Loza i vino

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (13)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (11)
Svibanj 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije iz područja vinogradarstva i vinarstva iz Hrvatske i svijeta. Sve što je zanimljivo i vrijedno znati iz područja vinogradarstva i vinarstva uz "drugo" mišljenje. Autor bloga mr.sc. David Gluhić.

Linkovi
Osnovni link:
Blog.hr
Linkovi o vinu i vinovj lozi:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Vino.hr
Vinogradarstvo.com
Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
AZRRI-Agnecija za ruralni razvoj Istre
Selo moje malo:
Funtana.hr


19.09.2007., srijeda

Berba 2007. - Istra IV.

U Istri berba pri kraju, prinosi grožđa prepolovljeni (14.09.2007, Poslovni Dnevnik)

Istravino je 15 dana prije berbe obavijestilo kooperante da više neće prerađivati grožđe u podrumu u Pazinu.

Predstojećeg vikenda u Istri će uglavnom završiti berba grožđa i sve grožđe bit će pravovremeno otkupljeno i prerađeno. Tako se neće ponoviti prošlogodišnja situacija kad je pred početak berbe dugogodišnji otkupljivač grožđa u Istri Istravino Rijeka otkazao otkup čak i dugogodišnjim kooperantima, pa je, na zamolbu Županije, morao "uskočiti" Todorić putem Konzumove Agrolagune. Problema s otkupom nije bilo i uz ostalo zbog prepolovljenog uroda u odnosu na lani. Međutim, ipak nije prošlo sve glatko i opet zbog Istravina koje je 15 dana prije berbe obavijestilo kooperante u središnjoj Istri da više neće prerađivati grožđe u Purisovu podrumu u Pazinu, kojeg je držalo u najmu punih 50 godina, već svi trajni kooperanti koji su bili orijentirani na taj tom podrum, moraju grožđe voziti u Brtoniglu gdje Istravino ima odnedavno svoje nove podrume.Na 5500 hektara vinograda, koliko ih u rodu danas ima Istarska županija, ubrat će se oko četrdeset tisuća tona grožđa ili 6 do 7 tona po hektaru što je, zbog suše, upola manje nego prošle godine. Srećom je kvaliteta grožđa vrlo dobra, osim u sasvim mladim vinogradima koje je suša opustošila.Najveće površine pod vinogradima ima porečka Agrolaguna, blizu 500 hektara, od čega je 280 hektara novih nasada u punom rodu, a u naredne dvije godine namjerava zasaditi još 200 hektara. Prema riječima financijske direktorice Nerine Zec, procjenjuju da će ove godine ubrati 600 vagona grožđa u svojim vinogradima i još stotinjak vagona otkupiti od individualnih vinogradara, odnosno sve ponuđeno grožđe. Otkupna cijena je 0,20 lipa po jedinici šećera, pa će se kretati 3,5 do 4 kune po kilogramu. Stare zalihe vina u podrumu na razini su prijelazne rezerve i problema s plasmanom vina nema, što je i razumljivo s obzirom na razgranatu Konzumovu trgovinsku mrežu, ali i turizam koji godinama plasira vina Agrolagune.

Kada je riječ o drugom velikom vinogradaru i vinaru u Istri Istravinu Rijeka, koje je godinama samo otkupljivalo grožđe od istarskih vinogradara, posljednjih je godina ušlo u ozbiljnije investicije zasadivši u Brtonigli 100 hektara vinograda na crkvenom zemljištu pod koncesijom i preuzevši 80 hektara od bivšeg PIK-a, izgradivši vlastiti vinarski podrum i uz njega još kupivši jedan već postojeći. Otkupljuju grožđe samo od svojih starih kooperanata , a kako su napustili Purisov podrum u Pazinu, tamošnjim kooperantima ne isplati se voziti grožđe u Brtoniglu već se i oni sve više okreću bližem Agrolaguninom podrumu u Poreču. Svoje moderno opremljene podrume ima i stotinjak članova udruge vinara i vinogradara Istre, "Vinistra", koji, prema riječima županijskog pročelnika za poljoprivredu Milana Antolovića, imaju oko 500 hektara vlastitih vinograda, ali i oni otkupljuju dio grožđa za preradu, također od dugogodišnjih kooperanata kod kojih kontroliraju, ne samo kvalitetu grožđa, nego i cjelogodišnji proizvodni tijek, dakle uzimaju samo grožđe kontroliranog porijekla. Na pitanje što se dogodilo s velikim vinogradarskim kompleksima bivših PIK-ova, od kojih je najveće vinograde, od 650 hektara, imao PIK Umag, pročelnik Antolović kaže da je Županija spasila 250 hektara, od kojih je 80 hektara u najam uzelo Istravino, a ostalo individualni proizvođači. Ostalih četristotinjak hektara jednostavno je zapušteno i propada. Tako se sada s jedne strane u Istri užurbano (pred ulazak u EU) sade novi nasadi vinove loze, a s druge su stari vinogradi prepušteni propadanju zbog i inače loše zemljišne politike. Moglo bi se reći da je u Istri i ovogodišnja berba koja se inače tradicionalno smatra radosnim i bezbrižnim događajem, aktualizirala stare boljke ovdašnjih vinara i vinogradara.

A.U.

- 13:06 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.