SPAGHETTI AGLIO OLIO E PEPERONCINO



Uglavnom izbjegavam strane riječi na blogu, premda ih je kod muffina, browniesa i sličnih novotarija nemoguće izbjeći. Ali naziv ovog jela samo mi u originalu dobro zvuči, na hrvatskom nikako. U prvom razredu srednje škole počela sam učiti talijanski i profesorica nam je na jednom satu spomenula ovo jelo, kao to Talijani često jedu, mislim da nam je čak i recept dala. Baš sam se bila zainteresirala, dođem doma sva uzbuđena, kažem mami da bismo to mogli jedan dan za ručak (nisam tada znala skuhati gotovo ništa), a ona me popljuje, pa nećemo valjda jesti suho tijesto. I ništa, godine su prošle, ja se odselila i isprobala jelo koje me godinama kopkalo. Ne nađe se ni sada prečesto na repertoaru, možda dvaput godišnje, ali meni je baš drago.

Sastojci (za dvije osobe):
200 g špageta
1 ljuta papričica
maslinovo ulje
sol
4 režnja češnjaka
peršin

Priprema:
Tjesteninu skuhajte u puno vode, neka ostane al dente. Procijedite je, a malo vode u kojoj se kuhala ostavite. Na maslinovom ulju prepržite češnjak i ljutu papričicu isjeckane na sitno. Posolite. U špagete u kojima ste ostavili malo vode dodajte umak. Promiješajte i pospite sitno sjeckanim peršinom. Po želji pospite nekim ribanim sirom, iako Talijani kažu ne! :) Mislim da jednostavnije i brže ne može. Pazite na ljutinu papričica pa količinu možete smanjiti ili povećati s obzirom na ukus.

19.10.2011. u 08:15 | 10 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

BLINI - IZ RUSIJE S LJUBAVLJU



Blini su ruske palačnikice od dizanog tijesta, rade se u slatkoj ili slanoj varijanti. Nešto češće slanoj pa ih serviraju s kiselim vrhnjem i kavijarom. Ili s dimljenim lososom. Rade se od pšeničnog ili heljdinog brašna, a suhi kvasac može se zamijeniti praškom za pecivo. Naravno, ja sam se odlučila za ovu jednostavniju varijantu. Namazala sam ih ABC sirom u koji sam dodala nasjeckani vlasac te servirala s dimljenim lososom!

Sastojci (za 20-ak palačinkica):

2 veća jaja
350 ml mlijeka
250 g brašna
80 g rastopljenog maslaca
1 prašak za pecivo
malo soli
ulje

Priprema:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i dodajte malo soli. Izmiješajte jaja, mlijeko i maslac te ih dodajte suhim sastojcima. Možete upotrijebiti mikser ili dobro izmiješati pjenjačom. Neka smjesa nekih sat vremena odstoji u hladnjaku. Na tavu stavite malo ulja i žlicom stavljajte smjesu za palačinkice. Ja sam odjedanput pekla tri palačinke, a za jednu sam stavila punu veliku žlicu smjese. Pecite ih dvije-tri minute na jednoj strani pa okrenite i još malo pecite na drugoj.
Ako radite slatku varijantu, u smjesu dodajte šećera po želji.

03.10.2011. u 10:33 | 5 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>