Blini su ruske palačnikice od dizanog tijesta, rade se u slatkoj ili slanoj varijanti. Nešto češće slanoj pa ih serviraju s kiselim vrhnjem i kavijarom. Ili s dimljenim lososom. Rade se od pšeničnog ili heljdinog brašna, a suhi kvasac može se zamijeniti praškom za pecivo. Naravno, ja sam se odlučila za ovu jednostavniju varijantu. Namazala sam ih ABC sirom u koji sam dodala nasjeckani vlasac te servirala s dimljenim lososom!
Sastojci (za 20-ak palačinkica):
2 veća jaja
350 ml mlijeka
250 g brašna
80 g rastopljenog maslaca
1 prašak za pecivo
malo soli
ulje
Priprema:
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i dodajte malo soli. Izmiješajte jaja, mlijeko i maslac te ih dodajte suhim sastojcima. Možete upotrijebiti mikser ili dobro izmiješati pjenjačom. Neka smjesa nekih sat vremena odstoji u hladnjaku. Na tavu stavite malo ulja i žlicom stavljajte smjesu za palačinkice. Ja sam odjedanput pekla tri palačinke, a za jednu sam stavila punu veliku žlicu smjese. Pecite ih dvije-tri minute na jednoj strani pa okrenite i još malo pecite na drugoj.
Ako radite slatku varijantu, u smjesu dodajte šećera po želji.
Post je objavljen 03.10.2011. u 10:33 sati.