Ponedjeljak navečer provela sam u Kerempuhu na Balaševićevom koncertu. Između ostaloga, jedna od brojnih Balaševićevih duhovitih i zanimljivih priča iz još neobjavljene knjige dotakla se upravo jabuka. On ne voli jabuke. Ima traume iz djetinjstva jer je njegov deda Lazar obožavao jabuke pa je baka Marica u svakoj zgodi radila kolače upravo s jabukama. Moj prvi kolač koji sam napravila nakon koncerta ipak je s jabukama. Ovu sam torticu jučer poslijepodne radila u manjem kalupu za torte (promjera 20 cm), polovicu smo muž i ja pojeli još sinoć, a polovicu danas poslije ručka. Jabuka je doista nevjerojatna voćka, odlična što god radili s njome. Možda malo neobična, ali svakako kombinacija koja vas neće ostaviti ravnodušnima, a nadam se da krišku ove torte ni Đole ne bi odbio.
Podloga
85 g keksa (ja sam koristila Grancereale s kakaom)
125 g mljevenih lješnjaka
40 g otopljenog maslaca
Nadijev
2 jabuke
200 g krem sira
4 žutanjka
2 bjelanjka
50 ml slatkog vrhnja
75 g šećera
malo maslaca za pirjanje jabuka
Priprema
Kekse sameljite u multipraktiku, dodajte im mljevene lješnjake, maslac te sve promiješajte. Utisnite na dno kalupa i ostavite u hladnjaku na 10-ak minuta. Jabuke ogulite i očistite, narežite ih na kockice i pirjajte na maslacu dok ne omekšaju. Kada se prohlade, stavite ih na podlogu. Miksajte žutanjke, 50 g šećera, vrhnje i sir. Od bjelanjaka istucite snijeg, dodajte mu 25 g šećera te miksajte dok smjesa ne postane čvrsta. Zatim žlicom bjelanjke umiješajte u žutu smjesu. Izlijte na jabuke i pecite oko 40 minuta na 170 stupnjeva. Zatim pećnicu isključite i ostavite kolač da se ohladi u njoj. Hladan kolač izvadite iz kalupa i dobro ohladite u hladnjaku.
Ovaj tjedan u moju su kuhinju nenadano ušla dva manga! Nisam nikada probala mango i slučajno sam ga po povoljnoj cijeni ugledala u obližnjem supermarketu. Mango broj jedan završio je u ovoj fenomenalnoj salati (čak ju je i moj dragi jeo, a on u širokom luku izbjegava bulgur). S mangom broj dva napravila sam ove muffine.
Priprema:
Pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, kokosovo brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol). U drugoj posudi miksajte jaja sa sirupom od agave, zatim dodajte maslinovo ulje, mlijeko i aromu badema. Mango ogulite, narežite na male kockice i dodajte smjesi od jaja. Zatim tu smjesu pomiješajte sa suhim sastojcima. Punite kalupe za muffine te ih pecite oko 20 minuta na 180 stupnjeva.
Evo tri načina na koja možete čistiti mango, dotični gospodin to tako spretno radi :