|
TORTA OD SMOKAVA I RICOTTE
Većinu ovoga godišnjeg odmora proveli smo na Hvaru. Vidjeli smo svašta, jeli smo svašta, a posebno me se dojmio restoran Zvijezda mora u Starom Gradu gdje sam jela odličnu grdobinu umotanu u smokvin list, a kao desert tortu sličnu ovoj. Mama mi je prije nekoliko dana s Paga donijela smokve iz našeg vrta pa sam se požurila, i da iskoristim smokve, a i kako ne bih zaboravila okus torte koja me ostavila bez daha. Naravno, nije ispala ista kao ona s Hvara, ali mislim da joj ponosno može stati uz bok!
Tijesto:
210 g brašna
115 g maslaca
50 g šećera
1 jaje
malo soli
Nadjev:
300 g marmelade od smokava
300 g svježih smokava, oguljenih i narezanih na manje komadiće
3 jaja
250 g ricotte
200 ml slatkog vrhnja
100 g šećera u prahu
vanilin šećer
med
Priprema:
Od svih sastojaka umijesite tijesto, oblikujte kuglu i ostavite ga u hladnjaku da se stisne. Zatim ga razvaljajte i njime obložite kalup koji ste prethodno namazali maslacem. Pecite samo tijesto oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Izvadite ga iz pećnice i, kada se malo ohladi, namažite marmeladom od smokava. Na marmeladu posložite komadiće svježih smokava. Napravite kremu. Tucite jaja sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte ricottu i slatko vrhnje. Prelijte preko smokava i pecite još 45 minuta na 160 stupnjeva. Kada se ohladi, tortu možete, a i ne morate lagano preliti medom.
30.08.2009. u 19:30 |
8 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
TORTA OD SIRA S BOROVNICAMA
Povratak s godišnjeg uvijek mi teško pada. Nikako da mi život krene uobičajenim tokom, sva sam nekakva usporena i ništa mi se ne da. Tako je i s kuhanjem. Još se prisilim nekakav brzinski ručak napraviti, ali kolači... Ne ide pa ne ide. Dobro, bilo je i vruće. Borovnice u hadnjaku ipak su me potaknule na ovu tortu od sira. Nadam se da do idućega recepta neće morati proći tako puno vremena. Nemam slike razrezane torte jer sam je cijelu nosila u goste.
Tijesto:
225 g brašna
115 g maslaca
2 žlice šećera u prahu
1 jaje
Krema:
750 g svježeg kravljeg sira
200 ml kiselog vrhnja
160 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
5 žutanjaka
5 bjelanjaka
100 g borovnica
Priprema:
Od svih sastojaka zamijestite tijesto. Oblikujte kuglu i ostavite je u hladnjaku na pola sata. Zatim razvaljajte tijesto, njime obložite kalup i pecite samo oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Izvadite tijesto iz pećnice, neka se ohladi. Sada pripremite kremu. Tucite žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte sir i vrhnje. Zatim žlicom umiješajte snijeg od bjelanjaka, a na kraju borovnice. Ulijte u kalup na polupečeno tijesto i pecite još 1 h na 150 stupnjeva. Ohlađenu tortu razrežite i uživajte!
24.08.2009. u 20:23 |
11 Komentara |
Print |
# |
^ |
Komentari da/ne?
|
|
|
|
|
|