Loza i vino

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (13)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (11)
Svibanj 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije iz područja vinogradarstva i vinarstva iz Hrvatske i svijeta. Sve što je zanimljivo i vrijedno znati iz područja vinogradarstva i vinarstva uz "drugo" mišljenje. Autor bloga mr.sc. David Gluhić.

Linkovi
Osnovni link:
Blog.hr
Linkovi o vinu i vinovj lozi:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Vino.hr
Vinogradarstvo.com
Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
AZRRI-Agnecija za ruralni razvoj Istre
Selo moje malo:
Funtana.hr


25.09.2007., utorak

Berba 2007. - Hrvatski vinograddarski problemi ili birokracija vs. mali vinogradari

Iako se direktno ne govori o berbi, ipak je problem zanimljiv, ali više nije specifičan jer je to problem star godinama, pa o čemu se radi:

UČKA: RIJEČKI INSPEKTORI U REDOVITOJ KONTROLI GORIVA, ALI I GROŽĐA ZA DOMAĆE VINO (Glas Istre, 23.09.2007)

Autolimar s Poreštine prodao grožđe bez »papira«

Obiteljski vinogradar koji građanima prodaje grožđe za domaće vino mora biti registriran u Upisniku seljačkih ili obiteljskih gospodarstava te Upisniku proizvođača grožđa i vina.

UČKA - Dvjestotinjak kilograma malvazije i stotinjak kilograma terana/borgonje jučerašnji »ulov« je inspektora Odsjeka za nadzor u području prometa roba, obrta i usluga riječke područne jedinice Državnog inspektorata prilikom redovne kontrole na državnoj cesti prema Tunelu Učka, kojoj je prisustvovala i novinarska ekipa. Naime, uz redovite kontrole goriva te provjere Odobrenja za međunarodni javni cestovni promet za teretna vozila, jučer su gospodarski inspektori u suradnji s predstavnikom Policijske postaje Opatija provjeravali i ima li grožđe koje stiže iz Istre sve potrebne »papire«.
Istra je za mnoge građane Primorsko-goranske županije dugi niz godina regija u kojoj se svake sezone berbe opskrbljuju kvalitetnim grožđem. No, činjenica je i da mnogi, osobito kupci, ali i sami mali proizvođači ne znaju što sve država propisuje da bi se grožđe moglo staviti u promet, odnosno prodavati. Uglavnom je riječ o malim količinama koje se sade »oko kuće« ili pak o grožđu koje kooperantima većih proizvođača ostane nakon otkupa pa mnogi ni ne znaju koji im dokumenti trebaju.

Grožđe kupili na Poreštini od autolimara

Sa sličnim su se problemom jučer susreli i riječki gospodarski inspektori zaustavivši osobno vozilo riječkih registarskih oznaka, koje je u prikolici imalo dvije bačve s oko tristotinjak kilograma grožđa. Jedan od dvojice kupaca Boris Sindičić rekao je da su grožđe nabavili na Poreštini od jednog autolimara koji uz kuću ima manji vinograd.
- Grožđe smo kupili za sebe, doma godinama radimo vino, tako da svake godine, od 1996., u Istru idemo po stotinjak, 150 kilograma za svakoga. Nikad to nisu neke velike količine, a što sve od papirologije treba imati onaj tko prodaje grožđe stvarno nismo znali. Pogotovo jer se radi o tome da čovjek ima malo vinograda uz kuću, koji obrađuje uz redovni posao, više sebi za gušt nego zbog neke velike zarade, rekao je Sindičić.
Inače, po obavljenom očevidu u ovakvom slučaju inspektor daje zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka kod prekršajnog suca koji odlučuje o visini kazne. S obzirom na iznose koji su propisani Zakonom o vinu i uzimajući u obzir cijene malvazije i terana od 3 i pol, odnosno pet kuna po kilogramu, eventualna kazna bi poprilično mogla nadmašiti mršavu zaradu.

Mali vinogradari u »nebranom grožđu« papirologije

Po slovu zakona, vinogradar mora biti upisan u Upisnik seljačkih gospodarstava ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te u Upisnik proizvođača grožđa i vina. Zadovoljavanje ova dva uvjeta dovoljno je, kako doznajemo, samo za one proizvođače koji imaju sklopljen ugovor o otkupu s velikim prerađivačima, dakle za kooperante većih tvrtki koje se bave otkupom grožđa i proizvodnjom vina.
Vinogradar koji želi sam prodavati grožđe mora od Hrvatskog zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo ishodovati i Rješenje o puštanju u promet grožđa, i to bez obzira hoće li sve prodati sam ili dio prodaje većoj prerađivačkoj tvrtki. U praksi se, međutim, događaju situacije kada kooperant veći dio grožđa dade u ugovorni otkup, a ostatak prodaje »na svoju ruku«, smatrajući da dopuštenje nije potrebno ishodovati ako veći dio grožđa proda pravnim osobama koje prerađuju grožđe.
Provjere koje provodi Državni inspektorat samo su jedan segment sveobuhvatne kontrole grožđa, koja obuhvaća i nadzor nad grožđem iz uvoza, a među kojim je ove godine najaktualnije bilo ono iz Makedonije.

A.J.

I što u istom članku piše o kaznama:

Kazne do 55 tisuća kuna

Po Zakonu o vinu kazne za stavljanje u promet grožđa bez rješenja nadležnog zavoda iznose od pet do 35 tisuća kuna za fizičke, odnosno do 55 tisuća kuna za pravne osobe, a zakon predviđa i novčanu kaznu od pet do 35 tisuća kuna za pravne osobe ako proizvode, odnosno stavljaju u promet grožđe, vino i druge proizvode od grožđa i vina, a nisu upisane u Vinogradarski katastar odnosno Upisnik.



- 14:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.