Loza i vino

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (13)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (11)
Svibanj 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije iz područja vinogradarstva i vinarstva iz Hrvatske i svijeta. Sve što je zanimljivo i vrijedno znati iz područja vinogradarstva i vinarstva uz "drugo" mišljenje. Autor bloga mr.sc. David Gluhić.

Linkovi
Osnovni link:
Blog.hr
Linkovi o vinu i vinovj lozi:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Vino.hr
Vinogradarstvo.com
Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
AZRRI-Agnecija za ruralni razvoj Istre
Selo moje malo:
Funtana.hr


08.06.2007., petak

Nek' vino bude vino

(Autorski post)

Nek' vino bude vino. Zašto takav naslov, u doba "zlatne" tehnologije proizvodnje vina?

Čitajući razne dostupne članke na temu kvalitete vina i slušajući svekoliku struku (proizvođače vina, enologe i dr.) često se koristi termin "cvjetno voćni mirisi“, pa je i moje pitanje na mjestu; jel' vino doista vino. Razvojem biotehnologije u posljednjih 15-tak godina karakter vina je znatno izmijenjen. Od nekada čestog vinskog mirisa i okusa, prešli smo na cvjetno voćne mirise, te vina pomalo gube identitet. Znam da se u industriji vinskih pripravaka vrte ogromni novci, a oni koji imaju mnogo novca imaju i jak marketing, i tako se priča vrti u krug. Dodajte 10 g/hL pripravak A, nakon toga 50 g/hL pripravak B, nakon toga 100 g/hL pripravak C, ali ako dodate i pripravak D dobit će te… „dugo očekivane“ cvjetno voćne mirise.
Nažalost, u isto vrzino kolo uhvaćeni su i sami proizvođači vina, često ne razmišljajući da svaki pripravak znači značajno veće ulaganje i porast proizvodne cijene, dok s druge strane vino kao tržišni proizvod mora imati što nižu, konkurentniju cijenu. I time se polako, dobit u proizvodnji pomalo topi, a vina polako postaju sve jednoličnija, cvjetno voćna.
Naravno nisam pobornik loših vina (oksidiranih, octikavih i sl.), ali doista volio bi piti dobro vino, vino izrazitih vinskih aroma i mirisa grožđa.

- 08:37 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.