Zagreb koji je još prije nekoliko dana bio prekriven snijegom, danas je jedna velika bara! Nisam ljubiteljica ni snijega ni zimskih radosti pa jedva čekam da se ova lokva isuši i da sve bude kako je bilo. Ne volim snijeg jer iza njega uvijek dolazi bljuzga i bojim se da me nešto s krovova ne bi pogodilo u glavu. Ipak, ova torta, koja me silno podsjeća na nekakvu snijegom prekrivenu livadu, izuzetno mi je draga!
Biskvit:
3 žutanjka
3 bjelanjka
90 g šećera
75 g oštrog brašna
Krema:
200 g bijele čokolade
250 ml slatkog vrhnja
500 ml slatkog vrhnja
100 g kokosovog brašna
Priprema:
Na manje komadiće narežite bijelu čokoladu i rastopite je u 250 ml slatkog vrhnja. Otapajte ili na laganoj vatri ili na pari. Zatim mješavinu stavite u hladnjak na nekoliko sati (može i preko noći). Napravite biskvit. Žutanjke tucite sa šećerom, a posebno istucite bjelanjke. Zatim u smjesu žutanjaka i šećera umiješajte naizmjenično žlicom bjelanjke i brašno. Ulijte u kalup koji ste namazali maslacem i pecite 15-ak minuta na 170 stupnjeva. Neka se biskvit ohladi.
Izvadite kremu iz hladnjaka i miksajte je desetak minuta. Posebno napravite šlag od 500 ml slatkog vrhnja. U kremu dodajte šlag i kokosovo brašno te promiješajte. Bijelu kremu izlijte preko biskvita i stavite u hladnjak da se dobro ohladi i stisne.
Post je objavljen 09.01.2010. u 18:41 sati.