Jagode i čokolada, banane i čokolada, naranče i čokolada, borovnice i čokolada, višnje i čokolada... Baš su mi sve kombinacije drage, više-manje mi je čokolada spojiva sa svakim voćem. Na redu su jabuke! Ja sam imala neke slatke, ali bile bi dobre i kiselkastije. Ako su jabuke kisele, možete povećati količinu šećera dok ih kuhate.
Za jabuke:
5 jabuka srednje veličine
200 ml bijelog vina
100 ml vode
50 g smeđeg šećera
Za tijesto:
200 g brašna
2 žličice praška za pecivo
170 g maslaca
200 g čokolade
80 g speculaas keksa
4 jaja
120 g šećera
cimet
Priprema:
Jabuke ogulite, očistite i narežite na četvrtine. Kuhajte ih u mješavini vina, vode i šećera dok sva tekućina ne ispari, a one ostanu mekane. Ostavite sa strane.
Na pari ili na jako laganoj vatri otopite čokoladu sa 100 g maslaca te dodajte cimeta po želji. Od bjelanjaka, uz dodazak mrvice soli, napravite snijeg. Kekse usitnite valjkom. Zatim miksajte 70 g maslaca sa šećerom i žutanjcima dok ne dobijete svijetlu homogenu masu. U smjedu od žutanjaka dodajte rastopljenu čokoladu, kekse te brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Kalup za torte (moj je promjera 26 cm) namažite maslacem te ulijte pola smjese. Zatim posložite jabuke pa ulijte ostatak smjese. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Prije posluživanja kolač pospite šećerom u prahu. Nemojte se iznenaditi, tijesto je prilično gusto. Tako treba biti!
Post je objavljen 28.09.2011. u 10:20 sati.