VETERNICA1

srijeda, 06.02.2008.

24. veljače - po starom kalendaru blagdan sv. Matije, apostola i mučenika

U narodu se spominju narodne izreke vezane uz blagdan svetog Matije u mjesecu veljači no međutim obilježavanje njegova blagdana 1969. je godine premješteno iz veljače na 14. svibnja.
Nakon Judine smrti zauzeo je njegovo mjesto te postao apostolom. Umro je mučeničkom smrću (odrubljena mu je glava). Ime Matija po svom hebrejskom korijenu znači «Božji dar».
Zaštitnik je građevinskih obrtnika, stolara, tesara i kovača, krojača, mesara i slastičara.
Sv. Matija navješćuje konac zime pa se govori:»Sveti Matija led razbija, ako ga ne najde on ga napravi.»; „Sveti Matija zimu zatvara a leto otvara.“; „Sveti Matija svaka tica zapiva.“
«Sveti Matija zimu zatvara a leto otvara»

06.02.2008. u 13:35 • 0 KomentaraPrint#

14. veljače- Sveti Valentin

14. veljače – Sveti Valentin
Kako je Dioklecijan dao spaliti sve kršćanske spise do kojih su njegovi krvnici mogli doći tako o životu i djelu sv. Valentina pouzdano ne znamo gotovo ništa.
Bio je biskup u Terni. U progonu kršćana, za vladavine Klaudija Gotskog, završava u zatvoru u Rimu. Bio je pozvan pred cara kojeg je očarao svojim uvjerljivim govorom o vjeri
u Krista kao jedinoj pravoj vjeri. Zbog bojazni od kršćanstva osuđen je na smrt g. 270.
Na isti dan Crkva slavi još jednog Valentina iz IV stoljeća, koji je kao monah živio u osami i uzgajao cvijeće. To je cvijeće dijelio prolaznicima. Zato je na njegov spomendan nastao običaj darivanja cvijeća osobama koje su nam drage. Sv. je Valentin tako postao zaštitnikom mladih i zaljubljenih.
Uz njegov su blagdan tako vezane mnoge predaje od kojih jedna kaže da je to dan kad se «ptice žene» a njihov pjev nagovještava kraj zime i približavanje proljeća. Nekada su naši stari vjerovali da prvi susret s osobom drugog spola na Valentinovo označava životnog odabranika. Sv. Valentin po narodnom vjerovanju nije samo zaštitnik zaljubljenik nego i zaštitnik od «velikih bolesti».
Narod ga zaziva u pomoć kod očnih bolesti, padavice i u drugim potrebama sve tamo od ranog srednjeg vijeka.
Donosimo vam meni najljepše izreke o ljubavi:
«Ljubav nije gledanje jedno u drugo već gledanje u istom smjeru»
«Ljubav koja se kupuje poklonima (novcem) vječno je gladna»
«Ljubav je cvijet koji u braku donosi plodove. Stol i krevet održavaju ljubav. Pri hladnoj se kuhinji i vruća ljubav ohladi.»
«Kad ljubav zahvati glavu razum odlazi na dopust. Svi smo rezultat ljubavi i zanosa.» (C. Byron)
«Ne mnogo misliti već mnogo voljeti» (Terezija Aviljska)
«Mekoća je jača od tvrdoće, voda jača od stijene, ljubav jača od svake sile.» (H. Hesse)
«Nije blago ni srebro ni zlato, već je blago što je srcu drago. Uzmi vraga zarad blaga, blaga nesta vrag ti osta.» (narodna)

06.02.2008. u 13:34 • 0 KomentaraPrint#

10. veljače - blaženi Alojzije Stepinac, kardinal

Na današnji dan godine 1960. umro je u svom rodnom Krašiću zagrebački nadbiskup i kardinal Alojzije Stepinac.
Za vrijeme II sv. rata javno i neustrašivo je osuđivao rasna, ideološka i politička progonstva. Jednakim žarom i hrabrošću kritizirao je nakon završetka II sv. rata i ponašanje novih vlasti kojima se posebno zamjerio odbijajući odvajanje Katoličke crkve u Hrvatskoj od Svete Stolice i uspostavljanje tzv. «Narodne Crkve» nakon čega su nastali progoni i zatvaranja.
Sveti otac papa Ivan Pavao II proglasio ga je 3. listopada 1998.g. u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke blaženim.

06.02.2008. u 13:33 • 0 KomentaraPrint#

petak, 01.02.2008.

