|
S ANDREOM ZA STOLOM
Naravno, kasnim, ali ne svojom krivnjom. Ovaj je post trebao sinoć biti napisan, međutim ulogirati se na blog.hr bilo je nemoguće. Andrein blog mi je u samim počecima moga blogiranja odmah zapeo za oko, a skoro pa je nevjerojatno da svako njezino novo jelo koje objavi ja poželim isprobati. Sve što sam pretpostavljala o Andrei, potvrilo se kada sam je upoznala, mlada je, vedra, zanimljiva i kritična! Jedino sam očekivala da govori u damatinskom narječju, kad ono, ništa od toga!
Sva jela koja smo isprobali bila su više nego odlična, nemam nikakvih zamjerki, oduševila me gorgonzola u juhi od brokule, pinjoli u rižotu s bukovačma, a posebno lungić u umaku od krušaka (naravno, mužu sam morala i rižu skuhati). Lungić jedino nisam pekla u pećinici, nego na grill tavi. Dimljenu pastrvu sam prvi put kupila zbog Andreinog recepta, i to je definitivno ručak koji će kod nas biti češće zastupljen. Brzo je i fino!
Evo da, ne duljim, vidite što sam isprobala!
Juha od brokule s gorgonzolom
Krem juha od bukovača
Lungić s umakom od krušaka
Penne rigate s dimljenom pastrvom
Puding od tapioke sa začinima
Rižot od bukovača s pinjolima
Još sam si toga zabilježila i kanila isprobati, no naravno, nisam stigla. Ipak, danas je za ručak pečeni picek s medom i kurkumom!
31.01.2010. u 23:57 |
14 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
VRUĆA ČOKOLADA S KAVOM
Nekako sam u fazi nepečenja kolača, što zbog nedostatka vremena, a što zbog nekoliko nakupljenih kilica tijekom blagdana koje baš sporo idu dolje, no dobro, nećemo sad o tome. Srećom, moja draga kuharica Chocolate desserts by Pierre Herme autorice Dorie Greenspan ima poglavlje Hot and cold chocolate drinks. Ne, ne zavaravam se, znam ja da čokoladni napici vrve kalorijama, no bar su brzo gotovi i nema repeta.
Odlučila sam se za vruću čokoladu s kavom iz jednostavnog razloga, volim čokoladu, volim kavu, volim njihovu kombinaciju.
Sastojci:
665 ml punomasnog mlijeka
60 ml vode
2 žlice instant kave
50 g šećera
115 g čokolade
Priprema:
Pomiješajte mlijeko i vodu, dodajte instant kavu i pustite da zavrije. Skinite s vatre, dodajte šećer i čokoladu te promiješajte. Vratite na vatru da se čokolada dobro rastopi. Zatim smjesu izmiješajte štapnim mikserom. Ulijte u šalice i uživajte! Ovo je zimska varijanta, ako napitak ohladite u hladnjaku dobit ćete ljetno čokoladno osvježenje.
24.01.2010. u 22:07 |
15 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
PITA OD ČOKOLADE I LJEŠNJAKA
Evo još jedna poslastica koja nam je krasila blagdnsku trpezu. Ovo smo jeli na Staru godinu!
Prhko tijesto:
125 g maslaca
100 g šećera u prahu
250 g brašna
malo soli
2 žutanjka
2 žlice hladnoga mlijeka
Nadjev:
5 žutanjaka
5 bjelanjaka
150 g prženih mljevenih lješnjaka
100 g čokolade
120 g šećera
2-3 žlice Nutelle
Priprema:
Najprije pripremite tijesto. Sve sastojke ručno umiješajte, oblikujte kuglu i stavite je u hladnjak da se stisne. Zatim tijesto razvaljajte i stavite u kalup. Nabodite ga vilicom i pecite 15-ak minuta na 180 stupnjeva.
Izvadite tijesto iz pećnice, ostavite ga da se ohladi, a pećnicu smanjite na 150 stupnjeva. Pripremite nadjev. Posebno istucite bjelanjke, a posebno žutanjke sa šećerom. U smjesu žutanjaka i šećera dodajte lješnjake i naribanu čokoladu. Zatim rukom umiješajte snijeg od bjeljanjaka. Polupečeno tijesto namažite Nutellom te izlijte nadjev. Pecite oko 45 minuta.
17.01.2010. u 11:59 |
16 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
TORTA S KOKOSOM I BIJELOM ČOKOLADOM
Zagreb koji je još prije nekoliko dana bio prekriven snijegom, danas je jedna velika bara! Nisam ljubiteljica ni snijega ni zimskih radosti pa jedva čekam da se ova lokva isuši i da sve bude kako je bilo. Ne volim snijeg jer iza njega uvijek dolazi bljuzga i bojim se da me nešto s krovova ne bi pogodilo u glavu. Ipak, ova torta, koja me silno podsjeća na nekakvu snijegom prekrivenu livadu, izuzetno mi je draga!
Biskvit:
3 žutanjka
3 bjelanjka
90 g šećera
75 g oštrog brašna
Krema:
200 g bijele čokolade
250 ml slatkog vrhnja
500 ml slatkog vrhnja
100 g kokosovog brašna
Priprema:
Na manje komadiće narežite bijelu čokoladu i rastopite je u 250 ml slatkog vrhnja. Otapajte ili na laganoj vatri ili na pari. Zatim mješavinu stavite u hladnjak na nekoliko sati (može i preko noći). Napravite biskvit. Žutanjke tucite sa šećerom, a posebno istucite bjelanjke. Zatim u smjesu žutanjaka i šećera umiješajte naizmjenično žlicom bjelanjke i brašno. Ulijte u kalup koji ste namazali maslacem i pecite 15-ak minuta na 170 stupnjeva. Neka se biskvit ohladi.
Izvadite kremu iz hladnjaka i miksajte je desetak minuta. Posebno napravite šlag od 500 ml slatkog vrhnja. U kremu dodajte šlag i kokosovo brašno te promiješajte. Bijelu kremu izlijte preko biskvita i stavite u hladnjak da se dobro ohladi i stisne.
09.01.2010. u 18:41 |
8 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
DVA I DVA SKUPA
Recept direktno iz bakine bilježnice! Radila sam ih onako kako je to baka nekada radila, uz pomoć čaše i naprstka. Bratov i moj omiljeni blagdanski kolač iz djetinjstva!
Sastojci:
180 g brašna
150 g maslaca
50 g oraha
70 g šećera
1 jaje
malo praška za pecivo (na vrh noža)
žlica soka od limuna
marmelada od marelica
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Orahe sameljite pa pomiješajte sve sastojke. Oblikujte kuglu od tijesta i ostavite je u hladnjaku na sat vremena. Zatim razvaljajte tijesto i čaom formirajte krugove. U polovici napravite u sredini rupice. Posložite na masni papir i pecite na 170 stupnjeva oko deset minuta. Kada se keksići ohlade, namažite ih marmeladom i spajajte. Pospite šećerom u prahu!
07.01.2010. u 08:24 |
5 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
|
|
|
|
|
|