Loza i vino

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (13)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (11)
Svibanj 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije iz područja vinogradarstva i vinarstva iz Hrvatske i svijeta. Sve što je zanimljivo i vrijedno znati iz područja vinogradarstva i vinarstva uz "drugo" mišljenje. Autor bloga mr.sc. David Gluhić.

Linkovi
Osnovni link:
Blog.hr
Linkovi o vinu i vinovj lozi:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Vino.hr
Vinogradarstvo.com
Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
AZRRI-Agnecija za ruralni razvoj Istre
Selo moje malo:
Funtana.hr


16.09.2007., nedjelja

Berba 2007. - Istra III.

PRI KRAJU BERBA GROŽĐA NA BUJŠTINI (Glas Istre, 15.09.2007)

Ravalico: Premda će ga biti manje, vino će biti odlično

Štete od suše su relativne, pažljivi vinogradari koji nisu imali preobilan urod po trsu prebrodili su krizu, dok će ostali, koji su forsirali prinose, osjetiti to na kvaliteti vina, a imat će i manje količine grožđa. Još je prerano da bih ocijenio kakvo će biti vino, ali vjerujem da će biti dobro, kaže Moreno Coronica

UMAG -
Dugotrajna suša, zbog koje je krajem prošlog mjeseca proglašena elementarna nepogoda u Istarskoj županiji, ove je godine umiješala svoje prste pa će berba grožđa, koja će na Bujštini završiti krajem ovog, a negdje i idućeg tjedna, biti slabija. Usprkos prinosima manjim za 20 do 50 posto, vinari mogu biti relativno zadovoljni, jer je kvaliteta plodova jako dobra. Međutim, oni koji uzgajaju grožđe za prodaju bit će pomalo razočarani, jer manje količine znače i manje novca.
Jedan od najvećih proizvođača vina na Bujštini – braća i sinovi udruženi u F & F Ravalico iz Nove Vasi kod Brtonigle – uknjižit će ove godine oko 40 posto manjih prinosa, ali, premda će ga biti manje, vino će biti odlično, kazao nam je Antonio Ravalico.
Prošlog su vikenda završili berbu na 28 rodnih hektara na području Brtonigle i Novigrada, pokrivenih sa šest sorti – chardonnay, malvazija, sivi pinot, muškat, merlot i cabernet sauvignon. Na još pet hektara imaju mlade vinograde. Dosad su imali godišnju proizvodnju od 1.500 do 2.000 hektolitara. Kakvoća plodova je jako dobra, a koje će im vino najbolje ispasti, vidjet će dogodine po rezultatima na porečkoj Vinistri, rekao je Ravalico.
Poznati vinar i predsjednik udruge Agroumag Moreno Coronica, koji posjeduje 18 hektara pod vinogradima, na upit kakva je ovogodišnja kakvoća grožđa na Umaštini odgovorio je da je zrelost bobica dobra i da je jako zadovoljan sirovinom. Berbu crnih sorti terana i caberneta sauvignona još nije počeo – ostavio ih je za idući tjedan, jer očekuje još sunčanih dana koji će povoljno utjecati na kvalitetu. Redovito prati vremensku prognozu, jer ako zaprijeti dugotrajnija kiša, morat će sve pobrati. Prve dane rujna završio je berbom malvazije.
- Štete od suše su relativne, pažljivi vinogradari koji nisu imali preobilan urod po trsu prebrodili su krizu, dok će ostali, koji su forsirali prinose, osjetiti to na kvaliteti vina, a imat će i manje količine grožđa. Treba umjereno proizvoditi za dobivanje bolje kvalitete. Još je prerano da bih ocijenio kakvo će biti vino, ali vjerujem da će biti dobro, istaknuo je Coronica.
Predsjednik udruge Agro Buje Franco Basiaco za svoje je područje rekao da će kvaliteta grožđa ove godine biti sigurno natprosječna, ali zbog suše ne i izvanredna. Kako će biti s fermentacijom, tek će se vidjeti. Količina sirovine smanjena je, što ovisi o zonama i podlozi na kojoj je posađena vinova loza. Stariji vinogradi su, po njemu, otporniji na sušu pa u njima nema drastično manje grožđa po trsovima. Basiaco je procijenio da se smanjenje prinosa na području Buja i okolice kreće od 20 do 30 posto, jer se bobice nisu uspjele razviti. Predsjednik Agro Buja u posjedu ima 4,7 hektara pod malvazijom i 0,8 hektara refoška, a ove je godine posadio merlot na nešto manjoj površini od hektara. Berba još traje - s malvazijom je gotovo, a refošk još čeka. Svoje grožđe iz vinograda sa zaštićenim podrijetlom već godinama prodaje poznatim vinarima Ivici Matoševiću iz Krunčići, Marinu Markežiću iz Kremenja i Eliđu Pilatu iz Vrha Lašići kod Vižinade.
Kako je u Savudriji, pitali smo Darija Makovca koji je ovog tjedna počeo berbu merlota na 3,5 hektara. Istaknuo je da je gradacija dosta dobra, a zbog suše urod će biti manji za oko 30 posto. Plodovi su prvoklasni, a prodat će ih, kao i svake godine, Istravinu i Agrolaguni. Cijena je 20 lipa po postotku šećera, što je, smatra on, premalo s obzirom na troškove.

T.K.


- 16:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.