< | lipanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv
(Glas Istre, 4. lipanj 2007, V. Medić) Završni produkt ocjenjivali su voditelji grupa, a pobijedio je tim koji su činili Ivan Širola, Mirna Širola, Giancarlo Zigante, Giorgio Klaj, Serđo Jugovac i organizator Glauco Bevilacqua. ROVINJ - Po prvi put izvan Italije, ovog je vikenda u rovinjskom hotelu »Park« renomirana vinarija Contadi Castaldi iz talijanske pokrajine Franciacorta organizirala poseban vinski događaj »Igrom do cuvéea«. Cuvée je spoj različitih vina jednog određenog područja koji će u krajnjem proizvodu – pjenušcu – predstavljati mikroklimu i vinovu lozu te regije. Bitno je istaknuti da središnje mjesto u procesu stvaranja cuvéea ima upravo čovjek, jer treba odabrati najbolje od onoga što je priroda stvorila. U igru se stoga uključuju sommelieri, ugostitelji, enolozi, potrošači i novinari, a cilj je spojiti vina jedne pokrajine da bi konačni rezultat mogao predstavljati sve geomorfološke različitosti koje se kriju u njima te ujediniti razne karakteristike u jednu. Šesto izdanje ove igre odvija se u devet etapa. U Rovinju se održao treći susret, gdje su se od šest baznih vina, uglavnom chardonnaya, svih iz različitih podneblja regije Franciacorta, stvarale nove mješavine bogatijeg i punijeg okusa. Glavni enolog tvrtke Contadi Castaldi Mario Falcetti naglasio je da je Franciacorta regija koja se zadnjih 40-ak godina intenzivno okrenula proizvodnji vina, odnosno sadnji vinove loze, i gdje se tradicionalnom metodom proizvodi vrhunski pjenušac. Svaki sudionik unio je svoju osobnost, osjetila i znanje te je potom tim, nakon nekoliko pokušaja, odlučio koju će mješavinu dati na ocjenjivanje. Završni produkt ocjenjivali su voditelji grupa, a pobijedio je tim koji su činili Ivan Širola, Mirna Širola, Giancarlo Zigante, Giorgio Klaj, Serđo Jugovac i organizator Glauco Bevilacqua. Rovinjski će tim zajedno s pobjednicima ostalih etapa otputovati u sjedište vinarije Contadi Castaldi u Adro, gdje će se birati pobjednički cuvée. Rovinju su prethodila natjecanja u Polenzu i Cataniji, a uslijedit će u Latini, Molfetti, Monzi, Lodiju i Motti di Vivenzo. Ovo izdanje broji oko 900 sudionika, koji će pripremiti oko 150 cuvéea. Pobjednička mješavina u Adru će odležati četiri godine i nastat će cuvée »Franciacorta Saten«. Završni pjenušac bit će vrhunske kvalitete i okusa, pripremljen po jedinstvenoj formuli, koja ostaje tajna. Ideja o ovom natjecanju potekla je iz grupacije Terre Moretti, u čijem se sastavu nalaze i vinarije Contadi Castaldi. Ovaj je događaj organiziran u suradnji tvrtke Cibus et terra iz Momjana i hotelijersko-turističke firme Maistra. Evo još dobrih i zanimljivih ideja i prijedloga. Može li se i u Hrvatskoj napraviti nešto takvo ? |