ČOKOLADNI MUFFINI S KREMOM OD DINJE



Pa evo, ovim muffinima s kremom od dinje ispratila bih ljeto uz želju da nam zima ne bude prejaka i da snijega bude u što manjim količinama!
Ovo je moj najdraži recept za muffine, dobila sam ga od prijateljice, katkada umiješam čokoladu, katkada miješam crnu i bijelu, katkada dodam lješnjake, katkada višnje.

Za muffine:
80 g maslaca
150 g šećera
2 jaja
2 dl kiselog vrhnja
250 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
120 g grubo rezane čokolade

Za kremu:
125 g mascarponea
2 dl slatkog vrhnja
3 žlice šećera u prahu
100 g bijele čokolade
1 kriška dinje

Priprema:
Najprije napravite muffine. Sastojke stavljajte redom kako su napisani, počevši s maslacem i šećerom pa do kakaa. Na kraju žlicom umiješajjte komadiće čokolade. Punite košarice, a ako ih nemate, maslacem namažite kalup. Pecite ih oko 20 minuta na 200 stupnjeva. Dok se muffini hlade, pripremite kremu. Ogulite dinju i očistite je od koštica. Zatim od inje štapnim mikserom napravite pire. Ja sam u kremu stavila četiri žlice pirea. Čokoladu rastopite na pari. Mascarpone miksajte sa šećerom, a onda mu dodajte slatko vrhnje i sve zajedno miksajte. Na kraju dodajte rastopljenu i ohlađenu čokoladu i pire od dinje. Kada budete sigurni da su muffini hladni, namažite ih kremom i uživajte u laganoj čokoladno-voćnoj poslastici!

29.09.2009. u 19:40 | 8 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

PECIVA S MASLINAMA



Ovaj je mjesec Maslinka domaćica igre Ajme, koliko nas je, a tema su, ni manje ni više, masline! Masline obožavam, prije sam više voljela zelene, sada su mi draže crne. Budući da rijetko sama radim kruh i peciva, to mi je bio velik izazov! Bilo je fino i recept ću sigurno opet ponoviti!

Sastojci:
600 g brašna tip 850
1 kockica svježeg kvasca
1/2 dl maslinovog ulja
sol
oko 3 dl mlake vode
1 žličica šećera
12 zelenih maslina
12 crnih maslina

Priprema:
Kockicu kvasca pomiješajte sa žličicom brašna, žličicom šećera i s malo mlake vode. Ostavite na toplom da se digne. Zatim germu umiješajte u brašno te dodajte još sol, vodu i maslinovo ulje. Zamijesite tijesto i ostavite ga na toplome da mu se volumen udvostruči. Opet ga premijesite i dodajte masline koje ste narezali na komadiće. Oblikujte peciva (od ove sam količine dobila 12 peciva), posložite ih u protvan koji ste obložili masnim papirom te lagano škaricama zarežite svako pecivo. Pećnicu uključite na 200 stupnjeva, a peciva ostavite na toplome još 15-ak minuta. Zatim ih stavite u pećnicu i pecite oko 25 minuta. Uživajte! Mi smo jeli topla sa slanim inćunima i paškim sirom. thumbup


24.09.2009. u 21:00 | 6 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

MUD CAKE



Vidim da nas je već nekoliko radilo Brankin čokoladni mud cake jer mu je jednostavno teško odoljeti. Nisam imala problema pri izradi kolača, jedino mi se malo teško odljepljivao s papira za pečenje, no dobro. Radila sam ga za nedjeljni prošireno-obiteljski ručak i nisam pogriješila pri izboru, tražila se šnita više. sretan

Dakle, recept je moj doprinos rujanskome krugu igre FBI rukavice, a pod istragom je Brankin blog Dvi ribe, dva krumpira. Istodobno, ovu tortu darujem svome blogu jer je prije nekoliko dana napunio prvu godinu! Recept možete vidjeti ovdje.

16.09.2009. u 21:02 | 12 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?

OKRUGLICE SA ŠLJIVAMA



Ovo je jedna zdrava i pomalo neuobičajena varijanta okruglica iliti knedla. sretan Dosada sam uvijek bila vjerna tradicionalnom receptu s krumpirom, no slučajno sam naletjela na recept s couscousom i odlučila ga isprobati.

Sastojci:
100 g couscousa
1 žlica maslaca
200 g polubijelog brašna
malo soli
10-ak šljiva bistrica
sjemenke sezama
javorov sirup

Priprema:
Couscous prokuhajte u vodi i ostavite da se ohladi. Pomiješajte ga s brašnom, maslacom i solju te zamijesite tijesto. Oblikujte okruglice i u svaku utisnite šljivu kojoj ste odstranili košticu. Okruglice stavite u vrelu vodu i kuhajte oko sedam minuta. Izvadite ih te pospite preprženim sjemenkama sezama i zalijte javorovim sirupom. Uživajte u zdravoj i finoj poslastici!

02.09.2009. u 22:07 | 10 Komentara | Print | # | ^ | Komentari da/ne?