3. veljače - Sveti Blaž (Vlaho), biskup i mučenik


Sveti je Blaž bio liječnik i jedan od onih nebrojenih junaka prvih stoljeća crkvene prošlosti koji su svoje uvjerenje zapečatili krvlju i životom. Bio je veliki prijatelj siromaha i bolesnika kojima je pomagao ne samo kao liječnik već i kao kršćanin koji je u njima gledao i susretao samoga Krista. Svojim držanjem i dobročinstvima postao je u gradu (Sebaste u Armeniji) veoma popularna i obljubljena osoba. Tako je od liječnika, a po biskupovoj smrti, postao biskupom.
Za vrijeme cara Licinija buknuo je na Istoku opet strašan progon kršćana. Pred progonima se sakrio u neku pećinu gdje je liječio i blagoslivljao ranjene životinje (zvijeri) pa su one k njemu dolazile. No osjetio je poziv da hrabro podnese mučeništvo te se vratio među kršćane.
Blaž je zatvoren, mučen i pogubljen. Njegova je glava kao dragocjena relikvija došla g. 972. u Dubrovnik. Grad ga je izabrao za svog zaštitnika i već 1000 godina stoji pod njegovom moćnom zaštitom. Na njegovim zidinama nalaze se svečevi kipovi, a podignuta mu je i prekrasna crkva sv. Vlahe kojeg Dubrovčani svake godine najsvečanije slave. U procesiji biskup nosi svečevu glavu koju pobožni vjernici sa strahopoštovajem ljube.
Na današnji dan svake godine po svim crkvama dijeli se blagoslov grla, a po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: «Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!» Taj je blagoslov takozvana blagoslovina naše Crkve. On se temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Kod blagoslovina Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.

01.02.2008. u 15:39 • 0 KomentaraPrint#

2. veljače - Prikazanje Gospodinovo u hramu ili Svijećnica


Kad je prošlo i vrijeme njihova čišćenja, prema Mojsijevu zakonu, donesoše Isusa u Jeruzelem da ga prikažu Gospodinu, kako je pisano u Zakonu Gospodnjem: «Svako muško novorođenče neka se posveti Gospodinu!» i dadnu za žrtvu kako je rečeno u Zakonu Gospodnjem «par grlica i dva golubića.»
Bog je preko Mojsija svom izabranom narodu dao propis da 41. dan po porodu svećenici u hramu moraju blagosloviti porodilju. Za uzvrat roditelji djeteta dužni su žrtvovati janje mlađe od godine dana ili mladu golubicu. Tome se propisu pokorila i Blažena Djevica Marija. Stoga je s djetetom pošla u jeruzalemski hram. Pratio ju je i njezin muž sveti Josip. Isus je bio Marijin prvorođenac pa ga je nakon obreda čišćenja morala prikazati Gospodinu. Nakon toga bio je otkupljen za 5 srebrnih šekela. Žrtva je Isusovih roditelja za njega bila žrtva ljudi srednjeg stanja, a sastojala se od dvije grlice.
Na Svijećnicu postoji običaj blagoslova svijeća u crkvi kojim se dobiva Božji blagoslov za sreću i uspjeh u tekućoj godini. Ponegdje vjernici s upaljenim svijećama u procesiji obilaze oko crkve.
U davna su vremena selo obilazila dva dječaka tzv. «bračeci» sa svijećom i svetom slikom.
Narodna izreka: ako je na Svijećnicu snijeg doći će lijepo vrijeme, ako je bez snijega doći će za Cvjetnu nedjelju. Ako se na Svijećnicu zeleni, na Uskrs će se sigurno bijeliti od snijega.

01.02.2008. u 15:34 • 0 KomentaraPrint#

Veljača ili Svečen

Veljača – premetača jedini je mjesec ženskog roda pa valjda stoga i prevrtljive (čitaj ženske) čudi. To je i mjesec očišćenja na koje nas odmah na njegovu početku podsjeća blagdan Svijećnice ili očišćenja Blažene Djevice Marije.
Sunča li se mačka u veljači, u ožujku će pod peć. Ako je u veljači vrijeme ugodno i blago, biti će tim oštrije o Uskrsu.


2.02. Svjetski dan zaštite vlažnih područja
2.02. Prikazanje Gospodinovo u hramu ili Svijećnica
3.02. Sveti Blaž, biskup i mučenik
10.02. Blaženi Alojzije Stepinac, kardinal
11.02. Gospa Lurdska
Svjetski dan bolesnika
14.02. Sveti Valentin
21.02. Međunarodni dan materinskih jezika
27.02. Međunarodni dan kazališta

01.02.2008. u 15:33 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (8)
Travanj 2008 (6)
Veljača 2008 (6)
Siječanj 2008 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Narodna baština i vjerski običaji

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr