Loza i vino

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Listopad 2007 (3)
Rujan 2007 (13)
Srpanj 2007 (4)
Lipanj 2007 (11)
Svibanj 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije iz područja vinogradarstva i vinarstva iz Hrvatske i svijeta. Sve što je zanimljivo i vrijedno znati iz područja vinogradarstva i vinarstva uz "drugo" mišljenje. Autor bloga mr.sc. David Gluhić.

Linkovi
Osnovni link:
Blog.hr
Linkovi o vinu i vinovj lozi:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Vino.hr
Vinogradarstvo.com
Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
AZRRI-Agnecija za ruralni razvoj Istre
Selo moje malo:
Funtana.hr


05.06.2007., utorak

Miješanjem vina do jedinstvenog pjenušca

(Glas Istre, 4. lipanj 2007, V. Medić)

Završni produkt ocjenjivali su voditelji grupa, a pobijedio je tim koji su činili Ivan Širola, Mirna Širola, Giancarlo Zigante, Giorgio Klaj, Serđo Jugovac i organizator Glauco Bevilacqua.

ROVINJ - Po prvi put izvan Italije, ovog je vikenda u rovinjskom hotelu »Park« renomirana vinarija Contadi Castaldi iz talijanske pokrajine Franciacorta organizirala poseban vinski događaj »Igrom do cuvéea«. Cuvée je spoj različitih vina jednog određenog područja koji će u krajnjem proizvodu – pjenušcu – predstavljati mikroklimu i vinovu lozu te regije. Bitno je istaknuti da središnje mjesto u procesu stvaranja cuvéea ima upravo čovjek, jer treba odabrati najbolje od onoga što je priroda stvorila. U igru se stoga uključuju sommelieri, ugostitelji, enolozi, potrošači i novinari, a cilj je spojiti vina jedne pokrajine da bi konačni rezultat mogao predstavljati sve geomorfološke različitosti koje se kriju u njima te ujediniti razne karakteristike u jednu.
Šesto izdanje ove igre odvija se u devet etapa. U Rovinju se održao treći susret, gdje su se od šest baznih vina, uglavnom chardonnaya, svih iz različitih podneblja regije Franciacorta, stvarale nove mješavine bogatijeg i punijeg okusa. Glavni enolog tvrtke Contadi Castaldi Mario Falcetti naglasio je da je Franciacorta regija koja se zadnjih 40-ak godina intenzivno okrenula proizvodnji vina, odnosno sadnji vinove loze, i gdje se tradicionalnom metodom proizvodi vrhunski pjenušac.
Svaki sudionik unio je svoju osobnost, osjetila i znanje te je potom tim, nakon nekoliko pokušaja, odlučio koju će mješavinu dati na ocjenjivanje. Završni produkt ocjenjivali su voditelji grupa, a pobijedio je tim koji su činili Ivan Širola, Mirna Širola, Giancarlo Zigante, Giorgio Klaj, Serđo Jugovac i organizator Glauco Bevilacqua.
Rovinjski će tim zajedno s pobjednicima ostalih etapa otputovati u sjedište vinarije Contadi Castaldi u Adro, gdje će se birati pobjednički cuvée.
Rovinju su prethodila natjecanja u Polenzu i Cataniji, a uslijedit će u Latini, Molfetti, Monzi, Lodiju i Motti di Vivenzo. Ovo izdanje broji oko 900 sudionika, koji će pripremiti oko 150 cuvéea.
Pobjednička mješavina u Adru će odležati četiri godine i nastat će cuvée »Franciacorta Saten«. Završni pjenušac bit će vrhunske kvalitete i okusa, pripremljen po jedinstvenoj formuli, koja ostaje tajna.
Ideja o ovom natjecanju potekla je iz grupacije Terre Moretti, u čijem se sastavu nalaze i vinarije Contadi Castaldi. Ovaj je događaj organiziran u suradnji tvrtke Cibus et terra iz Momjana i hotelijersko-turističke firme Maistra.

Evo još dobrih i zanimljivih ideja i prijedloga. Može li se i u Hrvatskoj napraviti nešto takvo ?


- 09:49 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.