< | lipanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
(Autorski post) Nek' vino bude vino. Zašto takav naslov, u doba "zlatne" tehnologije proizvodnje vina? Čitajući razne dostupne članke na temu kvalitete vina i slušajući svekoliku struku (proizvođače vina, enologe i dr.) često se koristi termin "cvjetno voćni mirisi“, pa je i moje pitanje na mjestu; jel' vino doista vino. Razvojem biotehnologije u posljednjih 15-tak godina karakter vina je znatno izmijenjen. Od nekada čestog vinskog mirisa i okusa, prešli smo na cvjetno voćne mirise, te vina pomalo gube identitet. Znam da se u industriji vinskih pripravaka vrte ogromni novci, a oni koji imaju mnogo novca imaju i jak marketing, i tako se priča vrti u krug. Dodajte 10 g/hL pripravak A, nakon toga 50 g/hL pripravak B, nakon toga 100 g/hL pripravak C, ali ako dodate i pripravak D dobit će te… „dugo očekivane“ cvjetno voćne mirise. Nažalost, u isto vrzino kolo uhvaćeni su i sami proizvođači vina, često ne razmišljajući da svaki pripravak znači značajno veće ulaganje i porast proizvodne cijene, dok s druge strane vino kao tržišni proizvod mora imati što nižu, konkurentniju cijenu. I time se polako, dobit u proizvodnji pomalo topi, a vina polako postaju sve jednoličnija, cvjetno voćna. Naravno nisam pobornik loših vina (oksidiranih, octikavih i sl.), ali doista volio bi piti dobro vino, vino izrazitih vinskih aroma i mirisa grožđa. |