz Livada i Duilio Zigante.
Brončane medalje kući su ponijeli Đino Antonac iz Grožnjana, Moreno Degrassi iz Bašanije, Ireneo Celega iz Buja, Franco Cattunar, Bruno Fernetić, tvrtka F & F Ravalico iz brtoniške Nove Vasi, Edo Pincin iz Završja, Veralda i poduzeće Vino P & P iz Novigrada.
Općinski načelnik Rino Duniš kazao je da svake godine obogaćuju sadržaj ove manifestacije, koja je počela 1994., kulturnim dijelom, a sada obuhvaća i promociju tipičnih lokalnih proizvoda. Pomoćnik pročelnika županijskog odjela za poljoprivredu Gracijano Prekalj kazao je da su od samog početka prepoznali važnost pojedinih proizvoda koji su specifični za Istru, te da će i dalje pomagati proizvođačima u podizanju dugogodišnjih nasada. Istra je premala da bi na velikom tržištu Europske unije mogla konkurirati malim količinama, zaključio je Prekalj.
Bošnjak je istaknuo da im nije bilo lako, jer je, za razliku od bijelih, teže degustirati crna vina koja traže posebnu koncentraciju i pažnju. Zlata su dobila vina iz ranijih godina, jer je 2006. dala slabe rezultate. Primijetio je da su svake godine vina sve bolja i da će berba 2007. biti za pamćenje, posebno za kvalitetu crnih vina.
Više od tisuću posjetitelja pohodilo je Ex tempore, ne samo zbog 400 slikara i dvostruko više izloženih djela po svim ulicama i fasadama tog malog gradića s umjetničkom dušom. Osim kušanja nagrađenih vina u gradskoj lođi, uz glazbu etno grupe Trio Saltin, domaći i stranci mogli su na štandu Zigante tartufi pogledati izložene skupocjene bijele i crne tartufe. Vlasnik tvrtke Giancarlo Zigante kazao je da je sezona tartufa krenula i bit će ih dosta usprkos višemjesečnoj suši. Njegovi su djelatnici u velikoj tavi pripremili fritaju s tartufima i počastili mnogobrojne građane koji su se natiskali oko stola i vrlo brzo razgrabili sve porcije.
Sudjelovala je i udruga gljivara Bujštine »Boletus«, koja je na posebnom štandu predstavila svoj rad i pokazala, prema riječima njezina predsjednika Josipa Marina Šimića, više od 70 vrsta gljiva.

T.K.

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.