|
ČOKOLADNA TORTA S JABUKAMA
Jagode i čokolada, banane i čokolada, naranče i čokolada, borovnice i čokolada, višnje i čokolada... Baš su mi sve kombinacije drage, više-manje mi je čokolada spojiva sa svakim voćem. Na redu su jabuke! Ja sam imala neke slatke, ali bile bi dobre i kiselkastije. Ako su jabuke kisele, možete povećati količinu šećera dok ih kuhate.
Za jabuke:
5 jabuka srednje veličine
200 ml bijelog vina
100 ml vode
50 g smeđeg šećera
Za tijesto:
200 g brašna
2 žličice praška za pecivo
170 g maslaca
200 g čokolade
80 g speculaas keksa
4 jaja
120 g šećera
cimet
Priprema:
Jabuke ogulite, očistite i narežite na četvrtine. Kuhajte ih u mješavini vina, vode i šećera dok sva tekućina ne ispari, a one ostanu mekane. Ostavite sa strane.
Na pari ili na jako laganoj vatri otopite čokoladu sa 100 g maslaca te dodajte cimeta po želji. Od bjelanjaka, uz dodazak mrvice soli, napravite snijeg. Kekse usitnite valjkom. Zatim miksajte 70 g maslaca sa šećerom i žutanjcima dok ne dobijete svijetlu homogenu masu. U smjedu od žutanjaka dodajte rastopljenu čokoladu, kekse te brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Kalup za torte (moj je promjera 26 cm) namažite maslacem te ulijte pola smjese. Zatim posložite jabuke pa ulijte ostatak smjese. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Prije posluživanja kolač pospite šećerom u prahu. Nemojte se iznenaditi, tijesto je prilično gusto. Tako treba biti!
28.09.2011. u 10:20 |
13 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
SALATA OD JEČMA S DIMLJENOM ORADOM
Vali voli torte, ali voli i salate, a buduci da nekoliko kila viška ne mrda s mjesta, na redu je salata! Lagano, zdravo i ukusno, a ručak je obavljen!
Sastojci:
1 šalica ječma (ja sam ga namočila večer prije, uvijek to radim)
1 glavica luka
1 zelena paprika
1 crvena paprika
pola manje bundeve
2 fileta dimljene orade
sok jedne limete
maslinovo ulje
sol, papar
peršin
Priprema:
Namočeni ječam isperite, promijenite vodu i kuhajte oko 1 h. Zatim ga procijedite i stavite sa strane. Na maslinovom ulju pirjajte luk, zatim mu dodajte papriku i bundevu narezane na kockice. Sve skupa pirjajte 10-15 minuta. Pomiješajte s ječmom, dodajte još malo maslinovog ulja, sol, papar, peršin, sok od limete te oradu kojoj ste ogulili kožu i narezali na manje dijelove. Sve skupa promiješajte i uživajte u laganom ručku nakon kojega ćete se baš dobro osjećati!
p.s. Prvi put sam u ječam, dok se kuhao, ubacila kombu algu. Navodno ju je dobro kuhati zajedno s namirnicama koje napuhavaju. Nije dala nikakav okus, izvadila sam je van i bacila, a mislim da se može i pojesti.
17.09.2011. u 10:38 |
12 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
CRUMBLE OD ŠLJIVA
Dočekala sam i šljive! Tako je to uvijek kod mene, nešto čekam. Čekam jagode i planiram što bih sve mogla s njima, onda jagodama prođe sezona, a nisam ništa napravila. Onda čekam višnje i tako... Sad sam čekala šljive i ajde, napravila crumble, a sutra planiram klasičnu pitu. I već sam počela snimati bundeve po tržnici, nadam se da mi neće pobjeći! Crumble je veoma jednostavna engleska poslastica, dolje voće, gore mrvice, uglavnom od maslaca, šećera i brašna. No ja sam prvi put radila verziju i sa zobenim pahuljicama i bilo je odlično.
Za mrvice:
200 g brašna
75 g zobenih pahuljica
75 g smeđeg šećera
75 g maslaca
Za nadjev od šljiva:
750 g šljiva bistrica
4 žlice smeđeg šećera
1 žličica gustina
cimet
sjemenke kardamoma
Priprema:
Šljive operite, izvadite im koštice i prepolovite ih. Dodajte im šećer, gustin, cimet i kardamom te promiješajte.
Maslac narezite na kockice, dodajte brašno, šećer i zobene pahuljice te sve promiješajte rukama da dobijete mrvice. Veliki kalup za pitu ili male kalupe (ja sam koristila osam malih) namažite maslacem, posložite šljive te ih pospite mrvicama. Pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta dok mrvice ne uhvate lijepu zlatnu boju. Crumble poslužite mlak uz sladoled od vanilije ili moj omiljeni Ledo šlag!
03.09.2011. u 20:54 |
5 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
|
|
|
|
|
|