Loza i vino

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (13)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (11)
Svibanj 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije iz područja vinogradarstva i vinarstva iz Hrvatske i svijeta. Sve što je zanimljivo i vrijedno znati iz područja vinogradarstva i vinarstva uz "drugo" mišljenje. Autor bloga mr.sc. David Gluhić.

Linkovi
Osnovni link:
Blog.hr
Linkovi o vinu i vinovj lozi:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Vino.hr
Vinogradarstvo.com
Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
AZRRI-Agnecija za ruralni razvoj Istre
Selo moje malo:
Funtana.hr


13.06.2007., srijeda

Predstavljeni rezultati solarizacije

(Glas Istre, 12. lipanj 2007, autor: T. Kocijančić)

Organizirano je predstavljanje i degustacija vina dobivenog u projektu »Solarizacija«, koji je vodio predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Bernard Kozina. Riječ je o posebnoj metodi proizvodnje - u vinogradu se ispod redova postavljaju folije sa spektrom tzv. viteksol. Svjetlo se pomoću njih reflektira od sunca, što povećava temperaturu i smanjuje vlagu te utjecaj bolesti na grozdove. Rezultat je više šećera i boje, a manje kiselina, pojasnio je direktor AZRRI-ja i pomoćnik županijskog pročelnika za poljoprivredu Gracijano Prekalj.

- U tri smo godine utvrdili kako i na koju sortu utječu folije. Najbolji rezultati postignuti su kod caberneta sauvignona, a metoda se pokazala dobrom za najbolje vinogradare koji bi trebali razmisliti o korištenju folija, jer bi od bolje kvalitete sirovine dobili vrhunsko vino. Trenutno se solarizacija koristi samo u istraživanjima.
AZRRI je za tri godine izdvojio 70 tisuća kuna te još toliko za Muškat ružu porečku, jer takvo vino nedostaje u istarskoj ponudi, kazao nam je Prekalj.

----------
Pohvale i kritike:
Prije svaga značenje kratice AZRRI: Agencija za ruralni razvoj Istre.
Pohvale kolegi B. Kozini za istraživanja sa folijom viteksol. Nadam se da će na temelju dobivenih rezultata solarizacija zaživijeti u praksi. Uskoro ću spremiti post na temu solarizacije; one u prirodnm uvjetima te solarizacija upotrebom folija.
Drugi dio moje kritike, je zadnje poglavlje, a to je tema istraživanja sorte Muškat ruža porečki. Nažalost, agencija AZZRI ima jaku političku i slabu stručnu pozadinu (zbog toga je i osnovana, ali o tome drugom prilikom). Naime, u Institutu za poljoprivredu i turizam, se već duže vremena provode istraživanja sa sortom Muškat ruža porečki - tehnologije u vinogradarskoj i vinarskoj proizvodnji (selekcija biotipova, aromatske karakteristike, tehnologija likerskog vina i dr.), međutim agencija AZZRI umjesto sufinanciranja navedenih istraživanja (Institut posjeduje svu potrebnu infrastrukturu) provodi svoja vlastita istraživanja, što u načelu nije posao agnecija, pa niti onda ove agencije za ruralni razvoj. Šteta. Još jedan dug prošlosti, koji ograničava razvoj budućnosti, ili "balkanski sindrom" na hrvatski način.
Inače, na posljednoj Vinistri, 2007, Muškat ruža likersko vino, proizvedeno u podrumu Instituta za poljoprivredu, dobilo je brončanu medalju sa 74,67 bodova. Bila su predstavljena još dva vina iste sorte, ali drugog tipa (Vina Cattunar, 81,33 boda, srebrna medalja i Petar Poletti, 80,33 boda, isto srebro.




- 08:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.