Jedan dan u Trstu

26.01.2014.

Sjeverno - istočna talijanska luka Trst možda i neće zvučati kao neko atraktivno mjesto za posjetu, ali ako tako mislite jako ste se prevarili. Sedamdesetih i osamdesetih godina na ovim prostorima poznato kao mjesto gdje možete po povoljnim cijenama kupiti odjeći, danas ipak živi turističkim životom. Na razmeđu Austrije, Slovenije i Hrvatske Trst Vam na prvu neće izgledati kao klasični talijanski grad, što je zbog njegove bogate povijesti dijelom i istina. Grad koji je dugi niz godina bio dijelom Habsburškog carstva i danas sadrži elemente austrijske arhitekture, dok ćete Italiju u njemu osjetiti prelaskom preko kanala Grande sa kojeg se pruža pogled na predivnu crkvu Sant'Antonio Nuovo.



Svoj obilazak Trsta smo započeli sa autobusnog kolodvora, te se zaputili prema centru i glavnim znamenitostima grada. Preko puta autobusne stanice nas je dočekao prvi spomenik i to baš austrijskoj carici Elizabeti koji je podignut 1912. godine, ali i skinut nakon 5 godina zbog anti austrijskih reformi u Trstu. 1997 godine ga gradska uprava ponovno vraća na originalno mjesto.

SPOMENIK AUSTRIJSKOJ CARICI ELIZABETI

Prema centru grada se nismo uputili obalnom šetnicom nego njegovom unutrašnjošću, te smo stigli do već spomenutog kanala Grande. Tu su nas dočekale dvije nezaobilazne građevine, crkva Sant'Antonio Nuovo i Srpska pravoslavna crkva Sv. Spyridona. Sant'Antonio Nuovo izgrađena u neo-klasičnom stilu sa svojom velikom plavom kupolom sa vana stvarno ne izgleda kao klasična crkva, a neodoljivo podsjeća na rimski hram Panteon. Izgradnja crkve je završena 1849. godine i jedna je od ljepših zgrada u Trstu.

CRKVA SANT'ANTONIO NUOVO

CRKVA SV. SPYRIDONA

Odmah do Sant'Antonio Nuovo-a nalazi se Srpska pravoslavna crkva Sv. Spyridona koja također ima plave kupole. Crkva je izgrađena 1866. godine na mjestu na kojem je nekada stajala još stariji sakralni objekat. Na putu do glavnog trga su nas dočekali ostaci rimskog carstva u vidu otvorenog kazališta. Rimsko kazalište je izgrađeno u drugoj polovici I. stoljeću za vrijeme vladavine cara Oktavijana. Kazalište je smješteno u podnožju brda San Giusto, a okrenuto je prema moru i svakako je znamenitost koju morate posjetiti u Trstu.

RIMSKO KAZALIŠTE

U Trstu smo bili u najljepše, ali i najvruće doba godine kada su gradske ulice prepune ljudima. Promet u gradu je poprilično gust i lud, a prepun je motociklista. U Trstu smo ujedno vidjeli i najveći parking za motocikle, a jedan od ljepših detalja u tom silnom prometu su mnogobrojni automobili Fiat 600, sada već oldtimeri na našim prostorima poznati kao Fićo.

PARKING ZA MOTOCIKLE





Glavni gradski trg u Trstu svojom veličinom i izgledom stvarno ostavlja bez daha. Poznat kao trg talijanskog jedinstva (Piazzi dell'Unita d'Italia) predivno je zdanje najvećim dijelom izgrađeno tijekom austrijske vladavine Trstom. Ogromni prostor na čijem se središtu nalazi velika fontana koja predstavlja četiri kontinenta ujedno je i centar grada na kojem su smještene sve važne institucije poput gradske vijećnice.

TRG TALIJANSKOG JEDINSTVA

TRG TALIJANSKOG JEDINSTVA

Od zgrade gradskog vijeća se pruža pogled prema moru gdje se nalazi još jedan veoma zanimljiv spomenik. Naime 03.11.1918. godine brod ‘’Bold’’ je uplovio u Trst, te na taj način oslobodio grad morskim putem. Upravo na tom mjestu, par metara od Trga talijanskog jedinstva podignut je spomenik Monumento ai Bersaglieri.

MONUMENTO AI BERSAGLIERI

Završavajući svoj obilazak trga uputili smo se obalom prema kanalu Granda posjetili smo i mali trg della Borsa, na kojem se nalazi istoimena lijepa roza zgrada (Borsa Vecchia) sa četiri velika stupa i satom u kojoj su smještene prostorije komore, industrije, obrta i poljoprivrede.

BORSA VECCHIA

Prelaskom preko mosta na kanalu Grande naš se obilazak ovog prekrasnog grada koji nas je iskreno iznenadio svojom ljepotom, raznolikošću u arhitekturi i ugodnom klimom. Pogled sa mosta na kanalu prema crkvi Sant'Antonio Nuovo i šarenim zgradama koje ga okružuju je nezaboravan i cijela okolina je prilagođena turistima sa trgovinama, restoranima i suvenirnicom u koju smo svratili na kraju. Cijene su očekivano visoke, ali se ipak nije propustila prilika kupiti uspomenu sa ovog putovanja.

KANAL GRANDE

Pošto smo u Trstu proveli samo jedan dan, možda i nismo toliko kompetentni da tvrdimo kako smo vidjeli i opisali sve što ovaj grad nudi, ali nastojali smo obići i upoznati Vas sa svim njegovim glavnim znamenitostima. Istina nismo posjetili dvorac Miramare pošto se nalazi izvan grada, ali ako ćete posjetiti uži centar Trsta imati ćete priliku vidjeti mnogo toga lijepoga i sigurno ukloniti barijeru da je Trst grad u koji se dolazi samo kupiti traperice, o čemu su nam naši roditelju toliko puta pričali.

16.07.2013 with Marina M.

arrivederci wave

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.