KOŠARICE S BOROVNICAMA



Odličan su antioksidans, smanjuju razinu kolesterola u krvi, sjajan su izvor C vitamina, rješavaju probavne smetnje, imaju malo kalorija. Mogu i u poslastice, torte, kreme, sladolede, pite, palačinke, marmelade, a ni gulaš od divljači neće imati ništa protiv ako mu dodate koju borovnicu. Navodno i pospješuju rast kose, nisam provjerila, ali ako netko ima želju, neka si slobodno utrlja koju borovnicu u tjeme! sretan
Sezona im je na samom kraju pa su na mojoj tržnici poskupjele (iako ni ranije nisu baš bile jeftine), stoga se požurite i iskoristite ih još dok ih ima!

Sastojci (za 15 košarica):
500 g lisnatog tijesta
5 žica smeđeg šećera
2 žličice škrobnog brašna
oko 400 g borovnica
1 bjelanjak

Priprema:
Pomiješajte oprane i očišćene borovnice sa šećerom i škrobnim brašnom. Lisnato tijesto razvaljate te izrezujte krugove promjera 10-12 centimetara. U sredinu svakog kruga stavite oko tri žličice borovnica, rub kruga premažite bjelanjkom i zatvorite prema unutra. Pecite oko 25 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.

25.08.2012. u 19:43 | 1 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

TORTA OD SIRA S MALINAMA



Ovo bi prije nego novogodisnja bila mozda novoškolskogodisnja odluka. sretan Netko odluči da od Nove godine neće više pušiti, a ja sam odlučila da od Nove školske godine nastavljam s blogom.
Pušači često pokleknu, al ako je želja jaka, a kod mene jest, sve se može! Nisam ja potpuno prestala raditi kolače, ali u nedostatku vremena uglavnom sam posezala za starim i provjerenim receptima pa nisam baš imala što objavljivati. Eto, odluka je pala pa držite fige da sve bude po planu! Išla sam na sigurno pa evo torte od sira! Uz dodatak malina.

Sastojci:

Za podlogu od keksa:
250 g keksa od kakaa (ja sam koristila Mulino Bianco Pan di Stelle, ali mogu i bilo koji drugi)
100 g maslaca

Za kremu:
600 g krem sira (kod mene ABC)
2 žličice škrobnog brašna
150 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
2 cijela jaja
2 žutanjka
150 ml kiselog vrhnja
oko 170 g malina (dio ostavite za ukrašavanje)

Priprema:
Pećnicu uključite na 170 stupnjeva. Kalup za torte obložite masnim papirom. Maslac rastopite, a kekse smeljite u multipraktiku ili ručno. Pomiješajte kekse s maslacem, utisnite u kalup torte i pecite oko 5 minuta. Izvadite kalup iz pećnice i ostavite da se ohladi. Pripremite kremu. Miksajte sir s jajima i žutanjkom, zatim dodajte šećer, vanilin šećer, kiselo vrhnje i škrobno brašno. Maline ručno umiješajte u kremu od sira. Kremu istresite na poslogu od keksa i pecite oko 40 minuta (na rubovina neka bude čvršća, u sredini smije ostati drhtava). Ohladite tortu na sobnu temperaturu, a onda je dobro ohladite u pećnici, najbolje preko noći. Ukrasite svježim malinama i počastite se!

19.08.2012. u 14:17 | 5 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>